Kuchnia wegetariańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(77)
Forma i typ
Książki
(77)
Poradniki i przewodniki
(36)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(125)
wypożyczone
(16)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(23)
ZWM 5 (W45)
(21)
Koński Jar 10 (W109)
(6)
Nugat 4 (W112)
(10)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(27)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(10)
Kłobucka 14 (W135)
(28)
K.E.N. 21 (W139)
(10)
Barwna 8 (BD9)
(1)
Fanfarowa 19 (BD11)
(1)
Kłobucka 14 (BD37)
(4)
Autor
Dymek, Marta
(3)
Skarżyńska, Katarzyna
(3)
Cegielska, Agnieszka (1979- )
(2)
Czelej, Anna
(2)
Czelej, Anna. W kuchni pięciu przemian (pol.)
(2)
Domaradzka, Violetta (1977- )
(2)
Doniczka, Aleksandra
(2)
Francuz, Sabina
(2)
Fruga, Aleksandra
(2)
Korkosz, Michał
(2)
Lewandowa, Fanni
(2)
Madejska, Weronika
(2)
Małota, Aleksandra
(2)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(2)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Skotnicka, Paulina
(2)
Teperek, Agata (1988- )
(2)
Wałkowicz, Eryk
(2)
Wójciak, Dominika
(2)
Biblis, Monika
(1)
Bieńkowska, Katarzyna (1972- )
(1)
Boniszewska, Anna
(1)
Bortnowska, Matylda
(1)
Britton, Sarah
(1)
Brown, Sarah (1952- )
(1)
Campbell, LeAnne
(1)
Campbell, T. Colin (1934- )
(1)
Charles, Julia
(1)
Cielenga-Wiaterek, Magdalena
(1)
Dobrowolska, Agata
(1)
Dorfer, Margarethe
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Drzymała, Jana
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Duży, Małgorzata
(1)
Duży, Norbert
(1)
Ekstedt, Niklas (1978- )
(1)
Ennart, Henrik (1960- )
(1)
Esselstyn, Caldwell B. (1933- )
(1)
Fabisiak, Emilia
(1)
Fisher, Tara
(1)
Garecka, Aniela
(1)
Gavin, Paola
(1)
Gembacka, Magdalena
(1)
Gerhard, Ingrid
(1)
Green, Fern
(1)
Groń, Stanisław (1960- )
(1)
Grykałowska, Hanna
(1)
Gubała, Katarzyna (1978- )
(1)
Guerre, Isabelle
(1)
Gulati, Roopa
(1)
Hever, Julieanna
(1)
Jack, Alex
(1)
Jankowska, Anna (kulinaria)
(1)
Jaworska, Dorota
(1)
Jönsson, Karoline (1988- )
(1)
Kalwas, Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Kielan, Dominika
(1)
Kimbell, Katy (1973- )
(1)
Kowalewska, Elżbieta
(1)
Kozłowska, Martyna
(1)
Kushi, Michio
(1)
Lerch, Erich
(1)
Loftus, David
(1)
Lovekin, Jonathan
(1)
Lutzker, Talya
(1)
Maciąg, Agnieszka (1969- )
(1)
Mamcarz, Artur
(1)
Mamińska, Anna Julia
(1)
McCartney, Mary (1969- )
(1)
McCartney, Paul (1942- )
(1)
McCartney, Stella (1971- )
(1)
Mrozowska, Monika (1980- )
(1)
Nadel, Jessica
(1)
Newman, Joni Marie
(1)
Niepsuj, Ola
(1)
Nowak, Jan (1963- )
(1)
Olko, Stanisława
(1)
Osińska, Elżbieta
(1)
Paciorkowska, Marta
(1)
Pająk, Zofia
(1)
Paszkowski, Janek
(1)
Pawlikowska, Beata (1965- ). Moc dobrych myśli
(1)
Pilitowska, Kasia
(1)
Pilitowska, Zosia
(1)
Popper, Pamela (1956- )
(1)
Princet, Aline
(1)
Pustelnik, Anastazja
(1)
Radej, Alicja
(1)
Rias-Bucher, Barbara (1948- )
(1)
Rigg, Annie
(1)
Rokicka, Alicja (kucharz)
(1)
Rooney, Deirdre
(1)
Rybka, Agata (1995- )
(1)
Samborska, Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Saulsbury, Camilla V. (1970- )
(1)
Schinharl, Cornelia
(1)
Skoczylas, Karolina
(1)
Skoczylas, Karolina (filolog)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(13)
2010 - 2019
(58)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(38)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(65)
Odbiorca
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Język angielski
(4891)
Kobieta
(4520)
Przyjaźń
(3021)
Rodzina
(2820)
Relacje międzyludzkie
(2386)
Kuchnia wegetariańska
(-)
film amerykański
(2282)
Tajemnica
(2152)
Miłość
(2036)
Śledztwo i dochodzenie
(1959)
II wojna światowa (1939-1945)
(1686)
Zabójstwo
(1604)
Dziewczęta
(1420)
Film obyczajowy
(1399)
Nastolatki
(1384)
Zwierzęta
(1360)
Magia
(1321)
Dramat (film)
(1268)
Rodzeństwo
(1213)
Życie codzienne
(1204)
Dramat
(1163)
Język rosyjski
(1139)
Uczucia
(1100)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1054)
Dzieci
(1028)
Kultura
(1001)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(975)
Film animowany
(946)
Komedia filmowa
(912)
Policjanci
(902)
Małżeństwo
(895)
Serial filmowy
(884)
Psy
(874)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(867)
Sekrety rodzinne
(857)
Koty
(826)
Podróże
(825)
Władcy
(801)
Uczniowie
(800)
Sztuka
(799)
Ludzie a zwierzęta
(797)
Trudne sytuacje życiowe
(782)
Literatura polska
(755)
Relacja romantyczna
(746)
Przestępczość zorganizowana
(735)
Historia
(730)
Chłopcy
(719)
Osoby zaginione
(718)
Wojsko
(701)
Wybory życiowe
(693)
Film sensacyjny
(679)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(664)
Dziennikarze
(661)
Język polski
(636)
film polski
(625)
Mężczyzna
(622)
Politycy
(605)
Wychowanie w rodzinie
(603)
Prywatni detektywi
(594)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Matki i córki
(574)
Uprowadzenie
(574)
Film grozy
(569)
Wojna
(566)
Czarownice i czarownicy
(559)
Powieść angielska
(555)
Poszukiwania zaginionych
(545)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Arystokracja
(531)
Samorealizacja
(523)
Nauka
(520)
Serial telewizyjny
(519)
Holokaust
(518)
Zakochanie
(516)
Wakacje
(504)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(483)
Pisarze
(482)
Zemsta
(479)
Społeczeństwo
(466)
Śmierć
(466)
Kościół katolicki
(456)
Język niemiecki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(447)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(438)
Ojcowie i córki
(433)
Literatura dziecięca angielska
(421)
Samotność
(421)
Chrześcijaństwo
(418)
Dojrzewanie
(418)
Film kryminalny
(414)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(39)
Książka kucharska
(36)
Publikacja bogato ilustrowana
(20)
Poradnik
(7)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(37)
Medycyna i zdrowie
(6)
Historia
(1)
77 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wiosna według Pięciu Przemian : przepisy wegetariańskie / Monika Biblis. - Wydanie 1., uzupełnione - [Toruń] : EscapeMagazine.pl, 2017. - 136 stron ; 21 cm.
Miejsce wydania podane za https://pl.wikipedia.org/wiki/EscapeMagazine.pl.
"Wiosna według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie" to fascynująca podróż po Pięciu Przemianach w towarzystwie Moniki Biblis. Tym razem autorka skupiła się na wiosennych potrawach wegetariańskich. Jeśli jesteś wegetarianinem, to trafiłeś we właściwe miejsce. Wypróbuj wegetariańskie przepisy zgodne z filozofią Pięciu Przemian i przekonaj się o mocy chińskiej medycyny naturalnej. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, to... pozostań sobą! Wiosenne dania wegetariańskie według Pięciu Przemian to doświadczenia kulinarne ze składnikami, które na pewno doskonale znasz. Publikacja w całości poświęcona jest gotowaniu wiosną. Zawiera 56 sprawdzonych przepisów wegetariańskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne – ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka – pełna smacznych zdjęć – udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia wegetariańska / Sarah Brown ; [przeł. Elżbieta Osińska]. - Warszawa : Watra, 1991. - 240 s. : fot., rys. ; 24 cm.
Tyt. oryg.: Sarah Brawn`s vegetarian cookbook.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesne zasady odżywiania : przepisy mistrzów : 144 przepisy na dania roślinne / LeAnne Campbell ; przekład Matylda Bortnowska. - Łódź : Galaktyka, copyright 2015. - 219, [1] strona, [64] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "The China study all-star collection : whole food, plant-based recipes from your favorite vegan chefs".
Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów promują jeden z najnaturalniejszych sposobów odżywiania oparty na nisko przetworzonej żywności roślinnej. Dr LeAnne Campbell, poprosiła światowej sławy kucharzy o przygotowanie prostych wegańskich przepisów. Czytelników mile zaskoczy szeroka gama niskotłuszczowych produktów i łatwość z jaką można przygotować pyszne i zdrowe potrawy. Ten praktyczny zbiór przepisów udowodni, że dobra kuchnia to nie tylko bogactwo smaków, ale również wspaniałe samopoczucie na co dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce błędnie przypisany ISBN.
Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana – to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie. 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie ; 22 cm.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The fexitarian cookbook.
Dzięki zebranym w książce przepisom zdecydujesz zależnie od nastroju, apetytu i okazji i miejmy nadzieje! odkryjesz, że bezmięsne wersje tradycyjnych dań znacznie częściej niż wyrzeczeniem, okazują się ekscytującą kulinarną przygodą. Nie musisz podejmować radykalnych decyzji, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Elastyczne przepisy z całego świata pozwolą przygotować dania zarówno w wariancie wegańskim, jak i tym wegetariańskim, rybnym czy mięsnym. Książka przyda się zarówno tym, którzy starają się ograniczyć mięso czy nabiał w swojej diecie, jak i zdeklarowanym wegetarianom, którzy chcą poszerzyć kulinarne horyzonty o potrawy z różnych zakątków świata. No i nie ma lepszego przewodnika do wspólnego gotowania w mieszanym, mięsożerno-wegetariańskim, towarzystwie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegetariańska nie musi być nudna i trudna! Ta książka udowadnia, że bez problemów można zamienić dotychczasową dietę na talerz pysznej zieleniny. "Zielenina na talerzu" to kompozycja ponad 100 oryginalnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery - podzielonych zgodnie z porami roku. Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka słynnego bloga Zielenina, pokazuje, że kuchnia wegetariańska jest łatwa i pyszna. Kolorowe i proste w przygotowaniu dania kuszą sezonowymi składnikami, które można kupić w każdym sklepie. To książka nie tylko dla wegetarian, ale dla każdego, kto ma ochotę wzbogacić swoje codzienne menu o zdrowe i smaczne dania pełne kasz, warzyw i owoców doprawione pachnącymi ziołami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jesień w kuchni pięciu przemian : przepisy wegetariańskie / Anna Czelej. - Wydanie 2. - Białystok : Wydawnictwo Illuminatio Łukasz Kierus, 2014. - 227, [5] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(W kuchni pięciu przemian / Anna Czelej)
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi. Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, z umiarem doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą. Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa. Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lato w kuchni pięciu przemian : przepisy wegetariańskie / Anna Czelej. - Wydanie 2. - Białystok : Wydawnictwo Illuminatio Łukasz Kierus, 2014. - 218, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(W kuchni pięciu przemian / Anna Czelej)
Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni. Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia. Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym… i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja powstała na bazie pracy magisterskiej zrealizowanej w Pracowni Projektowania Graficznego na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu.
Lubisz kuchnię polską? A może dopiero ją odkrywasz? "Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!)" to zbiór ponad 40 smacznych i łatwych do wykonania przepisów kulinarnych - wariacji na temat typowo polskich dań. Znajdziecie tu zarówno przepis na mazurka jak i... kiszenie ogórków :) A to wszystko w towarzystwie pięknych ilustracji autorstwa Agaty Dobrowolskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U góry okł.: Patronat honorowy Instytutu Żywności i Żywienia.
100 mil na Krecie, oregano na kilogramy i rośliny na talerzu czyli zdrowe serce. Jeśli zastanawiasz się, jak połączyć radość jedzenia z dbałością o serce i jak zrealizować postanowienie, aby zdrowiej żyć, ta książka jest dla ciebie. Znajdziesz tu 120 przepisów na dania przygotowane przez pasjonatów diety roślinnej i ultramaratończyków Violettę i Roberta. Wspiera ich zespół naukowy pod przewodnictwem prof. kardiologii Artura Mamcarza. Dowiedz się więcej o (dobrej) sile nawyków, naucz się skutecznie czytać etykiety i sprawdź, dlaczego warto zrezygnować z soli. Zainspiruj się i działaj już od dziś.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okladce logo: Book&Cook.
Czy wiesz, co kryje się pod hasłem superfood? To produkty odznaczające się wyjątkowo dużą wartością odżywczą, obfitujące w składniki niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Do superżywności zaliczają się nie tylko egzotyczne odkrycia w rodzaju komosy ryżowej, jagód goji czy spiruliny, ale także artykuły znane w polskiej kuchni od wieków! Takie swojskie składniki, jak: buraki, jarmuż, kiszona kapusta, dynia, płatki owsiane czy kasza jaglana, również mają nieprzeciętne walory prozdrowotne. W naszej książce znajdziesz przepisy na różnorodne specjały przyrządzane wyłącznie z krajowej superżywności. Są to przekąski, sałatki, zupy, a nawet dania obiadowe i desery świetnie wpisujące się w polską tradycję kulinarną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Book & Cook.
Na okładce: roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. Najlepsze przepisy na dania roślinne pełne wartości odżywczych.
Białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc. Polecamy roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. To amarantus, pestki dyni, ziarna słonecznika, soczewica, fasola, kasze oraz orzechy. Dodaj masło orzechowe do owsianki, komosę przyrządź z pieczonymi warzywami, a kaszę gryczaną podaj ze szpinakiem. Ugotuj zupę z soczewicy lub fasoli. Z orzechów, sezamu i pestek słonecznika zrób energetyczne batoniki granola, migdały przeznacz na pyszne mleczko roślinne. Przepisów jest mnóstwo – skorzystaj z nich i skomponuj zdrowe i pyszne posiłki roślinne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zmorą obecnych czasów są coraz powszechniejsze alergie pokarmowe powodowane przeróżnymi dodatkami do żywności, takimi jak: konserwanty, środki ochrony roślin, stosowane w nadmiernej ilości nawozy sztuczne, antybiotyki i hormony. To z ich powodu ważne jest bardziej świadome wybieranie tego, co się je. Książka ta jest zachętą do częstszego spożycia produktów roślinnych, aby urozmaicić codzienną dietę. Zawiera 450 przepisów na proste, tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy na każdą okazję, tym dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Znajdziesz w niej wykaz produktów żywnościowych i ziół, które są pomocne przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i źródła ich pozyskania. Skutki nieprawidłowej diety nie zależą od wyboru wegetarianizmu bądź odrzucenia go. Wszystko zależy od wiedzy, jak komponować dietę, by zawierała składniki niezbędne do prawidłowego odżywienia organizmu. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. śliny są nie tylko źródłem witamin, składników mineralnych, białek, węglowodanów, ale również zawierają w sobie substancje chemiczne o dużej aktywności biologicznej, mogące nie tylko zapobiegać chorobom, ale nawet je leczyć. Z łatwością pozbędziesz się alergii, problemów z krążeniem, oczyścisz nerki, wątrobę oraz poprawisz pamięć.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jedz więcej produktów roślinnych i pomagaj rozwiązać cztery największe wyzwania, przed którymi stoi ludzkość.
Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko? W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono. Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy food green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach. Po Happy food i Happy food 2.0 czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście. Happy food green zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki. Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej