Produkcja żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(11)
Forma i typ
Książki
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Proza
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(20)
wypożyczone
(3)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(2)
ZWM 5 (W45)
(2)
Koński Jar 10 (W109)
(1)
Nugat 4 (W112)
(3)
Braci Wagów 1 (W127)
(2)
Dembowskiego 12 (W131)
(3)
Kłobucka 14 (W135)
(3)
K.E.N. 21 (W139)
(2)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Autor
Gelsey, James
(2)
Zabokrzycki, Adam
(2)
Brambilla, Francesca (1969- )
(1)
Casali, Lisa
(1)
Demidova, Olga
(1)
Harari, Yuval Noah (1976- )
(1)
Kapela, Jaś (1984- )
(1)
Liberti, Stefano (1974- )
(1)
Lustig, Robert
(1)
Milbourne, Anna
(1)
Moskal, Maria
(1)
Mętrak-Ruda, Natalia
(1)
Nicewicz-Staszowska, Ewa
(1)
Rulski-Bożek, Mateusz
(1)
Serrani, Serena
(1)
Shapiro, Paul (1979- )
(1)
Simmons, Jo
(1)
Simmons, Jo. Pip Street (ang.)
(1)
Temple, Nicola
(1)
Tkaczyk-Borówka, Edyta
(1)
Warner, Anthony
(1)
Wells, Steve
(1)
Wood, Laura
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(8)
Wielka Brytania
(3)
Język
polski
(7)
angielski
(3)
Odbiorca
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
0-5 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(3)
Literatura angielska
(2)
Temat
Język angielski
(4924)
Kobieta
(4459)
Przyjaźń
(2950)
Rodzina
(2775)
Relacje międzyludzkie
(2360)
Produkcja żywności
(-)
film amerykański
(2293)
Tajemnica
(2097)
Miłość
(2014)
Śledztwo i dochodzenie
(1924)
II wojna światowa (1939-1945)
(1664)
Zabójstwo
(1567)
Film obyczajowy
(1402)
Dziewczęta
(1381)
Nastolatki
(1357)
Zwierzęta
(1345)
Magia
(1297)
Dramat (film)
(1276)
Język rosyjski
(1195)
Życie codzienne
(1187)
Rodzeństwo
(1178)
Dramat
(1172)
Uczucia
(1076)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1047)
Dzieci
(1015)
Kultura
(998)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(974)
Film animowany
(945)
Komedia filmowa
(913)
Serial filmowy
(884)
Małżeństwo
(883)
Policjanci
(877)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(863)
Psy
(856)
Sekrety rodzinne
(841)
Podróże
(810)
Koty
(807)
Sztuka
(798)
Władcy
(796)
Ludzie a zwierzęta
(791)
Uczniowie
(790)
Trudne sytuacje życiowe
(760)
Literatura polska
(755)
Historia
(728)
Relacja romantyczna
(720)
Przestępczość zorganizowana
(718)
Osoby zaginione
(706)
Wojsko
(701)
Chłopcy
(691)
Film sensacyjny
(682)
Wybory życiowe
(671)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(663)
Dziennikarze
(653)
Język polski
(637)
film polski
(627)
Mężczyzna
(616)
Wychowanie w rodzinie
(602)
Politycy
(599)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Prywatni detektywi
(589)
Film grozy
(569)
Matki i córki
(568)
Wojna
(566)
Uprowadzenie
(564)
Powieść angielska
(555)
Czarownice i czarownicy
(553)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Poszukiwania zaginionych
(533)
Arystokracja
(524)
Samorealizacja
(520)
Serial telewizyjny
(519)
Nauka
(518)
Holokaust
(512)
Zakochanie
(505)
Wakacje
(500)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(481)
Pisarze
(471)
Język niemiecki
(470)
Zemsta
(467)
Społeczeństwo
(463)
Śmierć
(463)
Kościół katolicki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(448)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(430)
Literatura dziecięca angielska
(429)
Ojcowie i córki
(424)
Film kryminalny
(420)
Chrześcijaństwo
(415)
Samotność
(414)
Religia
(412)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Opracowanie
(3)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradnik
(2)
Reportaż
(2)
Książka kucharska
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Powieść
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan. Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co potrzebne do zdrowego odżywiania się. Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności ekologicznej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat idealnie łączy świadomość ekologiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia szkodliwego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni oraz odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na tropie doktora Jenkinsa i pana Hyde'a / James Gelsey ; przekład Adam Zabokrzycki. - Wydanie drugie. - Wrocław : Siedmioróg, 2021. - 63, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
(Scooby-Doo! i Ty : zostań detektywem ; 13)
Tytuł oryginału: The case of Dr. Jenkins and Mr. Hyde. Tytuł oryginału serii: Scooby-Doo! and You.
O rety! Degustacja pycharoni z serem zamienia się w koszmar! Dobroduszny dyrektor firmy żywnościowej, doktor Jenkins, przeistacza się na oczach oniemiałych pracowników swojej firmy w postać ohydnego pana Hyde’a i grozi wszem i wobec, że zatruje całą produkcję pycharoni z serem. Każdy, kto skosztuje potrawy zamieni się w takiego samego potwora jak on – pana Hyde’a. Czy Scooby-Doo i Tajemnicza Spółka zdołają ocalić świat przed szaleństwem potwora? Być może. Ale będą potrzebować Twojej pomocy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Scooby-Doo! i Ty : zostań detektywem ; 13)
Tytuł oryginału: The case of Dr. Jenkins and Mr. Hyde. Tytuł oryginału serii: Scooby-Doo! and You.
O rety! Degustacja pycharoni z serem zamienia się w koszmar! Dobroduszny dyrektor firmy żywnościowej, doktor Jenkins, przeistacza się na oczach oniemiałych pracowników swojej firmy w postać ohydnego pana Hyde’a i grozi wszem i wobec, że zatruje całą produkcję pycharoni z serem. Każdy, kto skosztuje potrawy zamieni się w takiego samego potwora jak on – pana Hyde’a. Czy Scooby-Doo i Tajemnicza Spółka zdołają ocalić świat przed szaleństwem potwora? Być może. Ale będą potrzebować Twojej pomocy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć w jakich warunkach żyją hodowlane kury, i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery. "Polskie mięso" to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić możliwie jak najszerszy obraz "polskiego mięsa".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol. (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol. (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol. (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 179 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: I signori del cibo.
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502+504 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Metabolical : The Truth About Processed Food and How it Poisons People and the Planet / Robert Lustig. - Wydanie 1. - London : Yellow Kite, 2021. - 407, [1] strona : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Index included (pp. 395-405).
Dr Lustig, a pediatric neuroendocrinologist, has long been on the cutting edge of medicine and science. After 40 years practicing medicine, he is ready to challenge our curent healthcare paradigm. He explains the eight pathologies that underlie all chronic disease. He documents how processed food has impacted each of them over the past 50 years to ruin our health, economy and environment. He also proposes an urgent manifesto and strategy to cure both us and the planet. This volume weaves the interconnected strands of nutrition, health/disease, medicine, environment and society into a completely new fabric by proving on a scientific basis a series of revelations. Dr Lustig makes the case that food is the only lever we have to effect biochemical change to improve our health, and to effect political change to improve our economy and environment. He insists that if we do not fix our food and change the way we eat, we will continue to court chronic disease, bankrupt healthcare and threaten the planet. But there is hope – this book explains what's needed to fix all three.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
The Farm / Written by Anna Milbourne ; Illustrated by Olga Demidova ; Designed by Laura Wood. - Wydanie 1. - London : Usborne Publishing Ltd., 2015. - [14] stron : ilustracje kolorowe ; 20x17 cm.
(Peep Inside)
A colourful and charmingly illustrated non-fiction book for very small children, with lots of flaps to lift, holes to peep through and farm animals to spot. Children can peep inside the hen house at sunrise in search of eggs, watch the cows being milked behind the big barn doors and spot the lambs frolicking in the fields. Little hands will love to lift the flaps to see the vegetables growing underground, or the peas inside their green pods, and to spot all the produce being sold in the farm shop, from cheese, bread and honey to knitted hats and lambswool jumpers. An engaging and interactive introduction to life on a farm and where food comes from.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. O ang. IA. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nadchodzi kolejna rewolucja naukowa, a historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków. Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa - nie pochodnej soi czy seitana, ale prawdziwego mięsa - tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pip Street / Jo Simmons ; 2)
Ahoy there! Do you like crumpets? Well, not many people on Pip Street do, which is why Bobby Cobbler's dad, head of the local crumpet factory, is throwing a taste-tastic crumpet competition – to make them more scrumptious and exciting! Who will win? Who will come last?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głód to uczucie, które towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem można zastraszać, łamać i unicestwiać. Obecnie na Ziemi żyje niemal 8 miliardów ludzi. Według szacunków ONZ w 2020 roku liczba niedożywionych wynosiła około 800 milionów. W tym samym czasie zmarnowaliśmy 1/3 wyprodukowanej żywności. W jaki sposób możemy zapewnić żywność tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcząc planety? Jak poradzić sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednocześnie dostarczyć jedzenie mieszkańcom biedniejszych rejonów świata? Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla się nad współczesnym podejściem do zmian klimatu, żywności ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spożywania mięsa. Analizuje problemy wynikające ze sposobu produkcji i dystrybucji żywności, a także z naszych przyzwyczajeń konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje się czynnik ludzki: niegospodarność, korupcja, polityka, uleganie trendom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej