Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(75)
Forma i typ
Książki
(73)
Poradniki i przewodniki
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(129)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(43)
ZWM 5 (W45)
(9)
Koński Jar 10 (W109)
(7)
Nugat 4 (W112)
(9)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(16)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(7)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(9)
K.E.N. 21 (W139)
(10)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(12)
Cybisa 6 (Mediateka)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(6)
Barwna 8 (BD9)
(3)
Fanfarowa 19 (BD11)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Na Uboczu 2 (BD60)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Bielecka, Justyna
(3)
Seghi, Aleksandra
(3)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(3)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(2)
Korkosz, Michał
(2)
Kozioł, Andrzej
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Łebkowski, Marek (1952-2010)
(2)
Łebkowski, Mikołaj
(2)
Adamczewska, Barbara
(1)
Adamczyk, Piotr (1958- )
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Albowicz, Krystyna
(1)
Amaro, Wojciech Modest (1972- )
(1)
Amiradżibi, Helena (1932-2017)
(1)
Bacewicz, Jan
(1)
Berger, Stanisław (1923- )
(1)
Bisikiewicz, Maja
(1)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Byszewska, Izabella
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Cichoń, Katarzyna
(1)
Czaykowska-Kłoś, Barbara (1944- )
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Demaria, Kevin
(1)
Drozd, Dorota (pielęgniarka)
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Frankowski, Wojciech (operator filmowy)
(1)
Gałązka, Bogdan
(1)
Gers, Barbara
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gumowska, Irena
(1)
Głowacka, Karolina
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jacobson, Sandra
(1)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(1)
Jakubiak, Tomasz (1983- )
(1)
Jankowski, Rafał
(1)
Jeż, Agnieszka (filolog)
(1)
Kalinowski, Andrzej (1959- )
(1)
Kawecki, Edward
(1)
Kicki, Marcin
(1)
Kobyliński, Szymon (1927-2002)
(1)
Kokocińska, Teresa
(1)
Komorowska, Anna (1953- )
(1)
Kowalczyk, Wojciech
(1)
Kręglicka, Agnieszka
(1)
Kubera, Marcin
(1)
Kuc, Wiktor
(1)
Kulawik, Ida
(1)
Kurpińska, Grażyna
(1)
Kwasowska, Bernadeta
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Majewski, Janusz (1931- )
(1)
Małecki, Paweł
(1)
Nowacka-Devillard, Anna
(1)
Nowak-Soliński, Zygmunt
(1)
Ochman, Paweł
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Panasik, Marek
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Polan, Andrzej
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Radzikowska, Agnieszka
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Sosin-Krosnowska, Natalia (1982- )
(1)
Sowa, Robert (1966- )
(1)
Spychaj, Magdalena
(1)
Szaciłło, Karolina
(1)
Szaciłło, Maciej
(1)
Tomkowski, Jan (1954- )
(1)
Wdowiński, Leszek
(1)
Wilhelmi, Roman (1936-1991)
(1)
Wodzińska, Izabela (1981- )
(1)
Wojciechowska, Małgorzata (żywienie)
(1)
Wolniak, Michał
(1)
Wołkanowska, Genowefa
(1)
Wołkanowska-Kołodziej, Ewa (1983- )
(1)
Zagórska, Alicja
(1)
Zatorski, Stefan
(1)
Zawierski, Jan (1938- )
(1)
Zioła-Zemczak, Katarzyna
(1)
Zygmuntowicz, Andrzej (1951- )
(1)
Zyśk, Anna
(1)
Łacna, Olga
(1)
Łebkowska, Olga
(1)
Łukasik, Dariusz
(1)
Śleżańska, Maria
(1)
Śmigielska, Monika
(1)
Żak, Aleksandra
(1)
Żak, Paweł
(1)
Żakiej, Tadeusz (1915-1994)
(1)
Żyburtowicz, Zenon (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(42)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
1989-2000
(2)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(70)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(49)
Kultura stołu
(11)
Kuchnia regionalna
(8)
Kucharstwo
(7)
Kuchnia włoska
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Życie codzienne
(4)
Kuchnia śląska
(3)
Obyczaje
(3)
Czerniecki Stanisław
(2)
Kuchnia peruwiańska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Produkt regionalny
(2)
Rodzina
(2)
Agroturystyka
(1)
Amiradżibi, Helena (1932- )
(1)
Benedyktyni
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Capponi (ród)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Ciasta
(1)
Clark, Patrick G.
(1)
Cukrzyca
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Film polski
(1)
Grzyby
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Język polski
(1)
Kasza
(1)
Kaszotto
(1)
Klasztory (bud.)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia marokańska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Literatura polska
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Miasta
(1)
Mięso
(1)
Obrzędy
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Polacy za granicą
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Restauracje
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Risotto
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Sztuka użytkowa
(1)
Słodycze
(1)
Tatarzy
(1)
Teatr telewizji
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Weganizm
(1)
Wsie
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Święta
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Upiór w kuchni
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
1601-1700
(4)
1701-1800
(4)
2001-
(4)
1501-1600
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(13)
Toskania (Włochy)
(4)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Peru
(2)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Maroko
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Suwałki (woj. podlaskie ; okręg)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(26)
Książka kucharska
(22)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Pamiętniki polskie
(6)
Literatura podróżnicza polska
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Album
(1)
Biografia
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Książki mówione
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(25)
Historia
(8)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Styl życia, moda i uroda
(1)
75 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia regionalna / Maja Bisikiewicz [i in.]. - Warszawa : Multico [2012]. - 319, [1] s. : il. kolor. ; 29 cm.
Na okł.: Wyroby regionalne, dania z różnych zakątków kraju, tradycje kulinarne.
Jest to poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia. Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i wiele, wiele innych pochodzących z różnych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, aby nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu również najważniejsze i najbardziej oryginalne wyroby regionalne, produkowane z naturalnych składników i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich między innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę Produktów Tradycyjnych. Te wspaniałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla produktów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i polepszaczami smaku. Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, by ocalić je od zapomnienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pozycja wyjątkowa w tegorocznej ofercie wydawnictwa, powstała pod patronatem Anny Komorowskiej, Małżonki Prezydenta RP. W pięknej, bogato ilustrowanej, albumowej książce znalazły się propozycje wykwintnych dań, przygotowanych przez uznanych szefów kuchni, takich jak Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Marek Widomski czy Dariusz Struciński. Mistrzowie skomponowali menu zgodne z porami roku, wykorzystując tradycyjne polskie produkty w nowych daniach i smakach. Swoje propozycje przedstawiła także pani Anna Komorowska. Bardzo oryginalne potrawy zostały wspaniale zaaranżowane, dzięki czemu towarzyszące przepisom zdjęcia są w istocie artystycznymi kulinarnymi obrazami. Dodatkową atrakcją są fotografie wykonane w Belwederze, siedzibie Prezydenta RP. Wstępem tę niepowtarzalną i niezwykłą książkę kucharską opatrzyli - w wersji polskiej - prof. Jerzy Bralczyk, który skupił się na językowo-smakowych doświadczeniach, a w wersji angielskiej Jan Łoziński, przedstawiający polską historię "od kuchni".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Rewers (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka kucharska, w której znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka uczy młodzież i starsze dzieci gotować klasyczne dania kuchni polskiej. Fotografie i skład nowojorskiego fotografa Kevina Demarii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Reprint niezwykle popularnej przed wojną książki kucharskiej. Publikacja zawiera imponującą liczbę 1635 przepisów o różnym stopniu trudności. Obok dań na codzienne posiłki autorka podaje propozycje na wystawne obiady i kolacje. Zdradza również sekrety dotyczące domowego gospodarstw, które powinna znać "każda dobra i skrzętna gospodyni". Niespotykane bogactwo kulinarnych pomysłów z pewnością zadziwi współczesnych amatorów dobrej kuchni, a rady sprzed lat mogą być przydatne także obecnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce poznamy historię świąt, związane z nimi obrzędy, wierzenia i zwyczaje, prześledzimy jak zmieniały się z biegiem lat. Nieodłącznym elementem wszelkich uroczystości jest jedzenie. W naszej książce nie mogło zabraknąć przepisów na potrawy, które obowiązkowo znajdowały się na polskim stole dawniej, nie wyobrażamy sobie wielu świąt bez nich i dziś.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39(438) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] s. : il. (w tym kolor.), faks., fot., mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie / Dolnośląskie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Stanisław Berger ; i in. - Wyd. 26. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1985. - 798, [2] s., [64] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska według Pawła Małeckiego : słodka / [Paweł Małecki]. - [Brak miejsca wydania] : Lidl, [2016]. - 266 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Opis wg okładki.
Na okładce : Kuchnia Lidla.pl.
Kuchnia polska według Pawła Małeckiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641(438) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Na okładce: autor bloga rozkoszny.pl. Tekst także na stronie 3. okładki.
Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 7.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 7.
Książka
W koszyku
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany. Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy… Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cztery pory roku na polanie smaków / Andrzej Polan. - Warszawa : Słowne, copyright 2021. - 194, [6] stron : fotografie ; 27 cm.
Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Gotowało się z tego, co było akurat dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska i światowa / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 318 stron, [32] strony tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 23 cm.
W części nakładu inna szata graf. z podtyt. na okł.: Aromaty i smaki z całego świata.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej