Tłuszcze jadalne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(2)
Nugat 4 (W112)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(1)
Dembowskiego 12 (W131)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(1)
K.E.N. 21 (W139)
(1)
Autor
Moss, Michael
(2)
Cieślak, Piotr
(1)
Fife, Bruce (1952- )
(1)
Sołowiej, Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(2)
angielski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Język angielski
(4922)
Kobieta
(4461)
Przyjaźń
(2956)
Rodzina
(2775)
Relacje międzyludzkie
(2362)
Tłuszcze jadalne
(-)
film amerykański
(2293)
Tajemnica
(2098)
Miłość
(2014)
Śledztwo i dochodzenie
(1925)
II wojna światowa (1939-1945)
(1665)
Zabójstwo
(1567)
Film obyczajowy
(1402)
Dziewczęta
(1384)
Nastolatki
(1364)
Zwierzęta
(1346)
Magia
(1300)
Dramat (film)
(1276)
Życie codzienne
(1188)
Rodzeństwo
(1179)
Język rosyjski
(1177)
Dramat
(1172)
Uczucia
(1078)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1047)
Dzieci
(1016)
Kultura
(998)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(974)
Film animowany
(945)
Komedia filmowa
(913)
Małżeństwo
(884)
Serial filmowy
(884)
Policjanci
(877)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(863)
Psy
(856)
Sekrety rodzinne
(842)
Podróże
(811)
Koty
(808)
Sztuka
(798)
Władcy
(796)
Uczniowie
(795)
Ludzie a zwierzęta
(791)
Trudne sytuacje życiowe
(762)
Literatura polska
(755)
Historia
(729)
Relacja romantyczna
(720)
Przestępczość zorganizowana
(718)
Osoby zaginione
(706)
Wojsko
(701)
Chłopcy
(696)
Film sensacyjny
(682)
Wybory życiowe
(673)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(663)
Dziennikarze
(653)
Język polski
(637)
film polski
(627)
Mężczyzna
(616)
Wychowanie w rodzinie
(602)
Politycy
(599)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Prywatni detektywi
(590)
Film grozy
(569)
Matki i córki
(568)
Wojna
(566)
Uprowadzenie
(564)
Powieść angielska
(555)
Czarownice i czarownicy
(553)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Poszukiwania zaginionych
(535)
Arystokracja
(524)
Samorealizacja
(520)
Serial telewizyjny
(519)
Nauka
(518)
Holokaust
(512)
Zakochanie
(506)
Wakacje
(500)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(482)
Pisarze
(471)
Język niemiecki
(470)
Zemsta
(468)
Śmierć
(464)
Społeczeństwo
(463)
Kościół katolicki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(448)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(430)
Literatura dziecięca angielska
(429)
Ojcowie i córki
(425)
Film kryminalny
(420)
Chrześcijaństwo
(415)
Samotność
(415)
Religia
(412)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Nauka i badania
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Czy cukier nas zabija? Przez dziesięciolecia unikaliśmy tłuszczu, aby spełnić ogólnie przyjęte zalecenia dotyczące redukcji jego spożycia. Udało nam się zmniejszyć nasze całkowite spożycie tłuszczu i zastąpić je tak zwanymi zdrowymi węglowodanami – przede wszystkim rafinowanymi ziarnami i cukrem. Jakie były konsekwencje dowiesz się z tej książki. Autor twierdzi, że otyłość, cukrzyca i zaburzenia metaboliczne urosły do rozmiarów epidemii. Potwierdza to licznymi badaniami. Choroby serca są nadal naszym największym zabójcą. Podporządkowaliśmy się radom „ekspertów” i w rezultacie jesteśmy teraz bardziej chorzy niż kiedykolwiek wcześniej. Co poszło nie tak? Zastąpienie tłuszczu rafinowanymi węglowodanami było najgorszym błędem dietetycznym XX wieku i doprowadziło do niebotycznych poziomów chorób przewlekłych, których doświadczamy dzisiaj.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Salt, Sugar, Fat. How the Food Giants Hooked Us.
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce "Cukier, sól, tłuszcz" wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy. To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze. Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Index ina stronach 423–446.
Every year, the average American eats thirty-three pounds of cheese and seventy pounds of sugar. Every day, the Americans ingest 8,500 milligrams of salt, double the recommended amount, almost none of which comes from salt shakers. It comes from processed food, an industry that hauls in $1 trillion in annual sales. In "Salt Sugar Fat", Pulitzer Prize-winning investigative reporter Michael Moss shows how this happened. Featuring examples from some of the most recognizable and profitable companies of the last half century – including Kraft, Coca-Cola, Lunchables, Nestlé, Oreos, Cargill, Capri Sun, and many more – Moss's explosive, empowering narrative is grounded in meticulous, often eye-opening research. He goes inside the labs where scientists calculate the "bliss point" of sugary beverages, unearths marketing techniques taken straight from tobacco company playbooks, and talks to concerned insiders who make startling confessions. Just as millions of "heavy users" are addicted to salt, sugar, and fat, so too are the companies that peddle them. You will never look at a nutrition label the same way again.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 664 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej