Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(367)
Forma i typ
Książki
(367)
Poradniki i przewodniki
(274)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Publikacje fachowe
(8)
Proza
(6)
Albumy i książki artystyczne
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(533)
wypożyczone
(84)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(121)
ZWM 5 (W45)
(85)
Koński Jar 10 (W109)
(22)
Nugat 4 (W112)
(32)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(5)
Braci Wagów 1 (W127)
(119)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(35)
Dembowskiego 12 (W131)
(12)
Kłobucka 14 (W135)
(82)
K.E.N. 21 (W139)
(24)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(3)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(7)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(10)
Barwna 8 (BD9)
(15)
Fanfarowa 19 (BD11)
(8)
Kłobucka 14 (BD37)
(22)
Na Uboczu 2 (BD60)
(17)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Pająk, Zofia
(10)
Makarowska, Magdalena
(8)
Drukort, Magdalena
(6)
Durnowska, Małgorzata
(6)
Kozak, Krystyna (1961- )
(5)
Czelej, Anna
(4)
Czelej, Anna. W kuchni pięciu przemian (pol.)
(4)
Green, Fern
(4)
Kalemba-Drożdż, Małgorzata
(4)
Kucharski, Piotr (kucharz)
(4)
Maciąg, Agnieszka (1969- )
(4)
Musiałowska, Dominika (dziennikarka)
(4)
Rooney, Deirdre
(4)
Szczepanowska, Anna T
(4)
Wolański, Robert (fotograf)
(4)
Bareła, Malwina
(3)
Baron, Aleksander
(3)
Bielecka, Justyna
(3)
Cino, Emanuela
(3)
Dajka, Krystyna
(3)
Dymek, Marta
(3)
Dąbrowska, Beata Anna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska, Magdalena
(3)
Korkosz, Michał
(3)
Krawczyk, Marta
(3)
Krzyżanek, Joanna
(3)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(3)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(3)
Samborska, Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Skarżyńska, Katarzyna
(3)
Starmach, Anna (1987- )
(3)
Sypnik-Pogorzelska, Ewa
(3)
Szaciłło, Karolina
(3)
Szaciłło, Maciej
(3)
Wójciak, Dominika
(3)
Zaremba, Marek (dietetyk)
(3)
Zasuwa, Iwona
(3)
Świątkowska, Dorota
(3)
Anger, Joanna
(2)
Bajorek, Joanna
(2)
Bartkiewicz, Bartosz (tłumacz)
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bochenek, Karolina
(2)
Błażejewska-Stuhr, Katarzyna
(2)
Cagnoni, Licia
(2)
Campbell, LeAnne
(2)
Chodakowska, Ewa (1982- )
(2)
Doniczka, Aleksandra
(2)
Dusy, Tanja
(2)
Dywan, Agnieszka
(2)
Dąbrowska, Ewa (nauki medyczne)
(2)
Francuz, Sabina
(2)
Fruga, Aleksandra
(2)
Gaca, Konrad (1976-2018)
(2)
Górecka, Dominika (1980- )
(2)
Ida, Akiko
(2)
Iwańska, Katarzyna (tłumacz)
(2)
Jakubiak, Tomasz (1983- )
(2)
Karus-Wysocka, Katarzyna
(2)
Ketchum, Carolyn
(2)
Kieżun, Bartek (1976- )
(2)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(2)
Krzyżanek, Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(2)
Krzyżanowski, Krzysztof (tłumacz)
(2)
Kulawik, Ida
(2)
Kuroń, Jan
(2)
Lewandowa, Fanni
(2)
Lewandowska, Agata (dietetyk)
(2)
Lis, Hanna
(2)
Lis, Paweł
(2)
Loiseau, Anna
(2)
Malina, Dorota
(2)
Marecka, Marieta
(2)
Martin, Mélanie
(2)
Małota, Aleksandra
(2)
Moran, Michel
(2)
Murota, Maori
(2)
Nowakowska, Kaja
(2)
Ochman, Paweł
(2)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(2)
Palmowska, Anna
(2)
Paruzel, Kinga
(2)
Pieńkos, Magdalena (kulinaria)
(2)
Piszczek, Anna (polonistka)
(2)
Ploton, Olivier
(2)
Princet, Aline
(2)
Próchniewicz, Dorota
(2)
Pustelnik, Anastazja
(2)
Ruszkowska, Małgorzata (1979- )
(2)
Rączka, Remigiusz
(2)
Seeletso, Joseph (1971- )
(2)
Skotnicka, Paulina
(2)
Smile, Olga
(2)
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
(2)
Szczepański, Grzegorz (tłumacz)
(2)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(2)
Teperek, Agata (1988- )
(2)
Tkaczyk-Borówka, Edyta
(2)
Trojan, Eleonora
(2)
Urban, Viola
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(85)
2010 - 2019
(266)
2000 - 2009
(12)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(281)
1989-2000
(3)
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(353)
Wielka Brytania
(9)
Stany Zjednoczone
(2)
Włochy
(1)
Język
polski
(331)
angielski
(11)
włoski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(14)
9-13 lat
(8)
6-8 lat
(5)
Chorzy
(1)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(20)
Literatura angielska
(8)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(56)
Kuchnia wegetariańska
(36)
Potrawy dietetyczne
(26)
Kuchnia wegańska
(25)
Ciasta
(23)
Desery
(22)
Kuchnia polska
(17)
Kucharstwo
(16)
Weganizm
(13)
Odżywianie
(12)
Potrawy dla dzieci
(12)
Wegetarianizm
(12)
Zupy
(12)
Koktajle
(10)
Kuchnia włoska
(10)
Dieta bezglutenowa
(9)
Dieta niskowęglowodanowa
(9)
Kuchnia regionalna
(9)
Leczenie dietą
(9)
Słodycze
(9)
Dieta bezmleczna
(8)
Język angielski
(8)
Obiad
(8)
Dietetyka
(7)
Insulinooporność
(7)
Posiłki na wynos
(7)
Potrawy szybkie i łatwe
(7)
Kiszenie żywności
(6)
Napoje
(6)
Rośliny jadalne dzikie
(6)
Kuchnia japońska
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Kuchnia żydowska
(5)
Pieczywo
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Czekolada
(4)
Dieta oczyszczająca
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kolacja
(4)
Kuchnia pięciu przemian
(4)
Kuchnia śląska
(4)
Przyprawy
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Smoothies
(4)
Warzywa
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Śniadanie
(4)
Żywność
(4)
Chleb
(3)
Cukrzyca
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Fermentacja
(3)
Kasza
(3)
Kuchnia francuska
(3)
Kultura stołu
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Potrawy świąteczne
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Zero Waste
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Żywność bezglutenowa
(3)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Cholesterol
(2)
Chwasty
(2)
Cordon bleu (Paryż)
(2)
Cukiernictwo
(2)
Dieta
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Dieta paleo
(2)
Dieta wysokotłuszczowa
(2)
Dynia
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gotowanie
(2)
Jajka
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia gruzińska
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Kuchnie świata
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Niemowlę
(2)
Odporność
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Produkty i przetwory zbożowe
(2)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(2)
Rośliny ozdobne
(2)
Sery
(2)
Wódka
(2)
Śledź
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1901-2000
(2)
1201-1300
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Górny Śląsk
(2)
Japonia
(2)
Włochy
(2)
Ateny (Grecja)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Grecja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Palestyna (region)
(1)
Portugalia
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Powieść
(31129)
Kryminał
(9598)
Fantastyka
(8277)
Opowiadania i nowele
(7847)
Powieść obyczajowa
(6513)
Książka kucharska
(367)
Wiersze
(4944)
Biografia
(4373)
Opracowanie
(4228)
Thriller
(3898)
Poradnik
(3887)
Komiks
(3359)
Powieść angielska
(3264)
Film amerykański
(3106)
Powieść historyczna
(2629)
Fantasy
(2558)
Książki mówione
(2183)
Broszura
(2155)
Wydawnictwa popularne
(2144)
Romans
(2101)
Dokumenty dźwiękowe
(1962)
Antologia
(1873)
Publikacje dla dzieci
(1867)
Powieść przygodowa
(1865)
Publikacja bogato ilustrowana
(1828)
Przewodnik turystyczny
(1685)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1567)
Pamiętniki i wspomnienia
(1552)
Sensacja
(1454)
Pamiętniki polskie
(1441)
Film fabularny
(1413)
Podręczniki akademickie
(1382)
Dokumenty audiowizualne
(1381)
Reportaż
(1253)
Książki dla małych dzieci
(1202)
Podręcznik
(1196)
Dramat filmowy
(1170)
Książka obrazkowa
(1153)
Manga
(1143)
Bajki i baśnie
(1116)
Album
(1087)
Powieść młodzieżowa polska
(1087)
Serial filmowy
(1084)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(1052)
Powieść amerykańska
(1050)
Literatura dla dzieci
(1036)
Film obyczajowy
(1029)
Literatura polska
(985)
Publicystyka polska
(971)
Science fiction
(960)
Wywiad dziennikarski
(919)
Esej
(842)
Powieść psychologiczna
(798)
Powieść dziecięca polska
(792)
Encyklopedia
(783)
Publicystyka
(766)
Poezja polska
(764)
Przepisy kulinarne
(747)
Powieść młodzieżowa angielska
(726)
Powieść biograficzna
(724)
Adaptacja literacka
(719)
Horror
(701)
Materiały konferencyjne
(699)
Powieść francuska
(693)
Saga rodzinna
(638)
Monografia
(611)
Powieść rosyjska
(603)
Opowiadanie polskie
(600)
Film przygodowy
(567)
Film polski
(548)
Film animowany
(540)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(523)
Powieść niemiecka
(522)
Poezja dziecięca polska
(514)
Powieść erotyczna
(468)
Literatura podróżnicza polska
(446)
Komedia
(435)
Książka zabawka
(430)
Powieść szwedzka
(419)
Materiały pomocnicze dla szkół
(413)
Powieść dziecięca angielska
(402)
Źródła historyczne
(369)
Dramat (gatunek literacki)
(363)
Literatura
(359)
Szkice literackie polskie
(358)
Adaptacja filmowa
(352)
Relacja z podróży
(351)
Praca zbiorowa
(334)
Reportaż polski
(332)
Film familijny
(323)
Fraszki
(321)
Lektura z opracowaniem
(316)
Komedia filmowa
(314)
Materiały pomocnicze
(307)
Muzyka klasyczna
(302)
Pamiętniki amerykańskie
(302)
Film sensacyjny
(300)
Powieść grozy
(300)
Gry i zabawy umysłowe
(297)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(279)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(280)
Medycyna i zdrowie
(39)
Historia
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Dom i ogród
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Religia i duchowość
(2)
Biologia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Psychologia
(1)
367 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wiosna według Pięciu Przemian : przepisy wegetariańskie / Monika Biblis. - Wydanie 1., uzupełnione - [Toruń] : EscapeMagazine.pl, 2017. - 136 stron ; 21 cm.
Miejsce wydania podane za https://pl.wikipedia.org/wiki/EscapeMagazine.pl.
"Wiosna według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie" to fascynująca podróż po Pięciu Przemianach w towarzystwie Moniki Biblis. Tym razem autorka skupiła się na wiosennych potrawach wegetariańskich. Jeśli jesteś wegetarianinem, to trafiłeś we właściwe miejsce. Wypróbuj wegetariańskie przepisy zgodne z filozofią Pięciu Przemian i przekonaj się o mocy chińskiej medycyny naturalnej. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, to... pozostań sobą! Wiosenne dania wegetariańskie według Pięciu Przemian to doświadczenia kulinarne ze składnikami, które na pewno doskonale znasz. Publikacja w całości poświęcona jest gotowaniu wiosną. Zawiera 56 sprawdzonych przepisów wegetariańskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czekoladowe radości / redakcja Jadwiga Bielecka, Magdalena Drukort. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2013. - 80 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Pastelowe Smaki)
„Pastelowe smaki” to seria wyjątkowych książek kulinarnych. W każdej książce przepisy na 100 małych dań, które odwołują się do upodobań młodego pokolenia żyjącego „w biegu”, dbającego o linię, ceniącego oryginalną estetykę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
„Mamo, daj mi przepis” to książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury na wypieki przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie własnoręcznie spisywały je pieczołowicie w zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w kuchennych szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne słodkości na każdą okazję, począwszy od słodkich przekąsek po wyśmienite ciasta na święta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
To kolejna z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis”. Pierwsze dwie: „Ciasta i ciasteczka” i „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki” spotkały się z niezwykle ciepłym przyjęciem przez czytelników. Tym razem sięgamy po „Dania mięsne i rybne”. Leczo, gulasz, paprykarz, rolmopsy, zrazy, pulpety, krokiety, gołąbki, szaszłyki i różnego rodzaju sosy: pieczarkowy, chrzanowy czy myśliwski, komu z nas na samą myśl o tych daniach, nie przypomną się pyszne, rodzinne obiadki u mamy czy babci. Jak odtworzyć te smaki we własnym domu? Z naszą książką, w której zebraliśmy sprawdzone przez pokolenia receptury, zrobimy je bez problemu. Przepisy opatrzone zostały pięknymi fotografiami. Teraz będziemy mieć je zawsze pod ręką. Nasze mamy i babcie własnoręcznie zapisywały przepisy w kuchennych zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne potrawy na każdą okazję, począwszy od przekąsek po wyśmienite dania obiadowe. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować pyszne dania. Zamieszczono również poręczny przelicznik kulinarny, by ułatwić odmierzenie wymienionych w przepisach składników. Zgodnie z przyjętą konwencją serii, książka oprócz przepisów zawiera notes na własne zapiski kulinarne. Wszystko po to, żeby zebrane receptury mieć w jednym miejscu i móc zawsze łatwo po nie sięgać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
Na okładce podtytuł: sprawdzone przez pokolenia przepisy kuchni śląskiej.
To kolejna z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis”. Pierwsza „Ciasta i ciasteczka” spotkała się z niezwykle ciepłym przyjęciem przez czytelników. Tym razem gotujemy „Potrawy z warzyw, grzybów, kasz i mąki”. Nasze mamy i babcie własnoręcznie zapisywały przepisy w kuchennych zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne potrawy na każdą okazję, począwszy od przekąsek po wyśmienite dania obiadowe. Knedle, kluski, pierogi, racuszki, łazanki, omlety, naleśniki, gołąbki, różnego rodzaju surówki i sałatki, komu z nas na samą myśl o tych daniach, nie przypomną się pyszne, rodzinne obiadki u mamy czy babci. Jak odtworzyć te smaki we własnym domu? Z naszą książką, w której zebraliśmy sprawdzone przez pokolenia receptury, zrobimy je bez problemu. Przepisy opatrzone zostały pięknymi fotografiami. Teraz będziemy mieć je zawsze pod ręką. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować pyszne dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Great Gluten-Free Baking : Over 80 delicious cakes and bakes / Louise Blair. - London : Hamlyn, 2007. - 144 strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Indeks na stronach 142-143.
Following a gluten-free diet doesn't mean missing out on delicious cakes and bakes. From melt-in-the-mouth cookies and dainty fairy cakes to rustic homebaked bread and spoil-yourself chocolate cakes, here are over 80 easy recipes that everyone will love! Delectable treats for every occasion, from simple Feta and Herb Loaf to truly decadent Coconut and Mango Cake, plus a selection of really easy recipes for you and your children to enjoy baking together.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2021. - 342, [10] stron : ilustracje ; 25 cm.
Wiola Błazucka, znana jako Pierogi z Kimchi, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu! W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Spożywając je regularnie, zadbasz o zdrowie, a swojemu podniebieniu dostarczysz prawdziwej feerii smaków. Dowiesz się jak wiele superfoods masz wokół siebie na co dzień i zaczniesz wykorzystywać tę wiedzę! W książce znajdziesz listę polskich składników typu superfoods, które bez problemu znajdziesz w lokalnych sklepach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa dieta dla dzieci od 6. miesiąca do 6. roku życia. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci. W książce "Uczta dla maluszka" znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu dziecka, a także odpowiednio zbilansowane i smaczne posiłki dla najmłodszych - od chwili wprowadzenia pierwszych pokarmów do 6. roku życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne do pudełka / Grażyna Bober-Bruijn. - Warszawa : Muza, 2015. - 191, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Książka jest zbiorem przepisów na potrawy nadające się do zabierania ze sobą do pracy i dania dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. Przygotowanie tych potraw nie wymaga spędzenia przy kuchni dodatkowych godzin, są one raczej częścią tego, co zrobimy na obiad, podwieczorek lub kolację. Ponad 80 przepisów na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne, smaczne i zdrowe potrawy, które zapakowane do pudełka śniadaniowego lub termosu i zabrane do szkoły, pracy albo na wycieczkę staną się wartościowym posiłkiem. Ponad 300 zdjęć pokazuje, jak przygotowywać potrawy zdrowe i smaczne, aby było to źródłem codziennej przyjemności, a nie udręki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Il talismano della felicità : Antipasi, Condimenti, Salse. Volume 1 / Ada Boni. - Roma : Editore Colombo, 2004. - 144 strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Indice na stronach 114-144.
"Di Voi, Signore e Signorine, molte sanno suonare bene il pianoforte o cantare con grazia squisita, molte altre hanno ambitissimi titoli di studi superiori, conoscono le lingue moderne, sono piacevoli letterate o fini pittrici, ed altre ancora sono esperte nel tennis o nel golf, o guidano con salda mano il volante di una lussuosa automobile. Ma, ahimè, non certo tutte, facendo un piccolo esame di coscienza, potreste affermare di saper cuocere alla perfezione due uova al guscio." Ada Boni così iniziava, quasi settanta anni or sono, la dedica alle lettrici in una delle prime edizioni de "Il Talismano della Felicità" manuale di cucina, che raccoglieva in maniera ordinata e sistematica tutte le ricette da lei pubblicate, sin dal 1915. Questo volume, il primo di una serie, è dedicaro alle ricete riguardanti antipasti, condimenti e salse.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 Wło. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiem, co jem : przepisy z programu / Kasia Bosacka [oraz] Aleksandra Misztal. - Poznań : Publicat, cop. 2015. - 149, [3] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Przygotuj w domu zdrowsze wersje popularnych produktów i dań! Tytuł dla osób gotujących i dbających o jakość serwowanego przez siebie jedzenia. Dla fanów Kasi Bosackiej i programu „Wiem co jem”. W książce znajduje się ponad 70 przepisów na produkty, dania i napoje, które pojawiły się w kultowym programie „Wiem co jem”. Bez konserwantów i masy chemicznych dodatków: łatwe w przygotowaniu, dostępne i pyszne! Dzięki książce „Wiem co jem. Przepisy z programu”: z łatwością zamienisz kupowane produkty na ich zdrowsze i tańsze odpowiedniki, będziesz mieć wszystkie przepisy z programu zawsze pod ręką, ograniczysz spożycie substancji chemicznych i poczujesz ogromną różnicę w smaku. Przepisy zostały podzielone tematycznie na rozdziały, np.: ”Co tygrysy lubią najbardziej”, „Proste jak drut”, czy „Dziękuję, nie marnuję”. Przepiękne zdjęcia tworzą wyjątkowy klimat książki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
3, 4 lub 5 składników, parę minut na przygotowanie 200 łatwych przepisów z 5 kontynentów Do 6 składników, żeby ograniczyć wydatki. Nowy kulinarny przewodnik podróżników. Podróżowanie stało się coraz popularniejsze i również w Polsce pojawiły się restauracje serwujące dania z całego świata. Modne wyprawy do Tajlandii i Japonii spowodowały, że na polskie stoły trafiło sushi. Od kilku lat także kuchnia amerykańska uwodzi swoimi burgerami, bajglami oraz daniami z grilla i z rusztu. Natomiast jeśli chodzi o słodkości, blogi i książki kulinarne rozpropagowały: brownies, cheesecakes (serniki), donuts (pączki) czy muffinki. Nie należy się bać przygotowywania egzotycznych dań, ponieważ książka maksymalnie upraszcza techniki gotowania i ogranicza potrzebne składniki, które w tradycyjnych (zwłaszcza azjatyckich) kuchniach często są dość liczne i co najważniejsze, mimo owego ułatwienia dania nie tracą smaku! Uproszczone przepisy to łatwiejsze zakupy. Gdzie szukać produktów? W supermarketach i nawet w prowincjonalnych sklepach pojawiły się półki z produktami z całego świata, i są coraz lepiej zaopatrzone. Najwyższy czas sięgnąć po fartuch, by zaserwować bliskim egzotyczne dania tak samo smaczne, jak te próbowane podczas dalekich wojaży!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne – ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka – pełna smacznych zdjęć – udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
"Umami" to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora na okładce.
„Dzieci w kuchni” to łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Książkę rozpoczyna wprowadzenie na temat powiązań dzieci ze sztuką przyrządzania potraw. Wstęp poświęcony jest podstawowym technikom wykonania posiłków, regułom zdrowego żywienia oraz sposobom, dzięki którym dziecko może bezpiecznie przebywać w kuchni. Potrawy podzielono według ich różnego przeznaczenia: na śniadania, przekąski, obiady i kolacje, a także na dania świąteczne. Posiłki zostały zaplanowane dla 4 osób, ciasta i desery dla 6–8 osób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Tyt. oryg.: "A scuola di cucina dal mondo : attrezzi, tecniche, ricette e preparazioni di base illustrate step by step" 2012.
Jak przygotować oryginalne sushi, kugel, chili con carne czy guacamole? Jak upiec tradycyjne apple pie czy brownies? W tej książce znajdują się receptury opracowane przez szefów kuchni z różnych zakątków całego świata. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Preferujesz konkretne smaki, szukałeś przepisu na potrawę, której skosztowałeś podczas ostatniego urlopu? Publikacja w prosty, przystępny sposób pomoże Ci krok po kroku przyrządzić we własnej kuchni poszczególne, nietypowe dania. Sprawdzone w redakcyjnej kuchni przepisy pozwolą na zorganizowanie etnicznego wieczoru dla przyjaciół i z pewnością zachwycą również Twoich gości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesne zasady odżywiania : przepisy mistrzów : 144 przepisy na dania roślinne / LeAnne Campbell ; przekład Matylda Bortnowska. - Łódź : Galaktyka, copyright 2015. - 219, [1] strona, [64] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "The China study all-star collection : whole food, plant-based recipes from your favorite vegan chefs".
Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów promują jeden z najnaturalniejszych sposobów odżywiania oparty na nisko przetworzonej żywności roślinnej. Dr LeAnne Campbell, poprosiła światowej sławy kucharzy o przygotowanie prostych wegańskich przepisów. Czytelników mile zaskoczy szeroka gama niskotłuszczowych produktów i łatwość z jaką można przygotować pyszne i zdrowe potrawy. Ten praktyczny zbiór przepisów udowodni, że dobra kuchnia to nie tylko bogactwo smaków, ale również wspaniałe samopoczucie na co dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The China study cookbook".
Dowiedz się, w jaki sposób zastąpić tradycyjne produkty składnikami roślinnymi i które sposoby przygotowywania potraw pozwalają na zachowanie największej ilości wartości odżywczych. Pierwsza, bestsellerowa publikacja T. Colina Campbella Nowoczesne zasady odżywiania to jedna z najważniejszych książek o zdrowiu i żywieniu opublikowanych w ciągu ostatniej dekady. Na całym świecie sprzedano jej prawie milion egzemplarzy. Autorzy Nowoczesnych zasad odżywiania udowadniają, że winę za rozpowszechnienie chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca czy nowotwory, ponosi zachodnia dieta. Na podstawie jednego z największych badań w historii, dowodzą również, że dieta roślinna zapewnia optymalne zdrowie i może pomóc w leczeniu wielu chorób. Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce autorstwa córki T. Colina Campbella to zbiór przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, bazujących na najnowszych danych z zakresu medycyny i dietetyki. Dzięki tej książce przekonasz się, że zdrowe odżywianie wcale nie jest wyrzeczeniem, a dania roślinne to kulinarna rozkosz dla każdego! To po prostu bukiet pysznych i łatwych w przygotowaniu potraw roślinnych pozbawionych tłuszczów przetworzonych i z minimalną ilością cukru oraz soli. Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce są idealnym przepisem dla osób, które cenią dobry smak i dbają o swoje zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej