Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(42)
Forma i typ
Książki
(42)
Poradniki i przewodniki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(90)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(23)
ZWM 5 (W45)
(12)
Koński Jar 10 (W109)
(8)
Nugat 4 (W112)
(11)
Braci Wagów 1 (W127)
(11)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(9)
Kłobucka 14 (W135)
(10)
K.E.N. 21 (W139)
(10)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(2)
Barwna 8 (BD9)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
(1)
Autor
Seghi, Aleksandra
(6)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(4)
Chojnowski, Karol
(2)
Eco, Umberto (1932-2016)
(2)
Fort, Matthew (1947- )
(2)
Grzywna-Tunk, Grażyna
(2)
Kostioukovitch, Elena (1958- )
(2)
Kozak, Krystyna (1961- )
(2)
Wolańska, Ewa
(2)
Armstrong, Diana G
(1)
Artusi, Pellegrino (1820-1911)
(1)
Bardi, Carla
(1)
Barnhurst, Noel
(1)
Brunetti, Ilaria
(1)
Bulikowska, Maria (1987- )
(1)
Caprari, Małgorzata
(1)
Carluccio, Antonio (1937- )
(1)
Carreiro, Suzanne
(1)
Cesari, Luca (1984- )
(1)
Cichocka, Ewa
(1)
Contaldo, Gennaro (1949- )
(1)
Czekaj-Grochowska, Justyna
(1)
De Blasi, Marlena (1952- )
(1)
De Mori, Lori
(1)
Drewniak, Mirek
(1)
Drotkiewicz, Agnieszka (1981- )
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Dywan, Agnieszka
(1)
Dèttore, Mariapaola
(1)
Elon, Beth
(1)
Galaverni, Paola
(1)
Gaudry, François-Régis (1975- )
(1)
Gioffré, Rosalba
(1)
Guatteri, Fabiano
(1)
Górecka, Barbara (tłumaczka)
(1)
Hesko-Kołodzińska, Małgorzata
(1)
Holuigue, Diane
(1)
Jackowicz, Jan
(1)
Jankowska, Dobromiła
(1)
Jankowska-Buttitta, Małgorzata K
(1)
Kieżun, Bartek (1976- )
(1)
Korowaj, Małgorzata
(1)
Król, Marta (1977- )
(1)
Kłodecki, Mateusz
(1)
Lanza, Marco (1957- )
(1)
Lawson, Nigella (1960- )
(1)
Lawson, Tracey
(1)
Lowe, Jason
(1)
Malina, Dorota
(1)
McLoughlin, Marlene
(1)
Oliver, Jamie (1975- )
(1)
Pezzelli, Peter (1959- )
(1)
Pierini, Alessandra
(1)
Płonczyński, Maciej
(1)
Rokicka, Alicja (kucharz)
(1)
Rost, Małgorzata (1985- )
(1)
Skarbińska, Alicja
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Smulko, Jadwiga
(1)
Solier, Stephane
(1)
Szwedkowicz-Kostrzewa, Magdalena
(1)
Terry, Chris
(1)
Tinslay, Petrina
(1)
Torresan, Barbara
(1)
Toselli, Barbara
(1)
Viestad, Andreas (1973- )
(1)
Weksej, Aleksandra
(1)
Williams, Chuck (1915- )
(1)
Zasieczna, Bożena
(1)
Zasieczny, Przemysław
(1)
Zychowicz, Elżbieta
(1)
Łapiński, Paweł (1985- )
(1)
Ściborowska-Wytrykus, Danuta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(42)
Język
polski
(42)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura włoska
(1)
Temat
Język angielski
(4901)
Kobieta
(4495)
Przyjaźń
(2989)
Rodzina
(2798)
Relacje międzyludzkie
(2373)
Kuchnia włoska
(-)
film amerykański
(2290)
Tajemnica
(2133)
Miłość
(2023)
Śledztwo i dochodzenie
(1951)
II wojna światowa (1939-1945)
(1676)
Zabójstwo
(1594)
Dziewczęta
(1414)
Film obyczajowy
(1401)
Nastolatki
(1379)
Zwierzęta
(1352)
Magia
(1315)
Dramat (film)
(1273)
Rodzeństwo
(1196)
Życie codzienne
(1196)
Dramat
(1171)
Język rosyjski
(1153)
Uczucia
(1093)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1052)
Dzieci
(1020)
Kultura
(1001)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(974)
Film animowany
(945)
Komedia filmowa
(912)
Policjanci
(897)
Małżeństwo
(887)
Serial filmowy
(884)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(864)
Psy
(859)
Sekrety rodzinne
(850)
Koty
(817)
Podróże
(817)
Władcy
(800)
Sztuka
(798)
Uczniowie
(798)
Ludzie a zwierzęta
(796)
Trudne sytuacje życiowe
(774)
Literatura polska
(755)
Relacja romantyczna
(735)
Historia
(729)
Przestępczość zorganizowana
(724)
Osoby zaginione
(715)
Chłopcy
(704)
Wojsko
(701)
Wybory życiowe
(684)
Film sensacyjny
(682)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(664)
Dziennikarze
(658)
Język polski
(637)
film polski
(627)
Mężczyzna
(619)
Politycy
(603)
Wychowanie w rodzinie
(603)
Prywatni detektywi
(595)
Nauczanie języków obcych
(593)
Polska
(590)
Matki i córki
(571)
Uprowadzenie
(571)
Film grozy
(569)
Wojna
(566)
Czarownice i czarownicy
(558)
Powieść angielska
(555)
Film dokumentalny
(543)
Poszukiwania zaginionych
(541)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Arystokracja
(527)
Samorealizacja
(520)
Nauka
(519)
Serial telewizyjny
(519)
Holokaust
(515)
Zakochanie
(511)
Wakacje
(503)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(483)
Pisarze
(477)
Zemsta
(474)
Język niemiecki
(470)
Śmierć
(465)
Społeczeństwo
(464)
Kościół katolicki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(448)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(432)
Ojcowie i córki
(431)
Literatura dziecięca angielska
(421)
Film kryminalny
(420)
Samotność
(419)
Chrześcijaństwo
(417)
Dojrzewanie
(414)
Temat: czas
2001-
(2)
2001-0
(2)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(10)
Włochy
(6)
Campodimele (Włochy)
(1)
Orvieto (Włochy)
(1)
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Sycylia (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(18)
Książka kucharska
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Pamiętniki polskie
(3)
Literatura podróżnicza angielska
(2)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Powieść
(2)
Esej
(1)
Literatura podróżnicza amerykańska
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki włoskie
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(15)
Historia
(3)
Podróże i turystyka
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
42 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Ta książka prowadzi czytelnika urzekającymi drogami przez toskański krajobraz, wśród winorośli, gajów oliwnych, średniowiecznych i renesansowych miasteczek, w których kryją się wspaniałe wiekowe freski i okazałe rzeźby. Znajdziemy tu jednak nie tylko pasjonujące informacje krajoznawcze o jednym z najbardziej ulubionych regionów turystycznych świata, ale przede wszystkim sto trzydzieści pięć cudownych przepisów, na przykład na polentę w sosie z anchois, gnocchi z ricotty i szpinaku w bulionie, pieczeń z dzika, fenkuły z parmezanem czy brzoskwinie w czerwonym winie. Przepisom towarzyszą doskonałe "smakowite" zdjęcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2017. - 286, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 28 cm.
"Italia do zjedzenia" jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży. Książka podzielona jest na cztery rozdziały. Pierwszy z nich, Antipasti, przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane i niebanalne, takie jak Urbino (to tam urodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek. W rozdziale Primi autor przedstawia miejsca oraz smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa - tłusta i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką - prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua i troffie z pesto, robionym koniecznie ręcznie, w moździerzu i plażą w Bodacasse, miejscu gdzie mieszka Livia, partnerka komiasarza Montalbano, bohatera cyklu powieści Andrei Camillierego i gdzie można się kąpać z dala od tłumów nawet w lipcu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Nigellissima : instant Italian inspiration.
Nigellissima czerpie natchnienie z włoskiej kuchni, przenosząc jej ducha prosto na talerze - pronto! Celebracja świeżych, smacznych i prostych posiłków leży u podstaw włoskiego sposobu gotowania. Przepisy Nigelli Lawson odzwierciedlają tę naturę: łatwe i szybkie codzienne dania zmieniają w przygotowaną bez wysiłku ucztę. Włoskie jedzenie opanowało świat. Nigellissima podaje ponad 100 przykładów pysznych włoskich dań - od makaronu z sycylijskim pesto po mięsną pizzę bez ciasta, od sardyńskiego kuskusu po weneckie owoce morza, od penne po pappardelle i risotto, od włoskiego placka z jabłkami i lodów po pannacottę i anyżkowe ciasteczka. To kulinarna podróż po Italii, której punktem kulminacyjnym jest rozdział z przepisami na święta i przyjęcia, z apetyczną ucztą bożonarodzeniową na czele. Tradycyjne i mniej znane dania poruszą nasze kubeczki smakowe i wyobraźnię, nie szarpiąc nerwów gotującym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dolce Vita / Czarne)
Tyt. oryg.: A year in the village of eternity.
Il paese della longevita. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie, że miejscowi zachowują sprawność, witalność i radość do późnego wieku. W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole to dwanaście miesięcy z życia Camopdimele. Kalendarz prowadzący przez zmieniające się pory roku, które przynoszą bogactwo warzyw, owoców, ryb i grzybów. Barwni bohaterowie zapraszają autorkę do swoich domów i dzielą się z nią sekretami swej wspaniałej kuchni, która podąża za niezmiennym rytmem natury i tradycji. To fantastyczna książka kulinarna, a zarazem inspirująca opowieść o miejscu, w którym praca i prostota przynoszą długie i szczęśliwe życie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jamie gotuje po włosku / [Jamie Oliver ; przekład Dorota Malina]. - Kraków : Insignis Media, copyright 2018. - 405, [3] strony : fotografie ; 26 cm.
Na okładce podtytuł: przepisy z serca włoskiej kuchni. Nazwa autora w copyright.
"Jamie gotuje po włosku" jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie chce się podzielić miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe smaki Italii. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. W końcowym rozdziale, Włoskie ABC, znajdziesz przepisy bazowe, wykorzystywane w innych daniach. Niektóre potrawy można przygotować błyskawicznie, inne wymagają czasu. Są tu tradycyjne receptury i oryginalne propozycje Jamiego, dania na co dzień i pracochłonne rarytasy na specjalne okazje. Niezależnie od tego, czy gotujesz dla siebie czy dla grona przyjaciół i krewnych, zapachy i smaki tych potraw przeniosą cię prosto na Półwysep Apeniński.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64
Książka
W koszyku
Na okł.: Poczuj atmosferę słonecznej Italii.
Kuchnia Franceski to przepyszna historia o dzieleniu się miłością, życiem, radą i - nade wszystko - jedzeniem, autorstwa człowieka, który rozkochał Amerykanów w słonecznej Italii. Francesca, samotna matka dorosłych już dzieci, postanawia podjąć pracę gosposi. Nie chce żyć samotnie, a swoją pasją, czyli gotowaniem pragnie się z kimś podzielić. Jej pracodawczyni, Loretta, początkowo nie jest zachwycona surową, starszą panią. Powoli jednak, przysmaki gotowane przez Franceskę, jej mądrość i życzliwość sprawiają, że dom Loretty staje się prawdziwym domem, gdzie znajdzie się miejsce na przyjaźń, życzliwość, a może nawet na miłość…?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2021. - 319 stron : ilustracje ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641
Książka
W koszyku
Domowa kuchnia włoska / Aleksandra Seghi ; [zdjęcia Marta Król]. - Warszawa : SBM, copyright 2014. - 304 strony : ilustracje ; 25 cm.
Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti czy pizza. To również bogactwo aromatów i smaków domowych potraw przygotowanych z naturalnych składników. Prezentowana książka zawiera mnóstwo przepisów na smakowite, znane i mniej znane potrawy rodem z Włoch.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kontynuacja książki "Słodkie, pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem". Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko. Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miejsce wyd. wg: www.wydawcabarwa.blogspot.com.
"Toskanię poznajemy na wiele sposobów: odwiedzamy duże miasta na głównych szlakach turystycznych, zaglądamy do muzeów i galerii. Czasem objeżdżamy małe wioski i przyglądamy się życiu ich mieszkańców. Nadeszła pora na odkrycie regionu od innej strony. Ukryte w gąszczach, z dala od codziennego zgiełku, osady, wioski. Odszukiwanie ich dostarczy niesamowitych wrażeń, wzruszy i zainteresuje historią. Miasta widma na nas czekają... To niezwykły przewodnik, napisany przez niezwykłą osobę, dla tych wszystkich, którzy - tak jak autorka - nie lubię chodzić utartymi ścieżkami. Idźcie za nią, a przeżyjecie magiczne chwile i poczujecie się jak prawdziwi odkrywcy. Wiem co mówię... byłam z Olą w jednym z opisanych tu miejsc." Dorota Stalińska
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć. (empik.pl)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Smaki Toskanii" to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach. Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw zwłaszcza w dobrym towarzystwie - przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielona Toskania / Aleksandra Seghi. - Warszawa : Relacja, 2013. - 185, [7] s. : il. kolor. ; 21 cm.
"Zielona Toskania" to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców - tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury. To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa jednej autorki na okładce i grzbiecie.
To niezwykle praktyczna i kolorowa książka kucharska, w której na 500 zdjęciach krok po kroku pokazano podstawowe techniki i najlepsze przepisy na przetwory w słoiczkach. Wspaniałe fotografie zrobione zostały z góry. Przy przepisach zamieszczono też fotograficzne mapy składników: wystarczy spojrzeć na zdjęcia, aby już na pierwszy rzut oka przekonać się, co jest potrzebne do przygotowania zamkniętych w słoikach i butelkach pyszności i śledzić kolejne etapy perfekcyjnego wykonania przepisu. Na początku książki znajduje się cenne wprowadzenie poświęcone podstawowym technikom wyparzania słoiczków i przechowywania w nich przetworów, bez narażania się na ryzyko ich zepsucia. Dalej są 3 rozdziały: przetwory warzywne, słodkie konfitury i nalewki. Każdy rozdział opatrzono bogatym wstępem zawierającym informacje o cechach charakterystycznych, właściwościach i zastosowaniu produktów, które są potrzebne do wykonania podanych przepisów na weki. Przepisy są przystosowane do użytku domowego. Podane ilości składników pozwalają na przygotowanie 4–6 słoiczków mieszczących po 150 g przetworów warzywnych i 250 g owocowych weków. Z kolei w przypadku nalewek najwygodniej jest sięgnąć po butelki o pojemności 1 litra.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora na okładce i grzbiecie. Na okładce podtytuł: najlepsze przepisy na przekąski, dania i desery w wersji light.
Książka jest swego rodzaju kursem kulinarnym. Zawiera ponad 500 zdjęć, na których krok po kroku przedstawiono najlepsze przepisy kuchni lekkostrawnej. Przepisy opatrzono też fotograficzną mapą składników. W poradniku znajdziemy podstawowe techniki przygotowania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów. Wszystkie potrawy wykonano w wersji light. Oprócz tradycyjnych potraw w odchudzonej postaci książka zawiera również przepisy na oryginalne i kreatywne dania bogate w smaki. Odbiorcy - osoby, które uwielbiają smacznie i lekko jeść - wszyscy, którzy chcą poznać podstawowe techniki przygotowania we własnej kuchni wyśmienitych potraw lekkostrawnych Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - zawiera techniki wykonania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów w wersji light - a także przybliża krok po kroku sposób wykonania różnego rodzaju wyśmienitych oryginalnych dań lekkostrawnych - zawarte w książce przepisy opatrzono fotograficznymi mapami składników - wszystkie przepisy zamieszczone w niniejszej książce zostały wykonane w redakcyjnej kuchni i opatrzone zdjęciami
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? "Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące." Nigella Lawson "Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów." Alice Waters
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia włoska / [tł.] Ewa Wolańska. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, cop. 2009. - 96 s. : fot. kolor. ; 28 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej