Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(45)
Forma i typ
Książki
(45)
Poradniki i przewodniki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(97)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(24)
ZWM 5 (W45)
(13)
Koński Jar 10 (W109)
(9)
Nugat 4 (W112)
(12)
Braci Wagów 1 (W127)
(11)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(10)
Kłobucka 14 (W135)
(10)
K.E.N. 21 (W139)
(12)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(2)
Barwna 8 (BD9)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
(1)
Autor
Seghi, Aleksandra
(6)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(4)
Chojnowski, Karol
(2)
Eco, Umberto (1932-2016)
(2)
Fort, Matthew (1947- )
(2)
Grzywna-Tunk, Grażyna
(2)
Kostioukovitch, Elena (1958- )
(2)
Kozak, Krystyna (1961- )
(2)
Wolańska, Ewa
(2)
Armstrong, Diana G
(1)
Artusi, Pellegrino (1820-1911)
(1)
Bardi, Carla
(1)
Barnhurst, Noel
(1)
Bertonasco, Larissa (1972- )
(1)
Brunetti, Ilaria
(1)
Bulikowska, Maria (1987- )
(1)
Caprari, Małgorzata
(1)
Carluccio, Antonio (1937- )
(1)
Carreiro, Suzanne
(1)
Cesari, Luca (1984- )
(1)
Cichocka, Ewa
(1)
Contaldo, Gennaro (1949- )
(1)
Czekaj-Grochowska, Justyna
(1)
De Blasi, Marlena (1952- )
(1)
De Mori, Lori
(1)
DeWitt, Dave (1944- )
(1)
Drewniak, Mirek
(1)
Drotkiewicz, Agnieszka (1981- )
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Dywan, Agnieszka
(1)
Dèttore, Mariapaola
(1)
Elon, Beth
(1)
Galaverni, Paola
(1)
Gaudry, François-Régis (1975- )
(1)
Gioffré, Rosalba
(1)
Guatteri, Fabiano
(1)
Górecka, Barbara (tłumaczka)
(1)
Hesko-Kołodzińska, Małgorzata
(1)
Holuigue, Diane
(1)
Jackowicz, Jan
(1)
Jankowska, Dobromiła
(1)
Jankowska-Buttitta, Małgorzata K
(1)
Jóźwiak, Bożena
(1)
Kieżun, Bartek (1976- )
(1)
Korowaj, Małgorzata
(1)
Król, Marta (1977- )
(1)
Kłodecki, Mateusz
(1)
Lanza, Marco (1957- )
(1)
Lawson, Nigella (1960- )
(1)
Lawson, Tracey
(1)
Lowe, Jason
(1)
Mahjar-Barducci, Anna (1982- )
(1)
Malina, Dorota
(1)
McLoughlin, Marlene
(1)
Oliver, Jamie (1975- )
(1)
Pezzelli, Peter (1959- )
(1)
Pierini, Alessandra
(1)
Płonczyński, Maciej
(1)
Rokicka, Alicja (kucharz)
(1)
Rost, Małgorzata (1985- )
(1)
Rowińska-Januszewska, Barbara
(1)
Serkowska, Hanna
(1)
Skarbińska, Alicja
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Smulko, Jadwiga
(1)
Solier, Stephane
(1)
Szwedkowicz-Kostrzewa, Magdalena
(1)
Terry, Chris
(1)
Tinslay, Petrina
(1)
Torresan, Barbara
(1)
Toselli, Barbara
(1)
Viestad, Andreas (1973- )
(1)
Weksej, Aleksandra
(1)
Williams, Chuck (1915- )
(1)
Zasieczna, Bożena
(1)
Zasieczny, Przemysław
(1)
Zychowicz, Elżbieta
(1)
Łapiński, Paweł (1985- )
(1)
Ściborowska-Wytrykus, Danuta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(30)
2000 - 2009
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(45)
Język
polski
(45)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kuchnia włoska
(42)
Kucharstwo
(5)
Kultura stołu
(5)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Fort, Matthew (1947- )
(2)
Makaron
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Amerykanie za granicą
(1)
Anglicy za granicą
(1)
Armstrong, Diana G.
(1)
Bertonasco, Larissa (1972- )
(1)
Capponi (ród)
(1)
Cichocka, Ewa
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Elon, Beth
(1)
Gotowanie
(1)
Historia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kaszotto
(1)
Kieżun, Bartek (1976- )
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura
(1)
Lawson, Tracey
(1)
Leonardo da Vinci-biografia
(1)
Miasta
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Obyczaje-historia kuchni włoskiej
(1)
Polacy za granicą
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Risotto
(1)
Rodzina
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Sztuka
(1)
Włochy
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
2001-0
(2)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(10)
Włochy
(6)
Campodimele (Włochy)
(1)
Orvieto (Włochy)
(1)
Pakistan
(1)
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Sycylia (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(19)
Książka kucharska
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Pamiętniki polskie
(3)
Literatura podróżnicza angielska
(2)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Powieść
(2)
Esej
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Literatura podróżnicza amerykańska
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki włoskie
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka włoska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż włoski
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(15)
Historia
(3)
Podróże i turystyka
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
45 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć. (empik.pl)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora na okładce i grzbiecie. Na okładce podtytuł: najlepsze przepisy na przekąski, dania i desery w wersji light.
Książka jest swego rodzaju kursem kulinarnym. Zawiera ponad 500 zdjęć, na których krok po kroku przedstawiono najlepsze przepisy kuchni lekkostrawnej. Przepisy opatrzono też fotograficzną mapą składników. W poradniku znajdziemy podstawowe techniki przygotowania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów. Wszystkie potrawy wykonano w wersji light. Oprócz tradycyjnych potraw w odchudzonej postaci książka zawiera również przepisy na oryginalne i kreatywne dania bogate w smaki. Odbiorcy - osoby, które uwielbiają smacznie i lekko jeść - wszyscy, którzy chcą poznać podstawowe techniki przygotowania we własnej kuchni wyśmienitych potraw lekkostrawnych Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - zawiera techniki wykonania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów w wersji light - a także przybliża krok po kroku sposób wykonania różnego rodzaju wyśmienitych oryginalnych dań lekkostrawnych - zawarte w książce przepisy opatrzono fotograficznymi mapami składników - wszystkie przepisy zamieszczone w niniejszej książce zostały wykonane w redakcyjnej kuchni i opatrzone zdjęciami
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziennik Toskański / Tessa Capponi-Borawska. - Warszawa : Rosner & Wspólnicy, 2004. - 178 s. : il. ; 22 cm.
Tessa Capponi-Borawska przyjeżdża co roku na wakacje do Toskanii z mężem Polakiem i czwórką dzieci. Miejscem spotkań całej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo położona wśród winnic i pól uprawnych. Oczami Autorki oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach połączonych z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Mamy niepowtarzalną możliwość przeniknięcia do świata niedostępnego dla turystów, ludzi z zewnątrz. Nieodłączną częścią tego świata jest jedzenie. Zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z własnej winnicy uzupełnia zmysłowy obraz rozgrzanej słońcem ziemi. Opowieściom i opisom towarzyszą przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki, podawane w Villi Calcinai, ale też w niezliczonych, a nie zawsze popularnych wśród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie wymienione przez Autorkę składniki potraw są dostępne na polskim rynku - możemy więc z łatwością przenieść się w świat toskańskiej kuchni i zaprosić tam swoich bliskich. Książkę Tessy Capponi-Borawskiej publikujemy w pięknej szacie graficznej; pejzaże okolic związanych z wakacyjną wędrówką Autorki, zabytki, detale architektury, zdjęcia z festynów, targowisk, zdjęcia rodzinne przybliżają niezwykłą urodę świata, do którego zostaliśmy na chwilę wprowadzeni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Capponi-Borawska T. (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Capponi-Borawska T. (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Capponi Borawska T. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Pakstan Express. Living and cooking beside Talibans.
Oryg. w jęz. włoskim. Podstawa przekł. w jęz. angielskim.
"To reportaż ze współczesnego Pakistanu, który zaczyna się od Abbotabadu, miasta w którym Amerykanie zabili Bin Ladena, a w którym autorka przemieszkała pięć lat - lecz następnie przechodzi do obrazów kraju odmiennych od oczekiwań czytelnika, przywykłego do kojarzenia Pakistanu głownie z obłąkanymi muzułmańskimi fanatykami. Autorka prowadzi nas do mułłów - przeciwników talibów i do pakistańskiej drag queen. Pokazuje, jak wściekle ciekawie żyje kraj, którego tożsamość jej równie różnorodna, jak własna tożsamość autorki. Na ukazanie takiego bogactwa kultur i przynależności nie może być jednego przepisu, i autorka oczywiście nie sili się na to. Pokazuje za to nam swoje rozmaite przepisy na Pakistan - i przyozdabia je smakowitymi przepisami pakistańskiej kuchni, wplatając je w swoja opowieść. To nie tylko jednak z najlepszych książek o Pakistanie, jakie czytałem. To także znakomity przykład tego, jak pisać o odległym kraju nie wpadając w pułapkę egzotyczności, orientalnej cepeliady, pozostając wiernym złożoności i tematu, i własnej - i zakładając z szacunkiem inteligencję czytelnika." Konstanty Gebert
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 323 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 323 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: A culinary traveller in Tuscany: exploring and eating off the beaten track, 2009.
Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony! Udaj się w kulinarną podróż po Toskanii, a szlak podróży niech wyznaczają Ci kubki smakowe. Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii. Oprócz kulinarnej podróży na deser zaserwujemy Ci ponad 100 przepisów, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę w swojej własnej kuchni. Wyrusz z Beth Elon w kulinarną przygodę przeplataną licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami z jednego z czarujących i najpiękniejszych zakątków na Ziemi!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Sweet honey, bitter lemons.
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że "zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego". Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici. Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4)Włochy (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielona Toskania / Aleksandra Seghi. - Warszawa : Relacja, 2013. - 185, [7] s. : il. kolor. ; 21 cm.
"Zielona Toskania" to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców - tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury. To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2017. - 286, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 28 cm.
"Italia do zjedzenia" jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży. Książka podzielona jest na cztery rozdziały. Pierwszy z nich, Antipasti, przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane i niebanalne, takie jak Urbino (to tam urodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek. W rozdziale Primi autor przedstawia miejsca oraz smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa - tłusta i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką - prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua i troffie z pesto, robionym koniecznie ręcznie, w moździerzu i plażą w Bodacasse, miejscu gdzie mieszka Livia, partnerka komiasarza Montalbano, bohatera cyklu powieści Andrei Camillierego i gdzie można się kąpać z dala od tłumów nawet w lipcu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miejsce wyd. wg: www.wydawcabarwa.blogspot.com.
"Toskanię poznajemy na wiele sposobów: odwiedzamy duże miasta na głównych szlakach turystycznych, zaglądamy do muzeów i galerii. Czasem objeżdżamy małe wioski i przyglądamy się życiu ich mieszkańców. Nadeszła pora na odkrycie regionu od innej strony. Ukryte w gąszczach, z dala od codziennego zgiełku, osady, wioski. Odszukiwanie ich dostarczy niesamowitych wrażeń, wzruszy i zainteresuje historią. Miasta widma na nas czekają... To niezwykły przewodnik, napisany przez niezwykłą osobę, dla tych wszystkich, którzy - tak jak autorka - nie lubię chodzić utartymi ścieżkami. Idźcie za nią, a przeżyjecie magiczne chwile i poczujecie się jak prawdziwi odkrywcy. Wiem co mówię... byłam z Olą w jednym z opisanych tu miejsc." Dorota Stalińska
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? "Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące." Nigella Lawson "Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów." Alice Waters
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa jednej autorki na okładce i grzbiecie.
To niezwykle praktyczna i kolorowa książka kucharska, w której na 500 zdjęciach krok po kroku pokazano podstawowe techniki i najlepsze przepisy na przetwory w słoiczkach. Wspaniałe fotografie zrobione zostały z góry. Przy przepisach zamieszczono też fotograficzne mapy składników: wystarczy spojrzeć na zdjęcia, aby już na pierwszy rzut oka przekonać się, co jest potrzebne do przygotowania zamkniętych w słoikach i butelkach pyszności i śledzić kolejne etapy perfekcyjnego wykonania przepisu. Na początku książki znajduje się cenne wprowadzenie poświęcone podstawowym technikom wyparzania słoiczków i przechowywania w nich przetworów, bez narażania się na ryzyko ich zepsucia. Dalej są 3 rozdziały: przetwory warzywne, słodkie konfitury i nalewki. Każdy rozdział opatrzono bogatym wstępem zawierającym informacje o cechach charakterystycznych, właściwościach i zastosowaniu produktów, które są potrzebne do wykonania podanych przepisów na weki. Przepisy są przystosowane do użytku domowego. Podane ilości składników pozwalają na przygotowanie 4–6 słoiczków mieszczących po 150 g przetworów warzywnych i 250 g owocowych weków. Z kolei w przypadku nalewek najwygodniej jest sięgnąć po butelki o pojemności 1 litra.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Eating up Italy.
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dolce Vita / Czarne)
Tyt. oryg.: A year in the village of eternity.
Il paese della longevita. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie, że miejscowi zachowują sprawność, witalność i radość do późnego wieku. W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole to dwanaście miesięcy z życia Camopdimele. Kalendarz prowadzący przez zmieniające się pory roku, które przynoszą bogactwo warzyw, owoców, ryb i grzybów. Barwni bohaterowie zapraszają autorkę do swoich domów i dzielą się z nią sekretami swej wspaniałej kuchni, która podąża za niezmiennym rytmem natury i tradycji. To fantastyczna książka kulinarna, a zarazem inspirująca opowieść o miejscu, w którym praca i prostota przynoszą długie i szczęśliwe życie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Somewhere South of Tuscany
W tej książce jest słońce, optymizm, przygody i mnóstwo wybornego jedzenia. Gdzieś na pograniczu Toskanii i Umbrii Diana i David znajdują swoje miejsce na ziemi. Ich opowiedziana z wdziękiem i dowcipem historia przenosi nas w świat włoskiej zmysłowości, kamiennych miasteczek i rozpływających się w ustach potraw. Są tu i zwaśnieni sąsiedzi, i dom pamiętający czasy Leonarda da Vinci, i pachnąca tymiankiem pasta fresca. A przede wszystkim jest Lubriano - bajkowe średniowieczne miasteczko, w którym czas płynie zupełnie inaczej i skąd nie ma się ochoty wyjeżdżać. Jakie niespodzianki na Via Roma 17 zostawiła bohaterom złowroga signora Morelli? Co za skarby kryje w sobie zapomniane annesso? Czemu królik Signory Gaspari wart jest 6 tysięcy dolarów, a włoski dzień zaczyna się i kończy zawsze w miejscowym caffe'? Słoneczna lektura dla italofilów, miłośników pogodnych lektur, a także smakoszy włoskiej kuchni. Wreszcie coś dla wielbicieli Frances Mayes i Ferenca Mate. Książka zawiera pyszne przepisy kuchni toskańskiej i umbryjskiej, które od razu chce się wypróbować.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Armstrong D. G. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze.Autorki
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wydanie III zmienione. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2020. - 263, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Zastanawiam się, dlaczego pomimo mnogości książek kulinarnych na rynku wydawniczym zgodziłam się na kolejne wydanie mojej książki opublikowanej po raz pierwszy dwadzieścia pięć lat temu? Myślę, że dlatego, że uwielbiam jeść i ogromnie lubię opowiadać rozmaite historie. W "Mojej kuchni pachnącej bazylią" namiętnie snuję opowieści i wspomnienia dotyczące mojej Toskanii, mojego życia i mojego jedzenia. Dotyczące Italii mojego dzieciństwa i lat młodzieńczych, która już nie istnieje. Dotyczące również Polski, mojej drugiej ojczyzny, gdzie żyję już od ponad trzydziestu lat i gdzie odkryłam wiele wspaniałych dań, o których wcześniej nawet nie słyszałam. Z ogromną radością pisałam tę książkę w odległym 1994 roku. Odniosła wtedy sukces, którego się nie spodziewałam, oraz dała mi ogromną satysfakcję i sympatię czytelników, która zaskakuje i raduje mnie do dziś.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lampart w pomarańczach to propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej