Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(38)
Forma i typ
Książki
(38)
Poradniki i przewodniki
(15)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(56)
wypożyczone
(5)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(2)
ZWM 5 (W45)
(3)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(4)
Braci Wagów 1 (W127)
(11)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(2)
Kłobucka 14 (W135)
(7)
K.E.N. 21 (W139)
(2)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(3)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(9)
Barwna 8 (BD9)
(3)
Fanfarowa 19 (BD11)
(9)
Kłobucka 14 (BD37)
(4)
Na Uboczu 2 (BD60)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Pająk, Zofia
(38)
Cino, Emanuela
(3)
Costantino, Elisabetta
(3)
Costantino, Elisabetta. O seksualności i uczuciach nie wstydzę się rozmawiać
(3)
Garofalo, Gianluca (1968- )
(3)
Raiconi, Cristina
(3)
Tenerezza, Bruno
(3)
Vattani, Matteo
(3)
Bourgeois, Laurent (1968- )
(2)
Loiseau, Anna
(2)
Mancini, Paola
(2)
Martin, Mélanie
(2)
Ploton, Olivier
(2)
Princet, Aline
(2)
Amar-Constantini, Delphine
(1)
Biader, Gabriella
(1)
Boyer, Blandine
(1)
Busière, Agnès
(1)
Cagnoni, Licia
(1)
Casalis, Anna (1953- )
(1)
Catalan, Jean-François
(1)
Dei, Serena
(1)
Depraz, Camille
(1)
Dubois, Pauline
(1)
Encreve-Lambert, Marie-Helene
(1)
Fabre, Sylvie (1958- )
(1)
Ferrari, Luisa
(1)
Ferrari, Roberto (1950- )
(1)
Flori, Tiziana
(1)
Florio, Claudia
(1)
Franc, Émilie
(1)
Grieco, Michael
(1)
Guerre, Isabelle
(1)
Lanzetta, Marco (1962- )
(1)
Lombroso, Lorena
(1)
Louet, Izabelle
(1)
Nardo, Pierrette
(1)
Néel, Thérèse
(1)
Pamuła, Inga
(1)
Pareschi, Simona
(1)
Polettini, Barbara (1969- )
(1)
Pomilio, Annalisa
(1)
Rugiati, Simone
(1)
Stopa, Krzysztof
(1)
Stoppele, Mario
(1)
Tibiletti, Elena
(1)
Vezzosi, Alessandro
(1)
Wolf, Tony (1930- )
(1)
Zabdyr, Łukasz
(1)
Zanetti, Laura
(1)
Zardoni, Raffaella
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(32)
2000 - 2009
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
Kraj wydania
Polska
(38)
Język
polski
(35)
Przynależność kulturowa
Literatura francuska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Dziecko
(2)
Koty
(2)
Psy
(2)
Uprawa w pojemnikach
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Artretyzm
(1)
Chomiki
(1)
Choroby serca
(1)
Ciasta
(1)
Cierpienie
(1)
Ciśnienie krwi wzmożone
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukrzyca
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Desery
(1)
Drób
(1)
Duchowość chrześcijańska
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Jezus Chrystus
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Koń
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia Oceanii
(1)
Kuchnia afrykańska
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia południowoamerykańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leonardo da Vinci (1452-1519)
(1)
Literatura dziecięca włoska
(1)
Malarstwo sakralne
(1)
Malarstwo włoskie
(1)
Mitologia grecka
(1)
Mięta
(1)
Nastolatki
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Piractwo morskie
(1)
Portrety
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przyprawy
(1)
Psychologia dziecka
(1)
Renesans
(1)
Rośliny ozdobne
(1)
Rośliny łąkowe
(1)
Sport
(1)
Sprzątanie
(1)
Uprawa roślin
(1)
Wychowanie w rodzinie
(1)
Zapiekanka
(1)
Ziemniaki
(1)
Śmierć
(1)
Środki myjące
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(10)
Publikacje dla dzieci
(10)
Poradnik
(7)
Przepisy kulinarne
(5)
Opowiadanie dziecięce włoskie
(2)
Bajki i baśnie
(1)
Encyklopedia
(1)
Literatura młodzieżowa francuska
(1)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(1)
Opracowanie
(1)
Poradniki dla młodzieży
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(2)
Dom i ogród
(2)
Historia
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
38 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
("Jedność" dla Dzieci)
Tyt. oryg.: I dubbi di Gigi. Na okł., grzb. błędna nazwa aut.: Gabriella Boader.
Filip to sympatyczny kuzyn Ani. W jego życiu wszystko wydaje się normalne: dom, koledzy, szkoła, grupa katechetyczna, odrabianie zadań... ale z jego ust wydobywa się często długie "ufff”. Ania, Filip i ich koledzy są samodzielnymi dziećmi. Pewnego dnia znajdują starą księgę napisaną dwa tysiące lat temu, której słowa do dziś rozbrzmiewają, zadziwiają i zachęcają do dyskusji, rozmyślań i poszukiwań, a czasem budzą wątpliwości. Nie bez powodu księga nazywa się euangelion. To greckie słowo znaczy dobra nowina, wielkie odkrycie, piękna niespodzianka. Ania i Filip przeżywają kolejne przygody i stają się odkrywcami Ewangelii oraz życia. Ciepła i pouczająca historia dla dzieci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
3, 4 lub 5 składników, parę minut na przygotowanie 200 łatwych przepisów z 5 kontynentów Do 6 składników, żeby ograniczyć wydatki. Nowy kulinarny przewodnik podróżników. Podróżowanie stało się coraz popularniejsze i również w Polsce pojawiły się restauracje serwujące dania z całego świata. Modne wyprawy do Tajlandii i Japonii spowodowały, że na polskie stoły trafiło sushi. Od kilku lat także kuchnia amerykańska uwodzi swoimi burgerami, bajglami oraz daniami z grilla i z rusztu. Natomiast jeśli chodzi o słodkości, blogi i książki kulinarne rozpropagowały: brownies, cheesecakes (serniki), donuts (pączki) czy muffinki. Nie należy się bać przygotowywania egzotycznych dań, ponieważ książka maksymalnie upraszcza techniki gotowania i ogranicza potrzebne składniki, które w tradycyjnych (zwłaszcza azjatyckich) kuchniach często są dość liczne i co najważniejsze, mimo owego ułatwienia dania nie tracą smaku! Uproszczone przepisy to łatwiejsze zakupy. Gdzie szukać produktów? W supermarketach i nawet w prowincjonalnych sklepach pojawiły się półki z produktami z całego świata, i są coraz lepiej zaopatrzone. Najwyższy czas sięgnąć po fartuch, by zaserwować bliskim egzotyczne dania tak samo smaczne, jak te próbowane podczas dalekich wojaży!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Tyt. oryg.: "A scuola di cucina dal mondo : attrezzi, tecniche, ricette e preparazioni di base illustrate step by step" 2012.
Jak przygotować oryginalne sushi, kugel, chili con carne czy guacamole? Jak upiec tradycyjne apple pie czy brownies? W tej książce znajdują się receptury opracowane przez szefów kuchni z różnych zakątków całego świata. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Preferujesz konkretne smaki, szukałeś przepisu na potrawę, której skosztowałeś podczas ostatniego urlopu? Publikacja w prosty, przystępny sposób pomoże Ci krok po kroku przyrządzić we własnej kuchni poszczególne, nietypowe dania. Sprawdzone w redakcyjnej kuchni przepisy pozwolą na zorganizowanie etnicznego wieczoru dla przyjaciół i z pewnością zachwycą również Twoich gości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedność dla Dzieci / Jedność)
Tyt. oryg.: Pirati.
Książka ta wprowadza nas w pełen przygód świat piratów, a piękne ilustracje pobudzają wyobraźnię i sprawiają, że czujemy się tak, jakbyśmy sami byli częścią załogi pirackiego okrętu. Czy wiesz, w jaki sposób piraci atakowali statki? Jakie zwyczaje panowały na okręcie pirackim i jak piraci traktowali pojmanych więźniów? Czy znasz najsławniejszych piratów i czy wiesz czym różnił się korsarz od pirata? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz na stronach tej wciągającej i pobudzającej fantazję opowieści. Awanturnicze życie piratów, ich nieustraszony charakter oraz legendarne ukryte skarby do dziś fascynują i budzą ciekawość, którą bez wątpienia pomoże zaspokoić ta pełna pasji książka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 65 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W jaki sposób szybko przygotować pyszną potrawą z niewielu składników? Z kolejną książką z serii 3 składniki / 15 minut – to proste! W środku znajdziemy przepisy na łatwe do przyrządzenia, pożywne zapiekanki, które w dodatku można zrobić z resztek jedzenia. Zapiekane ryby, mięso, makaron czy ryż smakują inaczej. Warto na nowo odkryć ziemniaczano-serową zapiekankę na winie, endywie zapiekane z szynką czy nadziewane cannelloni i przetestować oryginalne przepisy na przykład na zapiekankę ze słodkich batatów z mlekiem kokosowym, pasternak zapiekany z orzechami laskowymi czy słodkie zapiekanki z owocami. Odbiorcy - osoby, które pragną delektować się chrupiącym, zapiekanym serem i czerpać przyjemność ze smacznych dań - wszyscy, którzy w krótkim czasie chcą przygotować wartościowy posiłek. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - zawiera przepisy na różnorodne zapiekanki - wykonanie poszczególnych dań nie zajmie więcej niż kwadrans - proponowane potrawy są łatwe do przygotowania i pożywne - zapiekane składniki smakują niezwykle dobrze - książka ma przystępną formę i opatrzona jest pięknymi fotografiami gotowych potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To kolejna książka z serii "3 składniki / 15 minut". Tym razem proponujemy łatwe i szybkie przepisy na potrawy duszone. To typowe dania prawdziwej codziennej kuchni. Posiłki mają dodatkowy atut. Można je przygotować wcześniej i odgrzać następnego dnia. Z dań duszonych można wybrać potrawę klasyczną lub egzotyczną, na przykład caponatę, kurczaka z curry, wieprzowinę duszoną z papryką lub pulpety jagnięce w korzennym sosie pomidorowym. Co cenne, potrawy duszone są jeszcze smaczniejsze po podgrzaniu! Z kilku składników w kwadrans mamy gotowy posiłek dla całej rodziny. Odbiorcy: osoby, które pragną delektować się duszonymi składnikami w klasycznych i egzotycznych potrawach, ci, którzy żyją w biegu i pogrzanie gotowej potrawy pozwala im na zjedzenie ciepłego posiłku, wszyscy, którzy w krótkim czasie chcą przygotować wartościowy posiłek. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę: zawiera 55 łatwych przepisów na różnorodne potrawy duszone, wykonanie poszczególnych dań nie zajmie więcej niż kwadrans, proponowane potrawy są łatwe do przygotowania i pożywne, duszone składniki smakują niezwykle dobrze, książka ma przystępną formę i opatrzona jest pięknymi fotografiami gotowych potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(3 Składniki (do 5), 15 Minut)
Z książki można dowiedzieć się naprawdę wszystkiego o ziemniakach! Są tanie, łatwo je kupić i ugotować, wszyscy je lubią i dlatego są częstym składnikiem dań. W poradniku znajduje się 55 przepisów na smaczne dania na bazie ziemniaka z serem, ziołami, rybami, mięsem lub jarzynami. Receptury podzielone zostały na dwa obszerne rozdziały – przepisy podstawowe oraz dania ze świata. Z ziemniaków przygotować można między innymi: tortillę, zupę z różowym czosnkiem, pulpety z brokułami, można je nadziać kiełbasą chorizo i oliwkami albo zapiekać z serem camembert... Do przygotowania pysznych dań wystarczy 15 minut.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(3 Składniki, 15 Minut)
Masz mało czasu, pieniędzy oraz niewielką kuchnię i chcesz gotować? W książce znajduje się 55 bardzo łatwych przepisów. Możesz z nich skorzystać i przygotować na przykład: szaszłyki z kurczaka marynowanego, tortelini z czerwoną papryką, waniliowe mascarpone albo cheescake z cytryną. Dzięki tym przepisom zrobisz mnóstwo dobrego jedzenia z 3 składników i tylko w 15 minut! W poradniku są działy poświęcone: późnym śniadaniom, szybkim przekąskom, znajdziesz coś lekkiego na ząb, dania na co dzień, posiłki ze znajomymi i desery. Odbiorcy: - osoby, które chcą szybko i tanio przygotować smaczne dania - wszyscy, którzy chcą w prosty sposób z dostępnych w kuchni produktów przyszykować dania na każdą okazję Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - zawiera 55 przepisów, dzięki którym nie zabraknie nikomu pomysłów na smaczne dania - do wykonania poszczególnych potraw wystarczą 3 składniki - do przygotowania posiłków potrzebny jest jedynie kwadrans - proponowane potrawy zapewnią potrzebną energię - to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy mają dość jadłodajni, konserw i mrożonek - w poszczególnych rozdziałach znajdują się przepisy na dania na różne okazje - nie trzeba wydawać fortuny na zbilansowaną dietę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W haśle pseud. aut.
Książka zawiera zbeletryzowane opowieści biblijne o życiu Jezusa. Autorka oddaje głos tym, którzy znali Jezusa i towarzyszyli Mu w Jego wędrówce i nauczaniu. Te zaskakujące opowieści, ilustrowane rysunkami, są kierowane przede wszystkim do młodzieży w wieku 12-17 lat, ale mogą je też czytać dorośli.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leonardo da Vinci : malarstwo : nowe spojrzenie / Alessandro Vezzosi ; [tłumaczenia z j. włoskiego Zofia Pająk, Krzysztof Stopa]. - Kielce : Jedność, copyright 2019. - 318, [2] strony : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 35 cm.
Twórczość Leonarda da Vinci na przestrzeni lat stała się tematem burzliwych dyskusji, wnikliwych opracowań i analiz oraz licznych interpretacji. Niniejsza książka porządkuje ten bogaty materiał, rozróżniając między tym, co jest owocem rzetelnych badań naukowców i historyków a tym, co wymyślono i przypisano geniuszowi renesansu. Tym samym rzuca nowe światło na malarstwo Leonarda – jego znaczenie, symbolikę i tajemnice. Sam mistrz wyznał, że stanowi ono jego największe powołanie zarówno jako artysty, jak i naukowca. Pisał: „Malarstwo jest najwznioślejsze ze wszystkich ludzkich dzieł (...). Jest ukoronowaniem sztuki”. Istotny walor tej publikacji stanowi kompletna prezentacja wszystkich prac malarskich Leonarda, stwarzająca wspaniałą okazję, aby zgłębić wiedzę na temat technik oraz ukrytych znaczeń dzieł, które wyszły spod pędzla mistrza z Vinci. Dzięki szczegółowym ilustracjom czytelnik będzie mógł z bliska podziwiać detale tych wspaniałych obrazów, którym towarzyszą skrupulatne i inspirujące komentarze. Owe studia są o tyle ważne, że uwzględniają nowatorskie ekspertyzy z zastosowaniem najnowszych technik cyfrowych, a nawet badania śladów biologicznych obecnych na obrazach kontrowersyjnie przypisanych Leonardowi, zatem dostarczają obiektywnych odpowiedzi co do ich autentyczności. Odróżnienie dzieł wielkiego artysty od wielu płócien wykonanych przez uczniów z jego pracowni, ponadto zaś przez całą rzeszę naśladowców, którzy w pierwszej połowie XVI wieku byli aktywni od Lombardii, Toskanii i innych regionów Włoch, po Hiszpanię, Francję, Flandrię i Niemcy, jest bowiem nadal kwestią sporną. Album z pewnością zaciekawi miłośników malarskiego talentu Leonarda da Vinci, jak również osoby interesujące się sztuką doby renesansu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 75 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
(Wypucowany Dom)
Tytuł oryginału: La bible desproduits miracle.
Już nasze babcie sięgały po ocet spirytusowy, sodę oczyszczoną, cytrynę i glinki, aby zadbać o czystość w domu. Do dzisiaj wszystkie opisane w książce produkty są wyjątkowo skutecznymi i jednocześnie nietoksycznymi środkami. Warto poznać ich zalety, dowiedzieć się, jak je stosować, a następnie zacząć wymyślać własne przepisy na tanie ekologiczne produkty. W tej książce znajdziecie porady dotyczące sprzątania, dezynfekowania oraz usuwania plam i nieprzyjemnych zapachów, a także liczne receptury na środki do wnętrz, mebli i sprzętów domowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. Pisząc tę książkę jej autorzy – utytułowany kardiolog Roberto Ferrari i znawczyni kuchni Claudia Florio – udowodnili, że można podawać informacje naukowe prostym, zrozumiałym językiem i przede wszystkim w sposób praktyczny. Fachowo przekazują niezbędne informacje dotyczące cukrzycy i nadciśnienia, leczenia farmakologicznego obu tych chorób oraz wspomagających środków niefarmakologicznych, w tym przede wszystkim zaleceń żywieniowych. Ponieważ leczenie farmakologiczne może być skuteczne wyłącznie w połączeniu z odpowiednią dietą i zdrowym stylem życia, a z restryktywnej diety pacjenci na ogół szybko rezygnują, autorzy pokazują taki sposób odżywiania, który nie kojarzy się z wyrzeczeniami, ale zachęca do zmiany nawyków żywieniowych. Poradnik zdrowotny i szkoła gotowania w jednym – idealna lektura dla czytelnika, który nie posiada potrzebnej wiedzy medycznej, a musi diametralnie zmienić swój styl życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: La révolution du batch cooking: préparez le week-end. Assemblez la semaine.
Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe. Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce. Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie! Odbiorcy: osoby zabiegane, które chcą zaoszczędzić czas oraz pieniądze, wszyscy, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę: zawiera metody i porady dotyczące ekspresowego gotowania na zapas, przybliża organizację przygotowania podstawowych składników potraw, które następnie można przechowywać, podgrzewać i modyfikować w kolejne dni tygodnia, zawarte w książce przepisy są łatwe, oryginalne i gwarantują pyszne potrawy, które zachęcają do rodzinnych posiłków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka stanowi nieocenione źródło wiedzy. Zawiera informacje o 170 roślinach popularnych w całej Europie, cenne wskazówki dotyczące sposobu i optymalnego okresu zbioru ziół oraz najlepszego wykorzystania ich właściwości leczniczych. Dodatkowo obszerna, obejmująca ponad 100 haseł część poświęcona najczęstszym dolegliwościom, a w każdej z nich przyporządkowano odpowiednie receptury na maceraty czy napary. Poza tym zamieszczono 120 przepisów kulinarnych pozwalających w pełni docenić zalety aromatycznych przypraw ziołowych. Ta część to prawdziwa książka kucharska, dzięki której można szybko przygotować tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery. Ta encyklopedia to coś więcej niż teoretyczne informacje o roślinach - są w niej także ciekawostki o wykorzystywaniu ziół w leczeniu, kosmetykach i gastronomii. To prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia, naturalnych metod leczenia i pysznych potraw z ziołowym aromatem. To także praktyczny poradnik medycyny naturalnej, z którego można się dowiedzieć, jak łagodzić częste problemy zdrowotne, przy których nie trzeba sięgać po leki syntetyczne. Książka zawiera także wskazówki, jak samodzielnie uprawiać zioła i jak zbierać rośliny dziko rosnące
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W jaki sposób przygotować smaczne posiłki z kurczaka? Oto książka, która zawiera proste, łatwe i tanie przepisy na wyjątkowo pyszne dania z drobiu. To mięso zawsze zachwyca bez względu na to, czy kurczak przygotowany jest w całości czy w kawałkach. Podane przepisy dopasowane są do poszczególnych pór roku. Znajdziemy tu receptury między innymi na: drobiowe: szaszłyki, sałatki, nugettsy czy krokiety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spacer po łąkach, polach czy ogrodach jest spotkaniem z darami natury, które często dobrze smakują i rozsiewają piękną woń. Rosnące tam zioła i aromatyczne rośliny, jak babka lancetowata, mięta pieprzowa, koper, ogórecznik, melisa, pokrzywa, bazylia, cząber, roszpunka, nagietek, wrotycz, czy fiołek wonny są bardzo cenne ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze. Znała je kuchnia i medycyna ludowa, przekazując tę wiedzę z pokolenia na pokolenie. Także współcześnie, przebadane przez naukowców, stanowią ważne urozmaicenie zdrowej diety i cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów. Ta praktyczna książka to rodzaj przewodnika po ziołach oraz krzewach owocowych typu czarny bez, malina, tarnina, jeżyna, morwa, dzika róża, pochodzących z naturalnych stanowisk. Czytelnik znajdzie tu kartę botaniczną każdej z 78 roślin - zwięźle opisanych i przedstawionych na zdjęciach i rysunkach - z danymi, do jakiej rodziny należy, gdzie najczęściej występuje oraz kiedy należy ją zbierać. Ponadto z informacją o jej właściwościach leczniczych i wykorzystaniu w kuchni. Zebrano tu aż 120 prostych przepisów na rozmaite potrawy z dzikich roślin i owoców: zupy i kremy, zapiekanki i tarty, pizze i risotta, pierożki, gołąbki, omlety, placuszki, pulpety i różne ciasta, nie mówiąc już o sałatkach, dżemach bądź sosach, nalewkach i grappach. Wszystkie zdrowe i smaczne, wzbogacające nasz codzienny jadłospis. Szukanie polnych ziół na te prawdziwie ekologiczne dania to w dodatku wspaniała okazja do kontaktu z nieskażoną przyrodą i czystym powietrzem, pozytywnie wpływającym na dobrostan każdego z nas.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedność dla Dzieci / Jedność)
Tyt. oryg.: Miti e leggende
Dawno, dawno temu w starożytnej Grecji na górze Olimp mieszkali bogowie i herosi. Ich liczne przygody dały początek ponadczasowym mitom o kapryśnych bóstwach i odważnych herosach, o ich wspaniałych czynach i fantastycznych podróżach. Ale mit jest nie tylko piękną i pełną fantazji opowieścią. Jest przede wszystkim bogatą znaczeniowo historią, często zainspirowaną rzeczywistymi wydarzeniami. Mity opowiadają o tajemnicach świata, o początkach rzeczy, o życiu codziennym, o kulturze, o wierzeniach i o marzeniach ludzi żyjących w przeszłości. Czyż w tych opowieściach i w losach ich bohaterów nie dostrzegamy samych siebie? Może to właśnie sprawia, że tak chętnie sięgamy po mity, że wciąż nas one zachwycają.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mój Mały Przyjaciel / Jedność)
(Jedność dla Dzieci / Jedność)
Tyt. oryg.: Il mio criceto, 2011. Na okł.: W środku naklejki i zakładka! Charakter, pokarm, opieka.
Dla dzieci w wieku: 7-10 lat Odbiorcy książki: - Wszystkie dzieci, które mają chomika lub marzą o jego posiadaniu. Dlaczego warto ją przeczytać? - Przystępnym językiem przekazuje dzieciom podstawowe zasady dotyczące pielęgnacji i hodowli chomików (m.in. najpopularniejsze rasy, zdrowie chomika, sposób żywienia). - Urokliwe fotografie i ciekawe informacje sprawią, że dzieci nie tylko pokochają chomiki, ale i będą dumne, że doskonale znają ich naturę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej