Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(75)
Forma i typ
Książki
(73)
Poradniki i przewodniki
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(129)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(43)
ZWM 5 (W45)
(9)
Koński Jar 10 (W109)
(7)
Nugat 4 (W112)
(9)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(16)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(7)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(9)
K.E.N. 21 (W139)
(10)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(12)
Cybisa 6 (Mediateka)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(6)
Barwna 8 (BD9)
(3)
Fanfarowa 19 (BD11)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Na Uboczu 2 (BD60)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Bielecka, Justyna
(3)
Seghi, Aleksandra
(3)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(3)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(2)
Korkosz, Michał
(2)
Kozioł, Andrzej
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Łebkowski, Marek (1952-2010)
(2)
Łebkowski, Mikołaj
(2)
Adamczewska, Barbara
(1)
Adamczyk, Piotr (1958- )
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Albowicz, Krystyna
(1)
Amaro, Wojciech Modest (1972- )
(1)
Amiradżibi, Helena (1932-2017)
(1)
Bacewicz, Jan
(1)
Berger, Stanisław (1923- )
(1)
Bisikiewicz, Maja
(1)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Byszewska, Izabella
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Cichoń, Katarzyna
(1)
Czaykowska-Kłoś, Barbara (1944- )
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Demaria, Kevin
(1)
Drozd, Dorota (pielęgniarka)
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Frankowski, Wojciech (operator filmowy)
(1)
Gałązka, Bogdan
(1)
Gers, Barbara
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gumowska, Irena
(1)
Głowacka, Karolina
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jacobson, Sandra
(1)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(1)
Jakubiak, Tomasz (1983- )
(1)
Jankowski, Rafał
(1)
Jeż, Agnieszka (filolożka)
(1)
Kalinowski, Andrzej (1959- )
(1)
Kawecki, Edward
(1)
Kicki, Marcin
(1)
Kobyliński, Szymon (1927-2002)
(1)
Kokocińska, Teresa
(1)
Komorowska, Anna (1953- )
(1)
Kowalczyk, Wojciech
(1)
Kręglicka, Agnieszka
(1)
Kubera, Marcin
(1)
Kuc, Wiktor
(1)
Kulawik, Ida
(1)
Kurpińska, Grażyna
(1)
Kwasowska, Bernadeta
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Majewski, Janusz (1931- )
(1)
Małecki, Paweł
(1)
Nowacka-Devillard, Anna
(1)
Nowak-Soliński, Zygmunt
(1)
Ochman, Paweł
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Panasik, Marek
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Polan, Andrzej
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Radzikowska, Agnieszka
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Sosin-Krosnowska, Natalia (1982- )
(1)
Sowa, Robert (1966- )
(1)
Spychaj, Magdalena
(1)
Szaciłło, Karolina
(1)
Szaciłło, Maciej
(1)
Tomkowski, Jan (1954- )
(1)
Wdowiński, Leszek
(1)
Wilhelmi, Roman (1936-1991)
(1)
Wodzińska, Izabela (1981- )
(1)
Wojciechowska, Małgorzata (żywienie)
(1)
Wolniak, Michał
(1)
Wołkanowska, Genowefa
(1)
Wołkanowska-Kołodziej, Ewa (1983- )
(1)
Zagórska, Alicja
(1)
Zatorski, Stefan
(1)
Zawierski, Jan (1938- )
(1)
Zioła-Zemczak, Katarzyna
(1)
Zygmuntowicz, Andrzej (1951- )
(1)
Zyśk, Anna
(1)
Łacna, Olga
(1)
Łebkowska, Olga
(1)
Łukasik, Dariusz
(1)
Śleżańska, Maria
(1)
Śmigielska, Monika
(1)
Żak, Aleksandra
(1)
Żak, Paweł
(1)
Żakiej, Tadeusz (1915-1994)
(1)
Żyburtowicz, Zenon (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(42)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
1989-2000
(2)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(70)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(49)
Kultura stołu
(11)
Kuchnia regionalna
(8)
Kucharstwo
(7)
Kuchnia włoska
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Życie codzienne
(4)
Kuchnia śląska
(3)
Obyczaje
(3)
Czerniecki Stanisław
(2)
Kuchnia peruwiańska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Produkt regionalny
(2)
Rodzina
(2)
Agroturystyka
(1)
Amiradżibi, Helena (1932- )
(1)
Benedyktyni
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Capponi (ród)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Ciasta
(1)
Clark, Patrick G.
(1)
Cukrzyca
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Film polski
(1)
Grzyby
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Język polski
(1)
Kasza
(1)
Kaszotto
(1)
Klasztory (bud.)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia marokańska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Literatura polska
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Miasta
(1)
Mięso
(1)
Obrzędy
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Polacy za granicą
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Restauracje
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Risotto
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Sztuka użytkowa
(1)
Słodycze
(1)
Tatarzy
(1)
Teatr telewizji
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Weganizm
(1)
Wsie
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Święta
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Upiór w kuchni
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
1601-1700
(4)
1701-1800
(4)
2001-
(4)
1501-1600
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(13)
Toskania (Włochy)
(4)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Peru
(2)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Maroko
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Suwałki (woj. podlaskie ; okręg)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(26)
Książka kucharska
(22)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Pamiętniki polskie
(6)
Literatura podróżnicza polska
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Album
(1)
Biografia
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Książki mówione
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(25)
Historia
(8)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Styl życia, moda i uroda
(1)
75 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce poznamy historię świąt, związane z nimi obrzędy, wierzenia i zwyczaje, prześledzimy jak zmieniały się z biegiem lat. Nieodłącznym elementem wszelkich uroczystości jest jedzenie. W naszej książce nie mogło zabraknąć przepisów na potrawy, które obowiązkowo znajdowały się na polskim stole dawniej, nie wyobrażamy sobie wielu świąt bez nich i dziś.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39(438) (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] s. : il. (w tym kolor.), faks., fot., mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie / Dolnośląskie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Stanisław Berger ; i in. - Wyd. 26. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1985. - 798, [2] s., [64] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska według Pawła Małeckiego : słodka / [Paweł Małecki]. - [Brak miejsca wydania] : Lidl, [2016]. - 266 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Opis wg okładki.
Na okładce : Kuchnia Lidla.pl.
Kuchnia polska według Pawła Małeckiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: autor bloga rozkoszny.pl. Tekst także na stronie 3. okładki.
Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 4.
Książka
W koszyku
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany. Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy… Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cztery pory roku na polanie smaków / Andrzej Polan. - Warszawa : Słowne, copyright 2021. - 194, [6] stron : fotografie ; 27 cm.
Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Gotowało się z tego, co było akurat dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2010. - 355, [3] s. : il. (gł. kolor.), ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia / Muza)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 REWERS (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 /Rew. (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 39
Książka
W koszyku
Kuchnia polska i światowa / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 318 stron, [32] strony tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 23 cm.
W części nakładu inna szata graf. z podtyt. na okł.: Aromaty i smaki z całego świata.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia domowa / Hanna Szymanderska ; [redakcja Barbara Gers]. - Konstancin-Jeziorna : Rea-SJ, 2015. - 191 stron : ilustracje ; 24 cm.
Polska Kuchnia Domowa to zbiór ok. 200 przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni zarówno osoby początkujące, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prawdziwa kuchnia polska : 2400 przepisów / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Rea, 2015. - 60, 1064 s. , [48] s. tabl. : il. kolor. ; 25 cm.
Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Made in Poland / Krzysztof Żywczak. - Warszawa : SBM, cop. 2014. - 125, [3] s. : fot. (gł. kolor.) ; 31 cm.
Na okł.: kultura, design, miejsca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia staropolska / Piotr Adamczyk. - Warszawa : Buchmann, cop. 2012. - 255 s., [48] s. tabl. kolor. : il. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"W powszechnej opinii, także naukowej, Ćwierczakiewiczowa to przede wszystkim kucharka, autorka książek kucharskich i "herod-baba", terroryzująca otoczenie. (...) Dr Wodzińska zwróciła m.in. uwagę na niedocenioną dotychczas działalność publicystyczną i społeczną Ćwierczakiewiczowej, a także pokazała ją jako osobę mającą ogromny wpływ na ówczesną opinię publiczną, co skutkowało zmianą podejścia do kształcenia dziewcząt, do zachowań higienicznych, do nawyków żywieniowych itp."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie! Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze... Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej - tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach. To kolejna pozycja z serii Silva rerum poświęconej popularyzacji wiedzy o kulturze staropolskiej. (wilanow-palac.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Roślinnie, prosto, szybko i zdrowo.
Sto tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej – roślinnie, prosto, szybko i zdrowo. Chcesz zrezygnować z produktów zwierzęcych, ale nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i schabowego z mizerią? Jesteś weganką lub weganinem, ale tęsknisz za smakami dzieciństwa i brakuje ci pierogów ruskich, naleśników, pomidorowej z makaronem, kaszanki, wątróbki, flaków, bigosu? Szukasz odchudzonych, unowocześnionych albo bezglutenowych wersji babcinych przepisów? Ta książka jest dla ciebie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej