Wegetarianizm
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(52)
Forma i typ
Książki
(51)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Proza
(3)
Audiobooki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje religijne
(1)
Dostępność
dostępne
(95)
wypożyczone
(9)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(14)
ZWM 5 (W45)
(16)
Koński Jar 10 (W109)
(7)
Nugat 4 (W112)
(13)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(18)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(3)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(13)
K.E.N. 21 (W139)
(6)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(1)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(2)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(1)
Barwna 8 (BD9)
(4)
Fanfarowa 19 (BD11)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Na Uboczu 2 (BD60)
(1)
Autor
Czelej, Anna
(4)
Britton, Sarah
(2)
Czelej, Anna. W kuchni pięciu przemian (pol.)
(2)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(2)
Przewoźniak, Marcin (1969- )
(2)
Przewoźniak, Marcin (1969- ). Mama w occie
(2)
Singer, Peter (1946- )
(2)
Skarżyńska, Katarzyna
(2)
Żukowski, Dariusz (1978- )
(2)
Alichniewicz, Anna
(1)
Bacciottini, Lucia
(1)
Biblis, Monika
(1)
Borawska, Maria Halina
(1)
Boutenko, Victoria (1955- )
(1)
Brown, Sarah (1952- )
(1)
Campbell Disla, Steven
(1)
Campbell, LeAnne
(1)
Chodyniecki, Dariusz (1963- )
(1)
Choi, Jeong In (1982- )
(1)
Cielenga-Wiaterek, Magdalena
(1)
Davis, Brenda (1959- )
(1)
Doniczka, Aleksandra
(1)
Duve, Karen (1961-)
(1)
Duży, Małgorzata
(1)
Duży, Norbert
(1)
Ekstedt, Niklas (1978- )
(1)
Ennart, Henrik (1960- )
(1)
Fabisiak, Emilia
(1)
Francuz, Sabina
(1)
Frenkiel, David
(1)
Fruga, Aleksandra
(1)
Gellatley, Juliet
(1)
Gołdanowska, Magdalena
(1)
Grodecka, Maria (1926-2005)
(1)
Gzyra, Dariusz
(1)
Han Kang (1970- )
(1)
Harari, Yuval Noah (1976- )
(1)
Hever, Julieanna
(1)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(1)
Jarząbek-Rogaczyk, Dorota
(1)
Kalwas, Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Kimbell, Katy (1973- )
(1)
Kopczyńska, Ewa (socjolog)
(1)
Kopff, Agata
(1)
Korkosz, Michał
(1)
Kowalewska, Elżbieta
(1)
Kozińska, Dorota (1964- )
(1)
Kozłowska, Martyna
(1)
Kuszyk, Karolina
(1)
Lazari, Elżbieta
(1)
Lewandowa, Fanni
(1)
Loftus, David
(1)
Lovekin, Jonathan
(1)
Makarowska, Magdalena
(1)
Malinowska, Magda
(1)
Marfiak, Donata
(1)
Mason, Jim (1940- )
(1)
Małota, Aleksandra
(1)
Melina, Vesanto (1942- )
(1)
Mikita, Marta
(1)
Mojżeszek, Kuba
(1)
Moszczyńska-Janicka, Irena
(1)
Mrozowska, Monika (1980- )
(1)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(1)
Mętrak-Ruda, Natalia
(1)
Najbar-Miller, Justyna
(1)
Nowak, Jan (1963- )
(1)
Osińska, Elżbieta
(1)
Paruzel, Kinga
(1)
Pawlik, Aleksandra (1948- )
(1)
Pawlik, Michaela (1938- )
(1)
Piotrowska, Kasia
(1)
Rey, Jerzy
(1)
Roth, Ruby
(1)
Rupowski, Roman
(1)
Rzeszutek, Urszula
(1)
Sablewska, Maja (1980- )
(1)
Schinharl, Cornelia
(1)
Sikoń, Magdalena
(1)
Skoczylas, Karolina
(1)
Skotnicka, Paulina
(1)
Skowron, Monika (dietetyka)
(1)
Sloma, Jola
(1)
Smerecka, Urszula
(1)
Stuart, Tristram (1977- )
(1)
Sundqvist, Inga-Britta
(1)
Szczęsna, Anna (1981- )
(1)
Teperek, Agata (1988- )
(1)
Traxler, Maria Colombo
(1)
Tritto, Lena
(1)
Trymbulak, Mirek
(1)
Vindahl, Luise
(1)
Wardle, Tony (1939- )
(1)
Wieczorek-Chełmińska, Zofia
(1)
Zaniewska, Aldona
(1)
Żak, Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(35)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(20)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(48)
Język
polski
(46)
Odbiorca
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura koreańska
(1)
Temat
Język angielski
(4924)
Kobieta
(4459)
Przyjaźń
(2950)
Rodzina
(2775)
Relacje międzyludzkie
(2360)
Wegetarianizm
(-)
film amerykański
(2293)
Tajemnica
(2097)
Miłość
(2014)
Śledztwo i dochodzenie
(1924)
II wojna światowa (1939-1945)
(1664)
Zabójstwo
(1567)
Film obyczajowy
(1402)
Dziewczęta
(1381)
Nastolatki
(1357)
Zwierzęta
(1345)
Magia
(1297)
Dramat (film)
(1276)
Język rosyjski
(1195)
Życie codzienne
(1187)
Rodzeństwo
(1178)
Dramat
(1172)
Uczucia
(1076)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1047)
Dzieci
(1015)
Kultura
(998)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(974)
Film animowany
(945)
Komedia filmowa
(913)
Serial filmowy
(884)
Małżeństwo
(883)
Policjanci
(877)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(863)
Psy
(856)
Sekrety rodzinne
(841)
Podróże
(810)
Koty
(807)
Sztuka
(798)
Władcy
(796)
Ludzie a zwierzęta
(791)
Uczniowie
(790)
Trudne sytuacje życiowe
(760)
Literatura polska
(755)
Historia
(728)
Relacja romantyczna
(720)
Przestępczość zorganizowana
(718)
Osoby zaginione
(706)
Wojsko
(701)
Chłopcy
(691)
Film sensacyjny
(682)
Wybory życiowe
(671)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(663)
Dziennikarze
(653)
Język polski
(637)
film polski
(627)
Mężczyzna
(616)
Wychowanie w rodzinie
(602)
Politycy
(599)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Prywatni detektywi
(589)
Film grozy
(569)
Matki i córki
(568)
Wojna
(566)
Uprowadzenie
(564)
Powieść angielska
(555)
Czarownice i czarownicy
(553)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Poszukiwania zaginionych
(533)
Arystokracja
(524)
Samorealizacja
(520)
Serial telewizyjny
(519)
Nauka
(518)
Holokaust
(512)
Zakochanie
(505)
Wakacje
(500)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(481)
Pisarze
(471)
Język niemiecki
(470)
Zemsta
(467)
Społeczeństwo
(463)
Śmierć
(463)
Kościół katolicki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(448)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(430)
Literatura dziecięca angielska
(429)
Ojcowie i córki
(424)
Film kryminalny
(420)
Chrześcijaństwo
(415)
Samotność
(414)
Religia
(412)
Temat: czas
1601-
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(16)
Książka kucharska
(12)
Poradnik
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(4)
Powieść
(3)
Kryminał
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Pamiętniki niemieckie
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Publicystyka
(1)
Raport z badań
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(11)
Filozofia i etyka
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Religia i duchowość
(1)
52 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność polegającą na tym, że dając pierwszeństwo produktom roślinnym, nie eliminuje całkowicie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zaleca jedynie spożywanie mięsa i ryb w niewielkiej ilości i z ograniczoną częstotliwością. Dzięki tej książce każdy zrozumie, dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa, i dowie się, czym łatwo można je zastąpić, by dostarczać organizmowi składniki odżywcze w idealnych proporcjach. Autorka dokładnie wyjaśnia, jakie produkty żywnościowe powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie, i obala wszystkie mity, którymi często się kierujemy, źle się przez to odżywiając. W poradniku zaproponowano kompletne plany żywieniowe z przepisami na potrawy odpowiednie dla osób prowadzących różne style życia, między innymi dla tych, którzy są często w podróży lub mają nienormowany czas pracy, dla tych, którzy wykonują pracę fizyczną lub intensywnie uprawiają sport, a także dla pracujących umysłowo czy gotujących dla całej rodziny. Jest też specjalny plan żywieniowy dla osób, które chcą stracić na wadze. Fleksitarianizm wielkie znaczenie przywiązuje również do tzw. comfort food, a więc dań, które spożywamy dla czystej przyjemności, i które – jeśli są właściwie dozowane – dostarczają nam mentalnej energii, obdarowując nas chwilami prawdziwego zadowolenia. Dlatego w książce można też znaleźć wskazówki dotyczące sięgania po wędliny, słone przekąski, czekoladę i inne słodycze. Warto na nowo przemyśleć swój sposób odżywiania i wybrać fleksitarianizm, który na wiele lat zapewni nam dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne. Fleksitarianizm to dieta pełna zdrowia i energii!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiosna według Pięciu Przemian : przepisy wegetariańskie / Monika Biblis. - Wydanie 1., uzupełnione - [Toruń] : EscapeMagazine.pl, 2017. - 136 stron ; 21 cm.
Miejsce wydania podane za https://pl.wikipedia.org/wiki/EscapeMagazine.pl.
"Wiosna według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie" to fascynująca podróż po Pięciu Przemianach w towarzystwie Moniki Biblis. Tym razem autorka skupiła się na wiosennych potrawach wegetariańskich. Jeśli jesteś wegetarianinem, to trafiłeś we właściwe miejsce. Wypróbuj wegetariańskie przepisy zgodne z filozofią Pięciu Przemian i przekonaj się o mocy chińskiej medycyny naturalnej. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, to... pozostań sobą! Wiosenne dania wegetariańskie według Pięciu Przemian to doświadczenia kulinarne ze składnikami, które na pewno doskonale znasz. Publikacja w całości poświęcona jest gotowaniu wiosną. Zawiera 56 sprawdzonych przepisów wegetariańskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegetarianizm nie jest jednorodnym rodzajem diety, w jego obszarze istnieją różne odmiany tego sposobu odżywiania, mniej lub bardziej rygorystyczne. Autorki opisują każdy rodzaj diet wegetariańskich oraz produkty jakie znajdują się w diecie. Wskazują na wiele zalet związanych z takim sposobem odżywiania, ale też podkreślają wszelkie zagrożenia związane ze źle zbilansowaną dietą wegetariańską. Dokładne i wnikliwe informacje na temat wielu produktów żywnościowych powodują, że jest to pozycja obowiązkowa w domu każdego wegetarianina.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Green Smoothie Revolution.
"Od momentu odkrycia zielonego koktajlu piję jego odmiany codziennie i dzielę się nimi z innymi. Tak bardzo przepadam za zielonymi koktajlami, że z radością będę je piła aż do ostatnich dni życia. Pokochali je gorąco wszyscy członkowie mojej rodziny i wielu naszych przyjaciół. Gdziekolwiek nie pojadę, otrzymuję nowe wieści od miłośników zielonych koktajli z całego świata. Dzięki codziennemu miksowaniu, badaniom naukowym i listom od naszych czytelników zebraliśmy w tej nowej książce najlepsze przepisy i podstawowe zasady tworzenia i spożywania zielonych koktajli. Mam nadzieję, że Wy także z radością odkryjecie świat zielonych koktajli i znajdziecie ulubione przepisy pozwalające się cieszyć najlepszym zdrowiem. Szczęśliwego miksowania!" Victoria Boutenko - pionierka witarianizmu - autorka książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: My new roots : inspired plant-based recipes for every season.
Tekst również na wyklejkach.
W końcu! Sarah Britton - nazywana "królową zdrowych blogów" - przedstawia sto przepysznych roślinnych przepisów. Książka twórczyni kultowego bloga My New Roots, z potrawami kuchni roślinnej - w tym także wegańskiej, często bezglutenowej. Proste, ale i nieco bardziej skomplikowane przepisy podane w przystępny sposób, ilustrowane są pięknymi zdjęciami. Jej kuchnia podporządkowana jest zmianom pór roku. Tym blogiem inspiruje się m.in. twórczyni świetnie przyjętej książki "Jadłonomia" czy prowadząca bloga White plate, a także inne popularne polskie blogerki kulinarne. Dla wielu "My New Roots" to biblia kulinarna. "My New Roots" to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne – ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka – pełna smacznych zdjęć – udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia wegetariańska / Sarah Brown ; [przeł. Elżbieta Osińska]. - Warszawa : Watra, 1991. - 240 s. : fot., rys. ; 24 cm.
Tyt. oryg.: Sarah Brawn`s vegetarian cookbook.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The China study cookbook".
Dowiedz się, w jaki sposób zastąpić tradycyjne produkty składnikami roślinnymi i które sposoby przygotowywania potraw pozwalają na zachowanie największej ilości wartości odżywczych. Pierwsza, bestsellerowa publikacja T. Colina Campbella Nowoczesne zasady odżywiania to jedna z najważniejszych książek o zdrowiu i żywieniu opublikowanych w ciągu ostatniej dekady. Na całym świecie sprzedano jej prawie milion egzemplarzy. Autorzy Nowoczesnych zasad odżywiania udowadniają, że winę za rozpowszechnienie chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca czy nowotwory, ponosi zachodnia dieta. Na podstawie jednego z największych badań w historii, dowodzą również, że dieta roślinna zapewnia optymalne zdrowie i może pomóc w leczeniu wielu chorób. Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce autorstwa córki T. Colina Campbella to zbiór przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, bazujących na najnowszych danych z zakresu medycyny i dietetyki. Dzięki tej książce przekonasz się, że zdrowe odżywianie wcale nie jest wyrzeczeniem, a dania roślinne to kulinarna rozkosz dla każdego! To po prostu bukiet pysznych i łatwych w przygotowaniu potraw roślinnych pozbawionych tłuszczów przetworzonych i z minimalną ilością cukru oraz soli. Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce są idealnym przepisem dla osób, które cenią dobry smak i dbają o swoje zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegetariańska nie musi być nudna i trudna! Ta książka udowadnia, że bez problemów można zamienić dotychczasową dietę na talerz pysznej zieleniny. "Zielenina na talerzu" to kompozycja ponad 100 oryginalnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery - podzielonych zgodnie z porami roku. Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka słynnego bloga Zielenina, pokazuje, że kuchnia wegetariańska jest łatwa i pyszna. Kolorowe i proste w przygotowaniu dania kuszą sezonowymi składnikami, które można kupić w każdym sklepie. To książka nie tylko dla wegetarian, ale dla każdego, kto ma ochotę wzbogacić swoje codzienne menu o zdrowe i smaczne dania pełne kasz, warzyw i owoców doprawione pachnącymi ziołami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi. Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, z umiarem doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą. Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni. Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia. Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Wiosna w kuchni pięciu przemian : przepisy wegetariańskie / Anna Czelej. - Wydanie 2. - Białystok : Illuminatio, 2014. - 230 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(W kuchni pięciu przemian / Anna Czelej)
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie - pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. W przygotowaniu kolejne - Lato, Jesień i Zima. Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów - na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe - opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery. To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu:
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zima w kuchni pięciu przemian : przepisy wegetariańskie / Anna Czelej. - Wydanie 2. - Białystok : Illuminatio, 2014. - 228, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(W kuchni pięciu przemian / Anna Czelej)
Zimą musimy zwracać szczególną uwagę na równowagę organizmu i reagować na okoliczności zewnętrzne, czyli wszechobecne chłody. W utrzymaniu ciepła i zharmonizowaniu organizmu pomocne może być odpowiednie pożywienie, szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z większą ilością rozgrzewających przypraw. Gęste i zawiesiste zupy, kasze z dodatkiem warzyw strączkowych, pierniki, makowce z dużą ilością orzechów, a także kompoty z cynamonem czy goździkami to przykłady dań idealnych na zimowe dni. Gdy dodatkowo przygotujemy je zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian, możemy mieć pewność, że nasza zimowa dieta będzie obfitowała w zdrowe i zbilansowane posiłki. To już ostatnia książka z serii W kuchni Pięciu Przemian, kolejnych 100 przepisów nie tylko wzbogaci zimowy jadłospis, ale także będzie idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian. Odkryj kulinarne inspiracje na każdą porę roku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Anständig essen.
W grudniu 2009 roku Karen Duve pod wpływem impulsu oraz dydaktycznych pogadanek nowej współlokatorki podjęła przedwczesne postanowienie noworoczne. Zdecydowała się przeprowadzić na sobie wyjątkowy eksperyment dietetyczno-etyczny. Przez dziesięć miesięcy miała zamiar sprawdzić, jak na organizm, środowisko i gospodarkę wpływają radykalne zmiany żywieniowe. Czy to prawda, że mięso truje? Może człowiek nie powinien pić mleka? Czemu kurczak w supermarkecie kosztuje jedno euro, a warzywa są jak z obrazka? Na pierwszy ogień idzie dieta ekologiczna, potem wegetariańska, wegańska, a w końcu frutariańska. Karen Duve musi nauczyć się uważnie czytać etykiety, bierze udział w akcji uwalniania kur z przemysłowej fermy i czyta tony specjalistycznej literatury. Ktoś mógłby pomyśleć, że w ten sposób łatwo popaść w neoficki zapał i szybko zmienić się w "zielonego fanatyka", ale Duve opisuje swoją przygodę z humorem i dystansem. Jeść przyzwoicie to książka o ideologii, która kryje się za jedzeniem, ale przede wszystkim o tym, że warto się zmieniać, dbać o środowisko i myśleć krytycznie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jedz więcej produktów roślinnych i pomagaj rozwiązać cztery największe wyzwania, przed którymi stoi ludzkość.
Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko? W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono. Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy food green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach. Po Happy food i Happy food 2.0 czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście. Happy food green zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki. Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co może wyniknąć ze zderzenia różnych dwóch światów kulinarnych? Dbającej o jakość produktów, lecz nie rezygnującej z mięsa Luise oraz Davida - niezdrowo odżywiającego się wegetarianina (tak, są tacy!) - miłośnika makaronów, pizzy i słodyczy… Efektem ich wspólnych kulinarnych poszukiwań okazał się znakomity blog „The Green Kitchen Stories” oraz książka, dzięki której odkryjemy bogactwo zup, sałatek, soków i przekąsek, prostych do przyrządzenia, ale pełnych smaku i fantastycznie podanych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The silent ark : a chilling exposé of meat - the global killer" 1996.
Wegetariański bestseller i klasyka wśród książek prowegetariańskich. Juliet Gellatley (założycielka organizacji Viva!) demaskuje w niej zakłamanie i nieczystą politykę przemysłu mięsnego. Na podstawie szeregu nieznanych powszechnie faktów, ujawnia nam prawdę o produkcji i konsumpcji mięsa. Wegetarianizm lub weganizm nie jest żadną ideą hipisowską, mającą korzenie w jakiejś tajemnej koncepcji nirwany, a raczej jest ideą, która była obecna na ziemi setki, a nawet tysiące lat temu. Tkwi ona w sercu dosłownie każdego wielkiego systemu filozoficznego czy religijnego. Przemysłowe hodowle zwierząt stanowią zarodek prawie wszystkich katastrof ekologicznych, które obecnie dotykają ziemię: od kwaśnych deszczów począwszy, a na globalnym efekcie cieplarnianymi, pustynnieniu gleb czy dewastacji lasów kończąc. Erozja gleb, deficytwody,chemizacja rolnictwa, są bezpośrednio i nierozerwalnie związane z funkcjonowaniem fabryk mięsa. Dwie trzecie obszaru wielkich oceanów na całym świecie stoi w obliczu katastrofy ekologicznej, co jest związane z powszechnym zwyczajem połowu ryb w celach komercyjnych. Świat Zachodu wytworzył tradycję konsumpcji mięsa, która rozpowszechniła się w krajach europejskich, osiągając swoje apogeum w Stanach Zjednoczonych, a obecnie ma już wpływ na całą naszą planetę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Dziękuję za świńskie oczy to ważny głos w debacie na temat naszego stosunku do innych zwierząt. Autor nie tylko pokazuje, że zwierzęta są niezastąpionym źródłem wiedzy o świecie, w tym o ludziach, ale również jak bardzo potrzebna jest prowegańska polityka rozwoju. Dariusz Gzyra uważa, że w świecie, w którym zło jest wszechobecne, widać wyraźnie, ile jest możliwości czynienia dobra. Weganizm postrzega jako kontestację systemu manipulującego ludźmi, a rozwijanie krytycznego myślenia jako podstawowy akt oporu W Polsce każdego roku dla smaku, kaprysu i mody zabija się miliony zwierząt. Codziennie po cichu na fermach przemysłowych i w rzeźniach giną kurczaki, świnie, cielęta, norki oraz wiele innych zdolnych do odczuwania zwierząt. Choć większość Polek i Polaków deklaruje miłość do zwierząt i jest przekonana, że odczuwają one ból tak samo jak ludzie, a połowa z nas ma pod opieką jakiegoś zwierzęcego pupila, to mało kto na poważnie traktuje zwierzęcą krzywdę. Ponieważ nie chcemy widzieć cierpienia i śmierci zwierząt, większość niezliczonych przypadków przemocy wobec nich to działanie na zlecenie. Zaplanowane, metodyczne i standardowe. Zgadzamy się na stosowanie przemocy przez innych, abyśmy sami mogli się cieszyć smakiem mięsa i innych produktów pochodzących od zwierzęcych. Ale czy to zwalnia nas z odpowiedzialności?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej