Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(49)
Forma i typ
Książki
(49)
Poradniki i przewodniki
(16)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(81)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(26)
ZWM 5 (W45)
(6)
Koński Jar 10 (W109)
(2)
Nugat 4 (W112)
(5)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(8)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(4)
Kłobucka 14 (W135)
(6)
K.E.N. 21 (W139)
(5)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(10)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(3)
Barwna 8 (BD9)
(3)
Fanfarowa 19 (BD11)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Na Uboczu 2 (BD60)
(2)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(3)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(2)
Korkosz, Michał
(2)
Łebkowski, Marek (1952-2010)
(2)
Łebkowski, Mikołaj
(2)
Adamczewska, Barbara
(1)
Adamczyk, Piotr (1958- )
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Amaro, Wojciech Modest (1972- )
(1)
Berger, Stanisław (1923- )
(1)
Bisikiewicz, Maja
(1)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Cichoń, Katarzyna
(1)
Czaykowska-Kłoś, Barbara (1944- )
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Demaria, Kevin
(1)
Drozd, Dorota (pielęgniarka)
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Gałązka, Bogdan
(1)
Gers, Barbara
(1)
Głowacka, Karolina
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jacobson, Sandra
(1)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(1)
Jankowski, Rafał
(1)
Jeż, Agnieszka (filolożka)
(1)
Kawecki, Edward
(1)
Kicki, Marcin
(1)
Komorowska, Anna (1953- )
(1)
Kowalczyk, Wojciech
(1)
Kozioł, Andrzej
(1)
Kręglicka, Agnieszka
(1)
Kubera, Marcin
(1)
Kulawik, Ida
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Małecki, Paweł
(1)
Nowak-Soliński, Zygmunt
(1)
Ochman, Paweł
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Panasik, Marek
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Polan, Andrzej
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Radzikowska, Agnieszka
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Sosin-Krosnowska, Natalia (1982- )
(1)
Sowa, Robert (1966- )
(1)
Spychaj, Magdalena
(1)
Tomkowski, Jan (1954- )
(1)
Wdowiński, Leszek
(1)
Wodzińska, Izabela (1981- )
(1)
Wojciechowska, Małgorzata (żywienie)
(1)
Wolniak, Michał
(1)
Zatorski, Stefan
(1)
Zygmuntowicz, Andrzej (1951- )
(1)
Zyśk, Anna
(1)
Łacna, Olga
(1)
Łebkowska, Olga
(1)
Śleżańska, Maria
(1)
Śmigielska, Monika
(1)
Żak, Aleksandra
(1)
Żak, Paweł
(1)
Żakiej, Tadeusz (1915-1994)
(1)
Żywczak, Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(49)
Język
polski
(47)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Temat
Język angielski
(4924)
Kobieta
(4459)
Przyjaźń
(2950)
Rodzina
(2775)
Relacje międzyludzkie
(2360)
Kuchnia polska
(-)
film amerykański
(2293)
Tajemnica
(2097)
Miłość
(2014)
Śledztwo i dochodzenie
(1924)
II wojna światowa (1939-1945)
(1664)
Zabójstwo
(1567)
Film obyczajowy
(1402)
Dziewczęta
(1381)
Nastolatki
(1357)
Zwierzęta
(1345)
Magia
(1297)
Dramat (film)
(1276)
Język rosyjski
(1195)
Życie codzienne
(1187)
Rodzeństwo
(1178)
Dramat
(1172)
Uczucia
(1076)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1047)
Dzieci
(1015)
Kultura
(998)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(974)
Film animowany
(945)
Komedia filmowa
(913)
Serial filmowy
(884)
Małżeństwo
(883)
Policjanci
(877)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(863)
Psy
(856)
Sekrety rodzinne
(841)
Podróże
(810)
Koty
(807)
Sztuka
(798)
Władcy
(796)
Ludzie a zwierzęta
(791)
Uczniowie
(790)
Trudne sytuacje życiowe
(760)
Literatura polska
(755)
Historia
(728)
Relacja romantyczna
(720)
Przestępczość zorganizowana
(718)
Osoby zaginione
(706)
Wojsko
(701)
Chłopcy
(691)
Film sensacyjny
(682)
Wybory życiowe
(671)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(663)
Dziennikarze
(653)
Język polski
(637)
film polski
(627)
Mężczyzna
(616)
Wychowanie w rodzinie
(602)
Politycy
(599)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Prywatni detektywi
(589)
Film grozy
(569)
Matki i córki
(568)
Wojna
(566)
Uprowadzenie
(564)
Powieść angielska
(555)
Czarownice i czarownicy
(553)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Poszukiwania zaginionych
(533)
Arystokracja
(524)
Samorealizacja
(520)
Serial telewizyjny
(519)
Nauka
(518)
Holokaust
(512)
Zakochanie
(505)
Wakacje
(500)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(481)
Pisarze
(471)
Język niemiecki
(470)
Zemsta
(467)
Społeczeństwo
(463)
Śmierć
(463)
Kościół katolicki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(448)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(430)
Literatura dziecięca angielska
(429)
Ojcowie i córki
(424)
Film kryminalny
(420)
Chrześcijaństwo
(415)
Samotność
(414)
Religia
(412)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Temat: czas
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(20)
Książka kucharska
(17)
Publikacja bogato ilustrowana
(13)
Wywiad dziennikarski
(2)
Album
(1)
Biografia
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(20)
Historia
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
49 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia staropolska / Piotr Adamczyk. - Warszawa : Buchmann, cop. 2012. - 255 s., [48] s. tabl. kolor. : il. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Kuchnia polska i światowa / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 318 stron, [32] strony tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 23 cm.
W części nakładu inna szata graf. z podtyt. na okł.: Aromaty i smaki z całego świata.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Stanisław Berger ; i in. - Wyd. 26. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1985. - 798, [2] s., [64] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia regionalna / Maja Bisikiewicz [i in.]. - Warszawa : Multico [2012]. - 319, [1] s. : il. kolor. ; 29 cm.
Na okł.: Wyroby regionalne, dania z różnych zakątków kraju, tradycje kulinarne.
Jest to poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia. Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i wiele, wiele innych pochodzących z różnych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, aby nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu również najważniejsze i najbardziej oryginalne wyroby regionalne, produkowane z naturalnych składników i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich między innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę Produktów Tradycyjnych. Te wspaniałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla produktów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i polepszaczami smaku. Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, by ocalić je od zapomnienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] s. : il. (w tym kolor.), faks., fot., mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie / Dolnośląskie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Pozycja wyjątkowa w tegorocznej ofercie wydawnictwa, powstała pod patronatem Anny Komorowskiej, Małżonki Prezydenta RP. W pięknej, bogato ilustrowanej, albumowej książce znalazły się propozycje wykwintnych dań, przygotowanych przez uznanych szefów kuchni, takich jak Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Marek Widomski czy Dariusz Struciński. Mistrzowie skomponowali menu zgodne z porami roku, wykorzystując tradycyjne polskie produkty w nowych daniach i smakach. Swoje propozycje przedstawiła także pani Anna Komorowska. Bardzo oryginalne potrawy zostały wspaniale zaaranżowane, dzięki czemu towarzyszące przepisom zdjęcia są w istocie artystycznymi kulinarnymi obrazami. Dodatkową atrakcją są fotografie wykonane w Belwederze, siedzibie Prezydenta RP. Wstępem tę niepowtarzalną i niezwykłą książkę kucharską opatrzyli - w wersji polskiej - prof. Jerzy Bralczyk, który skupił się na językowo-smakowych doświadczeniach, a w wersji angielskiej Jan Łoziński, przedstawiający polską historię "od kuchni".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Rewers (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Barbara Czaykowska-Kłos urodziła się na Rzeszowszczyznie 19 lipca 1944 roku. Jest technikiem żywienia oraz absolwentka studium dietetycznego. Od lat 60. mieszka w Warszawie. Jako dziecko przewędrowała z rodzina niemal całe południe Polski w poszukiwaniu bezpiecznego miejsca. Domu. Przez wiele lat rodzina mieszkała na Śląsku Opolskim pośród niezwykle życzliwych miejscowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Ludzie (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla diabetyków / Dorota Drozd. - Warszawa : RM, 2015. - 159 s. ; 24 cm.
Indeks.
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy." Anthelme Brillat-Savarin. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa kuchnia polska / redakcja Magdalena Drukort. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 191, [1] strona : fotografie ; 28 cm.
Na okładce podtytuł: Klasyczne przepisy we współczesnej odsłonie ; świeżo, modnie, zdrowo.
Współczesny styl życia nie sprzyja kultywowaniu tradycjom kulinarnym, wyniesionym z domu rodzinnego. Dziś, z braku czasy, staramy się przyrządzać posiłki szybko i prosto oraz coraz większą wagę przywiązujemy do wartości dietetycznej jedzenia. Dbając o sylwetkę i zdrowie częściej sięgamy po produkty roślinne i rezygnujemy z niektórych dań mięsnych czy słodyczy. Jednocześnie chętnie wracamy do tradycyjnych smaków, szczególnie w święta czy przy okazji rodzinnych spotkań. Jak to wszystko razem pogodzić? Wystarczy skorzystać z "Nowej kuchni polskiej".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; T. 2)
Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów.
Spisana ok. 1686 r. `Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów` to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z `Mody bardzo dobrej` są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z `Mody bardzo dobrej` do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków. (wilanow-palac.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
"To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które praktycznie każdy może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem bez zbroi, mieczy i tłumu neo-rycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy. Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka, Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!" Jarosław Krawczyk redaktor naczelny Magazynu Historycznego "Mówią Wieki"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie! Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze... Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej - tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach. To kolejna pozycja z serii Silva rerum poświęconej popularyzacji wiedzy o kulturze staropolskiej. (wilanow-palac.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Na okładce: Book & Cook.
Na okładce: Włoskie i swojskie klimaty, czyli inspiracje dla lekkich i łatwych do przygotowania ciepłych posiłków na bazie ryżu i kaszy.
Risotto to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, które dobrze się zadomowiło w Polsce. Bazą jest włoski ryż arborio, bulion i wino, natomiast lista dodatków jest właściwie nieskończona i można ją uzupełniać według własnej fantazji. Proponujemy m.in. proste, lecz wykwintne risotto z miętą i cytryną, z gorgonzolą, ze szpinakiem czy dynią w roli głównej. Dla wielbicieli owoców morza – z krewetkami, a dla amatorów potraw mięsnych – z kurczakiem. Jeśli ryż zastąpimy kaszą, otrzymamy bardziej swojskie, a jednocześnie modne ze względu na swoje odżywcze walory kaszotto. Można do niego użyć zarówno kaszy gryczanej, jak i jęczmiennej, najlepiej o dużych ziarnach, czyli typu pęczak. W naszej książce polecamy kaszotto z leśnymi grzybami, z brokułem i orzechami, z porem i zielonym groszkiem i wiele innych – równie smacznych!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prywatne smaki PRL-u / Andrzej Fiedoruk. - Poznań : Zysk i S-ka, cop. 2011. - 165, [1] s., [8] s. tabl. : il. ; 25 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej