Przemysł rolno-spożywczy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(19)
Forma i typ
Książki
(18)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Audiobooki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(40)
wypożyczone
(4)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(5)
ZWM 5 (W45)
(6)
Koński Jar 10 (W109)
(5)
Nugat 4 (W112)
(5)
Braci Wagów 1 (W127)
(4)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(3)
Dembowskiego 12 (W131)
(5)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(4)
K.E.N. 21 (W139)
(3)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(2)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(1)
Autor
Schlosser, Eric
(2)
Sumińska, Dorota (1957- )
(2)
Duczkowska-Małysz, Katarzyna (1947- )
(1)
Glusenko, Irina Viktorovna
(1)
Grimm, Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Hryniewiecka, Ewa (internista)
(1)
Hulot, Nicolas
(1)
Ilukowicz, Przemysław
(1)
Jackowicz, Jan
(1)
Karlsen, Pål (1960- )
(1)
Klekot, Ewa (1965- )
(1)
Liberti, Stefano (1974- )
(1)
Lustig, Robert
(1)
Lustig, Robert H
(1)
Makaruk, Katarzyna
(1)
Moskal, Maria
(1)
Moss, Michael
(1)
Nicewicz-Staszowska, Ewa
(1)
Niedzielski, Lech (tłumacz)
(1)
Nowak, Maciej (1964- )
(1)
Olmsted, Larry
(1)
Pandiani, Massimo (1951- )
(1)
Petrikowska, Kamila
(1)
Petrini, Carlo (1949- )
(1)
Przybylski, Mikołaj
(1)
Robin, Marie-Monique
(1)
Rost, Małgorzata
(1)
Sidorick, Daniel
(1)
Szymecka, Agnieszka
(1)
Temple, Nicola
(1)
Weis, Anthony John (1973- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(14)
Wielka Brytania
(3)
Stany Zjednoczone
(2)
Język
polski
(13)
angielski
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(5)
Temat
Język angielski
(4924)
Kobieta
(4459)
Przyjaźń
(2950)
Rodzina
(2775)
Relacje międzyludzkie
(2360)
Przemysł rolno-spożywczy
(-)
film amerykański
(2293)
Tajemnica
(2097)
Miłość
(2014)
Śledztwo i dochodzenie
(1924)
II wojna światowa (1939-1945)
(1664)
Zabójstwo
(1567)
Film obyczajowy
(1402)
Dziewczęta
(1381)
Nastolatki
(1357)
Zwierzęta
(1345)
Magia
(1297)
Dramat (film)
(1276)
Język rosyjski
(1195)
Życie codzienne
(1187)
Rodzeństwo
(1178)
Dramat
(1172)
Uczucia
(1076)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1047)
Dzieci
(1015)
Kultura
(998)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(974)
Film animowany
(945)
Komedia filmowa
(913)
Serial filmowy
(884)
Małżeństwo
(883)
Policjanci
(877)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(863)
Psy
(856)
Sekrety rodzinne
(841)
Podróże
(810)
Koty
(807)
Sztuka
(798)
Władcy
(796)
Ludzie a zwierzęta
(791)
Uczniowie
(790)
Trudne sytuacje życiowe
(760)
Literatura polska
(755)
Historia
(728)
Relacja romantyczna
(720)
Przestępczość zorganizowana
(718)
Osoby zaginione
(706)
Wojsko
(701)
Chłopcy
(691)
Film sensacyjny
(682)
Wybory życiowe
(671)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(663)
Dziennikarze
(653)
Język polski
(637)
film polski
(627)
Mężczyzna
(616)
Wychowanie w rodzinie
(602)
Politycy
(599)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Prywatni detektywi
(589)
Film grozy
(569)
Matki i córki
(568)
Wojna
(566)
Uprowadzenie
(564)
Powieść angielska
(555)
Czarownice i czarownicy
(553)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Poszukiwania zaginionych
(533)
Arystokracja
(524)
Samorealizacja
(520)
Serial telewizyjny
(519)
Nauka
(518)
Holokaust
(512)
Zakochanie
(505)
Wakacje
(500)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(481)
Pisarze
(471)
Język niemiecki
(470)
Zemsta
(467)
Społeczeństwo
(463)
Śmierć
(463)
Kościół katolicki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(448)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(430)
Literatura dziecięca angielska
(429)
Ojcowie i córki
(424)
Film kryminalny
(420)
Chrześcijaństwo
(415)
Samotność
(414)
Religia
(412)
Temat: czas
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(4)
Świat
(1)
Gatunek
Opracowanie
(7)
Wydawnictwa popularne
(5)
Esej
(2)
Poradnik
(2)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Kulinaria
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
19 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Materiały konf. "Rolnictwo i przemysł spożywczy cztery lata po rozszerzeniu Unii Europejskiej - czy wykorzystaliśmy szansę?", 5 maja 2008, Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Publikacja z okazji jubileuszu 55-lecia Katedry Rozwoju Obszarów Wiejskch. Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Oddajemy do rąk Czytelników wyjątkową pozycję książkową. O jej wyjątkowości przesądzają dwa powody: - istnienie w strukturze Uczelni od 55 lat Katedry związanej profilem badawczym i ofertą dydaktyczną z problematyką agrarną i wiejską - ten jubileusz stał się faktycznym powodem przygotowania książki - umieszczenie w jej drugiej części obszernej informacji o konferencji okolicznościowej, zorganizowanej w owym jubileuszowym roku - 5 maja 2008 roku w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, z okazji 4-lecia członkostwa Polski w Unii Europejskiej; honorowymi gośćmi konferencji byli między innymi komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pani Mariann Fisher-Boel, minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marek Sawicki, przewodniczący Komisji ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego Pan Neil Parish, wicedyrektor generalny Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa KE Pan dr Jerzy Plewa, radca-minister w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczypospolitej przy Unii Europejskiej w Brukseli Pan prof. dr hab. Andrzej Babuchowski oraz eurodeputowani z nowych krajów członkowskich. Konferencja zgromadziła ponad 400 osób, w znacznej mierze byli to współpracownicy Katedry, badacze, eksperci od polityki rolnej i gospodarki żywnościowej, absolwenci, mający swoje korzenie na kierunku studiów związanych z tą Katedrą. Jubileusz 55-lecia skłania do refleksji. Mało kto w Polsce wiedział i wie, że badania nad społeczno-ekonomicznymi problemami rolnictwa, ekonomią przedsiębiorstw rolnych, gospodarką żywnościową, a obecnie - rozwojem obszarów wiejskich, prowadzone są w Szkole Głównej Planowania i Statystyki/Szkole Głównej Handlowej od ponad pół wieku, że przez długie lata na Wydziale Ekonomiki Produkcji istniał kierunek ekonomiki rolnictwa, a także kierunek gospodarki żywnościowej i że absolwenci tych kierunków są dziś cenionymi ekspertami w zakresie Wspólnej Polityki Rolnej i rozwoju obszarów wiejskich, szefami banków, agencji rządowych, ministrami, urzędnikami administracji centralnej, doradcami premierów i kolejnych prezydentów RP.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.45 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
(Seria Historyczna / Wydawnictwo Krytyki Politycznej)
Tyt. oryg.: Obszczepit : Mikojan i sowietskaja kuchnia.
Podobno rewolucja to nie proszona kolacja. Irina Głuszczenko pokazuje, że zmiana w tym, co i jak podaje się na kolację, może mieć równie rewolucyjne znaczenie jak zamach stanu. Bo gastronomia też jest polityczna. W Sowietach od kuchni... Irina Głuszczenko zabiera czytelników za kulisy radzieckiego imperium. Pokazuje "kuchenny" wymiar bolszewickiej rewolucji - często pomijany, a przy tym najbardziej dotykający na co dzień zwykłych ludzi. Ustanowienie nowej, kosmopolitycznej kuchni radzieckiej, w której ukraińskie pierożki spotykały się z gruzińskimi szaszłykami; stworzenie podstaw przemysłowej produkcji jedzenia i systemu zbiorowego żywienia opartego na instytucji stołówki - wszystko to dla radzieckich ludzi było równie ważne jak władza rad, elektryfikacja czy budowa pieców Magnitogorska. Nic dziwnego, że bohater książki, Anastas Mikojan, komisarz przemysłu spożywczego, zyskał miano "ulubionego komisarza ludu". Głuszczenko, szeroko przytaczając dokumenty z epoki, tworzy barwną narrację z historii życia codziennego ZSRR, wymykającą się zużytym "sowietologicznym" kliszom.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor odsłania tajemnice olbrzymiej branży, która rządzi całym zwierzęcym światem, od żywności, poprzez zabawki, po inne akcesoria. Mnożą się specjalistyczne sklepy, szeroki zakres usług dla czworonożnych ulubieńców, porady psychologów, relaksacyjna muzyka. Wszystko po to aby nasze zwierzęta były szczęśliwe. Ale czy naprawdę tak jest i czy wiesz za co płacisz? Kupując karmę najczęściej sugerujemy się reklamą, na przykład "Twój kot kupowałby Whiskas" czy "Dobre trawienie lepsze zdrowie". Miłośnicy zwierząt bez zastanowienia płacą za suchą karmę więcej niż zapieczeń wołową, a za mleko dla kota więcej niż za mleko dla ludzi. A mimo to nasze zwierzęta chorują. Dr Hans-Ulrich Grimm dokładnie zbadał skład karm dla zwierząt różnych producentów i, w niektórych przypadkach, oprócz odpadów takich jak pazury i łapy, znalazł osady ściekowe, bakterie i grzyby. A to w końcu ląduje w misce naszych ulubieńców. Takie karmy mogą powodować różnego rodzaju schorzenia u zwierząt. Pojawiają się u nich takie same dolegliwości, które występują u ludzi jak alergie, nadciśnienie czy rak. Rozwija się coraz więcej neuroz: lękliwość, agresja, a nawet depresje. Autor twierdzi, że są one również skutkiem dużej ilości chemicznych dodatków do karm. Wzmacniacze smaku wymazują instynkt u zwierząt i między innymi prowadzą do otyłości. Karmy dla zwierząt mogą powodować choroby również u ludzi. Dzięki dociekliwości Autora dowiesz się kim są eksperci od karmy dla zwierząt i kim są ich sponsorzy. Twój kot kupowałby myszy, a pies kości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 636 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaginął grzybiarz! Córka zaalarmowała władze po odnalezieniu opuszczonego samochodu. Śmierć na grzybobraniu! Nie wrócił do domu o umówionej porze. Policja znalazła zwłoki. Dramatyczna akcja ratownicza! Uratowano nieprzytomnego grzybiarza. Król lasu. Superbohater w świecie mykologii. Prawdziwek. Borowik. Ludzie są w stanie poświęcić życie, by znaleźć upragnionego grzyba. Pål Karlsen, miłośnik grzybów z Norwegii, zabiera nas w fascynującą podróż w głąb borowikowego świata. By odkryć jego tajemnice, przemierza glob wzdłuż i wszerz. Poznaje różne oblicza prawdziwka - jedno z najpiękniejszych i najbardziej fantastycznych niespodziewanie odnajduje w Polsce, prawdziwej borowikowej ziemi obiecanej, gdzie natrafił na nieznany nowy gatunek grzyba. Poznaj leśnego superherosa, który pojawia się tam, gdzie chce, i kiedy mu się tylko podoba. Którego nie da się udomowić. Grzyba-anarchistę… bo każdy borowik jest z natury dziki. Oto jedyna biografia, która zawiera przepisy, jak ugotować jej bohatera.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: I signori del cibo.
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502+504 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Metabolical : The Truth About Processed Food and How it Poisons People and the Planet / Robert Lustig. - Wydanie 1. - London : Yellow Kite, 2021. - 407, [1] strona : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Index included (pp. 395-405).
Dr Lustig, a pediatric neuroendocrinologist, has long been on the cutting edge of medicine and science. After 40 years practicing medicine, he is ready to challenge our curent healthcare paradigm. He explains the eight pathologies that underlie all chronic disease. He documents how processed food has impacted each of them over the past 50 years to ruin our health, economy and environment. He also proposes an urgent manifesto and strategy to cure both us and the planet. This volume weaves the interconnected strands of nutrition, health/disease, medicine, environment and society into a completely new fabric by proving on a scientific basis a series of revelations. Dr Lustig makes the case that food is the only lever we have to effect biochemical change to improve our health, and to effect political change to improve our economy and environment. He insists that if we do not fix our food and change the way we eat, we will continue to court chronic disease, bankrupt healthcare and threaten the planet. But there is hope – this book explains what's needed to fix all three.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Index included (pp. 307-320).
Our modern diet is packed with sugar: delicious, addictive, and toxic. And it is this western diet of processed food that is responsible for our chronically expanding waistlines, soaring levels of diabetes and a catalogue of diseases. Dr. Robert Lustig, world-renowned obesity expert, reveals (among others): why conventional low-fat weight loss advice won't work; why too much sugar can cause serious illness even if one is not overweight; how the food industry is filling our diets with hidden sugars; how governments are complacent about, and even complicit in, our unhealthy diet. Dr. Lustig will radically change the way you see what's on your plate and give you more than a fat chance of a healthier, happier and smarter life.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Index ina stronach 423–446.
Every year, the average American eats thirty-three pounds of cheese and seventy pounds of sugar. Every day, the Americans ingest 8,500 milligrams of salt, double the recommended amount, almost none of which comes from salt shakers. It comes from processed food, an industry that hauls in $1 trillion in annual sales. In "Salt Sugar Fat", Pulitzer Prize-winning investigative reporter Michael Moss shows how this happened. Featuring examples from some of the most recognizable and profitable companies of the last half century – including Kraft, Coca-Cola, Lunchables, Nestlé, Oreos, Cargill, Capri Sun, and many more – Moss's explosive, empowering narrative is grounded in meticulous, often eye-opening research. He goes inside the labs where scientists calculate the "bliss point" of sugary beverages, unearths marketing techniques taken straight from tobacco company playbooks, and talks to concerned insiders who make startling confessions. Just as millions of "heavy users" are addicted to salt, sugar, and fat, so too are the companies that peddle them. You will never look at a nutrition label the same way again.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Parmesan cheese made from wood pulp. Lobster rolls containing no lobster at all. Extra-virgin olive oil that isn't... Award-winning journalist Larry Olmsted brings readers into the unregulated food industry, revealing a massive bait and switch in which counterfeiting is rampant and the consumer ultimately pays the price. But Olmsted does more than show us which foods to avoid: he travels to the sources of the real stuff to help us recognize and savor authentic oil, cheese, fish, beef, winde, coffee, and more. Part cautionary tale, part culinary crusade, this volume is addictively readable, mouthwateringly enjoyable, and utterly relevant.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : Il grande inganno del cibo : manuale di autodifesa dall'industria alimentare.
„Dieta wraz z odpowiednią suplementacją żywieniową staje się bardzo ważnym czynnikiem służącym profilaktyce i leczeniu wielu problemów człowieka. Żywność musi być łatwo przetwarzana na energię, bez magazynowania jej w postaci tłuszczów. Dzięki temu twierdzeniu zaczynamy rozumieć, że również przyrost masy ciała nie jest konsekwencją grzeszków kalorycznych (to bardzo rzadkie przypadki), ale mimowolnych błędów dietetycznych będących następstwem braku wiedzy na temat własnych predyspozycji genetycznych i cech metabolicznych. Kalorie są w rzeczywistości najmniej istotnymi elementami analizy żywienia. Znacznie ważniejsze jest poznanie cech biochemicznych produktu spożywczego i wiedza o tym, czy są one korzystne, czy szkodliwe dla naszego organizmu”. Z Podsumowania
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Index na stronach 369-386.
Eric Schlosser's explosive bestseller, by turns funny and terrifying, is the book that changed the way millions of people think about our love affair with junk food. He visits the lab that recreates the smell of strawberries, examines the safety records of abattoirs, reveals why the fries taste so good and what really lurks between the sesame buns - and shows how fast food has transformed not only our diets, but our world.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Historyczna / Wydawnictwo Krytyki Politycznej ; 5.)
Tyt. oryg.: Condensed capitalism : Campbell Soup and the pursuit of cheap production in the twentieth century, 2009.
Gdy John Dorrance III - prawnuk założyciela Campbella - sprzedawał swoje udziały, jednocześnie zrezygnował z amerykańskiego obywatelstwa i przeprowadził się do Irlandii. Wszystko po to, by zapłacić niższe podatki. Teraz nie ma już wiele wspólnego z firmą, ale swoim zachowaniem udowodnił, że metody działania pradziadka ma we krwi. Firma od zawsze starała się ciąć koszty. Jeszcze na długo przed tym, gdy słowo "globalizacja" weszło do słowników, Campbell zatrudniał pracowników na umowy śmieciowe, outsourcingował działalność i walczył ze związkami. Wszystkie chwyty były dozwolone. W latach 50. związkowcy musieli m.in. podpisywać lojalki, świadectwa tego, że nie są komunistami. Mimo to pracownicy nie łamali się i dalej walczyli o swoje prawa. Ale nie tylko. Największy strajk w historii firmy - zorganizowany w 1968 - był nie tylko propracowniczy, ale i antyrasistowski. Amerykański historyk, Daniel Sidorick opisuje jak do niego doszło oraz jakie były dalsze losy firmy i jej pracowników. Kapitalizm z puszki udowadnia, że solidarność możliwa jest w każdych warunkach. Kapitalizm z puszki to historia pracy w najlepszym wydaniu - przystępnie i inteligentnie łączy to, co wydarzyło się w warsztacie pracy i w najwyższych gabinetach władzy. Vicki L. Ruiz, University of Californi
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dość. / Dorota Sumińska. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo Literackie Sp. z o. o., 2020. - 163, [4] strony ; 20 cm.
Dość! – krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Dość. / Dorota Sumińska. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, © copyright 2020. - 1 płyta audio (CD) (2 godz. 45 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Dość! – krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. To książka protest. Książka manifest. Krzyk "suki w ludzkiej skórze" – jak pisze o sobie Sumińska. Do bólu prawdziwy, gorzki i bolesny głos w sprawie zwierząt i ludzi, dobitny niczym "Głód" Caparrósa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Cybisa 6 (W134)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : "The global food economy : the battle for the future of farming", 2007.
Półki supermarketów uginają się pod ciężarem ogromnych ilości produktów pochodzących ze wszystkich stron świata. Rzadko zastanawiamy się jaką drogę te towary przebyły, kto i jakim kosztem je wyprodukował. Rzadko też uświadamiamy sobie fakt, że mając na wyciągnięcie ręki tak wiele żywności, jesteśmy uprzywilejowani względem miliarda ludzi, których na co dzień dotyka głód lub niedożywienie. W krajach rozwiniętych szybko rośnie odsetek otyłych, w krajach rozwijających się liczba głodnych i niedożywionych maleje bardzo powoli. Na międzynarodowym rynku dominują ogromne korporacje produkujące żywność na skalę przemysłową. Rosnące zapotrzebowanie na żywność, w tym także na mięso, powoduje, że rabunkowo eksploatuje się zasoby naturalne. Tymczasem drobni rolnicy w różnych częściach świata, nie będąc w stanie konkurować z tanią, masowo produkowaną żywnością, migrują do miast i zasilają dzielnice biedy. Globalny system żywnościowy charakteryzuje się ogromnymi nierównościami. Negatywne zjawiska w światowej gospodarce żywnościowej nie są jednak nieuchronne. Istnieją realne alternatywy, które należy pilnie wdrożyć. Tony Weis podpowiada jaką drogę trzeba podjąć, aby budować światową gospodarkę w oparciu o sprawiedliwość, odpowiedzialność wobec środowiska naturalnego i poszanowanie praw człowieka. Jego książka pozwala zobaczyć zróżnicowane konteksty lokalne w szerszych ramach i w ostatecznym rozrachunku pobudza do działania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej