Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(170)
Forma i typ
Książki
(167)
Publikacje popularnonaukowe
(33)
Poradniki i przewodniki
(30)
Proza
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(13)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Poezja
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(345)
wypożyczone
(53)
tylko na miejscu
(5)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(39)
ZWM 5 (W45)
(36)
Koński Jar 10 (W109)
(16)
Nugat 4 (W112)
(32)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(10)
Braci Wagów 1 (W127)
(44)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(15)
Dembowskiego 12 (W131)
(12)
Cybisa 6 (W134)
(2)
Kłobucka 14 (W135)
(37)
K.E.N. 21 (W139)
(27)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(13)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(2)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(19)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(19)
Barwna 8 (BD9)
(21)
Fanfarowa 19 (BD11)
(12)
Kłobucka 14 (BD37)
(19)
Na Uboczu 2 (BD60)
(25)
Koński Jar 10 (W109 Czytelnia)
(1)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(2)
Autor
Grimm, Hans-Ulrich (1955- )
(6)
Jurczak, Katarzyna
(6)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(3)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(3)
Modelski, Łukasz (1970- )
(3)
Molenda, Jarosław (1965- )
(3)
Pollan, Michael (1955- )
(3)
Sikorski, Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Banaś-Domińska, Małgorzata
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bone, Emily
(2)
Bosacka, Katarzyna
(2)
Burger, Barbara
(2)
Cebo-Foniok, Małgorzata
(2)
Drukort, Magdalena
(2)
Durnowska, Małgorzata
(2)
Gawęcki, Jan (1944- )
(2)
Gelsey, James
(2)
Katz, Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kolarzyk, Emilia
(2)
Melling, David
(2)
Melling, David. Miś Tuliś
(2)
Mossor-Pietraszewska, Teresa
(2)
Naszkowska, Krystyna
(2)
Oworuszko, Monika
(2)
Oworuszko, Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Rothman, Julia
(2)
Rotkiewicz, Marcin (1972- )
(2)
Staroszczyk, Hanna
(2)
Supeł, Barbara
(2)
Zabokrzycki, Adam
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Abey, Katie
(1)
Abramovitz, Janet N
(1)
Adamczak, Marek
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Aker, Rupert
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Anderson, Lena
(1)
Anderson, Scott (1951- )
(1)
Anderson, Warren R. (1939- )
(1)
Banaszkiewicz, Adam
(1)
Bandoła, Katarzyna
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Baron, Aleksander
(1)
Beaumont, Émilie (1948- )
(1)
Bednarski, Włodzimierz (1943- )
(1)
Bendyk, Edwin (1965- )
(1)
Bergin, M
(1)
Biernacka, Matylda (tłumaczka)
(1)
Biskup, Józef
(1)
Blair, Louise
(1)
Blakeslee, Sandra
(1)
Blondin, Greg (1981- )
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Bolimowska, Wiesława
(1)
Bosh, Laurentine Ten
(1)
Bouet, Marie-Laure
(1)
Brambilla, Francesca (1969- )
(1)
Brown, Lester Russell (1934- )
(1)
Brzostek, Błażej (1977- )
(1)
Byra, Agata
(1)
Caparrós, Martín (1957- )
(1)
Carper, Jean
(1)
Casali, Lisa
(1)
Chang, Ha-Joon (1963- )
(1)
Chmielewska, Anna (medycyna)
(1)
Chudzik, Małgorzata
(1)
Cieślak, Piotr
(1)
Cieślowska, Beata
(1)
Cieślowska, Patrycja
(1)
Ciszowski, Krzysztof
(1)
Colquhoun, James
(1)
Cryan, J. F
(1)
Czapski, Janusz
(1)
Czarnobilska, Ewa
(1)
Demidova, Olga
(1)
Dinan, Ted
(1)
Dolata, Natalia (dietetyczka)
(1)
Donohoe, B
(1)
Drobniak, Szymon
(1)
Dulińska-Stanek, Ewa
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dupleix, Jill
(1)
Duve, Karen (1961-)
(1)
Elford, Sally
(1)
Emsley, John (1938- )
(1)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(1)
Field, Jim (1980- )
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Filippi-Lechowska, Paulina
(1)
Flavin, Christopher
(1)
Floriańczyk, Barbara
(1)
Floto-Stammen, Sonja (1968- )
(1)
Fock, Andrea (1961- )
(1)
Fontana, Martina (1967- )
(1)
French, Hilary F
(1)
Fryza, Kasia
(1)
Gahm, Bernhard
(1)
Gahm, Bernhard. 70 przepisów na kiełbasy, pasztety, galarety, szynki
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(43)
2010 - 2019
(104)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(102)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(154)
Wielka Brytania
(12)
Stany Zjednoczone
(2)
Język
polski
(150)
angielski
(14)
Odbiorca
Dzieci
(29)
6-8 lat
(17)
0-5 lat
(14)
9-13 lat
(5)
Szkoły wyższe
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(16)
Literatura angielska
(12)
Literatura amerykańska
(10)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura francuska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(99)
Odżywianie
(35)
Żywność prozdrowotna
(20)
Kucharstwo
(16)
Zdrowe odżywianie
(13)
Kultura stołu
(12)
Produkcja żywności
(11)
Kiszenie żywności
(10)
Przemysł rolno-spożywczy
(8)
Substancje dodatkowe do żywności
(8)
Żywność ekologiczna
(8)
Dietetyka
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(7)
Rolnictwo
(7)
Jakość żywności
(6)
Język angielski
(6)
Marnotrawstwo żywności
(6)
Gastronomia
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Zwierzęta
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Biotechnologia
(4)
Ciasta
(4)
Fast food
(4)
Owoce
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Technologia żywności
(4)
Wegetarianizm
(4)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(4)
Żywność przetworzona
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Chemia
(3)
Cukier
(3)
Detektywi amatorzy
(3)
Dieta
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Głód
(3)
Leczenie dietą
(3)
Mięso
(3)
Organizmy transgeniczne
(3)
Warzywa
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Weganizm
(3)
Wpływ na zdrowie
(3)
Zmiany klimatyczne
(3)
Śledztwo i dochodzenie
(3)
Żywność bezglutenowa
(3)
Żywność wygodna
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Banki żywności
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Chów zwierząt
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dziewczęta
(2)
Etyka
(2)
Fermentacja
(2)
Globalizacja
(2)
Gospodarka
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Humor
(2)
Jelita
(2)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Metamorfoza postaci
(2)
Mózg
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Pierniki
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Produkcja zwierzęca
(2)
Przyjaźń
(2)
Scooby-Doo (postać fikcyjna)
(2)
Sery
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Suplementy diety
(2)
Suszarnictwo
(2)
Ubóstwo
(2)
Uzależnienie (nałóg)
(2)
Witaminy
(2)
Wsie
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Agrobiznes
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Asyryjczycy (lud współczesny)
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Biochemia
(1)
Bioinżynieria
(1)
Blogerzy
(1)
Celiakia
(1)
Chemia organiczna
(1)
Choroby
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chłopcy
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(5)
1601-1700
(2)
1901-
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1701-1800
(1)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1945-
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Świat
(2)
Afryka
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Azja
(1)
Bliski Wschód
(1)
Mezopotamia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(31)
Poradnik
(28)
Przepisy kulinarne
(20)
Książka kucharska
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Opowiadania i nowele
(13)
Wydawnictwa popularne
(11)
Broszura
(7)
Książka obrazkowa
(7)
Publikacje dla dzieci
(7)
Publicystyka
(4)
Reportaż
(4)
Książki dla małych dzieci
(3)
Podręcznik
(3)
Powieść
(3)
Wiersze
(3)
Literatura dla dzieci
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Język polski
(1)
Komiks
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Miscellanea
(1)
Pamiętniki niemieckie
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka polska
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Spis
(1)
Słowniki
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(33)
Medycyna i zdrowie
(26)
Historia
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Rolnictwo i leśnictwo
(8)
Socjologia i społeczeństwo
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(6)
Biologia
(5)
Chemia
(5)
Nauka i badania
(5)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Psychologia
(3)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Językoznawstwo
(1)
170 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marynowanie i kiszenie / [redakcja Magdalena Drukort]. - Warszawa : Olesiejuk, 2015. - 155, [5] s. : fot., kolor. ; 24 cm.
Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować - a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C. Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów - wrażeń z pewnością nie zabraknie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 645 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Vom verzehr wird abgeraten : wie uns die industrie mit gesundheitsnahrung krank macht, 2012.
Margaryna przyczynia się do chorób serca? Wapń wywołuje zawały? Beztłuszczowy jogurt powoduje bezpłodność? To tylko kilka spośród pytań, na które odpowiedzi znajdziesz w tej książce. Jej Autor uświadamia, jak wiele kłamstw przekazywanych w środkach masowego przekazu i reklamach zostało przez nas uznane za fakty. Choć lekarze coraz częściej próbują uświadamiać nam ukryte działanie popularnych, reklamowanych jako zdrowe, produktów, ich głos jest przytłaczany przez działanie potężnej machiny marketingowej międzynarodowych koncernów. Nie musisz dawać się dalej zwodzić!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Warszawa : PWN, 2016. - 415 s. : il., tab. ; 24 cm.
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664.017 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Samotny banan / Sylwia Majcher ; zilustrowała Anna Ostapowicz. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Sp. z o.o., 2020. - 31, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje ; 19 cm.
(Czytam Sobie : eko. Poziom 1, Składam Słowa)
(Edukacyjny Egmont)
Na straganie w pudełku leży samotny banan. Jest jeden i nie wygląda już doskonale. Nikt nie chce go kupić. Czy trafi na śmietnik? Składam słowa, pierwszy poziom serii „Czytam sobie”, to wspaniały początek nauki czytania. Proste i zabawne historie są dziełem wybitnych polskich autorów. Opowiadania napisane są krótkimi zdaniami. Bardzo duża czcionka ułatwia czytanie, a zamieszczone po bokach stron wyrazy w ramkach służą do ćwiczenia głoskowania. Ilustracje najlepszych polskich twórców są harmonijnym uzupełnieniem czytanego tekstu. Forma książek zgodna jest z zaleceniami metodyków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Das große Küchenlexikon in Bildern : mit mehr als 900 Einträgen und brillanten Farbfotos" 2011. Na okł. podtyt.: ponad 900 haseł, wspaniałe, barwne zdjęcia.
Jesteś wielbicielem dobrej kuchni? Lubisz jeść i gotować? Nie możesz się doczekać, kiedy znów wypróbujesz nowy przepis i uwielbiasz kulinarne ciekawostki? Zbierasz książki kucharskie? Chcesz wiedzieć więcej o rozmaitych potrawach i ich składnikach, zarówno znanych w Polsce, jak i egzotycznych? Ten bogato ilustrowany leksykon zawiera opisy wszystkich grup produktów spożywczych, w jasny i uporządkowany sposób przedstawia ich skład, smak i zastosowanie. Dzięki ponad 900 hasłom i wspaniałym zdjęciom pogłębisz swą wiedzę o pochodzeniu, sposobach przygotowania i możliwościach łączenia różnych elementów pożywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The art of fermentation an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world.
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1opisano: zakres i rolę chemii żywności; budowę surowców i produktów żywnościowych; udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; interakcje składników żywności; składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / Hanna Stolińska. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, copyright 2020 - 298, [1] strona : rysunki ; 22 cm.
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu, i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe wędzenie żywności / Warren R. Anderson ; [tł. Olga Kwiecień-Maniewska]. - Wyd. 3. - Warszawa : RM, cop. 2014. - 255 s. : il. ; 24 cm.
Oto niezwykły wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu żywności w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, pastrami, kiełbas, drobiu, dziczyzny, wędzonych serów, orzechów, krewetek i wielu innych pyszności. Wszystkie da się uwędzić w domu dzięki prostemu wyposażeniu, które można kupić lub zbudować samodzielnie. Z książki dowiesz się, jak budować przydomową wędzarnię. Poznasz tajniki wędzenia na zimno i gorąco. Autor poradnika doradza, jak przygotowywać marynaty i peklować. Dzięki szczegółowym instrukcjom zawartym w książce możesz przygotowywać wspaniałe przysmaki, za każdym razem osiągając wyśmienite rezultaty kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię - i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania. Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superżywność to prawdziwy pokarm przyszłości! Dawid Wolf, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawarte w nich mikroelementy, ale podaje też realne korzyści, jakie płyną z włączenia tego typu jedzenia do swojej diety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka - Poznań : Publicat, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan. Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co potrzebne do zdrowego odżywiania się. Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności ekologicznej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat idealnie łączy świadomość ekologiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia szkodliwego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni oraz odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Eko kuchnia : jedz naturalnie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce logo portalu kulinarnego BOOK & COOK.
Chcesz czuć się zdrowo? Wyeliminuj z jadłospisu półprodukty, dania gotowe, fast foody, gazowane napoje oraz pełne cukru i tłuszczów trans słodycze. W zamian postaw na świeże, jak najmniej przetworzone składniki pochodzące z godnych zaufania źródeł – po prostu uczyń swoją kuchnię ekologiczną i jedz w zgodzie z naturą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej