Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(377)
Forma i typ
Książki
(377)
Poradniki i przewodniki
(275)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Publikacje fachowe
(8)
Proza
(7)
Albumy i książki artystyczne
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(556)
wypożyczone
(79)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(125)
ZWM 5 (W45)
(86)
Koński Jar 10 (W109)
(22)
Nugat 4 (W112)
(33)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(5)
Braci Wagów 1 (W127)
(121)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(37)
Dembowskiego 12 (W131)
(17)
Kłobucka 14 (W135)
(82)
K.E.N. 21 (W139)
(25)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(3)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(7)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(10)
Barwna 8 (BD9)
(15)
Fanfarowa 19 (BD11)
(8)
Kłobucka 14 (BD37)
(24)
Na Uboczu 2 (BD60)
(17)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Pająk, Zofia
(10)
Makarowska, Magdalena
(8)
Drukort, Magdalena
(6)
Durnowska, Małgorzata
(6)
Kozak, Krystyna (1961- )
(5)
Czelej, Anna
(4)
Czelej, Anna. W kuchni pięciu przemian (pol.)
(4)
Green, Fern
(4)
Kalemba-Drożdż, Małgorzata
(4)
Kucharski, Piotr (kucharz)
(4)
Maciąg, Agnieszka (1969- )
(4)
Musiałowska, Dominika (dziennikarka)
(4)
Rooney, Deirdre
(4)
Szczepanowska, Anna T
(4)
Wolański, Robert (fotograf)
(4)
Bareła, Malwina
(3)
Baron, Aleksander
(3)
Bielecka, Justyna
(3)
Cino, Emanuela
(3)
Dajka, Krystyna
(3)
Dymek, Marta
(3)
Dąbrowska, Beata Anna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska, Magdalena
(3)
Korkosz, Michał
(3)
Krawczyk, Marta
(3)
Krzyżanek, Joanna
(3)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(3)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(3)
Samborska, Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Skarżyńska, Katarzyna
(3)
Starmach, Anna (1987- )
(3)
Sypnik-Pogorzelska, Ewa
(3)
Szaciłło, Karolina
(3)
Szaciłło, Maciej
(3)
Wójciak, Dominika
(3)
Zaremba, Marek (dietetyk)
(3)
Zasuwa, Iwona
(3)
Świątkowska, Dorota
(3)
Anger, Joanna
(2)
Bajorek, Joanna
(2)
Bartkiewicz, Bartosz (tłumacz)
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bochenek, Karolina
(2)
Błażejewska-Stuhr, Katarzyna
(2)
Cagnoni, Licia
(2)
Campbell, LeAnne
(2)
Chodakowska, Ewa (1982- )
(2)
Doniczka, Aleksandra
(2)
Dusy, Tanja
(2)
Dywan, Agnieszka
(2)
Dąbrowska, Ewa (nauki medyczne)
(2)
Francuz, Sabina
(2)
Fruga, Aleksandra
(2)
Gaca, Konrad (1976-2018)
(2)
Górecka, Dominika (1980- )
(2)
Ida, Akiko
(2)
Iwańska, Katarzyna (tłumacz)
(2)
Jakubiak, Tomasz (1983- )
(2)
Karus-Wysocka, Katarzyna
(2)
Ketchum, Carolyn
(2)
Kieżun, Bartek (1976- )
(2)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(2)
Krzyżanek, Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(2)
Krzyżanowski, Krzysztof (tłumacz)
(2)
Kulawik, Ida
(2)
Kuroń, Jan
(2)
Lewandowa, Fanni
(2)
Lewandowska, Agata (dietetyk)
(2)
Lis, Hanna
(2)
Lis, Paweł
(2)
Loiseau, Anna
(2)
Malina, Dorota
(2)
Marecka, Marieta
(2)
Martin, Mélanie
(2)
Małota, Aleksandra
(2)
Moran, Michel
(2)
Murota, Maori
(2)
Nowakowska, Kaja
(2)
Ochman, Paweł
(2)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(2)
Palmowska, Anna
(2)
Paruzel, Kinga
(2)
Pieńkos, Magdalena (kulinaria)
(2)
Piszczek, Anna (polonistka)
(2)
Ploton, Olivier
(2)
Princet, Aline
(2)
Próchniewicz, Dorota
(2)
Pustelnik, Anastazja
(2)
Ruszkowska, Małgorzata (1979- )
(2)
Rączka, Remigiusz
(2)
Seeletso, Joseph (1971- )
(2)
Skotnicka, Paulina
(2)
Smile, Olga
(2)
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
(2)
Szczepański, Grzegorz (tłumacz)
(2)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(2)
Teperek, Agata (1988- )
(2)
Tkaczyk-Borówka, Edyta
(2)
Trojan, Eleonora
(2)
Urban, Viola
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(86)
2010 - 2019
(273)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(283)
1989-2000
(3)
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(358)
Wielka Brytania
(11)
Rosja
(3)
Stany Zjednoczone
(2)
Włochy
(1)
Język
polski
(336)
angielski
(13)
rosyjski
(3)
włoski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(14)
9-13 lat
(8)
6-8 lat
(5)
Chorzy
(1)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(20)
Literatura angielska
(8)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura włoska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(56)
Kuchnia wegetariańska
(36)
Potrawy dietetyczne
(26)
Kuchnia wegańska
(25)
Ciasta
(23)
Desery
(22)
Kuchnia polska
(18)
Kucharstwo
(17)
Weganizm
(13)
Odżywianie
(12)
Potrawy dla dzieci
(12)
Wegetarianizm
(12)
Zupy
(12)
Język angielski
(10)
Koktajle
(10)
Kuchnia włoska
(10)
Dieta bezglutenowa
(9)
Dieta niskowęglowodanowa
(9)
Kuchnia regionalna
(9)
Leczenie dietą
(9)
Słodycze
(9)
Dieta bezmleczna
(8)
Obiad
(8)
Dietetyka
(7)
Insulinooporność
(7)
Posiłki na wynos
(7)
Potrawy szybkie i łatwe
(7)
Kiszenie żywności
(6)
Napoje
(6)
Rośliny jadalne dzikie
(6)
Kuchnia japońska
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Kuchnia żydowska
(5)
Pieczywo
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Czekolada
(4)
Dieta oczyszczająca
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kolacja
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia pięciu przemian
(4)
Kuchnia śląska
(4)
Kultura stołu
(4)
Przyprawy
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Smoothies
(4)
Warzywa
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Śniadanie
(4)
Żywność
(4)
Chleb
(3)
Cukrzyca
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Fermentacja
(3)
Język rosyjski
(3)
Kasza
(3)
Książka kucharska
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Potrawy świąteczne
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Zero Waste
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Żywność bezglutenowa
(3)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Cholesterol
(2)
Chwasty
(2)
Cordon bleu (Paryż)
(2)
Cukiernictwo
(2)
Dieta
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Dieta paleo
(2)
Dieta wysokotłuszczowa
(2)
Dynia
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gotowanie
(2)
Jajka
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia gruzińska
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia rosyjska
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Kuchnie świata
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Niemowlę
(2)
Odporność
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Produkty i przetwory zbożowe
(2)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(2)
Rośliny ozdobne
(2)
Sery
(2)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1901-2000
(2)
1201-1300
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Włochy
(3)
Górny Śląsk
(2)
Japonia
(2)
Ateny (Grecja)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Grecja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Palestyna (region)
(1)
Portugalia
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(367)
Publikacja bogato ilustrowana
(167)
Przepisy kulinarne
(95)
Poradnik
(48)
Książki kucharskie
(6)
Opowiadania i nowele
(5)
Powieść
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Rozważania i rozmyślania religijne
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Encyklopedia
(1)
Fantasy
(1)
Jadłospis
(1)
Kryminał
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik tematyczny DBN
(1)
Wiersze
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(282)
Medycyna i zdrowie
(39)
Historia
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Dom i ogród
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Religia i duchowość
(2)
Biologia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Psychologia
(1)
377 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Planujesz odpoczynek w otoczeniu przyrody? Wydaje ci się, że z dala od cywilizacji jesteś skazany na suchy prowiant, dania w proszku i kupne przekąski? Nic bardziej mylnego! Pieczone na ognisku pieczywo, plenerowe zupy, pesto ze świeżych roślin, sałatki z kwiatów, korzenne placki, a nawet pierogi, makarony i kotlety – to tylko niektóre z dań, które możesz przyrządzić na świeżym powietrzu! Wystarczy odpowiedni sprzęt, kilka składników oraz rośliny, które znajdziesz wokół siebie. Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekocentryczka w kuchni : sezonowo, roślinnie, less waste / [Daria Rogowska]. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, © 2021. - 204, [3] strony : fotografie, portret ; 24 cm.
Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się ich smakiem, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, towarzyszy mi od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie – kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać. Pamiętaj, że każdy krok ku bardziej świadomemu życiu ma ogromne znaczenie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jedzą czarownice? : powieść kucharska / Marcin Szczygielski ; rysunki Magda Wosik. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Bajka, 2020. - 237, [26] stron : ilustracje ; 21 cm.
(Majkowe przygody / Marcin Szczygielski)
Stanowi część 6. cyklu, część 1. pt.: Czarownica piętro niżej, część 5. pt.: Pomylony narzeczony.
I znowu katastrofa! Mama musi wyjechać, im dalej, tym lepiej! Na panią Romanowską spada bluszcz, a na Majkę... kuchnia. I to może nie byłby koniec świata, gdyby ciabcia nie łapała właśnie oczka w kobiercu czasu. Na szczęście na czary zawsze można liczyć. Podobnie jak na starych i nowych magicznych znajomych (i całkiem zwyczajnego tatę). Dadzą – jak Upiór z Kartofliska – receptę na bliny ziemniaczane (i namówią do odwiązania z przywiązania). Zaproszą na ślub (zgadnijcie kto!), pokazując, że rybna dieta cud naprawdę działa. Albo jak Mimowolny Mim zdradzą tajemnicę francuskiej bążurki lub zasypią dyniowymi pomysłami jak Odwrotna Babuleńka. Przepisy – palce lizać! I tylko za pijawki Monterowej – jak Maja – dziękujemy!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. III (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. III (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Misa mocy : przewodnik po kuchni zmieniającej świat / Ewa Ługowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Litera Nova, 2020. - 235, [5] stron : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Tę książkę napisałam z myślą o każdym, kto chce zatroszczyć się o losy Ziemi, a jednocześnie obawia się, że będzie musiał zainwestować w to dużo czasu, wysiłku oraz pieniędzy. Nic bardziej mylnego! W końcu najsoczystsze burgery to te z buraka, chrupiące frytki mogą być eko, a nieudane ciasto można przemienić w słodkie kulki mocy. Kuchnia dobra dla planety to ta, która jest również zdrowa dla nas. Sięgając po nieprzetworzone produkty albo lokalne warzywa i owoce, wybierasz to, co najlepsze. Zmniejszasz stopień degradacji środowiska, produkcję plastikowych opakowań i skalę zanieczyszczeń. Wyrzucając mniej jedzenia, ratujesz zasoby naturalne, a przy okazji swój portfel. Zmiana planety na lepsze jest łatwiejsza, niż nam się wydaje – i w dodatku przepyszna! Ewa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Miesiąc diety dla serca i wątroby.
Wielu ludziom wydaje się, że jeśli nie zaczynają dnia od jajecznicy na boczku, jeśli golonka rzadko gości na ich talerzu, a oni sami nie są superfanami słodyczy, to problem ich nie dotyczy. Nic bardziej błędnego! Zły cholesterol czai się nawet w niewinnych grzeszkach kulinarnych, które ku naszemu wielkiemu zdziwieniu znajdują odbicie w naszych wynikach badań. Cholesterol śmiało możemy nazwać wrogiem publicznym numer 1. Batalię o obniżenie jego poziomu podejmują od lat lekarze i eksperci od żywienia. A to z jednego powodu – jego nadmiar to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Słowo "nadmiar" jest kluczowe w rozważaniach o tym, co powinniśmy jeść, gdyż sam cholesterol ma również swoje dobre oblicze. To ważny składnik błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnerczy oraz płciowych. Odgrywa również istotną rolę w pracy mózgu. Jak zatem znaleźć złoty środek między tym co, smaczne a tym, co dobre dla naszego zdrowia? Jest na to sposób! Dieta złotego środka to jadłospis skomponowany od serca i dla serca. Według autorki najlepszym i najsmaczniejszym orężem w walce z miażdżycą, cukrzycą, otyłością i innymi chorobami metabolicznymi jest połączenie trzech typów diet: śródziemnomorskiej, niskowęglowodanowej oraz z niskim indeksem glikemicznym. Co ważne, jest to dieta łatwa, bo bez liczenia kalorii i na bazie dostępnych produktów. Choć właściwie to wcale nie jest dieta, tylko sposób na zdrowe, pełne przyjemności odżywianie na co dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Endometrioza : leczenie dietą : 170 przepisów / dr Hanna Stolińska. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2021. - 349, [3] strony : fotografie, iustracje ; 22 cm.
Wszystko, co musisz wiedzieć o endometriozie oraz 170 przepisów na pyszne posiłki, które pomogą zatrzymać jej rozwój. Szacuje się, że na endometriozę cierpi niemal 2 miliony kobiet w Polsce. To najczęstsza przyczyna dolegliwości bólowych w obrębie miednicy mniejszej i bardzo częsta przyczyna niepłodności. W książce Endometrioza. Leczenie dietą znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także 170 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To kolejna książka z serii "3 składniki / 15 minut". Tym razem proponujemy łatwe i szybkie przepisy na potrawy duszone. To typowe dania prawdziwej codziennej kuchni. Posiłki mają dodatkowy atut. Można je przygotować wcześniej i odgrzać następnego dnia. Z dań duszonych można wybrać potrawę klasyczną lub egzotyczną, na przykład caponatę, kurczaka z curry, wieprzowinę duszoną z papryką lub pulpety jagnięce w korzennym sosie pomidorowym. Co cenne, potrawy duszone są jeszcze smaczniejsze po podgrzaniu! Z kilku składników w kwadrans mamy gotowy posiłek dla całej rodziny. Odbiorcy: osoby, które pragną delektować się duszonymi składnikami w klasycznych i egzotycznych potrawach, ci, którzy żyją w biegu i pogrzanie gotowej potrawy pozwala im na zjedzenie ciepłego posiłku, wszyscy, którzy w krótkim czasie chcą przygotować wartościowy posiłek. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę: zawiera 55 łatwych przepisów na różnorodne potrawy duszone, wykonanie poszczególnych dań nie zajmie więcej niż kwadrans, proponowane potrawy są łatwe do przygotowania i pożywne, duszone składniki smakują niezwykle dobrze, książka ma przystępną formę i opatrzona jest pięknymi fotografiami gotowych potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Różane przepisy / Małgorzata Kalemba-Drożdż. - Bielsko-Biała : Pascal, 2017. - 335, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce podtytuł: płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa.
Autorka "Jadalnych kwiatów" i "Pysznych chwastów" powraca z nowymi inspiracjami. Tym razem postanowiła przyrządzić różę. Czy królowa kwiatów może być nie tylko smacznym dodatkiem kulinarnym, ale i ekskluzywnym surowcem kosmetycznym? Oczywiście, że tak! "Różane przepisy" to pomysły na wykwintne dania i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy sałatki z ciecierzycy z marynowanymi owocami z dzikiej róży. Zakochaj się w różanym balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie cię słodka różana rozkosz!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Jeśli zmagasz się z utratą koncentracji i pamięci, mgłą mentalną lub stresem – lub jeśli po prostu chcesz poprawić i usprawnić myślenie – to Smart Plants jest książką dla ciebie. W swojej przełomowej pozycji Julie Morris odkrywa przed tobą tajemnice dietetyczne, prezentuje niesamowite rośliny poprawiające funkcje poznawcze mózgu i zachęca do zmiany stylu życia. Kakao, matcha, jagody goji czy kurkuma to tylko niektóre z naturalnych nootropików – roślin, które mają moc poprawiania sposobu myślenia, odczuwania i funkcjonowania organizmu. Z poradnika dowiesz się, jak m.in.: opracować najlepszą dietę, aby dostarczyć mózgowi zdrowych składników odżywczych, wyeliminować mgłę mózgową i cieszyć się jaśniejszym umysłem, usprawnić pamięć i zwiększyć koncentrację, poprawić nastrój i polepszyć sen w naturalny sposób, skorzystać z naturalnych nootropików – wyjątkowego pożywienia, które może poprawić funkcjonowanie mózgu i potencjalnie wzmagać wzrost nowych komórek mózgowych, Poradnik zawiera 65 przepysznych i wyjątkowych przepisów na każdą porę roku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania/ Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [3] strony : fotografie ; 24 cm.
Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu autorka nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Kraje (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czuć się i wyglądać młodziej, stracić na wadze i mieć więcej energii? Jak pozbyć się zmęczenia, uniknąć chorób i ograniczyć użycie leków? Po co nam 30 minut aktywności fizycznej dziennie? Przekonaj się sam i wypróbuj dietę roślinną przez 21 dni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - [Wydanie 5]. - Warszawa : Interpress, 1989 (Wrocław : WZG.ZG). - 332, [2] strony ; 21 cm.
Książka ukazuje się w językach: angielskim, niemieckim, rosyjskim i polskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641(438) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The diabetes code cookbook.
Epidemia cukrzycy typu 2 i otyłości niesie ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych. Cukrzyca typu 2 znacznie zwiększa ryzyko zapadnięcia na większość rodzajów chorób przewlekłych, między innymi choroby serca, nerek oraz infekcje. Nie musi jednak tak być. Cukrzyca i otyłość są chorobami uleczalnymi. Kluczem jest zatem takie zmodyfikowanie diety i zdrowe odżywianie, by ułatwić sobie odchudzanie, oczyścić organizm i poprawić zdrowie. Odkryjesz harmonogramy i plany postu przerywanego – poszczenie 16-, 24-, 26- i 30-godzinne. Poznasz aktualne informacje na temat insulinooporności i jej związku z przyrostem masy ciała i cukrzycą typu 2. Znajdziesz przepisy na pyszne i urozmaicone dania, które nigdy ci się nie znudzą. Przekonaj się, czym jest dobre jedzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Metoda GlucoseGoddess / Jessie Inchauspé ; przełożyła Anna Brzostowska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2024. - 287, [1] strona : fotografie, portrety ; 25 cm.
Tytuł oryginału: The Glucose Goddess method : the 4-week guide to cutting cravings, getting your energy back, and feeling amazing.
Na okładce: 4 tygodnie na to, by opanować zachcianki, odzyskać energię i czuć się rewelacyjnie, 100+ łatwych przepisów.
Męczą cię zachcianki, chroniczne zmęczenie albo uzależnienie od cukru? Budzisz się i nie masz w ogóle energii? To prawdopodobnie oznacza, że tak jak większość populacji, znajdujesz się na glukozowej huśtawce. Metoda Glukozowej bogini Jessie Inchauspé przekłada wyniki badań naukowych na łatwe do wprowadzenia hacki, które pomagają ustabilizować poziom glukozy we krwi. Zmienia w ten sposób życie milionów osób na całym świecie. Teraz przedstawia czterotygodniowy plan działania pozwalający bezboleśnie wprowadzić te rewolucyjne zasady w życie. Towarzyszy mu ponad sto pomysłowych przepisów i dodatkowe materiały, dzięki którym planowanie staje się jeszcze prostsze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 4.
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania/ Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Autorka bloga bezglutenowejadlo.pl i bestsellerowej książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki".
Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 8.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 11.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Książka
W koszyku
Jaglany detoks ...kolejny krok / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Pascal, 2016. - 332, [3] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
U dołu okł.: Zwiększ moc oczyszczania!
"Jaglany Detoks. Kolejny krok" to kontynuacja świetnej książki Marka Zaremby. Pierwszą część przeczytały tysiące osób, które zmieniły całe swoje życie. Dlaczego? Bo książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(4) (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej