Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(69)
Forma i typ
Książki
(68)
Publikacje popularnonaukowe
(15)
Poradniki i przewodniki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(160)
wypożyczone
(12)
tylko na miejscu
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(36)
ZWM 5 (W45)
(11)
Koński Jar 10 (W109)
(8)
Nugat 4 (W112)
(18)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(2)
Braci Wagów 1 (W127)
(21)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(11)
Dembowskiego 12 (W131)
(1)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(13)
K.E.N. 21 (W139)
(12)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(4)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(1)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(9)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(6)
Barwna 8 (BD9)
(4)
Fanfarowa 19 (BD11)
(3)
Kłobucka 14 (BD37)
(6)
Na Uboczu 2 (BD60)
(7)
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(3)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(2)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kręglicka, Agnieszka
(2)
Majewski, Janusz (1931- )
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Modelski, Łukasz (1970- )
(2)
Nasierowska, Zofia (1938- )
(2)
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Adams, Julie Pointer
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Applebaum, Anne (1964- )
(1)
Arno, Anna (1984- )
(1)
Atkinson, Patricia
(1)
Babunashvili, Vaho
(1)
Baranowska, Natalia
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Bardel, Michał (1976- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bisek-Szladowska, Rozala
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Boberska, Marta
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Brillat-Savarin, Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brunetti, Ilaria
(1)
Bukowczan-Rzeszut, Agnieszka
(1)
Celada, Eva
(1)
Cesari, Luca (1984- )
(1)
Chojnowski, Karol
(1)
Chérisey, Côme de
(1)
Cieślik, Donata
(1)
Czapińska, Wiesława (1932-2010)
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Drasek-Kańska, Malina
(1)
Dywan, Agnieszka
(1)
Eco, Umberto (1932-2016)
(1)
Escoffier, Michel
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gaudry, François-Régis (1975- )
(1)
Gilbert, Elizabeth (1969- )
(1)
Granville, Adam
(1)
Grynberg, Mikołaj (1966- )
(1)
Guze, Joanna (1917-2009)
(1)
Honoré, Carl
(1)
Horodyska, Ewa (1964- )
(1)
Huszcza, Romuald (1950- )
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jackowicz, Jan
(1)
Jakubowska, Justyna
(1)
Jasińska-Jastrun, Ewa (1972- )
(1)
Jurksztowicz, Anna (1963- )
(1)
Kalinowski, Andrzej (1959- )
(1)
Kalniņa, Irma (1950- )
(1)
Karaszewski, Zbigniew (1954- )
(1)
Kinsella, Kajsa
(1)
Kledzik, Emilia (1982- )
(1)
Kochiashvili, Zurab
(1)
Kolecki-Majewicz, Tomasz
(1)
Kostioukovitch, Elena (1958- )
(1)
Kozioł, Andrzej
(1)
Kręglicki, Marcin
(1)
Kuhl, Anke (1970- )
(1)
Kumaniecka, Janina (1940-2007)
(1)
Kłodecki, Mateusz
(1)
Lengren, Katarzyna (1951- )
(1)
Liebling, A. J. (1904-1963)
(1)
Loth, Roman (1931- )
(1)
Loth-Ignaciuk, Agata
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Maclean, Charles
(1)
Majewski, Lech (1947- )
(1)
Majewski, Lech (1953- )
(1)
Makłowicz, Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (pol.)
(1)
Malaguzzi, Silvia
(1)
Malerba, Giulia
(1)
Malinowska-Grupińska, Dorota (1956- )
(1)
Matusiak, Anna (1940- )
(1)
Maxeiner, Alexandra (1971- )
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Mazet-Delpeuch, Daniele (1942- )
(1)
Michalczuk, Anna
(1)
Mizielińska, Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński, Daniel (1982- )
(1)
Molęda, Katarzyna
(1)
Morka, Ewa
(1)
Ochab, Maryna (1946- )
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Olszański, Tadeusz (1929- )
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko, Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini, Carlo (1949- )
(1)
Pierini, Alessandra
(1)
Polak, Radek
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Próba, Maciej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(37)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(68)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(64)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kultura stołu
(69)
Kucharstwo
(14)
Żywność
(11)
Obyczaje i zwyczaje
(9)
Kuchnia polska
(7)
Życie codzienne
(7)
Kuchnia włoska
(5)
Jedzenie (czynność)
(4)
Obyczaje
(4)
Odżywianie
(4)
Gastronomia
(3)
Przyjęcia okolicznościowe
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Czerniecki Stanisław
(2)
Kuchnia węgierska
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura dworska
(2)
Obiad
(2)
Potrawy
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Restauracje
(2)
Savoir-vivre
(2)
Architektura skandynawska
(1)
Asyryjczycy (lud współczesny)
(1)
Babunashvili, Vaho
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Dalí, Salvador (1904-1989)
(1)
Dieta
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dziennikarze prasowi
(1)
Fast food
(1)
Fiszer, Franciszek (1860-1937)
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(1)
Kobieta
(1)
Koreańczycy
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Liebling, A. J. (1904-1963)
(1)
Literatura koreańska
(1)
Makaron
(1)
Malarstwo hiszpańskie
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Mitologia skandynawska
(1)
Mięso
(1)
Moda męska
(1)
Mężczyzna
(1)
Naleśniki
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Papiestwo
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Podróże
(1)
Polacy za granicą
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postacie historyczne
(1)
Praca
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przyjemność
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rolnictwo
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Smak
(1)
Społeczeństwo
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Styl życia
(1)
Symbole
(1)
Sztuka
(1)
Sztuka stosowana skandynawska
(1)
Tatarzy
(1)
Tematy i motywy
(1)
Tencer, Janusz
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Uczucia
(1)
Wino
(1)
Władcy
(1)
Zmysły
(1)
Święta
(1)
Życie towarzyskie
(1)
Żywność przetworzona
(1)
Żywność wygodna
(1)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Temat: czas
1901-2000
(8)
1601-1700
(6)
2001-
(6)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
1501-1600
(4)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-
(1)
1918-1939
(1)
2001-0
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Włochy
(4)
Japonia
(2)
Bliski Wschód
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Mezopotamia
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Szwecja
(1)
Warszawa
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(18)
Opracowanie
(13)
Poradnik
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Wydawnictwa popularne
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Książka kucharska
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Esej
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Pamiętniki polskie
(2)
Album
(1)
Antologia
(1)
Encyklopedia
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż polski
(1)
Spis
(1)
Szkice literackie niemieckie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(18)
Kulinaria
(17)
Etnologia i antropologia kulturowa
(14)
Kultura i sztuka
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
69 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki, 2017. - 317, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Na stronie 4 okł.: Podróże (wg strony internetowej wydawcy oznaczenie kategorii tematycznej).
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję – ale przecież i konieczność obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 Pałkiewicz J. (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Pałkiewicz J. (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Filozofia smaku : kulinarna podróż po Grecji / Teo Vafidis. - Warszawa : Edipresse Polska, 2017. - 247 stron : ilustracje ; 26 cm.
(Książki - Edipresse)
"Teo Vafidis – z pochodzenia Grek, z zawodu szef kuchni i ekspert kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce, osobowość telewizyjna. Często gości w naszych domach za pośrednictwem programów, takich, jak Kawa czy herbata, Pytanie na śniadanie. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programów podróżniczo-kulinarnych NIEnaŻARTY, Teo-ria smaku Teo Vafidisa oraz Filozofia smaku Teo Vafidisa, które są realizowane w różnych zakątkach świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Kraje (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
(Świat Orientu)
Jest to pierwsze w języku polskim i oryginalne w skali światowej studium poświęcone historii, tradycji i technologii kulinarnej ludności asyryjskiej. Autor wskazuje na wyjątkową specyfikę asyryjskiej diety, wytworzonej na terenach o starych tradycjach rolniczych, omawia zboża i produkty zbożowe - przede wszystkim chleb, technologie jego wytwarzania i technikę budowy pieców - choć zajmuje się też innymi roślinami jadalnymi i produktami zwierzęcymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tłumaczenie: Ewa Morka]. - Warszawa : Arkady, © 2009. - 383, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
(Leksykon : Historia, Sztuka, Ikonografia / Arkady)
Indeks.
Tytuł oryginału: Il cibo e la tavola.
Jak wszystkie leksykony z tej serii, stanowi źródło dokładnych informacji, popartych doskonałymi ilustracjami. Książka jest podzielona na rozdziały: Kontekst religijny i kulturowy, Od alegorii do martwej natury, Miejsca i obyczaje związane z jedzeniem, Potrawy i napoje, Stół i sprzęty. Tom zilustrowano grafiką i reprodukcjami obrazów znanych malarzy przedstawiających życie wokół stołu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 316 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
"Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji" Marcin Meller. W 2006 roku przy jednym stole w Tbilisi spotkali się Radek Polak i Vaho Babunashvilli. Wtedy narodził się pomysł na opisanie Gruzji z perspektywy talerza, bo Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i świętowaniu, a najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Powstała pasjonująca opowieść, która pozwala zobaczyć Gruzję oczami jej mieszkańców oraz dwójki podróżników - artystów. Przepisy na znakomite dania przeplatają się z opisami miejsc, których próżno szukać w przewodnikach. "Gruziński smak" to także książka o niezwykłych ludziach, pełna smakowitych anegdot oraz pięknych zdjęć Radka Polaka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; 4)
Półroczne menu króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości składa się z produktów wydawanych codziennie na obiad i wieczerzę. Lektura tych zestawień układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia i jego otoczenia. Dowiadujemy się z niej o miejscu spożywania posiłków, najważniejszych gościach, a przede wszystkim o tym, co i kiedy jadano na dworze Sobieskiego. W zestawieniu z wiedzą o dawnym jedzeniu i z wypowiedziami samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach, otrzymujemy interesujący, barwny obraz dawnej kultury kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało... przypadkiem? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Na Uboczu 2 (BD60)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Gastrophysics.
Na okładce: Przystępna, wciągająca i pouczająca. Pobudzi cię do myślenia i poszerzy twoje horyzonty. Heston Blumenthal.
Na okładce: Nowa wiedza o jedzeniu.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób. Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Nugat 4 (W112)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Zapach świeżych malin / Krystyna Wasilkowska-Frelichowska. - Warszawa : PWN, cop. 2012. - 248, [8] s. : fot. ; 20 cm.
Smakowite opowieści o życiu wielokulturowej społeczności nadwiślańskiego miasteczka Nieszawa, którego tradycję od wieków współtworzyli Polacy, Żydzi i Niemcy. Autorka zajrzała do kuchni nieszawskich gospodyń, wysłuchała relacji o przedwojennej przeszłości i ułożyła w całość barwne historie rodziny oraz znajomych, wplatając w nie oryginalne przepisy kuchni polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej. Ta porywająca lektura zaprasza do czasów, kiedy zapach chleba z opalanej drewnem piekarni unosił się nad miastem, a przygotowania do marcowych imienin wuja Jana rozpoczynały się wczesną jesienią, bo pani domu musiała zamarynować grzybki, usmażyć gruszki w słodko-kwaśnym syropie i zapeklować mięso. Dawne gospodynie wykazywały się wielką pomysłowością oraz zaradnością, potrafiły przygotować wykwintne potrawy z najprostszych składników. Pełną smaków i zapachów opowieść ilustrują niepowtarzalne archiwalne fotografie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Wilno : rodzinna historia smaków / Ewa Wołkanowska-Kołodziej ; przepisy Genowefa Wołkanowska. - Warszawa : Agora, 2016. - 303, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotować. Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle. Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok / Agnieszka Bukowczan-Rzeszut. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020. - 495, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Na okładce: 72 przepisy wegańskie.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Uroczysta kolacja w restauracji, niedzielne śniadanie z rodziną, obiad w szkolnej stołówce - nieważne, przy jakim stole się siedzi, zasady savoir-vivre’u obowiązują zawsze. Tylko dzieci nie zawsze o tym wiedzą. Żeby pomóc im zrozumieć, dlaczego myje się dłonie przed posiłkiem, nie trzyma łokci na blacie, a tylko niektóre potrawy je palcami, trzeba się wykazać nie lada cierpliwością albo… powierzyć to zadanie specjaliście. Irma Kalniņa zrozumiale i z wdziękiem opowiada o dobrych manierach przy stole, wyjaśnia, dlaczego są one ważne, i pokazuje, że mogą się przydać także w innych, niezwiązanych z jedzeniem sytuacjach. Irma Kalniņa jest uznaną międzynarodową ekspertką w dziedzinie komunikacji i etykiety biznesowej. Odebrane w dzieciństwie dobre wychowanie miało kluczowe znaczenie w dorosłym życiu autorki, dało jej poczucie swobody i pewności siebie w najróżniejszych sytuacjach - zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i na oficjalnych bankietach dyplomatycznych organizowanych w stolicach państw na całym świecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39/D (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Konesera - Prószyński i S-ka)
Peter Mayle to najsłynniejszy Anglik (z urodzenia) wśród Francuzów i najsłynniejszy Francuz (z wyboru) wśród Anglików. Jego książki o Prowansji ("Rok w Prowansji", "Jeszcze raz Prowansja", "Zawsze Prowansja"), cudownie oddające rosnącą fascynację autora i przywiązanie do uważanego przez wielu za najpiękniejszy region Francji, zrobiły furorę światową, a w księgarniach ustawiane są obok przewodników po Francji. "Lekcje francuskiego" to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego nie jest to przygoda jedynie kulinarna ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 ang. (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 ANG. (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Francja (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? "Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące." Nigella Lawson "Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów." Alice Waters
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Książka
W koszyku
Nordicana : za co kochamy Skandynawię / Kajsa Kinsella ; [tłumaczenie Justyna Rudnik]. - Warszawa : Foksal, cop. 2016. - 187, [5] stron : ilustracje ; 21x21 cm.
Tyt. oryg.: Nordicana : 100 icons of Scandi culture & Nordic cool.
U dołu s. tyt.: Buchmann.
Cała Skandynawia w 100 hasłach! Moda na Skandynawię trwa w najlepsze. "Nordicana" to pięknie ilustrowany przewodnik po wszystkim tym, za co kochamy Skandynawię - przedmioty, zjawiska, trendy oraz ludzie. Z krótkich, błyskotliwych tekstów dowiemy się wszystkiego, co należy wiedzieć o kulturze, sztuce i historii Półwyspu Skandynawskiego. 100 haseł i pojęć związanych ze Skandynawią - kultura i sztuka, historia i obyczaje, ludzie, przedmioty, styl życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
17.05 br. wszystkie placówki Ursynoteki bédá nieczynne.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej