Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(170)
Forma i typ
Książki
(167)
Publikacje popularnonaukowe
(33)
Poradniki i przewodniki
(30)
Proza
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(13)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Poezja
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(342)
wypożyczone
(58)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(39)
ZWM 5 (W45)
(36)
Koński Jar 10 (W109)
(16)
Nugat 4 (W112)
(32)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(10)
Braci Wagów 1 (W127)
(44)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(15)
Dembowskiego 12 (W131)
(13)
Cybisa 6 (W134)
(2)
Kłobucka 14 (W135)
(37)
K.E.N. 21 (W139)
(27)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(13)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(2)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(19)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(19)
Barwna 8 (BD9)
(21)
Fanfarowa 19 (BD11)
(13)
Kłobucka 14 (BD37)
(19)
Na Uboczu 2 (BD60)
(26)
Koński Jar 10 (W109 Czytelnia)
(1)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(2)
Autor
Grimm, Hans-Ulrich (1955- )
(6)
Jurczak, Katarzyna
(6)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(3)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(3)
Modelski, Łukasz (1970- )
(3)
Molenda, Jarosław (1965- )
(3)
Pollan, Michael (1955- )
(3)
Sikorski, Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Banaś-Domińska, Małgorzata
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bone, Emily
(2)
Bosacka, Katarzyna
(2)
Burger, Barbara
(2)
Cebo-Foniok, Małgorzata
(2)
Drukort, Magdalena
(2)
Durnowska, Małgorzata
(2)
Gawęcki, Jan (1944- )
(2)
Gelsey, James
(2)
Katz, Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kolarzyk, Emilia
(2)
Melling, David
(2)
Melling, David. Miś Tuliś
(2)
Mossor-Pietraszewska, Teresa
(2)
Naszkowska, Krystyna
(2)
Oworuszko, Monika
(2)
Oworuszko, Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Rothman, Julia
(2)
Rotkiewicz, Marcin (1972- )
(2)
Staroszczyk, Hanna
(2)
Supeł, Barbara
(2)
Zabokrzycki, Adam
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Abey, Katie
(1)
Abramovitz, Janet N
(1)
Adamczak, Marek
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Aker, Rupert
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Anderson, Lena
(1)
Anderson, Scott (1951- )
(1)
Anderson, Warren R. (1939- )
(1)
Banaszkiewicz, Adam
(1)
Bandoła, Katarzyna
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Baron, Aleksander
(1)
Beaumont, Émilie (1948- )
(1)
Bednarski, Włodzimierz (1943- )
(1)
Bendyk, Edwin (1965- )
(1)
Bergin, M
(1)
Biernacka, Matylda (tłumaczka)
(1)
Biskup, Józef
(1)
Blair, Louise
(1)
Blakeslee, Sandra
(1)
Blondin, Greg (1981- )
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Bolimowska, Wiesława
(1)
Bosh, Laurentine Ten
(1)
Bouet, Marie-Laure
(1)
Brambilla, Francesca (1969- )
(1)
Brown, Lester Russell (1934- )
(1)
Brzostek, Błażej (1977- )
(1)
Byra, Agata
(1)
Caparrós, Martín (1957- )
(1)
Carper, Jean
(1)
Casali, Lisa
(1)
Chang, Ha-Joon (1963- )
(1)
Chmielewska, Anna (medycyna)
(1)
Chudzik, Małgorzata
(1)
Cieślak, Piotr
(1)
Cieślowska, Beata
(1)
Cieślowska, Patrycja
(1)
Ciszowski, Krzysztof
(1)
Colquhoun, James
(1)
Cryan, J. F
(1)
Czapski, Janusz
(1)
Czarnobilska, Ewa
(1)
Demidova, Olga
(1)
Dinan, Ted
(1)
Dolata, Natalia (dietetyczka)
(1)
Donohoe, B
(1)
Drobniak, Szymon
(1)
Dulińska-Stanek, Ewa
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dupleix, Jill
(1)
Duve, Karen (1961-)
(1)
Elford, Sally
(1)
Emsley, John (1938- )
(1)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(1)
Field, Jim (1980- )
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Filippi-Lechowska, Paulina
(1)
Flavin, Christopher
(1)
Floriańczyk, Barbara
(1)
Floto-Stammen, Sonja (1968- )
(1)
Fock, Andrea (1961- )
(1)
Fontana, Martina (1967- )
(1)
French, Hilary F
(1)
Fryza, Kasia
(1)
Gahm, Bernhard
(1)
Gahm, Bernhard. 70 przepisów na kiełbasy, pasztety, galarety, szynki
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(43)
2010 - 2019
(104)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(102)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(154)
Wielka Brytania
(12)
Stany Zjednoczone
(2)
Język
polski
(150)
angielski
(14)
Odbiorca
Dzieci
(29)
6-8 lat
(17)
0-5 lat
(14)
9-13 lat
(5)
Szkoły wyższe
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(16)
Literatura angielska
(12)
Literatura amerykańska
(10)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura francuska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(99)
Odżywianie
(35)
Żywność prozdrowotna
(20)
Kucharstwo
(16)
Zdrowe odżywianie
(13)
Kultura stołu
(12)
Produkcja żywności
(11)
Kiszenie żywności
(10)
Przemysł rolno-spożywczy
(8)
Substancje dodatkowe do żywności
(8)
Żywność ekologiczna
(8)
Dietetyka
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(7)
Rolnictwo
(7)
Jakość żywności
(6)
Język angielski
(6)
Marnotrawstwo żywności
(6)
Gastronomia
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Zwierzęta
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Biotechnologia
(4)
Ciasta
(4)
Fast food
(4)
Owoce
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Technologia żywności
(4)
Wegetarianizm
(4)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(4)
Żywność przetworzona
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Chemia
(3)
Cukier
(3)
Detektywi amatorzy
(3)
Dieta
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Głód
(3)
Leczenie dietą
(3)
Mięso
(3)
Organizmy transgeniczne
(3)
Warzywa
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Weganizm
(3)
Wpływ na zdrowie
(3)
Zmiany klimatyczne
(3)
Śledztwo i dochodzenie
(3)
Żywność bezglutenowa
(3)
Żywność wygodna
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Banki żywności
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Chów zwierząt
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dziewczęta
(2)
Etyka
(2)
Fermentacja
(2)
Globalizacja
(2)
Gospodarka
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Humor
(2)
Jelita
(2)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Metamorfoza postaci
(2)
Mózg
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Pierniki
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Produkcja zwierzęca
(2)
Przyjaźń
(2)
Scooby-Doo (postać fikcyjna)
(2)
Sery
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Suplementy diety
(2)
Suszarnictwo
(2)
Ubóstwo
(2)
Uzależnienie (nałóg)
(2)
Witaminy
(2)
Wsie
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Agrobiznes
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Asyryjczycy (lud współczesny)
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Biochemia
(1)
Bioinżynieria
(1)
Blogerzy
(1)
Celiakia
(1)
Chemia organiczna
(1)
Choroby
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chłopcy
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(5)
1601-1700
(2)
1901-
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1701-1800
(1)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1945-
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Świat
(2)
Afryka
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Azja
(1)
Bliski Wschód
(1)
Mezopotamia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(31)
Poradnik
(28)
Przepisy kulinarne
(20)
Książka kucharska
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Opowiadania i nowele
(13)
Wydawnictwa popularne
(11)
Broszura
(7)
Książka obrazkowa
(7)
Publikacje dla dzieci
(7)
Publicystyka
(4)
Reportaż
(4)
Książki dla małych dzieci
(3)
Podręcznik
(3)
Powieść
(3)
Wiersze
(3)
Literatura dla dzieci
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Język polski
(1)
Komiks
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Miscellanea
(1)
Pamiętniki niemieckie
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka polska
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Spis
(1)
Słowniki
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(33)
Medycyna i zdrowie
(26)
Historia
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Rolnictwo i leśnictwo
(8)
Socjologia i społeczeństwo
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(6)
Biologia
(5)
Chemia
(5)
Nauka i badania
(5)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Psychologia
(3)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Językoznawstwo
(1)
170 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64(438) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć w jakich warunkach żyją hodowlane kury, i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery. "Polskie mięso" to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić możliwie jak najszerszy obraz "polskiego mięsa".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol. (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol. (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol. (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 179 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Przetwory z pomysłem / Patrycja Machałek. - Kraków : Znak, 2019. - 239 stron : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany. Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskasz niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce. Przygotowywanie przetworów może być prostsze, niż myślisz.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Świat Orientu)
Jest to pierwsze w języku polskim i oryginalne w skali światowej studium poświęcone historii, tradycji i technologii kulinarnej ludności asyryjskiej. Autor wskazuje na wyjątkową specyfikę asyryjskiej diety, wytworzonej na terenach o starych tradycjach rolniczych, omawia zboża i produkty zbożowe - przede wszystkim chleb, technologie jego wytwarzania i technikę budowy pieców - choć zajmuje się też innymi roślinami jadalnymi i produktami zwierzęcymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Czy istnieją słodycze, które można jeść przy cukrzycy i insulinooporności? Jak zaspokoić chęć dzieci na łakocie? Autorka, dietetyczka i mama, udowadnia, że można łatwo przygotować w domu zdrowe słodycze. Dzięki tej książce przekonasz się, że nawet jeśli jesteś na diecie lub myślisz o tym, jak szybko schudnąć, nie musisz rezygnować z naturalnego cukru zawartego w owocach i warzywach. Wypieki bez cukru zaspokoją twoją potrzebę na smakołyki. Wypróbujesz łatwe i szybkie receptury na babeczki, lody, ciasteczka i desery. Sprawdzą się one też jako urozmaicenie diety dla dzieci czy słodycze dla cukrzyków. Przekonasz się, że zdrowe słodycze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słodycze bez cukru i słodzików – pyszne, pożywne i zdrowe!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka, którą powinien przeczytać każdy, komu nieobojętne są losy zwierząt Bohaterami Osobowości na talerzu są zwierzęta, które w świadomości większości ludzi funkcjonują najczęściej jedynie jako serwowane na obiad czy kolację dania. Tymczasem Barbara J. King, przytaczając wyniki najnowszych badań naukowych, a także opisując własne doświadczenia ze zwierzętami, udowadnia, że to żywe istoty posiadające osobowość, emocje i inteligencję.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 59 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 59 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 59 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 59 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Maybe Tomorrrow / Penny Parkes. - London ; New York ; Sydney ; Toronto ; New Delhi : Simon & Schuster, 2023. - [4], 513, [3] strony ; 20 cm.
Jamie Matson had once enjoyed a wonderful life working alongside her best friend, organising adventures for single-parent families, but she hadn't been prepared to lose her business, her home and her friend. Not all in one dreadful year. And Jamie certainly hadn't expected to find such hope and camaraderie in the queue at her local food bank. Thrown together with un unlikely and colourful group of people, their friendships flourish. Finding it easier to be objective about each other than about themselves, they decide that – when you're all out of options – it's okay to bend the rules a llittle and create your own.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 ang. PO. (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okł.: Gorąco polecam! Magda Gessler.
Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Carême, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Wydanie 1. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 164, [4] strony : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
(Poznaj Sekrety : miejsca, ludzie, wydarzenia)
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką…
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z nudów oglądasz kolejny odcinek serialu na platformie streamingowej? Udało ci się ustrzelić na wyprzedaży kaszmirowy sweter za grosze, choć właśnie idzie wiosna? Trzymasz w chmurze robocze wersje swojej magisterki, bo nigdy nie wiadomo? Zostawiasz na serwerze wszystkie mejle, nawet potwierdzenia ze sklepu sprzed dekady? Niby nic takiego. A jednak właśnie powodujesz zatrucie wody po drugiej stronie globu, przyczyniasz się do pustynnienia Mongolii i rozbudowy kolejnej farmy serwerów. Każda aktywność ma wpływ na środowisko naturalne, a tym samym zmiana drobnych nawyków może okazać się zbawienna dla planety. I w tym tkwi nadzieja na jej ocalenie: wyjmij ładowarkę z kontaktu, jeśli w tej chwili jej nie używasz, wykasuj niepotrzebne dane, pomyśl, czy naprawdę musisz zamawiać tę poliestrową bluzkę, jeśli najpewniej ją oddasz. Każdy tego typu ruch pochłania energię i wymaga zużycia paliwa. Głosuj portfelem. Do globalnego kryzysu ekologicznego w dużej mierze przyczyniły się niecierpliwość, krótkowzroczność i przyzwyczajenie do wygody. Badając cztery duże zagadnienia – internet i technologię, modę, nawyki żywieniowe oraz paliwo – Tatiana Schlossberg pomaga lepiej zrozumieć, jak bardzo złożonym zjawiskiem są zmiany klimatyczne i dlaczego wszyscy bez wyjątku jesteśmy w nie uwikłani.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. W książce Podano do stołu analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem – nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paulina Ihnatowicz, dietetyczka kliniczna i prekursorka dietoterapii w Polsce, od lat uczy, jak świadomie i aktywnie dbać o swój organizm w każdej sytuacji. Suplementy to skarbnica wiedzy, w której łatwo i szybko znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię pytania. To jedyny tak intuicyjny i praktyczny poradnik przygotowany przez specjalistkę, której zaufały setki podopiecznych. Dzięki tej książce dowiesz się, jakie składniki warto wprowadzić do codziennej diety i jak je łączyć, aby najskuteczniej zaopiekować się swoim ciałem i umysłem. Nauczysz się czytać składy preparatów dostępnych na rynku i rozpoznawać te, które są bezpieczne i skuteczne. Poznasz składniki, które wesprą twoją walkę z trądzikiem, otyłością, bezsennością czy stresem. Dowiesz się też, co może pomóc Ci w łagodzeniu objawów insulinooporności, PCOS oraz chorób tarczycy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Kebabistan : rzecz o polskim daniu narodowym / Krystian Nowak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Krytyka Polityczna, copyright 2020. - 213 stron : fotografie ; 21 cm.
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebaba? Krystian Nowak pojechał w Polskę się tego dowiedzieć. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie. Książka zilustrowana została zdjęciami Jakuba Szafrańskiego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W królestwie monszatana : GMO, gluten i szczepionki / Marcin Rotkiewicz. - Wydanie II rozszerzone. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2022. - 372, [4] strony ; 22 cm.
„Genetyczne mutanty”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO – z niesławnym Monsanto na czele – naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajniki suszenia żywności to praktyczny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z łatwo psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów oraz zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów. W książce znajdziesz cenne informacje na temat: zalet domowego suszenia żywności ; mechanizmu działania dehydratora ; wyboru odpowiedniego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych ; zasad bezpieczeństwa żywnościowego ; metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów ; produktów najlepiej nadających się do suszenia ; czynników wpływających na czas suszenia żywności ; sposobów przygotowywania żywności do suszenia ; przechowywania wysuszonych produktów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Poradnik autorki bloga ZJEM CIĘ.
W Polsce marnuje się co roku około 9 milionów ton żywności, a czteroosobowa rodzina wyrzuca jedzenie za kwotę 2,5 tysiąca złotych rocznie! Autorka bloga "Zjem Cię" radzi: Co zrobić, gdy w lodówce zalegają produkty, których termin ważności już minął? Co można zrobić z czerstwego chleba? Jak wykorzystać niezbyt już świeże warzywa i owoce? A co z mięsem, które pozostało po ugotowaniu rosołu? Książka zawiera wskazówki dotyczące przechowywania jedzenia i przedłużania jego świeżości oraz przepisy, które pozwalają na pyszne wykorzystanie wszystkich resztek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Nazwa autora scenariuszy lekcji na stronie 293.
Dodatek na stronach 293-339: Scenariusze lekcji dotyczących problemu głodu adresowane do przedszkolaków oraz uczniów szkół podstawowych, gminazjów i szkół średnich.
W książce "Zapomniany świat" przeczytacie Państwo o tym, jak pomagać ludziom mieszkającym w krajach Globalnego Południa. Poznacie formy pomocy i dane kontaktowe polskich organizacji pomocowych. Dowiecie się, jakie projekty one realizują i otrzymacie porady dotyczące współpracy z nimi. Pomagać może każdy i warto wziąć takie działania pod uwagę. W książce znajdują się też refleksje adresowane do dziennikarzy i polityków. To oni przede wszystkim powinni promować ideę filantropii i zwiększać poziom ofiarności społeczeństw. Patronat nad książką objęła Fundacja Dzieci Afryki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(4) (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Index ina stronach 423–446.
Every year, the average American eats thirty-three pounds of cheese and seventy pounds of sugar. Every day, the Americans ingest 8,500 milligrams of salt, double the recommended amount, almost none of which comes from salt shakers. It comes from processed food, an industry that hauls in $1 trillion in annual sales. In "Salt Sugar Fat", Pulitzer Prize-winning investigative reporter Michael Moss shows how this happened. Featuring examples from some of the most recognizable and profitable companies of the last half century – including Kraft, Coca-Cola, Lunchables, Nestlé, Oreos, Cargill, Capri Sun, and many more – Moss's explosive, empowering narrative is grounded in meticulous, often eye-opening research. He goes inside the labs where scientists calculate the "bliss point" of sugary beverages, unearths marketing techniques taken straight from tobacco company playbooks, and talks to concerned insiders who make startling confessions. Just as millions of "heavy users" are addicted to salt, sugar, and fat, so too are the companies that peddle them. You will never look at a nutrition label the same way again.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 664 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej