Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(75)
Forma i typ
Książki
(73)
Poradniki i przewodniki
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(131)
wypożyczone
(8)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(43)
ZWM 5 (W45)
(9)
Koński Jar 10 (W109)
(7)
Nugat 4 (W112)
(9)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(16)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(7)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(9)
K.E.N. 21 (W139)
(10)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(12)
Cybisa 6 (Mediateka)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(6)
Barwna 8 (BD9)
(3)
Fanfarowa 19 (BD11)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Na Uboczu 2 (BD60)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Bielecka, Justyna
(3)
Seghi, Aleksandra
(3)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(3)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(2)
Korkosz, Michał
(2)
Kozioł, Andrzej
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Łebkowski, Marek (1952-2010)
(2)
Łebkowski, Mikołaj
(2)
Adamczewska, Barbara
(1)
Adamczyk, Piotr (1958- )
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Albowicz, Krystyna
(1)
Amaro, Wojciech Modest (1972- )
(1)
Amiradżibi, Helena (1932-2017)
(1)
Bacewicz, Jan
(1)
Berger, Stanisław (1923- )
(1)
Bisikiewicz, Maja
(1)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Byszewska, Izabella
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Cichoń, Katarzyna
(1)
Czaykowska-Kłoś, Barbara (1944- )
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Demaria, Kevin
(1)
Drozd, Dorota (pielęgniarka)
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Frankowski, Wojciech (operator filmowy)
(1)
Gałązka, Bogdan
(1)
Gers, Barbara
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gumowska, Irena
(1)
Głowacka, Karolina
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jacobson, Sandra
(1)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(1)
Jakubiak, Tomasz (1983- )
(1)
Jankowski, Rafał
(1)
Jeż, Agnieszka (filolożka)
(1)
Kalinowski, Andrzej (1959- )
(1)
Kawecki, Edward
(1)
Kicki, Marcin
(1)
Kobyliński, Szymon (1927-2002)
(1)
Kokocińska, Teresa
(1)
Komorowska, Anna (1953- )
(1)
Kowalczyk, Wojciech
(1)
Kręglicka, Agnieszka
(1)
Kubera, Marcin
(1)
Kuc, Wiktor
(1)
Kulawik, Ida
(1)
Kurpińska, Grażyna
(1)
Kwasowska, Bernadeta
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Majewski, Janusz (1931- )
(1)
Małecki, Paweł
(1)
Nowacka-Devillard, Anna
(1)
Nowak-Soliński, Zygmunt
(1)
Ochman, Paweł
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Panasik, Marek
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Polan, Andrzej
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Radzikowska, Agnieszka
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Sosin-Krosnowska, Natalia (1982- )
(1)
Sowa, Robert (1966- )
(1)
Spychaj, Magdalena
(1)
Szaciłło, Karolina
(1)
Szaciłło, Maciej
(1)
Tomkowski, Jan (1954- )
(1)
Wdowiński, Leszek
(1)
Wilhelmi, Roman (1936-1991)
(1)
Wodzińska, Izabela (1981- )
(1)
Wojciechowska, Małgorzata (żywienie)
(1)
Wolniak, Michał
(1)
Wołkanowska, Genowefa
(1)
Wołkanowska-Kołodziej, Ewa (1983- )
(1)
Zagórska, Alicja
(1)
Zatorski, Stefan
(1)
Zawierski, Jan (1938- )
(1)
Zioła-Zemczak, Katarzyna
(1)
Zygmuntowicz, Andrzej (1951- )
(1)
Zyśk, Anna
(1)
Łacna, Olga
(1)
Łebkowska, Olga
(1)
Łukasik, Dariusz
(1)
Śleżańska, Maria
(1)
Śmigielska, Monika
(1)
Żak, Aleksandra
(1)
Żak, Paweł
(1)
Żakiej, Tadeusz (1915-1994)
(1)
Żyburtowicz, Zenon (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(42)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
1989-2000
(2)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(70)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(49)
Kultura stołu
(11)
Kuchnia regionalna
(8)
Kucharstwo
(7)
Kuchnia włoska
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Życie codzienne
(4)
Kuchnia śląska
(3)
Obyczaje
(3)
Czerniecki Stanisław
(2)
Kuchnia peruwiańska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Produkt regionalny
(2)
Rodzina
(2)
Agroturystyka
(1)
Amiradżibi, Helena (1932- )
(1)
Benedyktyni
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Capponi (ród)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Ciasta
(1)
Clark, Patrick G.
(1)
Cukrzyca
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Film polski
(1)
Grzyby
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Język polski
(1)
Kasza
(1)
Kaszotto
(1)
Klasztory (bud.)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia marokańska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Literatura polska
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Miasta
(1)
Mięso
(1)
Obrzędy
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Polacy za granicą
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Restauracje
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Risotto
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Sztuka użytkowa
(1)
Słodycze
(1)
Tatarzy
(1)
Teatr telewizji
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Weganizm
(1)
Wsie
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Święta
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Upiór w kuchni
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
1601-1700
(4)
1701-1800
(4)
2001-
(4)
1501-1600
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(13)
Toskania (Włochy)
(4)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Peru
(2)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Maroko
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Suwałki (woj. podlaskie ; okręg)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(26)
Książka kucharska
(22)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Pamiętniki polskie
(6)
Literatura podróżnicza polska
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Album
(1)
Biografia
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Książki mówione
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(25)
Historia
(8)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Styl życia, moda i uroda
(1)
75 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Echa dawnej Warszawy. 8, W kotle smaków / Karolina Głowacka. - Warszawa : Skarpa Warszawska, 2018. - 237, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce pod tytułem tomu: "+ 100 dawnych przepisów".
Oznaczenie tomu na grzbiecie.
Na stronie przedtytułowej błędny zapis tytułu: W kotłe smaków.
W kotle smaków” nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie wspominając o znanych sklepach, targowiskach, halach targowych, które od wieków zaopatrywały mieszkańców w podstawowe artykuły spożywcze. Dopełnieniem książki jest wędrówka szlakiem niektórych kultowych lokali gastronomicznych, które zapisały się w historii Warszawy. A dla każdego, kto sam lubi gotować, prawdziwą gratką będzie 100 przepisów na przysmaki kojarzące się z dawną Warszawą.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 94(438) Warszawa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie smaki / Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska. - Poznań : Zysk i S-ka, cop. 2012. - 278 s. : il. kolor. ; 22 cm.
O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj. Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaczna Polska: regionalny przewodnik kulinarny / Magda Gessler. - Kraków : Znak, cop. 2013. - 238, [9] s. : il. kolor. ; 27 cm.
Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bunz z wiosennego wypasu owiec i sycący pieprzny kindziuk. Magda Gessler zaprasza na niepowtarzalną kulinarną wyprawę. Pokazuje, że w Polsce można znaleźć produkty o unikalnych smakach i wyczarować z nich fantazyjne dania. ôKulinarna podróż Magdy Gesslerö to oryginalne autorskie przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Przejrzysty podział na regiony pozwoli Ci wzbogacić wycieczki po Polsce o nowe doznania kulinarne, a rady autorki odmienią Twoją kuchnię na co dzień. Czy sięgniesz po produkty rekomendowane w książce, czy zastąpisz je dostępnymi lokalnie zamiennikami, Twoje gotowanie z pewnością zachwyci najbliższych. Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków! Przed Tobą najsmakowitsza z podróży!(empik.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prywatne smaki PRL-u / Andrzej Fiedoruk. - Poznań : Zysk i S-ka, cop. 2011. - 165, [1] s., [8] s. tabl. : il. ; 25 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Swojsko / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Agora, cop. 2014. - 254, [2] s. : il. kolor. ; 24 cm.
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Na okł. podtyt.: Karolina na tropie polskich smaków.
Detoks, dieta... i co dalej? Swojska, zdrowa, polska kuchnia! Ciężka, kaloryczna, nieprzyjazna wegetarianom? To nieprawda. Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków. Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bestsellerowej Karoliny na detoksie przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzidle, Starzynie i Czeremsze. Spotykali ludzi, którzy inspirowali ich do tworzenia lekkich, wegetariańskich, wegańskich, często bezglutenowych, wariacji na temat naszych kasz, olejów, strączków, owoców i warzyw, pestek i orzechów. W Swojsko znajdziecie też specjalny rozdział - Wigilia - w którym Karolina i Maciek dowodzą, że święta wcale nie muszą być ciężkie i niezdrowe. Jak mawiają Łemkowie: Bierzcie, jedzcie i nie dajcie się prosić!.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dobra Kuchnia)
Na okł. i s. tyt.: Smakuj Polskę : regionalne specjały i tradycje kulinarne.
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki danej części kraju, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Natalia Sosin-Krosnowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: o życiu na wsi, gotowaniu i miłości.
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food. Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki kulinarnemu przewodnikowi Natalii Sosin-Krosnowskiej. Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół. Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
„Mamo, daj mi przepis” to książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury na wypieki przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie własnoręcznie spisywały je pieczołowicie w zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w kuchennych szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne słodkości na każdą okazję, począwszy od słodkich przekąsek po wyśmienite ciasta na święta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Barbara Czaykowska-Kłos urodziła się na Rzeszowszczyznie 19 lipca 1944 roku. Jest technikiem żywienia oraz absolwentka studium dietetycznego. Od lat 60. mieszka w Warszawie. Jako dziecko przewędrowała z rodzina niemal całe południe Polski w poszukiwaniu bezpiecznego miejsca. Domu. Przez wiele lat rodzina mieszkała na Śląsku Opolskim pośród niezwykle życzliwych miejscowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Ludzie (1 egz.)
Książka
W koszyku
"To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które praktycznie każdy może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem bez zbroi, mieczy i tłumu neo-rycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy. Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka, Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!" Jarosław Krawczyk redaktor naczelny Magazynu Historycznego "Mówią Wieki"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - [Wydanie 5]. - Warszawa : Interpress, 1989 (Wrocław : WZG.ZG). - 332, [2] strony ; 21 cm.
Książka ukazuje się w językach: angielskim, niemieckim, rosyjskim i polskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641(438) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Z miłości do lokalności : tradycyjne dania w nowej odsłonie / Tomasz Jakubiak. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 223, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
(Edipresse Książki)
Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni + „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Apetyt na Maroko : Tadżin / Anna Nowacka-Devillard. - Wyd. 2 popr. - Piaseczno : Widnokrąg, 2011. - 34, [1] s. : il. ; 21x28 cm.
(Apetyt na Świat / Widnokrąg)
"Apetyt na Maroko. Tadżin." to nowa książka dla dzieci, gdzie zagadkowy "tadżin", czyli naczynie i zarazem potrawa, stanowi punkt wyjścia do opowieści o Maroku, jego kulturze i codziennym życiu jego mieszkańców. W książce znajdziecie odpowiedzi na takie pytania: Co to jest tadżin i dlaczego wygląda, jak mała piramida? Dlaczego cyfry arabskie wyglądają tak, jak wyglądają? Czy w atlasie można znaleźć góry Atlas? Chcemy zachęcić dzieci i dorosłych do poznania nowych miejsc na świecie i zrozumienia ich specyfiki. Opowieść osnuta wokół smakowitych, egzotycznych przepisów jest przyczynkiem do przekazania wiedzy o kraju, jego bogactwie i różnorodności. W książeczce, oprócz rzetelnych informacji, jest wiele elementów interaktywnych (zagadki, kolorowanki, zadania do wykonania), utrwalających wiedzę i jednocześnie kształcących ogólne zdolności dzieci. (olesiejuk.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć. (empik.pl)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej