Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(75)
Forma i typ
Książki
(73)
Poradniki i przewodniki
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(132)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(43)
ZWM 5 (W45)
(9)
Koński Jar 10 (W109)
(7)
Nugat 4 (W112)
(9)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(16)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(7)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(9)
K.E.N. 21 (W139)
(10)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(12)
Cybisa 6 (Mediateka)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(6)
Barwna 8 (BD9)
(3)
Fanfarowa 19 (BD11)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Na Uboczu 2 (BD60)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Bielecka, Justyna
(3)
Seghi, Aleksandra
(3)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(3)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(2)
Korkosz, Michał
(2)
Kozioł, Andrzej
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Łebkowski, Marek (1952-2010)
(2)
Łebkowski, Mikołaj
(2)
Adamczewska, Barbara
(1)
Adamczyk, Piotr (1958- )
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Albowicz, Krystyna
(1)
Amaro, Wojciech Modest (1972- )
(1)
Amiradżibi, Helena (1932-2017)
(1)
Bacewicz, Jan
(1)
Berger, Stanisław (1923- )
(1)
Bisikiewicz, Maja
(1)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Byszewska, Izabella
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Cichoń, Katarzyna
(1)
Czaykowska-Kłoś, Barbara (1944- )
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Demaria, Kevin
(1)
Drozd, Dorota (pielęgniarka)
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Frankowski, Wojciech (operator filmowy)
(1)
Gałązka, Bogdan
(1)
Gers, Barbara
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gumowska, Irena
(1)
Głowacka, Karolina
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jacobson, Sandra
(1)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(1)
Jakubiak, Tomasz (1983- )
(1)
Jankowski, Rafał
(1)
Jeż, Agnieszka (filolożka)
(1)
Kalinowski, Andrzej (1959- )
(1)
Kawecki, Edward
(1)
Kicki, Marcin
(1)
Kobyliński, Szymon (1927-2002)
(1)
Kokocińska, Teresa
(1)
Komorowska, Anna (1953- )
(1)
Kowalczyk, Wojciech
(1)
Kręglicka, Agnieszka
(1)
Kubera, Marcin
(1)
Kuc, Wiktor
(1)
Kulawik, Ida
(1)
Kurpińska, Grażyna
(1)
Kwasowska, Bernadeta
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Majewski, Janusz (1931- )
(1)
Małecki, Paweł
(1)
Nowacka-Devillard, Anna
(1)
Nowak-Soliński, Zygmunt
(1)
Ochman, Paweł
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Panasik, Marek
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Polan, Andrzej
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Radzikowska, Agnieszka
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Sosin-Krosnowska, Natalia (1982- )
(1)
Sowa, Robert (1966- )
(1)
Spychaj, Magdalena
(1)
Szaciłło, Karolina
(1)
Szaciłło, Maciej
(1)
Tomkowski, Jan (1954- )
(1)
Wdowiński, Leszek
(1)
Wilhelmi, Roman (1936-1991)
(1)
Wodzińska, Izabela (1981- )
(1)
Wojciechowska, Małgorzata (żywienie)
(1)
Wolniak, Michał
(1)
Wołkanowska, Genowefa
(1)
Wołkanowska-Kołodziej, Ewa (1983- )
(1)
Zagórska, Alicja
(1)
Zatorski, Stefan
(1)
Zawierski, Jan (1938- )
(1)
Zioła-Zemczak, Katarzyna
(1)
Zygmuntowicz, Andrzej (1951- )
(1)
Zyśk, Anna
(1)
Łacna, Olga
(1)
Łebkowska, Olga
(1)
Łukasik, Dariusz
(1)
Śleżańska, Maria
(1)
Śmigielska, Monika
(1)
Żak, Aleksandra
(1)
Żak, Paweł
(1)
Żakiej, Tadeusz (1915-1994)
(1)
Żyburtowicz, Zenon (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(42)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
1989-2000
(2)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(70)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(49)
Kultura stołu
(11)
Kuchnia regionalna
(8)
Kucharstwo
(7)
Kuchnia włoska
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Życie codzienne
(4)
Kuchnia śląska
(3)
Obyczaje
(3)
Czerniecki Stanisław
(2)
Kuchnia peruwiańska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Produkt regionalny
(2)
Rodzina
(2)
Agroturystyka
(1)
Amiradżibi, Helena (1932- )
(1)
Benedyktyni
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Capponi (ród)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Ciasta
(1)
Clark, Patrick G.
(1)
Cukrzyca
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Film polski
(1)
Grzyby
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Język polski
(1)
Kasza
(1)
Kaszotto
(1)
Klasztory (bud.)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia marokańska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Literatura polska
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Miasta
(1)
Mięso
(1)
Obrzędy
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Polacy za granicą
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Restauracje
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Risotto
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Sztuka użytkowa
(1)
Słodycze
(1)
Tatarzy
(1)
Teatr telewizji
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Weganizm
(1)
Wsie
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Święta
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Upiór w kuchni
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
1601-1700
(4)
1701-1800
(4)
2001-
(4)
1501-1600
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(13)
Toskania (Włochy)
(4)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Peru
(2)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Maroko
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Suwałki (woj. podlaskie ; okręg)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(26)
Książka kucharska
(22)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Pamiętniki polskie
(6)
Literatura podróżnicza polska
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Album
(1)
Biografia
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Książki mówione
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(25)
Historia
(8)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Styl życia, moda i uroda
(1)
75 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2010. - 355, [3] s. : il. (gł. kolor.), ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia / Muza)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 REWERS (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 /Rew. (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7 Czytelnia)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 39
Książka
W koszyku
Kuchnia polska i światowa / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 318 stron, [32] strony tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 23 cm.
W części nakładu inna szata graf. z podtyt. na okł.: Aromaty i smaki z całego świata.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Polska kuchnia domowa / Hanna Szymanderska ; [redakcja Barbara Gers]. - Konstancin-Jeziorna : Rea-SJ, 2015. - 191 stron : ilustracje ; 24 cm.
Polska Kuchnia Domowa to zbiór ok. 200 przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni zarówno osoby początkujące, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prawdziwa kuchnia polska : 2400 przepisów / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Rea, 2015. - 60, 1064 s. , [48] s. tabl. : il. kolor. ; 25 cm.
Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Made in Poland / Krzysztof Żywczak. - Warszawa : SBM, cop. 2014. - 125, [3] s. : fot. (gł. kolor.) ; 31 cm.
Na okł.: kultura, design, miejsca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Kuchnia staropolska / Piotr Adamczyk. - Warszawa : Buchmann, cop. 2012. - 255 s., [48] s. tabl. kolor. : il. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
"W powszechnej opinii, także naukowej, Ćwierczakiewiczowa to przede wszystkim kucharka, autorka książek kucharskich i "herod-baba", terroryzująca otoczenie. (...) Dr Wodzińska zwróciła m.in. uwagę na niedocenioną dotychczas działalność publicystyczną i społeczną Ćwierczakiewiczowej, a także pokazała ją jako osobę mającą ogromny wpływ na ówczesną opinię publiczną, co skutkowało zmianą podejścia do kształcenia dziewcząt, do zachowań higienicznych, do nawyków żywieniowych itp."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie! Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze... Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej - tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach. To kolejna pozycja z serii Silva rerum poświęconej popularyzacji wiedzy o kulturze staropolskiej. (wilanow-palac.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Na okładce: Roślinnie, prosto, szybko i zdrowo.
Sto tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej – roślinnie, prosto, szybko i zdrowo. Chcesz zrezygnować z produktów zwierzęcych, ale nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i schabowego z mizerią? Jesteś weganką lub weganinem, ale tęsknisz za smakami dzieciństwa i brakuje ci pierogów ruskich, naleśników, pomidorowej z makaronem, kaszanki, wątróbki, flaków, bigosu? Szukasz odchudzonych, unowocześnionych albo bezglutenowych wersji babcinych przepisów? Ta książka jest dla ciebie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla diabetyków / Dorota Drozd. - Warszawa : RM, 2015. - 159 s. ; 24 cm.
Indeks.
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy." Anthelme Brillat-Savarin. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa kuchnia polska / redakcja Magdalena Drukort. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 191, [1] strona : fotografie ; 28 cm.
Na okładce podtytuł: Klasyczne przepisy we współczesnej odsłonie ; świeżo, modnie, zdrowo.
Współczesny styl życia nie sprzyja kultywowaniu tradycjom kulinarnym, wyniesionym z domu rodzinnego. Dziś, z braku czasy, staramy się przyrządzać posiłki szybko i prosto oraz coraz większą wagę przywiązujemy do wartości dietetycznej jedzenia. Dbając o sylwetkę i zdrowie częściej sięgamy po produkty roślinne i rezygnujemy z niektórych dań mięsnych czy słodyczy. Jednocześnie chętnie wracamy do tradycyjnych smaków, szczególnie w święta czy przy okazji rodzinnych spotkań. Jak to wszystko razem pogodzić? Wystarczy skorzystać z "Nowej kuchni polskiej".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; T. 2)
Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów.
Spisana ok. 1686 r. `Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów` to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z `Mody bardzo dobrej` są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z `Mody bardzo dobrej` do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków. (wilanow-palac.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : RM, cop. 2016. - 182 s. : il. ; 24 cm.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kim jest Mistrz Smaku? W każdym domu mamy osoby, które nie tylko świetnie gotują, lecz także dzięki swojej pasji pozytywnie wpływają na innych. Zbierają ich przy rodzinnym stole, uczą, jak jeść zdrowo i różnorodnie, tworzą piękne wspomnienia… Mama, dzięki której do dziś pamiętasz smaki z dzieciństwa, babcia, która robi najlepsze pierogi na świecie, mąż – mistrz grilla, córka – miłośniczka kuchni wegetariańskiej, sąsiadka, u której zawsze pachnie domowym ciastem. Są jednymi z nas. Zarażają bliskich swoją miłością do gotowania, dają radość, tworzą magiczną atmosferę. Telewizja TVN i marka Prymat chcieli docenić wszystkich tych, dzięki którym ludzie spotykają się przy wspólnym stole. Znaleźli twórców niezapomnianych smaków, łączących się z najpiękniejszymi wspomnieniami – z dzieciństwem, wyjątkowym spotkaniem, ważnym wydarzeniem. We wspólnej akcji wydobyli z cienia prawdziwych Mistrzów Smaku. Ludzi, którzy przez gotowanie wywarli na innych pozytywny wpływ. W książce znalazły się zarówno przepisy ekspertów: Michela Moran i Roberta Sowy, jak i propozycje dań przesłane przez uczestników akcji Mistrz Smaku. Zapraszamy do krainy kulinarnych inspiracji! Sprawdź, czy Ty również potrafisz w domowej kuchni wyczarować coś wspaniałego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Porady Marka Łebkowskiego to prawdziwa „biblia polskiej kuchni”! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach, a dzięki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: niebanalne przepisy na każdą okazję.
Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem. Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy, że otworzysz Kuchenny kredens i swoją lodówkę. To właśnie w tej - innej niż wszystkie - książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie smaki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz krem mrożony z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak. Autorka bloga kulinarnego Kuchenny kredens przypomina, że kuchnia stanowi serce każdego domu, a posiłek jest spotkaniem przy wspólnym stole z tymi, których kochamy. Ich uśmiech, smaki i zapachy pamiętamy z własnego dzieciństwa. Teraz odkryjesz je na nowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Comfort food po polsku / Anna Zyśk. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 252, [4] strony : fotografie ; 21 cm.
Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz. Dzięki tej książce: zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy: pierogi na słodko i na słono, racuchy czy rurki z kremem, odkryjesz na nowo klasyczne dania obiadowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej, sycące zupy i sałatki, które pokocha cała twoja rodzina, nauczysz się, jak zrobić własny makaron, ser lub majonez, przygotować zakwas i wypiec świeże pieczywo, dowiesz się, jak poprawnie wekować, pasteryzować, mrozić i odpowiednio przechowywać żywność, dzięki czemu już nigdy nie zmarnujesz resztek, a twoje gotowanie stanie się szybsze i bardziej oszczędne. Przypomnij sobie wszystkie ulubione smaki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Book & Cook.
Na okładce: Włoskie i swojskie klimaty, czyli inspiracje dla lekkich i łatwych do przygotowania ciepłych posiłków na bazie ryżu i kaszy.
Risotto to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, które dobrze się zadomowiło w Polsce. Bazą jest włoski ryż arborio, bulion i wino, natomiast lista dodatków jest właściwie nieskończona i można ją uzupełniać według własnej fantazji. Proponujemy m.in. proste, lecz wykwintne risotto z miętą i cytryną, z gorgonzolą, ze szpinakiem czy dynią w roli głównej. Dla wielbicieli owoców morza – z krewetkami, a dla amatorów potraw mięsnych – z kurczakiem. Jeśli ryż zastąpimy kaszą, otrzymamy bardziej swojskie, a jednocześnie modne ze względu na swoje odżywcze walory kaszotto. Można do niego użyć zarówno kaszy gryczanej, jak i jęczmiennej, najlepiej o dużych ziarnach, czyli typu pęczak. W naszej książce polecamy kaszotto z leśnymi grzybami, z brokułem i orzechami, z porem i zielonym groszkiem i wiele innych – równie smacznych!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej