Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(377)
Forma i typ
Książki
(377)
Poradniki i przewodniki
(275)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Publikacje fachowe
(8)
Proza
(7)
Albumy i książki artystyczne
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(556)
wypożyczone
(79)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(125)
ZWM 5 (W45)
(86)
Koński Jar 10 (W109)
(22)
Nugat 4 (W112)
(33)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(5)
Braci Wagów 1 (W127)
(121)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(37)
Dembowskiego 12 (W131)
(17)
Kłobucka 14 (W135)
(82)
K.E.N. 21 (W139)
(25)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(3)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(7)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(10)
Barwna 8 (BD9)
(15)
Fanfarowa 19 (BD11)
(8)
Kłobucka 14 (BD37)
(24)
Na Uboczu 2 (BD60)
(17)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Pająk, Zofia
(10)
Makarowska, Magdalena
(8)
Drukort, Magdalena
(6)
Durnowska, Małgorzata
(6)
Kozak, Krystyna (1961- )
(5)
Czelej, Anna
(4)
Czelej, Anna. W kuchni pięciu przemian (pol.)
(4)
Green, Fern
(4)
Kalemba-Drożdż, Małgorzata
(4)
Kucharski, Piotr (kucharz)
(4)
Maciąg, Agnieszka (1969- )
(4)
Musiałowska, Dominika (dziennikarka)
(4)
Rooney, Deirdre
(4)
Szczepanowska, Anna T
(4)
Wolański, Robert (fotograf)
(4)
Bareła, Malwina
(3)
Baron, Aleksander
(3)
Bielecka, Justyna
(3)
Cino, Emanuela
(3)
Dajka, Krystyna
(3)
Dymek, Marta
(3)
Dąbrowska, Beata Anna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska, Magdalena
(3)
Korkosz, Michał
(3)
Krawczyk, Marta
(3)
Krzyżanek, Joanna
(3)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(3)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(3)
Samborska, Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Skarżyńska, Katarzyna
(3)
Starmach, Anna (1987- )
(3)
Sypnik-Pogorzelska, Ewa
(3)
Szaciłło, Karolina
(3)
Szaciłło, Maciej
(3)
Wójciak, Dominika
(3)
Zaremba, Marek (dietetyk)
(3)
Zasuwa, Iwona
(3)
Świątkowska, Dorota
(3)
Anger, Joanna
(2)
Bajorek, Joanna
(2)
Bartkiewicz, Bartosz (tłumacz)
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bochenek, Karolina
(2)
Błażejewska-Stuhr, Katarzyna
(2)
Cagnoni, Licia
(2)
Campbell, LeAnne
(2)
Chodakowska, Ewa (1982- )
(2)
Doniczka, Aleksandra
(2)
Dusy, Tanja
(2)
Dywan, Agnieszka
(2)
Dąbrowska, Ewa (nauki medyczne)
(2)
Francuz, Sabina
(2)
Fruga, Aleksandra
(2)
Gaca, Konrad (1976-2018)
(2)
Górecka, Dominika (1980- )
(2)
Ida, Akiko
(2)
Iwańska, Katarzyna (tłumacz)
(2)
Jakubiak, Tomasz (1983- )
(2)
Karus-Wysocka, Katarzyna
(2)
Ketchum, Carolyn
(2)
Kieżun, Bartek (1976- )
(2)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(2)
Krzyżanek, Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(2)
Krzyżanowski, Krzysztof (tłumacz)
(2)
Kulawik, Ida
(2)
Kuroń, Jan
(2)
Lewandowa, Fanni
(2)
Lewandowska, Agata (dietetyk)
(2)
Lis, Hanna
(2)
Lis, Paweł
(2)
Loiseau, Anna
(2)
Malina, Dorota
(2)
Marecka, Marieta
(2)
Martin, Mélanie
(2)
Małota, Aleksandra
(2)
Moran, Michel
(2)
Murota, Maori
(2)
Nowakowska, Kaja
(2)
Ochman, Paweł
(2)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(2)
Palmowska, Anna
(2)
Paruzel, Kinga
(2)
Pieńkos, Magdalena (kulinaria)
(2)
Piszczek, Anna (polonistka)
(2)
Ploton, Olivier
(2)
Princet, Aline
(2)
Próchniewicz, Dorota
(2)
Pustelnik, Anastazja
(2)
Ruszkowska, Małgorzata (1979- )
(2)
Rączka, Remigiusz
(2)
Seeletso, Joseph (1971- )
(2)
Skotnicka, Paulina
(2)
Smile, Olga
(2)
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
(2)
Szczepański, Grzegorz (tłumacz)
(2)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(2)
Teperek, Agata (1988- )
(2)
Tkaczyk-Borówka, Edyta
(2)
Trojan, Eleonora
(2)
Urban, Viola
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(86)
2010 - 2019
(273)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(283)
1989-2000
(3)
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(358)
Wielka Brytania
(11)
Rosja
(3)
Stany Zjednoczone
(2)
Włochy
(1)
Język
polski
(336)
angielski
(13)
rosyjski
(3)
włoski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(14)
9-13 lat
(8)
6-8 lat
(5)
Chorzy
(1)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(20)
Literatura angielska
(8)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura włoska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(56)
Kuchnia wegetariańska
(36)
Potrawy dietetyczne
(26)
Kuchnia wegańska
(25)
Ciasta
(23)
Desery
(22)
Kuchnia polska
(18)
Kucharstwo
(17)
Weganizm
(13)
Odżywianie
(12)
Potrawy dla dzieci
(12)
Wegetarianizm
(12)
Zupy
(12)
Język angielski
(10)
Koktajle
(10)
Kuchnia włoska
(10)
Dieta bezglutenowa
(9)
Dieta niskowęglowodanowa
(9)
Kuchnia regionalna
(9)
Leczenie dietą
(9)
Słodycze
(9)
Dieta bezmleczna
(8)
Obiad
(8)
Dietetyka
(7)
Insulinooporność
(7)
Posiłki na wynos
(7)
Potrawy szybkie i łatwe
(7)
Kiszenie żywności
(6)
Napoje
(6)
Rośliny jadalne dzikie
(6)
Kuchnia japońska
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Kuchnia żydowska
(5)
Pieczywo
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Czekolada
(4)
Dieta oczyszczająca
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kolacja
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia pięciu przemian
(4)
Kuchnia śląska
(4)
Kultura stołu
(4)
Przyprawy
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Smoothies
(4)
Warzywa
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Śniadanie
(4)
Żywność
(4)
Chleb
(3)
Cukrzyca
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Fermentacja
(3)
Język rosyjski
(3)
Kasza
(3)
Książka kucharska
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Potrawy świąteczne
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Zero Waste
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Żywność bezglutenowa
(3)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Cholesterol
(2)
Chwasty
(2)
Cordon bleu (Paryż)
(2)
Cukiernictwo
(2)
Dieta
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Dieta paleo
(2)
Dieta wysokotłuszczowa
(2)
Dynia
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gotowanie
(2)
Jajka
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia gruzińska
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia rosyjska
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Kuchnie świata
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Niemowlę
(2)
Odporność
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Produkty i przetwory zbożowe
(2)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(2)
Rośliny ozdobne
(2)
Sery
(2)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1901-2000
(2)
1201-1300
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Włochy
(3)
Górny Śląsk
(2)
Japonia
(2)
Ateny (Grecja)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Grecja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Palestyna (region)
(1)
Portugalia
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(367)
Publikacja bogato ilustrowana
(167)
Przepisy kulinarne
(95)
Poradnik
(48)
Książki kucharskie
(6)
Opowiadania i nowele
(5)
Powieść
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Rozważania i rozmyślania religijne
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Encyklopedia
(1)
Fantasy
(1)
Jadłospis
(1)
Kryminał
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik tematyczny DBN
(1)
Wiersze
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(282)
Medycyna i zdrowie
(39)
Historia
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Dom i ogród
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Religia i duchowość
(2)
Biologia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Psychologia
(1)
377 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Chcesz, aby twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a ty i reszta rodziny razem z nim. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz: przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom, potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału, pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę, pyszne desery, które - jeśli chcesz - możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego! Książka jest bogato ilustrowna zdjęciami. BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków. Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. tyt. i okł. tyt. czas.: Moje Gotowanie.
W książce znajdziemy mnóstwo smakowitych, sprawdzonych przepisów – na niemal każdą okazję, łatwiejsze i trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły czy ugotowały, ale czasami po prostu brakuje im inspiracji. 120 pomysłowych przepisów na rewelacyjne zupy, przekąski, sałatki, dania główne i desery. Świetne do przyrządzenia letnią porą, z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Sprawdzone przez magazyn „Moje Gotowanie”. Łatwe, lekkie i pyszne, proste w przygotowaniu. Dania kuchni polskiej i światowej. Na duży rodzinny, wykwintny obiad i szybką przekąskę. Zdrowe sałatki i kolorowe desery.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiem, co jem : przepisy z programu / Kasia Bosacka [oraz] Aleksandra Misztal. - Poznań : Publicat, cop. 2015. - 149, [3] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Przygotuj w domu zdrowsze wersje popularnych produktów i dań! Tytuł dla osób gotujących i dbających o jakość serwowanego przez siebie jedzenia. Dla fanów Kasi Bosackiej i programu „Wiem co jem”. W książce znajduje się ponad 70 przepisów na produkty, dania i napoje, które pojawiły się w kultowym programie „Wiem co jem”. Bez konserwantów i masy chemicznych dodatków: łatwe w przygotowaniu, dostępne i pyszne! Dzięki książce „Wiem co jem. Przepisy z programu”: z łatwością zamienisz kupowane produkty na ich zdrowsze i tańsze odpowiedniki, będziesz mieć wszystkie przepisy z programu zawsze pod ręką, ograniczysz spożycie substancji chemicznych i poczujesz ogromną różnicę w smaku. Przepisy zostały podzielone tematycznie na rozdziały, np.: ”Co tygrysy lubią najbardziej”, „Proste jak drut”, czy „Dziękuję, nie marnuję”. Przepiękne zdjęcia tworzą wyjątkowy klimat książki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Tyt. oryg.: "A scuola di cucina dal mondo : attrezzi, tecniche, ricette e preparazioni di base illustrate step by step" 2012.
Jak przygotować oryginalne sushi, kugel, chili con carne czy guacamole? Jak upiec tradycyjne apple pie czy brownies? W tej książce znajdują się receptury opracowane przez szefów kuchni z różnych zakątków całego świata. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Preferujesz konkretne smaki, szukałeś przepisu na potrawę, której skosztowałeś podczas ostatniego urlopu? Publikacja w prosty, przystępny sposób pomoże Ci krok po kroku przyrządzić we własnej kuchni poszczególne, nietypowe dania. Sprawdzone w redakcyjnej kuchni przepisy pozwolą na zorganizowanie etnicznego wieczoru dla przyjaciół i z pewnością zachwycą również Twoich gości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesne zasady odżywiania : przepisy mistrzów : 144 przepisy na dania roślinne / LeAnne Campbell ; przekład Matylda Bortnowska. - Łódź : Galaktyka, copyright 2015. - 219, [1] strona, [64] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "The China study all-star collection : whole food, plant-based recipes from your favorite vegan chefs".
Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów promują jeden z najnaturalniejszych sposobów odżywiania oparty na nisko przetworzonej żywności roślinnej. Dr LeAnne Campbell, poprosiła światowej sławy kucharzy o przygotowanie prostych wegańskich przepisów. Czytelników mile zaskoczy szeroka gama niskotłuszczowych produktów i łatwość z jaką można przygotować pyszne i zdrowe potrawy. Ten praktyczny zbiór przepisów udowodni, że dobra kuchnia to nie tylko bogactwo smaków, ale również wspaniałe samopoczucie na co dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The dog who ate the truffle : a memoir of stories and recipes from Umbria" 2010.
Suzanne Carreiro, zafascynowana włoskim sposobem na gotowanie, zebrała w swojej książce oryginalne receptury, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Wiele z nich autorka poznała od zawodowych kucharzy. Jednak najcenniejsze są te przepisy, których nauczyli ją geniusze kuchni - włoskie gospodynie. Każdy przepis zawiera szczyptę tajemnicy i kulinarny trik, przekazywany z pokolenia na pokolenie tylko członkom rodziny. Teraz twoja pizza zawsze wyrośnie, a gnocchi nigdy się nie rozpadną. Zabawne opowieści rodzinne, aromatyczne dania i niezwykła atmosfera sprawią, że poczujesz się jak we włoskiej rodzinie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Make cooking easier : przepisy na cztery pory roku / Zosia Cudny. - Poznań : Rebis, 2014. - 183 s. : il. kolor. ; 24 cm.
Przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych. Książka jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy gotowania i pieczenia. Autorka ukazuje przyjemność płynącą z jedzenia w gronie rodziny, pokazując, że atmosferę rodzinnego ciepła można budować samemu każdego dnia. Wystarczy trochę inspiracji. A z pewnością znajdziecie ją w tej wyjątkowej książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W jaki sposób przygotować smaczne posiłki z kurczaka? Oto książka, która zawiera proste, łatwe i tanie przepisy na wyjątkowo pyszne dania z drobiu. To mięso zawsze zachwyca bez względu na to, czy kurczak przygotowany jest w całości czy w kawałkach. Podane przepisy dopasowane są do poszczególnych pór roku. Znajdziemy tu receptury między innymi na: drobiowe: szaszłyki, sałatki, nugettsy czy krokiety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smoothies – wspaniale sprawdzą się również, gdy za oknem śnieg, mróz albo chlapa. Zdrowe i sycące. Na zimową chandrę albo przeziębienie. Pełne dobroczynnych witamin, chroniące przed wirusami. Skutecznie rozgrzewające ciało i duszę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia fit : śniadania, obiady, kolacje / Konrad Gaca. - Warszawa : Burda, cop. 2014. - 242 ,[6] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Droga do zdrowego życia prowadzi przez kuchnię. Bez mądrego odżywiania nie ma co marzyć o zdrowiu i byciu fit. Tego nie zastąpi nawet najbardziej wymyślny trening ani góra suplementów diety. Konrad Gaca podaje zestaw przepisów na codzienne posiłki - zarówno śniadania, jak i obiady oraz kolacje, wszystkie w stylu fit. Dowiesz się też, jak przygotować smaczny i zdrowy deser, a nawet samemu upiec różnego rodzaju pieczywo. Podpowiada również, jak uniknąć pułapek dla formy i zdrowia, jakimi są święta. W książce Konrada Gacy nie mogło zabraknąć potężnej porcji pozytywnych emocji. Poznasz historie osób, które zdecydowały się mu zaufać i zmieniły swoje życie na lepsze. Bo bycie fit to nie tylko wygląd i zdrowie fizyczne, ale przede wszystkim samopoczucie i wewnętrzna równowaga.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia fit 2 : wspólne gotowanie / Konrad Gaca. - Warszawa : Burda, cop. 2015. - 293 s. : il. kolor. ; 23 cm.
Kolejna książka Konrada Gacy, która udowadnia, że w kuchni i w życiu nie ma rzeczy niemożliwych! Dla wszystkich, którzy chcą żyć dobrze, jeść zdrowo i czuć się lekko! "Kuchnia fit 2. Wspólne gotowanie" to zestaw zdrowych i, co bardzo ważne dla wszystkich smakoszy, smacznych przepisów kulinarnych, które pomogą zmienić nawyki żywieniowe każdemu, kto chciałby rozpocząć przygodę ze zdrowym trybem życia. Dla wszystkich, którzy wierzą, że zbędne kilogramy znikają także w kuchni, a nie tylko na siłowni. Inspirujące przepisy specjalisty do spraw żywienia, nazywanego przez media Chudotwórcą, pomagają odchudzać się zdrowo i mądrze, a ich stosowanie przynosi spektakularne i długotrwałe efekty. W książce znajdują się także historie osób, które dzięki radom Konrada Gacy zmieniły swoje życie na lepsze. Lektura idealna dla wszystkich, którym brakuje motywacji!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej logo: Buchmann.
Na stronie wydawcy informacja o serii: Zielona seria.
Na okładce: 69 przepisów na odtruwające zupy; wzmocnij organizm dzięki programowi zupowego detoksu.
Smaczne i pożywne, odpowiednie na każdą porę roku, mogą także wspomagać oczyszczanie naszego organizmu! Detoks za pomocą zup? Tak, to możliwe! Ponad 60 przepisów podzielonych na: zupy w 100% z warzyw, zupy warzywne ze zbożami, kremy orzechowe i pożywne buliony. Nowoczesne przepisy na zupę korzenną z dynią piżmową i cytryną, zupę z kokosem, słodkimi ziemniakami i czerwoną soczewicą, zupę z grzybami shiitake i amarantusem, czy krem orzechowy ze szpinakiem i migdałami, to tylko kilka z wielu zaskakujących dań proponowanych w ramach diety oczyszczającej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka kucharska, w której znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka uczy młodzież i starsze dzieci gotować klasyczne dania kuchni polskiej. Fotografie i skład nowojorskiego fotografa Kevina Demarii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z działki z lasu i takie tam / Agata Królak. - Warszawa : Dwie Siostry, 2013. - 190, [2] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Nowa książka kucharska autorki „Ciast, ciastek i takich tam”: 73 przepisy na przetwory podane w niezwykłej formie graficznej. „Z działki, z lasu i takie tam” to nietypowa, trochę sentymentalna, a trochę zwariowana, pachnąca latem książka kucharska dla miłośników przetworów. Zawiera sprawdzone przepisy na powidła, dżemy, konfitury, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne napoje. Ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, nonszalanckie ilustracje, stare rodzinne fotografie czynią niej urzekający kulinarny album, który budzi tęsknotę do smaków i zapachów dzieciństwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 D. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sprytna kuchnia czyli Kulinarna ekonomia / Jan Kuroń. - Warszawa : Edipresse Polska, 2015. - 198, [2] s. : il. kolor. ; 26 cm.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki jedzenia ze swojej lodówki? Jak planować zakupy, żeby nie wydawać fortuny? Jak przechowywać żywność? Przed Tobą książka, która odpowiada na te i wiele innych pytań. Liczne porady wskażą sposoby na ograniczenie kosztów związanych z żywieniem przy jednoczesnej poprawie jego jakości, a przepisy na różne dania pozwolą zastosować to wszystko w praktyce. To książka dla każdego - niezależnie od grubości portfela czy biegłości w kuchni. Bo każdy z nas chce być sprytny, jeść lepiej i taniej, a w dodatku nie marnować produktów! Książka została wzbogacona o innowacyjne rozwiązanie na rynku wydawniczym - aplikację TAP2C. Dzięki niej Czytelnicy mogą skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Smak miłości / Agnieszka Maciąg ; zdj. Agnieszka Maciąg i Robert Wolański. - Kraków : Otwarte, 2014. - 325, [3] s. : il. (gł. kolor.) ; 25 cm.
Książka, która powstała z miłości do bliskich, natury i gotowania Agnieszka Maciąg to kobieta spełniona. Według niej bezpretensjonalność, prostota i wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie gwarantują idealny domowy posiłek. W trzeciej książce autorki znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu potrawy mnóstwo pomysłów na śniadania, kolacje, przekąski i desery.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ABC gotowania / Marieta Marecka. - Warszawa : Egmont Polska, 2015. - 345, [21] s. : il. kolor. ; 26 cm.
Marieta Marecka to autorka bloga wkuchnibezdubli.pl, felietonistka kilku gazet i portali oraz gospodyni programu „ABC gotowania” w Kuchni +, który doczekał się już czterech sezonów. W swoim programie prezentuje proste przepisy na pyszne dania, zachęcając do pichcenia. I nigdy nie powtarza dwa razy tych samych dań! Książka zawiera receptury na każdą porę dnia, z przejrzystymi opisami i towarzyszącymi im zdjęciami prezentującymi poszczególne czynności. Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak łatwe!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ABC gotowania 2 / Marietta Marecka. - Warszawa : Egmont Polska, 2016. - 314, [6] s. : il. ; 26 cm.
Kolejna znakomita książka Mariety Mareckiej! Gdyby nie program ABC gotowania pewnie nie miałabym aż tyle odwagi, by napisać książkę, teraz już kolejną. Przyznam, że w pierwszej chwili tematyka programu nie do końca mi odpowiadała. Myślałam: Będę smażyć jajecznicę i robić mielone? Dziesięć odcinków i po temacie. Przygotowywanie kolejnych odcinków zmuszało mnie jednak do wymyślania coraz to nowych prostych dań, z produktów tanich i łatwo dostępnych. Zaczęłam odgrzebywać stare przepisy, wypytywać mamę, teściową i wszystkich innych, dzięki którym stawiałam pierwsze kroki w kuchni. Po pierwszym sezonie odzew ze strony widzów i wyniki oglądalności pokazały, że chodzi właśnie o to, by gotować dla ludzi, przesadnie nie udziwniając. Może dzięki tej książce ktoś zacznie gotować albo wprowadzi rewolucję w swoim dotychczasowym menu. Dzięki prostym pomysłom na dania życie będzie bardziej kolorowe. ABC gotowania 2 to kontynuacja poprzedniej książki i jeszcze więcej pomysłów na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu dania dla całej rodziny!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Doradca smaku / Michel Moran. - Warszawa : Muza, 2014. - 175, [1] s. : il. kolor. ; 20 cm.
Kucharz, który skradł serca telewidzów przygotował kolejną książkę! Powstała na podstawie programu telewizyjnego "Doradca smaku". Michel Moran dzieli się doświadczeniami, zachęca do sięgnięcia po zioła oraz przyprawy i przygotowywania we własnej kuchni smacznych dań. Udowadnia, że bazując na własnym guście, smaku, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, każdy z nas może stworzyć potrawy godne najlepszych szefów kuchni. Książka zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy, których powstawanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach. Zamieszczone w książce kody QR odsyłają do filmów wideo przedstawiających sposób przygotowywania potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej