Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(38)
Forma i typ
Książki
(38)
Poradniki i przewodniki
(20)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(49)
wypożyczone
(3)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(9)
ZWM 5 (W45)
(13)
Braci Wagów 1 (W127)
(11)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(4)
Dembowskiego 12 (W131)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(6)
K.E.N. 21 (W139)
(3)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Na Uboczu 2 (BD60)
(1)
Autor
Świątkowska, Dorota
(3)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(2)
Skarżyńska, Katarzyna
(2)
Bajorek, Joanna
(1)
Banach, Magdalena
(1)
Biłas, Katarzyna
(1)
Busière, Agnès
(1)
Chivoret, Alexia Janny
(1)
Chivoret, Pierre
(1)
Coceancig, Daniel
(1)
Czelej, Anna
(1)
Dajka, Krystyna
(1)
Dolata, Natalia (dietetyczka)
(1)
Dymek, Marta
(1)
Franc, Émilie
(1)
France, Christine
(1)
Gasparska, Grażyna
(1)
Gepert, Dorota
(1)
Ghayour, Sabrina (1976- )
(1)
Goh, Helen
(1)
Gwiaździński, Tadeusz (kulinaria)
(1)
Halarewicz, Aleksandra
(1)
Hebel, Janny
(1)
Karus-Wysocka, Katarzyna
(1)
Ketchum, Carolyn
(1)
Krawczyk, Marta
(1)
Krupa, Agnieszka
(1)
Lawson, Nigella (1960- )
(1)
Malina, Dorota
(1)
McFadden, Christine
(1)
Meinhard, Jessica
(1)
Munk
(1)
Naklicka-Kleser, Jolanta
(1)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(1)
Pająk, Zofia
(1)
Palmowska, Anna
(1)
Peden
(1)
Piotrowska-Fletcher, Katarzyna
(1)
Ploton, Olivier
(1)
Podolak, Asia
(1)
Reguła, Anna
(1)
Rogalski, Artur
(1)
Sielicki, Leszek
(1)
Sobkowiak, Andrzej (język francuski)
(1)
Sowa, Robert (1966- )
(1)
Starmach, Anna (1987- )
(1)
Stefańska, Anna (blogerka)
(1)
Syposz, Kinga
(1)
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
(1)
Wadey, Rosemary
(1)
Wajcowicz-Narloch, Anna
(1)
Wigley, Tara
(1)
Wilkowska, Agata (1988- )
(1)
Zarębska-Tutak, Anna
(1)
Zawadzka, Karolina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(27)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(22)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(35)
Belgia
(1)
Niemcy
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(36)
angielski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura angielska
(1)
Temat
Desery
(38)
Ciasta
(25)
Potrawy dietetyczne
(5)
Słodycze
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
Obiad
(4)
Zupy
(4)
Czekolada
(3)
Napoje
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Cordon bleu (Paryż)
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Śniadanie
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Chleb
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta paleo
(1)
Gluten
(1)
Język angielski
(1)
Koktajle
(1)
Kolacja
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kucharstwo
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Owoce
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy z grilla
(1)
Przyprawy
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Torty
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Żywność bez dodatku cukru
(1)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Bliski Wschód
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(22)
Przepisy kulinarne
(17)
Publikacja bogato ilustrowana
(16)
Poradnik
(3)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(22)
Historia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
38 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
„Uwielbiam przygotowywać słodkości i kocham dzielić się nimi z innymi. Uwielbiam też wyzwania i nie boję się podejmować kolejnych prób mimo niejednego fiaska. Dlatego oddaję w Wasze ręce książkę dla mnie wyjątkową, wypełnioną po brzegi recepturami, za którymi kryje się wiele anegdot, osobistych historii i doświadczeń. Mogą z nich korzystać również weganie oraz osoby borykające się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, m.in. chore na celiakię i z nieceliakalną nietolerancją glutenu. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby z moich przepisów korzystali smakosze lubiący wyzwania. W końcu nie codziennie piecze się ciasto bez mąki albo suszy bezę bez cukru!”
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowy styl życia nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności kulinarnych. Książka zawiera 100 propozycji dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć słodkościami, sięgając po te pełne wartości odżywczych. Dzięki podanej kaloryczności i rozpisanym makroskładnikom wiele przepisów można traktować jako samodzielne posiłki w zbilansowanej diecie. Autorki dowodzą, że pieczenie jest zabawą, a każda decyzja o zwiększeniu ilości błonnika w deserze, dodanie słodzika zamiast cukru czy też wybranie serka wiejskiego zamiast tłustego sera twarogowego to już ważny krok ku budowaniu zdrowych nawyków. Nie trzeba być idealnym, żeby osiągać efekty, warto skupić się na świadomych zmianach, które zostaną na dłużej i staną się rutyną. ANNA REGUŁA – dyplomowana dietetyczka, edukatorka żywieniowa, autorka dwóch książek („Ach, ten cukier!” i „Zdrowo przez supermarket”). Założycielka @niekoniecznie_dietetycznie, jednego z najpopularniejszych w Polsce profili o zdrowym odżywianiu na Instagramie. Tworzy e-booki, plany dietetyczne, pomocne infografiki oraz prowadzi szkolenia. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku dietetyka. KINGA SYPOSZ – autorka e-booków kulinarnych, miłośniczka zdrowej kuchni (w szczególności roślinnej) i aktywnego stylu życia. Pasjonuje ją fotografia kulinarna – wykonała wszystkie smakowite zdjęcia zamieszczone w książce, publikuje je także na profilu @niekoniecznie_dietetycznie. Swoją wiedzę poszerzała w szkole kulinarnej Altaviana w Walencji. „Jedzenie to paliwo dla organizmu, które s spełnia też inną ważną funkcję – uszczęśliwia, tworzy wspomnienia i buduje więzi. Dlatego w dobrej diecie na pewno znajdzie się miejsce na szaleństwo i słodkości. Szczególnie te, które mogą być dobrze zbilansowanym posiłkiem, odżywiającym ciało i wywołującym uśmiech na twarzy. Takie właśnie są nieprzyzwoicie zdrowe tarty, serniki, desery oraz ciasteczka Ani i Kingi. Jeśli już samo czytanie listy składników, receptur i przeglądanie zdjęć sprawia radość, to co się będzie działo w kuchni?”. (Beata Grątkowska – Praktykulinarni.com) „Ania od dawna uczy nas, że w diecie najważniejszy jest zdrowy rozsądek, a zero-jedynkowe podejście i nieprzemyślane eliminacje składników nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Tym razem wspólnie z Kingą pokazują, jak komponując desery, dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Jestem przekonana, że zdrowe słodkości zadowolą nasze kubki smakowe, a dieta przestanie nam się kojarzyć z ciągłymi wyrzeczeniami”. (Monika Rosa – fotografka kulinarna, @monika.rosa)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uczta : z restauracji wprost na twój stół / Robert Sowa. - Warszawa : Burda Media Polska, copyright 2018. - 214, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą Pierś indyczą w panco z sałatką włoską Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem Papardele z sosem serowym z brokułami i kaparami Doskonałe i wyrafinowane smaki podbiją serca twoich gości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
(Chcę, Robię, Mam!)
Książka Janny Hebel to zbiór przepisów na desery, dżemy i napoje, które mają jedną cechę wspólną – niewyczerpanym źródłem inspiracji do ich powstania oraz jednym z ich podstawowych składników są ulubione słodycze nas wszystkich. Album przyda się w zabawie w kuchni z dziećmi, uczy kreatywności, a przede wszystkim wybawi z opresji, gdy na szybko trzeba przygotować niebiański deser, bo nadchodzą niespodziewani goście. Zawiera receptury o różnym poziomie trudności – od ciastek z dropsami, przez babeczki z oreo, po skomplikowane czekoladowe torty. Pozycja dla lubiących eksperymentować, dla wiernych smakom słodyczy z dzieciństwa i… zaganianych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anna Czelej, specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek m.in. W piekarni Pięciu Przemian oraz serii W kuchni Pięciu Przemian prezentuje niezbędnik dla osób kochających słodkości i będących na diecie bezglutenowej. W Bezglutenowej cukierni znajdziesz ponad 80 zróżnicowanych receptur na ciasta kruche, biszkoptowe i drożdżowe, babeczki, tarty, ciasteczka, a także leguminy, koktajle, kremy, galaretki, torty, wafelki, musy czy budynie. Oto niezbędnik, który powinien znaleźć się w kulinarnej biblioteczce, wszystkich którzy nie tolerują glutenu, szukają zastępników nafaszerowanych chemią słodyczy ze sklepu lub chcą serwować swoim dzieciom tylko zdrowe słodkie rarytasy. Przepisy podzielone zostały na pory roku, tak by w odpowiednim czasie przygotowywać desery z produktów sezonowych, a dodatkowo, zostały dostosowane do zasad gotowania według Pięciu Przemian, więc jeśli chcesz możesz przygotowywać je zgodnie z tą metodą. Wszystkie zaprezentowane w książce przepisy są bezglutenowe, z naturalnych składników, a także łatwe w przygotowaniu. Znajdziesz wśród nich między innymi: babeczki truskawkowo-miętowe z kwiatem bzu, ciasto sezamowe, mus brzoskwiniowy z jeżynami, galaretkę migdałową czy tartę orzechową z jabłkami… Czy już wiesz, co zjesz na deser?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera! Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Odzyskaj zdrowie i schudnij krok po kroku przy wsparciu ekspertów. Proste przepisy na śniadania, obiady i kolacje. Pyszne domowe desery bez grama cukru.
"Bez cukru" to pozycja wydawnicza, która oferuje program cukrowego detoksu, gotowe jadłospisy przygotowane przez dietetyka oraz przepisy na bezcukrowe desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks na stronach 96.
Chocolate is a pure, decadent luxury to be enjoyed with pleasure and without a guilty consistence! Melted, grated, baked and frozen, chocolate is a wonderfully versatile ingredient. A Chocolate Dream provides 40 delicious recipes from simple family favourites loke Chocolate Chip Cookies and Chocolate Ice Cream, to more sopphisticated and elaborate dishes such as Sachertorte, Hot MochaSouffle and Orange Caraque Gâteau.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : zupy, drugie dania, desery, koktajle / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 157, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Jak utrzymać efekty postu Daniela, pełnowartościowe posiłki z warzywami, zdrowe desery, sprawdzone porady.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Dla tych, którzy stosowali Post Daniela. Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego "Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®", przedstawia przepisy na zupy, drugie dania, desery, koktajle, dzięki którym nie wrócisz do poprzedniej wagi i nauczysz się zdrowych nawyków żywieniowych. Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: aromatyczne zupy, odżywcze drugie dania, zdrowe desery i orzeźwiające koktajle. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyjątkowe smakołyki – nie tylko pyszne, ale zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Trudno odmówić maluchom tego, co lubią najbardziej. A zazwyczaj są to… słodycze. Jak sprawić, żeby słodycze były wartościową częścią diety dzieci? Żeby nie zawierały szkodliwych składników? I nadal wywoływały na twarzach maluchów uśmiech? Najprostszym sposobem będzie przygotowywanie pysznych, ale zdrowych łakoci w domu. A pomogą w tym proste przepisy Jolanty Naklickiej-Kleser, pasjonatki gotowania, w tym dla trójki swoich dzieci. W książce znajdą się też przepisy na słodkie, ale zdrowe dania – doskonałe na obiad lub kolację.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łatwe desery keto : zbiór przepisów na każdą okazję / Carolyn Ketchum ; przekład: Leszek Sielicki. - Gliwice : Sensus, copyright 2023. - 187 stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 23 cm.
W książce rok wydania: 2023, data wpływu egzemplarza obowiązkowego: 2022.
Liczne autorytety w dziedzinie dietetyki przekonują, że dieta ketogeniczna jest naukową metodą redukcji stanów zapalnych, poprawy równowagi hormonalnej, pozbycia się nadwagi i polepszenia stanu zdrowia. Jest więc dobrym wyborem dla każdego, komu zależy na świetnym samopoczuciu i zgrabnej sylwetce. Przy tym nie wymaga ograniczania ilości jedzenia czy liczenia kalorii. Niektórzy jednak uważają wytrwanie na tej diecie za prawdziwe wyzwanie, gdyż nie są gotowi na całkowitą rezygnację ze słodyczy, a przygotowywanie deserów zgodnych z zasadami keto wydaje się im skomplikowanym zadaniem. W tej książce znajdziesz ponad sześćdziesiąt przepisów na desery keto. Szybko zauważysz, że dzięki nim dieta ketogeniczna może się stać przyjemnie zaskakująca i pełna niespodzianek. Przekonasz się także, że wyczarowanie obłędnego deseru wcale nie musi być stresującym wyczynem ? jest dokładnie odwrotnie: pyszne słodkości można wykonać prostymi metodami, które opanuje nawet ktoś, kto niezbyt pewnie czuje się w kuchni. Znajdziesz tu przepisy na najróżniejsze desery, starannie zilustrowane zdjęciami, wskazówkami i poradami, dzięki czemu bez trudu oprzesz się zwodniczemu urokowi cukru i bez większego wysiłku zachwycisz siebie i swoich najbliższych wspaniałymi słodkościami!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki ziół : pachnąca kuchnia / Anna Stefańska, Aleksandra Halarewicz. - Wydanie I. - [Warszawa] : [Wydawnictwo SBM Sp. z o.o.], [2019]. - 159, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 29 cm.
(Twoja Kuchnia)
Wraz z popularyzacją zdrowego odżywiania wzrasta zainteresowanie potrawami przyrządzanymi z wykorzystaniem ziół, często pochodzących z własnego zbioru. Inspirują one do wzbogacania zarówno dobrze znanych, jak i zupełnie nowych receptur. Książka zawiera przepisy na rozmaite potrawy z ziołami w roli głównej, podnoszącymi walory smakowe, zapachowe, wizualne i zdrowotne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy istnieją słodycze, które można jeść przy cukrzycy i insulinooporności? Jak zaspokoić chęć dzieci na łakocie? Autorka, dietetyczka i mama, udowadnia, że można łatwo przygotować w domu zdrowe słodycze. Dzięki tej książce przekonasz się, że nawet jeśli jesteś na diecie lub myślisz o tym, jak szybko schudnąć, nie musisz rezygnować z naturalnego cukru zawartego w owocach i warzywach. Wypieki bez cukru zaspokoją twoją potrzebę na smakołyki. Wypróbujesz łatwe i szybkie receptury na babeczki, lody, ciasteczka i desery. Sprawdzą się one też jako urozmaicenie diety dla dzieci czy słodycze dla cukrzyków. Przekonasz się, że zdrowe słodycze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słodycze bez cukru i słodzików – pyszne, pożywne i zdrowe!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu autorka nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Kraje (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej