Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(171)
Forma i typ
Książki
(168)
Publikacje popularnonaukowe
(33)
Poradniki i przewodniki
(31)
Proza
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(13)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Poezja
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(353)
wypożyczone
(48)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(39)
ZWM 5 (W45)
(36)
Koński Jar 10 (W109)
(16)
Nugat 4 (W112)
(32)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(10)
Braci Wagów 1 (W127)
(45)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(15)
Dembowskiego 12 (W131)
(13)
Cybisa 6 (W134)
(2)
Kłobucka 14 (W135)
(37)
K.E.N. 21 (W139)
(27)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(13)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(2)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(19)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(19)
Barwna 8 (BD9)
(21)
Fanfarowa 19 (BD11)
(13)
Kłobucka 14 (BD37)
(19)
Na Uboczu 2 (BD60)
(26)
Koński Jar 10 (W109 Czytelnia)
(1)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(2)
Autor
Grimm, Hans-Ulrich (1955- )
(6)
Jurczak, Katarzyna
(6)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(3)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(3)
Modelski, Łukasz (1970- )
(3)
Molenda, Jarosław (1965- )
(3)
Pollan, Michael (1955- )
(3)
Sikorski, Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Banaś-Domińska, Małgorzata
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bone, Emily
(2)
Bosacka, Katarzyna
(2)
Burger, Barbara
(2)
Cebo-Foniok, Małgorzata
(2)
Drukort, Magdalena
(2)
Durnowska, Małgorzata
(2)
Gawęcki, Jan (1944- )
(2)
Gelsey, James
(2)
Katz, Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kolarzyk, Emilia
(2)
Melling, David
(2)
Melling, David. Miś Tuliś
(2)
Mossor-Pietraszewska, Teresa
(2)
Naszkowska, Krystyna
(2)
Oworuszko, Monika
(2)
Oworuszko, Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Rojek-Ledwoch, Marzena
(2)
Rothman, Julia
(2)
Rotkiewicz, Marcin (1972- )
(2)
Staroszczyk, Hanna
(2)
Supeł, Barbara
(2)
Zabokrzycki, Adam
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Abey, Katie
(1)
Abramovitz, Janet N
(1)
Adamczak, Marek
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Aker, Rupert
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Anderson, Lena
(1)
Anderson, Scott (1951- )
(1)
Anderson, Warren R. (1939- )
(1)
Banaszkiewicz, Adam
(1)
Bandoła, Katarzyna
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Baron, Aleksander
(1)
Beaumont, Émilie (1948- )
(1)
Bednarski, Włodzimierz (1943- )
(1)
Bendyk, Edwin (1965- )
(1)
Bergin, M
(1)
Biernacka, Matylda (tłumaczka)
(1)
Biskup, Józef
(1)
Blair, Louise
(1)
Blakeslee, Sandra
(1)
Blondin, Greg (1981- )
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Bolimowska, Wiesława
(1)
Bosh, Laurentine Ten
(1)
Bouet, Marie-Laure
(1)
Brambilla, Francesca (1969- )
(1)
Brown, Lester Russell (1934- )
(1)
Brzostek, Błażej (1977- )
(1)
Byra, Agata
(1)
Caparrós, Martín (1957- )
(1)
Carper, Jean
(1)
Casali, Lisa
(1)
Chang, Ha-Joon (1963- )
(1)
Chmielewska, Anna (medycyna)
(1)
Chudzik, Małgorzata
(1)
Cieślak, Piotr
(1)
Cieślowska, Beata
(1)
Cieślowska, Patrycja
(1)
Ciszowski, Krzysztof
(1)
Colquhoun, James
(1)
Cryan, J. F
(1)
Czapski, Janusz
(1)
Czarnobilska, Ewa
(1)
Demidova, Olga
(1)
Dinan, Ted
(1)
Dolata, Natalia (dietetyczka)
(1)
Donohoe, B
(1)
Drobniak, Szymon
(1)
Dulińska-Stanek, Ewa
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dupleix, Jill
(1)
Duve, Karen (1961-)
(1)
Elford, Sally
(1)
Emsley, John (1938- )
(1)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(1)
Field, Jim (1980- )
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Filippi-Lechowska, Paulina
(1)
Flavin, Christopher
(1)
Floriańczyk, Barbara
(1)
Floto-Stammen, Sonja (1968- )
(1)
Fock, Andrea (1961- )
(1)
Fontana, Martina (1967- )
(1)
French, Hilary F
(1)
Fryza, Kasia
(1)
Gahm, Bernhard
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(44)
2010 - 2019
(104)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(103)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(155)
Wielka Brytania
(12)
Stany Zjednoczone
(2)
Język
polski
(151)
angielski
(14)
Odbiorca
Dzieci
(29)
6-8 lat
(17)
0-5 lat
(14)
9-13 lat
(5)
Szkoły wyższe
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(16)
Literatura angielska
(12)
Literatura amerykańska
(10)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura francuska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(99)
Odżywianie
(35)
Żywność prozdrowotna
(21)
Kucharstwo
(16)
Zdrowe odżywianie
(14)
Kultura stołu
(12)
Produkcja żywności
(11)
Kiszenie żywności
(10)
Przemysł rolno-spożywczy
(8)
Substancje dodatkowe do żywności
(8)
Żywność ekologiczna
(8)
Dietetyka
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(7)
Rolnictwo
(7)
Jakość żywności
(6)
Język angielski
(6)
Marnotrawstwo żywności
(6)
Gastronomia
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Potrawy dietetyczne
(5)
Zwierzęta
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Biotechnologia
(4)
Ciasta
(4)
Fast food
(4)
Leczenie dietą
(4)
Owoce
(4)
Technologia żywności
(4)
Wegetarianizm
(4)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(4)
Żywność przetworzona
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Chemia
(3)
Cukier
(3)
Detektywi amatorzy
(3)
Dieta
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Głód
(3)
Mięso
(3)
Organizmy transgeniczne
(3)
Warzywa
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Weganizm
(3)
Wpływ na zdrowie
(3)
Zmiany klimatyczne
(3)
Śledztwo i dochodzenie
(3)
Żywność bezglutenowa
(3)
Żywność wygodna
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Banki żywności
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Chów zwierząt
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dziewczęta
(2)
Etyka
(2)
Fermentacja
(2)
Globalizacja
(2)
Gospodarka
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Humor
(2)
Jelita
(2)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Metamorfoza postaci
(2)
Mózg
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Pierniki
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Produkcja zwierzęca
(2)
Przyjaźń
(2)
Scooby-Doo (postać fikcyjna)
(2)
Sery
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Suplementy diety
(2)
Suszarnictwo
(2)
Ubóstwo
(2)
Uzależnienie (nałóg)
(2)
Witaminy
(2)
Wsie
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Agrobiznes
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Asyryjczycy (lud współczesny)
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Biochemia
(1)
Bioinżynieria
(1)
Blogerzy
(1)
Celiakia
(1)
Chemia organiczna
(1)
Choroby
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chłopcy
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(5)
1601-1700
(2)
1901-
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1701-1800
(1)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1945-
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Świat
(2)
Afryka
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Azja
(1)
Bliski Wschód
(1)
Mezopotamia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(31)
Poradnik
(29)
Przepisy kulinarne
(21)
Książka kucharska
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Opowiadania i nowele
(13)
Wydawnictwa popularne
(11)
Broszura
(7)
Książka obrazkowa
(7)
Publikacje dla dzieci
(7)
Publicystyka
(4)
Reportaż
(4)
Książki dla małych dzieci
(3)
Podręcznik
(3)
Powieść
(3)
Wiersze
(3)
Literatura dla dzieci
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Jadłospis
(1)
Język polski
(1)
Komiks
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Miscellanea
(1)
Pamiętniki niemieckie
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka polska
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Spis
(1)
Słowniki
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(34)
Medycyna i zdrowie
(27)
Historia
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Rolnictwo i leśnictwo
(8)
Socjologia i społeczeństwo
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(6)
Biologia
(5)
Chemia
(5)
Nauka i badania
(5)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Psychologia
(3)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Językoznawstwo
(1)
171 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głód to uczucie, które towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem można zastraszać, łamać i unicestwiać. Obecnie na Ziemi żyje niemal 8 miliardów ludzi. Według szacunków ONZ w 2020 roku liczba niedożywionych wynosiła około 800 milionów. W tym samym czasie zmarnowaliśmy 1/3 wyprodukowanej żywności. W jaki sposób możemy zapewnić żywność tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcząc planety? Jak poradzić sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednocześnie dostarczyć jedzenie mieszkańcom biedniejszych rejonów świata? Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla się nad współczesnym podejściem do zmian klimatu, żywności ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spożywania mięsa. Analizuje problemy wynikające ze sposobu produkcji i dystrybucji żywności, a także z naszych przyzwyczajeń konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje się czynnik ludzki: niegospodarność, korupcja, polityka, uleganie trendom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The food pharmacy : dramatic new evidence that food is your best medicine", 1988.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 60 prostych i sprawdzonych przepisów ; Poznaj klucz do dobrego zdrowia.
Tytuł oryginału: The essential edible pharmacy.
Smakowite przepisy według Sophie Manolas, dietetyczki klinicznej, która, dzięki zmianie diety i swoim przepisom, wyleczyła się z zespołu policystycznych jajników. Teraz swoją wiedzą i – przepisami! – dzieli się z kobietami na całym świecie. Superfood to prosta, smaczna i kolorowa kuchnia, dzięki której odnajdziesz najwspanialszą i najzdrowszą wersję siebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakowity zbiór zabawnych wierszyków o kulinarnych przygodach mieszkańców różnych krajów świata. Królowa Szwecji śledzi śledzie. Omar z Maroka ucieka przed tażinem. Paryżanin Jean Paul Constanty wcina croissanty. Mieszkańcy Budapesztu gorączkowo szukają zaginionej papryki. Meksykanie zapewniają, że jakoś tacos to będzie. A w Indiach pewien jogin porzuca curry na rzecz… placków ziemniaczanych. Absurdalne wierszyki Szymona Barabacha i wesołe ilustracje Kasi Fryzy zabiorą was w zwariowaną podróż dookoła świata tropem potraw i kulinarnych zwyczajów. Podczas lektury wasze brzuchy będą na przemian trząść się ze śmiechu i tęsknie burczeć. A wy dowiecie się, skąd pochodzą i czym są sushi, wok, tażin, langosz, burrito czy szakalaka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciekawostki o życiu na wsi w zajmującym i pouczającym ilustrowanym przewodniku po farmie autorstwa Julii Rothman. Jej rysunki, diagramy, przedstawione krok po kroku czynności i przekroje pomogą zrozumieć wszystko - od budowy dojarki przez anatomię konia po naukę orki i strzyżenia owiec. Zachwycające, jak wiele jest do odkrycia!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 DM (1 egz.)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera: Wielkie żarcie ; Sportowe tortury ; Drapieżne dinozaury ; Sekrety szkieletów.
Koszmarny Karolek naprawdę nie cierpi się uczyć, ale kocha poznawać wiedzę, która nie występuje w szkolnych podręcznikach – niesamowite fakty o dinozaurach, ludzkim ciele, sportach i jedzeniu. Mnóstwo zaskakujących i czasem obrzydliwych ciekawostek – a wszystko jak najbardziej prawdziwe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Z Wagą)
Tyt. oryg.: "The bloodless revolution : a cultural history of vegetarianism from 1600 to modern times" 2007.
Śledzi oddziaływanie filozofii Wschodu i wielkich religii Indii, które odcisnęło się już na myśli Pitagorasa czy Sokratesa. Analizuje interpretacje chrześcijaństwa, wedle których człowiek nie został stworzony, by jeść mięso ("Zawsze wydawało mi się, że człowiek nie narodził się, aby być drapieżnikiem" - tak ujął to, choć z innych pozycji, Albert Einstein). Bada pisma wielkich myślicieli i twórców: Francisa Bacona, Isaaca Newtona, Kartezjusza, Woltera czy Percy'ego Shelleya i znajduje w nich tę samą niechęć do zabijania zwierząt i to samo przekonanie o dobroczynnym wpływie bezmięsnej diety, które podziela jakże wielu współczesnych. Bezkrwawa rewolucja zyskała wielką popularność w USA i Wielkiej Brytanii. Zawdzięcza ją nie tylko skrupulatności Tristrama Stuarta i jego imponującej wiedzy, ale także niebagatelnemu talentowi literackiemu autora, dzięki czemu książkę czyta się z niebywałą przyjemnością. (olesiejuk.pl)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.261 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cierpisz na nawracające migreny lub zmagasz się z nadciśnieniem? Stosujesz farmaceutyki, ale nie przynoszą one oczekiwanych rezultatów? A może chcesz uchronić się przed chorobami cywilizacyjnymi? Dzięki rewolucyjnemu programowi Autora w prosty sposób możesz uniknąć tych dolegliwości. Wszystko za sprawą nutraceutyków – naturalnych składników odżywczych występujących w owocach i warzywach. Poznasz sposoby ich dawkowania i wspomożesz się preparatami prozdrowotnymi. Dzięki nim przywrócisz równowagę biologiczną w organizmie, poprawisz zdrowie i funkcjonowanie narządów. Zniwelujesz stres, opóźnisz procesy starzenia i unikniesz zmian miażdżycowych. W pełni wykorzystasz działanie witamin i minerałów oraz dowiesz, z czym je łączyć, by przyniosły najlepsze efekty. Nutraceutyki – przywróć zdrowie i witalność.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284, [4] strony ; 23 cm.
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. "Na marne" to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje : bestseller w nowej odsłonie / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 287, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary. Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami. Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Great Gluten-Free Baking : Over 80 delicious cakes and bakes / Louise Blair. - London : Hamlyn, 2007. - 144 strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Indeks na stronach 142-143.
Following a gluten-free diet doesn't mean missing out on delicious cakes and bakes. From melt-in-the-mouth cookies and dainty fairy cakes to rustic homebaked bread and spoil-yourself chocolate cakes, here are over 80 easy recipes that everyone will love! Delectable treats for every occasion, from simple Feta and Herb Loaf to truly decadent Coconut and Mango Cake, plus a selection of really easy recipes for you and your children to enjoy baking together.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk. - Olszanica : Bosz ; [Piaseczno] : Heraclon International - Storybox.pl, [2021]. - 1 CD (5 godz. 52 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Wyjątkowy leksykon, w któtrym znany i lubiany językoznawca, profesor Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt "smacznych słów". Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od ananasa do żurku wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Cybisa 6 (W134)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Idąc do lasu jesteśmy świadomi niebezpieczeństw, jakie szykuje natura. Ale jadąc do Nowego Jorku, Tokio, Londynu czy Los Angeles do głowy nam nie przychodzi, że niebezpieczeństwo czyha nie tylko przy nieostrożnym przejściu przez jezdnię. Błąd! Szymon Drobniak, biolog ewolucyjny pisze o dużych, cywilizowanych miastach, w których zaatakować cię może np. śmiertelnie trująca traszka…
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Simple Food / Text and photographs by Jill Dupleix. - Wydanie 2. - London : Quadrille, 2003. - 192 strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Indeks na stronach 188-192.
Simple Food is a collection of recipes for people who love real food, simple ingredients, and fast preparation. Jill Dupleix's one hundred innovative recipes are based on fresh ingredients and effortless culinary techniques, from light summer dishes to comforting winter foods. Separate chapters for each meal of the day feature easy recipes that suit every occasion, from tasty snacks to trouble-free entertaining.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media Spółka, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przespisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Voll auf Zucker!: Wie Sie die Sucht nach Süβem überwinden, 2012.
91 proc. Polaków kupuje słodycze, a dla większości są one stałym elementem diety. Prawie połowa z nas zjada słodkości co najmniej 5 razy w tygodniu, a ponad 10 proc. sięga po słodką przekąskę kilka razy dziennie. Nie jesteśmy świadomi faktu, że cukier ukryty w codziennych produktach spożywczych buduje w nas nałóg, z którym przyjdzie nam stoczyć nierówną walkę lub poddać mu się bez reszty. Niemal wszyscy znają uczucie dojmującego ssania w żołądku, które każe natychmiast kupić batonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju oraz kłopoty z koncentracją. Rewolucyjna książka Martiny Fontany „Bez cukru” pokaże, jak zbudować zdrowy związek z cukrem i innymi substancjami słodzącymi, a także: Podsunie pomysły na zerwanie z przesłodzonym nałogiem. Zawiera praktyczne wskazówki, które pozwolą czytelnikowi znaleźć cukier ukryty w produktach, w których nikt by się nie spodziewał jego obecności. Obali mit o „lepszym cukrze”. Zapozna czytelnika ze wszystkimi imionami cukru, którymi etykietowany jest on w codziennie spożywanych produktach. Pozwoli uwolnić kosze zakupowe, szafki kuchenne oraz półki lodówki z wysoko przetworzonej i hojnie posłodzonej żywności. Odpowie na pytanie, czy istnieje dobry zamiennik dla klasycznego cukru białego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe. Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca. Cały ten cukier to relacja z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru. Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Index na stronie 32.
History of Britain / Heinemann
Food and Farming is an informative look at the development of agriculture and diet, from the first Britons working their small plots. Roman estates and medieval practices, to enclosure, imported foodstuffs, mechanization and today's huge agribusinesses. "History of Britain" - A series of books which tells the story of Britain from the coming of the Romans to the present day.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść czy nie jeść : rozmowy z ekspertami o zdrowym odżywianiu / Krystyna Naszkowska. - Wydanie 2. zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, 2019. - 239 stron ; 21 cm.
Poprzednie wydanie pt.: Jedz, co chcesz : sąd nad polskim stołem, 2013.
Czy jedząc ekologiczną żywność będziemy żyć dłużej? Czy gluten jest zawsze zły czy to chwilowa moda? Jak laktoza wpływa na nasze życie zdrowie? Czy powinniśmy unikać modyfikowanej żywności? W dzisiejszym świecie pełnym coraz to nowych odkryć dotyczących zasad żywienia i modnych diet, łatwo się pogubić. Nie jesteśmy w stanie śledzić wszystkich nowinek naukowych ani też ich zweryfikować. Krystyna Naszkowska postanowiła sprawdzić u źródła jak jest naprawdę. Czy jaja nas żywią czy trują? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywnych drapieżników? Czy żywność genetycznie modyfikowana to dobrodziejstwo czy przekleństwo? Czy istnieje dieta idealna? Krystyna Naszkowska rozmawia z dietetyczką, bioetykiem, genetykiem i ekspertami od żywienia człowieka. Naukowcy, w rozmowie z autorką, opierając się na wynikach najnowszych badań naukowych rozprawiają się z mitami, które funkcjonują od lat. Ich odpowiedzi bywają zaskakujące. Warto je poznać by móc świadomie modyfikować dietę i żyć zdrowiej. Nowe wydanie książki, uzupełnione o rozmowy uwzględniające najnowsze badania naukowe dotyczące żywienia człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej