Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(49)
Forma i typ
Książki
(49)
Poradniki i przewodniki
(16)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(78)
wypożyczone
(8)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(26)
ZWM 5 (W45)
(6)
Koński Jar 10 (W109)
(2)
Nugat 4 (W112)
(5)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(8)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(4)
Kłobucka 14 (W135)
(6)
K.E.N. 21 (W139)
(5)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(10)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(3)
Barwna 8 (BD9)
(3)
Fanfarowa 19 (BD11)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Na Uboczu 2 (BD60)
(2)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(3)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(2)
Korkosz, Michał
(2)
Łebkowski, Marek (1952-2010)
(2)
Łebkowski, Mikołaj
(2)
Adamczewska, Barbara
(1)
Adamczyk, Piotr (1958- )
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Amaro, Wojciech Modest (1972- )
(1)
Berger, Stanisław (1923- )
(1)
Bisikiewicz, Maja
(1)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Cichoń, Katarzyna
(1)
Czaykowska-Kłoś, Barbara (1944- )
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Demaria, Kevin
(1)
Drozd, Dorota (pielęgniarka)
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Gałązka, Bogdan
(1)
Gers, Barbara
(1)
Głowacka, Karolina
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jacobson, Sandra
(1)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(1)
Jankowski, Rafał
(1)
Jeż, Agnieszka (filolożka)
(1)
Kawecki, Edward
(1)
Kicki, Marcin
(1)
Komorowska, Anna (1953- )
(1)
Kowalczyk, Wojciech
(1)
Kozioł, Andrzej
(1)
Kręglicka, Agnieszka
(1)
Kubera, Marcin
(1)
Kulawik, Ida
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Małecki, Paweł
(1)
Nowak-Soliński, Zygmunt
(1)
Ochman, Paweł
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Panasik, Marek
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Polan, Andrzej
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Radzikowska, Agnieszka
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Sosin-Krosnowska, Natalia (1982- )
(1)
Sowa, Robert (1966- )
(1)
Spychaj, Magdalena
(1)
Tomkowski, Jan (1954- )
(1)
Wdowiński, Leszek
(1)
Wodzińska, Izabela (1981- )
(1)
Wojciechowska, Małgorzata (żywienie)
(1)
Wolniak, Michał
(1)
Zatorski, Stefan
(1)
Zygmuntowicz, Andrzej (1951- )
(1)
Zyśk, Anna
(1)
Łacna, Olga
(1)
Łebkowska, Olga
(1)
Śleżańska, Maria
(1)
Śmigielska, Monika
(1)
Żak, Aleksandra
(1)
Żak, Paweł
(1)
Żakiej, Tadeusz (1915-1994)
(1)
Żywczak, Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(49)
Język
polski
(47)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Temat
Język angielski
(4891)
Kobieta
(4520)
Przyjaźń
(3021)
Rodzina
(2820)
Relacje międzyludzkie
(2386)
Kuchnia polska
(-)
film amerykański
(2282)
Tajemnica
(2152)
Miłość
(2036)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
II wojna światowa (1939-1945)
(1686)
Zabójstwo
(1604)
Dziewczęta
(1420)
Film obyczajowy
(1399)
Nastolatki
(1384)
Zwierzęta
(1360)
Magia
(1321)
Dramat (film)
(1268)
Rodzeństwo
(1213)
Życie codzienne
(1204)
Dramat
(1163)
Język rosyjski
(1139)
Uczucia
(1100)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1054)
Dzieci
(1028)
Kultura
(1001)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(975)
Film animowany
(946)
Komedia filmowa
(912)
Policjanci
(902)
Małżeństwo
(895)
Serial filmowy
(884)
Psy
(874)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(867)
Sekrety rodzinne
(857)
Koty
(826)
Podróże
(825)
Władcy
(801)
Uczniowie
(800)
Sztuka
(799)
Ludzie a zwierzęta
(797)
Trudne sytuacje życiowe
(782)
Literatura polska
(755)
Relacja romantyczna
(746)
Przestępczość zorganizowana
(735)
Historia
(730)
Chłopcy
(719)
Osoby zaginione
(718)
Wojsko
(701)
Wybory życiowe
(693)
Film sensacyjny
(679)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(664)
Dziennikarze
(661)
Język polski
(636)
film polski
(625)
Mężczyzna
(622)
Politycy
(605)
Wychowanie w rodzinie
(603)
Prywatni detektywi
(594)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Matki i córki
(574)
Uprowadzenie
(574)
Film grozy
(569)
Wojna
(566)
Czarownice i czarownicy
(559)
Powieść angielska
(555)
Poszukiwania zaginionych
(545)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Arystokracja
(531)
Samorealizacja
(523)
Nauka
(520)
Serial telewizyjny
(519)
Holokaust
(518)
Zakochanie
(516)
Wakacje
(504)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(483)
Pisarze
(482)
Zemsta
(479)
Społeczeństwo
(466)
Śmierć
(466)
Kościół katolicki
(456)
Język niemiecki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(447)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(438)
Ojcowie i córki
(433)
Literatura dziecięca angielska
(421)
Samotność
(421)
Chrześcijaństwo
(418)
Dojrzewanie
(418)
Film kryminalny
(414)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Temat: czas
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(20)
Książka kucharska
(17)
Publikacja bogato ilustrowana
(13)
Wywiad dziennikarski
(2)
Album
(1)
Biografia
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(20)
Historia
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
49 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla diabetyków / Dorota Drozd. - Warszawa : RM, 2015. - 159 s. ; 24 cm.
Indeks.
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy." Anthelme Brillat-Savarin. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa kuchnia polska / redakcja Magdalena Drukort. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 191, [1] strona : fotografie ; 28 cm.
Na okładce podtytuł: Klasyczne przepisy we współczesnej odsłonie ; świeżo, modnie, zdrowo.
Współczesny styl życia nie sprzyja kultywowaniu tradycjom kulinarnym, wyniesionym z domu rodzinnego. Dziś, z braku czasy, staramy się przyrządzać posiłki szybko i prosto oraz coraz większą wagę przywiązujemy do wartości dietetycznej jedzenia. Dbając o sylwetkę i zdrowie częściej sięgamy po produkty roślinne i rezygnujemy z niektórych dań mięsnych czy słodyczy. Jednocześnie chętnie wracamy do tradycyjnych smaków, szczególnie w święta czy przy okazji rodzinnych spotkań. Jak to wszystko razem pogodzić? Wystarczy skorzystać z "Nowej kuchni polskiej".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; T. 2)
Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów.
Spisana ok. 1686 r. `Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów` to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z `Mody bardzo dobrej` są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z `Mody bardzo dobrej` do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków. (wilanow-palac.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które praktycznie każdy może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem bez zbroi, mieczy i tłumu neo-rycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy. Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka, Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!" Jarosław Krawczyk redaktor naczelny Magazynu Historycznego "Mówią Wieki"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie! Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze... Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej - tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach. To kolejna pozycja z serii Silva rerum poświęconej popularyzacji wiedzy o kulturze staropolskiej. (wilanow-palac.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Book & Cook.
Na okładce: Włoskie i swojskie klimaty, czyli inspiracje dla lekkich i łatwych do przygotowania ciepłych posiłków na bazie ryżu i kaszy.
Risotto to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, które dobrze się zadomowiło w Polsce. Bazą jest włoski ryż arborio, bulion i wino, natomiast lista dodatków jest właściwie nieskończona i można ją uzupełniać według własnej fantazji. Proponujemy m.in. proste, lecz wykwintne risotto z miętą i cytryną, z gorgonzolą, ze szpinakiem czy dynią w roli głównej. Dla wielbicieli owoców morza – z krewetkami, a dla amatorów potraw mięsnych – z kurczakiem. Jeśli ryż zastąpimy kaszą, otrzymamy bardziej swojskie, a jednocześnie modne ze względu na swoje odżywcze walory kaszotto. Można do niego użyć zarówno kaszy gryczanej, jak i jęczmiennej, najlepiej o dużych ziarnach, czyli typu pęczak. W naszej książce polecamy kaszotto z leśnymi grzybami, z brokułem i orzechami, z porem i zielonym groszkiem i wiele innych – równie smacznych!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prywatne smaki PRL-u / Andrzej Fiedoruk. - Poznań : Zysk i S-ka, cop. 2011. - 165, [1] s., [8] s. tabl. : il. ; 25 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Echa dawnej Warszawy. 8, W kotle smaków / Karolina Głowacka. - Warszawa : Skarpa Warszawska, 2018. - 237, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce pod tytułem tomu: "+ 100 dawnych przepisów".
Oznaczenie tomu na grzbiecie.
Na stronie przedtytułowej błędny zapis tytułu: W kotłe smaków.
W kotle smaków” nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie wspominając o znanych sklepach, targowiskach, halach targowych, które od wieków zaopatrywały mieszkańców w podstawowe artykuły spożywcze. Dopełnieniem książki jest wędrówka szlakiem niektórych kultowych lokali gastronomicznych, które zapisały się w historii Warszawy. A dla każdego, kto sam lubi gotować, prawdziwą gratką będzie 100 przepisów na przysmaki kojarzące się z dawną Warszawą.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 94(438) Warszawa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : RM, cop. 2016. - 182 s. : il. ; 24 cm.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kim jest Mistrz Smaku? W każdym domu mamy osoby, które nie tylko świetnie gotują, lecz także dzięki swojej pasji pozytywnie wpływają na innych. Zbierają ich przy rodzinnym stole, uczą, jak jeść zdrowo i różnorodnie, tworzą piękne wspomnienia… Mama, dzięki której do dziś pamiętasz smaki z dzieciństwa, babcia, która robi najlepsze pierogi na świecie, mąż – mistrz grilla, córka – miłośniczka kuchni wegetariańskiej, sąsiadka, u której zawsze pachnie domowym ciastem. Są jednymi z nas. Zarażają bliskich swoją miłością do gotowania, dają radość, tworzą magiczną atmosferę. Telewizja TVN i marka Prymat chcieli docenić wszystkich tych, dzięki którym ludzie spotykają się przy wspólnym stole. Znaleźli twórców niezapomnianych smaków, łączących się z najpiękniejszymi wspomnieniami – z dzieciństwem, wyjątkowym spotkaniem, ważnym wydarzeniem. We wspólnej akcji wydobyli z cienia prawdziwych Mistrzów Smaku. Ludzi, którzy przez gotowanie wywarli na innych pozytywny wpływ. W książce znalazły się zarówno przepisy ekspertów: Michela Moran i Roberta Sowy, jak i propozycje dań przesłane przez uczestników akcji Mistrz Smaku. Zapraszamy do krainy kulinarnych inspiracji! Sprawdź, czy Ty również potrafisz w domowej kuchni wyczarować coś wspaniałego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: autor bloga rozkoszny.pl. Tekst także na stronie 3. okładki.
Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Książka
W koszyku
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany. Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy… Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka kucharska, w której znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka uczy młodzież i starsze dzieci gotować klasyczne dania kuchni polskiej. Fotografie i skład nowojorskiego fotografa Kevina Demarii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej