Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(512)
Forma i typ
Książki
(506)
Poradniki i przewodniki
(451)
Publikacje popularnonaukowe
(36)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(19)
Albumy i książki artystyczne
(7)
Proza
(7)
Audiobooki
(5)
Poezja
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(793)
wypożyczone
(131)
nieokreślona
(5)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(150)
ZWM 5 (W45)
(106)
Koński Jar 10 (W109)
(40)
Nugat 4 (W112)
(60)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(7)
Braci Wagów 1 (W127)
(168)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(2)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(62)
Dembowskiego 12 (W131)
(4)
Cybisa 6 (W134)
(5)
Kłobucka 14 (W135)
(134)
K.E.N. 21 (W139)
(51)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(19)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(12)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(12)
Barwna 8 (BD9)
(22)
Fanfarowa 19 (BD11)
(12)
Kłobucka 14 (BD37)
(41)
Na Uboczu 2 (BD60)
(22)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Makarowska, Magdalena
(14)
Pająk, Zofia
(10)
Szaciłło, Maciej
(9)
Szaciłło, Karolina
(8)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(7)
Durnowska, Małgorzata
(6)
Musiałowska, Dominika (dziennikarka)
(6)
Drukort, Magdalena
(5)
Dąbrowska, Beata Anna
(5)
Kozak, Krystyna (1961- )
(5)
Musiałowska, Dominika
(5)
Green, Fern
(4)
Lewandowska, Agata (dietetyk)
(4)
Maciąg, Agnieszka (1969- )
(4)
Mikulska, Katarzyna (zielarstwo)
(4)
Rooney, Deirdre
(4)
Skarżyńska, Katarzyna
(4)
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
(4)
Szczepanowska, Anna T
(4)
Wolański, Robert (fotograf)
(4)
Bareła, Malwina
(3)
Bartkiewicz, Bartosz (tłumacz)
(3)
Bielecka, Justyna
(3)
Bochenek, Karolina
(3)
Bokła, Artur
(3)
Błażejewska-Stuhr, Katarzyna
(3)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Cegielska, Agnieszka (1979- )
(3)
Chodakowska, Ewa (1982- )
(3)
Chorążyczewska, Tamara
(3)
Cino, Emanuela
(3)
Dajka, Krystyna
(3)
Dymek, Marta
(3)
Dywan, Agnieszka
(3)
Dąbrowska, Ewa (internista)
(3)
Dąbrowska, Ewa (nauki medyczne)
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska, Magdalena
(3)
Jas-Baran, Marta
(3)
Jałowiec-Sawicka, Magdalena
(3)
Kalemba-Drożdż, Małgorzata
(3)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(3)
Kieżun, Bartek (1976- )
(3)
Korkosz, Michał
(3)
Krawczyk, Marta
(3)
Krzyżanek, Joanna
(3)
Krzyżanowski, Krzysztof (tłumacz)
(3)
Kucharski, Piotr (kucharz)
(3)
Modelski, Łukasz (1970- )
(3)
Samborska, Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Starmach, Anna (1987- )
(3)
Sypnik-Pogorzelska, Ewa
(3)
Zaremba, Marek (dietetyk)
(3)
Zasuwa, Iwona
(3)
Baron, Aleksander
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Borkowska, Paulina (dietetyk)
(2)
Caputa, Jola. Przepisy Joli
(2)
Clase, Mia (1977- )
(2)
Czarnecka, Nina
(2)
Czernik, Renata
(2)
Davis, William (1957- )
(2)
De Santis, Andy
(2)
Doniczka, Aleksandra
(2)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(2)
Dusy, Tanja
(2)
Filipowicz, Leszek (1967- )
(2)
Francuz, Sabina
(2)
Fruga, Aleksandra
(2)
Gawłowska, Agnieszka
(2)
Graboń, Ika
(2)
Grillparzer, Marion (1961- )
(2)
Górecka, Dominika (1980- )
(2)
Halarewicz, Aleksandra
(2)
Hercules, Olia (1984- )
(2)
Högström, Justyna
(2)
Ida, Akiko
(2)
Iwańska, Katarzyna (tłumacz)
(2)
Karus-Wysocka, Katarzyna
(2)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(2)
Ketchum, Carolyn
(2)
Kobylańska, Aleksandra
(2)
Kulawik, Ida
(2)
Lewandowa, Fanni
(2)
Loiseau, Anna
(2)
Malina, Dorota
(2)
Mancini, Paola
(2)
Martin, Mélanie
(2)
Małota, Aleksandra
(2)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(2)
Murota, Maori
(2)
Nertby Aurell, Lina (1978- )
(2)
Ochman, Paweł
(2)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(2)
Palmowska, Anna
(2)
Pieńkos, Magdalena (kulinaria)
(2)
Ploton, Olivier
(2)
Pollan, Michael (1955- )
(2)
Princet, Aline
(2)
Rączka, Remigiusz
(2)
Seeletso, Joseph (1971- )
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(155)
2010 - 2019
(343)
2000 - 2009
(12)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(473)
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(506)
Wielka Brytania
(3)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(496)
angielski
(4)
Odbiorca
Dzieci
(21)
9-13 lat
(15)
6-8 lat
(13)
Młodzież
(4)
Rodzice
(4)
Chorzy
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(51)
Literatura amerykańska
(5)
Literatura angielska
(3)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura włoska
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(113)
Potrawy dietetyczne
(42)
Kucharstwo
(39)
Kuchnia wegetariańska
(36)
Kuchnia wegańska
(32)
Odżywianie
(27)
Leczenie dietą
(23)
Desery
(22)
Dietetyka
(22)
Kuchnia polska
(20)
Ciasta
(19)
Insulinooporność
(18)
Weganizm
(18)
Kultura stołu
(17)
Potrawy dla dzieci
(17)
Dieta niskowęglowodanowa
(16)
Żywność
(16)
Kuchnia włoska
(15)
Koktajle
(12)
Słodycze
(12)
Zupy
(12)
Dieta bezglutenowa
(11)
Wegetarianizm
(11)
Kuchnia regionalna
(10)
Rośliny lekarskie
(10)
Zdrowy styl życia
(10)
Dieta oczyszczająca
(9)
Dieta odchudzająca
(9)
Napoje
(9)
Dieta bezmleczna
(8)
Obiad
(8)
Potrawy szybkie i łatwe
(8)
Rośliny jadalne dzikie
(8)
Warzywa
(8)
Ajurweda
(7)
Choroba Hashimoto
(7)
Gotowanie
(7)
Kiszenie żywności
(7)
Kuchnia japońska
(7)
Posiłki na wynos
(7)
Ziołolecznictwo
(7)
Cukrzyca
(6)
Dieta owocowo-warzywna
(6)
Przepisy kulinarne
(6)
Przetwory owocowo-warzywne
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Żywienie chorych
(6)
Dzieci
(5)
Ekologiczny styl życia
(5)
Flora bakteryjna jelit
(5)
Kuchnia żydowska
(5)
Makaron
(5)
Medycyna niekonwencjonalna
(5)
Pieczywo
(5)
Potrawy
(5)
Potrawy z ryb i owoców morza
(5)
Potrawy świąteczne
(5)
Przyprawy
(5)
Samoakceptacja
(5)
Smoothies
(5)
Chleb
(4)
Cukier
(4)
Cukrzycy
(4)
Dieta
(4)
Dieta bezcukrowa
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kolacja
(4)
Kuchnia sezonowa
(4)
Niemowlę
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Odporność
(4)
Posiłki (jedzenie)
(4)
Rośliny leśne
(4)
Soki
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Zero Waste
(4)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(4)
Śniadanie
(4)
Życie codzienne
(4)
Boże Narodzenie
(3)
Czekolada
(3)
Dieta fleksitariańska
(3)
Dieta paleo
(3)
Dieta wysokotłuszczowa
(3)
Fermentacja
(3)
Gospodarstwo domowe
(3)
Herbata
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Kasza
(3)
Kawa (napój)
(3)
Kobieta
(3)
Konfitury i dżemy
(3)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(3)
Kucharze
(3)
Kuchnia śląska
(3)
Kuchnie świata
(3)
Odchudzanie
(3)
Post
(3)
Probiotyki
(3)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(18)
1901-2000
(12)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
1989-2000
(5)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1945-1989
(4)
1401-1500
(3)
1301-1400
(2)
1201-1300
(1)
Temat: miejsce
Polska
(18)
Włochy
(5)
Japonia
(3)
Świat
(3)
Górny Śląsk
(2)
Portugalia
(2)
Toskania (Włochy)
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Albania
(1)
Argentyna
(1)
Ateny (Grecja)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Europa
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kambodża
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Mazury
(1)
Mołdawia
(1)
Norwegia
(1)
Okinawa (Japonia)
(1)
Palestyna (region)
(1)
Rumunia
(1)
Skandynawia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Uganda
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(280)
Publikacja bogato ilustrowana
(216)
Przepisy kulinarne
(202)
Poradnik
(167)
Opracowanie
(21)
Opowiadania i nowele
(7)
Publikacje dla dzieci
(7)
Pamiętniki i wspomnienia
(6)
Wywiad dziennikarski
(5)
Relacja z podróży
(4)
Broszura
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Reportaż
(3)
Biografia
(2)
Jadłospis
(2)
Publicystyka
(2)
Rozważania i rozmyślania religijne
(2)
Atlas roślin
(1)
Autobiografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Felieton
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książka zabawka
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik tematyczny DBN
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Szkice literackie niemieckie
(1)
Telewizyjny program rozrywkowy
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(7289)
Socjologia i społeczeństwo
(2039)
Edukacja i pedagogika
(1719)
Kultura i sztuka
(1715)
Psychologia
(1708)
Kulinaria
(512)
Medycyna i zdrowie
(1337)
Literaturoznawstwo
(1159)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1144)
Religia i duchowość
(1052)
Podróże i turystyka
(1025)
Biologia
(911)
Etnologia i antropologia kulturowa
(633)
Rozwój osobisty
(615)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(586)
Filozofia i etyka
(575)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(540)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(457)
Językoznawstwo
(444)
Hobby i czas wolny
(430)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(365)
Architektura i budownictwo
(351)
Fizyka i astronomia
(343)
Kultura fizyczna i sport
(336)
Geografia i nauki o Ziemi
(323)
Styl życia, moda i uroda
(263)
Nauka i badania
(250)
Informatyka i technologie informacyjne
(243)
Inżynieria i technika
(214)
Media i komunikacja społeczna
(209)
Zarządzanie i marketing
(196)
Ochrona środowiska
(162)
Praca, kariera, pieniądze
(153)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(138)
Matematyka
(124)
Transport i logistyka
(119)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(108)
Dom i ogród
(107)
Rolnictwo i leśnictwo
(83)
Chemia
(74)
Archeologia
(71)
Varia
(6)
512 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Książki)
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia toskańska / Piotr Adamczewski. - Warszawa : RM, copyright 2015. - 160, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
"Kuchnia toskańska" to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Kuchnia polska i światowa / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 318 stron, [32] strony tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 23 cm.
W części nakładu inna szata graf. z podtyt. na okł.: Aromaty i smaki z całego świata.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 100 przepisów dla dzieci i całej rodziny.
Trzecia książka autorek bestsellerowych poradników kucharskich z przepisami dla najmłodszych smakoszy opartymi na metodzie BLW – tym razem dla nieco starszych dzieci! Twoje dziecko potrafi już chodzić i głośno domagać się dokładki? Albo może wręcz przeciwnie –protestuje przeciwko koperkowi w zupie i pracowicie wydłubuje rodzynki z ciasta? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Autorki najpopularniejszego w Polsce kulinarnego bloga o metodzie BLW, doświadczone mamy, doskonale wiedzą, że dzieci potrafią przy jedzeniu wybrzydzać, grymasić i tygodniami jeść to samo. Proponują więc przepisy na dania, które wpisują się w preferencje dzieci, mają szanse spełnić ich kryteria, zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a jednocześnie są proste i szybkie w przygotowaniu oraz, oczywiście – smaczne!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15–20% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza – Fodmap. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad Fodmap oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita – przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety Fodmap. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The coffee lover's bible : change your coffee, change your life.
Rewolucja w świecie kawoszy – dieta, która pozwala pić więcej kawy bez wyrzutów sumienia! Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznej kawy? Bob Arnot nauczy cię, jak sprawić, by ten codzienny rytuał był zdrowszy. Zabierze cię w podróż po aromatycznym świecie kawy i pokaże, jak wykorzystać jej zdrowotne walory dla zdrowia. Znajdziesz tu także specjalnie opracowaną dietę, która zapobiega negatywnym efektom picia kawy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l'arte di mangiar bene.
Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii. "Włoska sztuka dobrego gotowania" to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Kraj (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The acid watcher cookbook : 100+ delicious recipes to prevent and heal acid reflux disease.
Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti… Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera "Ukryte przyczyny refluksu i zgagi" w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność polegającą na tym, że dając pierwszeństwo produktom roślinnym, nie eliminuje całkowicie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zaleca jedynie spożywanie mięsa i ryb w niewielkiej ilości i z ograniczoną częstotliwością. Dzięki tej książce każdy zrozumie, dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa, i dowie się, czym łatwo można je zastąpić, by dostarczać organizmowi składniki odżywcze w idealnych proporcjach. Autorka dokładnie wyjaśnia, jakie produkty żywnościowe powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie, i obala wszystkie mity, którymi często się kierujemy, źle się przez to odżywiając. W poradniku zaproponowano kompletne plany żywieniowe z przepisami na potrawy odpowiednie dla osób prowadzących różne style życia, między innymi dla tych, którzy są często w podróży lub mają nienormowany czas pracy, dla tych, którzy wykonują pracę fizyczną lub intensywnie uprawiają sport, a także dla pracujących umysłowo czy gotujących dla całej rodziny. Jest też specjalny plan żywieniowy dla osób, które chcą stracić na wadze. Fleksitarianizm wielkie znaczenie przywiązuje również do tzw. comfort food, a więc dań, które spożywamy dla czystej przyjemności, i które – jeśli są właściwie dozowane – dostarczają nam mentalnej energii, obdarowując nas chwilami prawdziwego zadowolenia. Dlatego w książce można też znaleźć wskazówki dotyczące sięgania po wędliny, słone przekąski, czekoladę i inne słodycze. Warto na nowo przemyśleć swój sposób odżywiania i wybrać fleksitarianizm, który na wiele lat zapewni nam dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne. Fleksitarianizm to dieta pełna zdrowia i energii!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Apetyczna książka napisana z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się sztuki czekoladnictwa od samych mistrzów i wykonać we własnej kuchni musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady. Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów czekoladowych, którym trudno się oprzeć. Odbiorcy: wszyscy, którzy uwielbiają smak czekolady i chcą nauczyć się podstawowych sztuczek wytwarzania i dekorowania czekoladowych deserów, osoby, które chcą poznać przepisy na musy, praliny oraz ciasta na bazie czekolady. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę: zawiera wszelkie informacje dotyczące sztuki czekoladnictwa, można łatwo nauczyć się wytwarzania czekolady od samych mistrzów, poradnik zawiera mnóstwo wskazówek niezbędnych do obróbki czekolady w wielu wariantach, w książce znajdują się przepisy na musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady, dzięki tej apetycznej lekturze można poznać techniki nieodzowne do wydobycia tego, co najlepsze z czekolady.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mistrzowie cukiernictwa prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu, która swoim zasięgiem obejmuje już 20 krajów na całym świecie, prezentują 180 przepisów na łakocie z czekoladą w roli głównej. W kolejnych rozdziałach tej książki można znaleźć receptury na ciasta, ciasteczka, desery, musy, kremy, lody, napoje oraz trufle czekoladowe. Wszystkie opatrzone zostały pięknymi fotografiami. Oprócz tego krok po kroku zilustrowane zostały sekretne techniki, na przykład temperowania czekolady czy wykonywania czekoladowych dekoracji. Dodatkowo książka zawiera słowniczek, w którym wyjaśniono poszczególne terminy cukiernicze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 Rew. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koktajle odchudzające : według diety strukturalnej / Marek Bardadyn. - Wydanie 1. (dodruk). - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2016. - 149 stron : fotografie ; 22 cm.
W swojej najnowszej książce doktor Marek Bardadyn proponuje 40 wyjątkowych przepisów. Te pożywne i smaczne koktajle, skomponowane tak, by zapewniały szybką redukcję masy ciała, mają najkorzystniejszy spośród wszystkich dietetycznych dań stosunek wysokiej wartości odżywczej do niskiej kaloryczności. Dzięki temu każda szklanka koktajlu dostarcza o wiele więcej cennych substancji odżywczych niż tradycyjny posiłek, a jednocześnie jest całkowicie pozbawiona szkodliwego balastu pustych kalorii. Szczegółowe opisy najważniejszych składników ułatwią wybór odpowiednich koktajli oraz ich dostosowanie do indywidualnych potrzeb organizmu oraz do zmian obserwowanych podczas odchudzania. Ta książka to lektura obowiązkowa nie tylko dla tych, którzy pragną schudnąć, lecz także dla wszystkich, którzy chcą dbać o siebie i żyć zdrowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Korek czy zakrętka? / Michał Bardel. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018. - 269, [3] strony ; 23 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
Pierwsze kroki w świecie wina Jak kupić dobre wino, ile go nalewać do kieliszka, jak łączyć wino z jedzeniem, jak rozpoznać chorobę korkową i czy wypada lubić słodkie wina? Michał Bardel – mistrz i znawca wina, potrafiący w prosty sposób przekazywać wiedzę o nim, prezentuje pełen anegdot praktyczny przewodnik, z którego dowiemy się: Dlaczego dawniej kobiety przyłapane na piciu wina były karane na równi z cudzołożnicami? Czy szlachetne tokaje powstają ze spleśniałych winogron? Dlaczego na etykietach win jakościowych nigdy nie znajdziemy określenia "półwytrawne”? To elementarz dla wszystkich, którzy lubią wino, ale niewiele wiedzą na jego temat.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Makarony : smaczne i zdrowe przepisy / Carla Bardi ; tł. Jadwiga Smulko. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, cop. 2010. - 314, [5] s. : fot. kolor. ; 23 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : fit bento / Malwina Bareła. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2021 . - 302, [1] strona : ilustracje; 24 cm.
Na grzbiecie numer tomu: 3.
Dietetyczna odsłona bestsellerowych lunchboxów! Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy / Malwina Bareła. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 24 cm.
Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia Smaku" i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami! Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz – smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie! Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa, jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową, jak nie marnować jedzenia, jakiego pudełka używać do danego posiłku. Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia smaku", w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje : bestseller w nowej odsłonie / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 287, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary. Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami. Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka wzięła się z niezgody. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych - degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. Między wódką a zakąską to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji - pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej