Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(69)
Forma i typ
Książki
(68)
Publikacje popularnonaukowe
(15)
Poradniki i przewodniki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(161)
wypożyczone
(11)
tylko na miejscu
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(36)
ZWM 5 (W45)
(11)
Koński Jar 10 (W109)
(8)
Nugat 4 (W112)
(18)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(2)
Braci Wagów 1 (W127)
(21)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(11)
Dembowskiego 12 (W131)
(1)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(13)
K.E.N. 21 (W139)
(12)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(4)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(1)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(9)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(6)
Barwna 8 (BD9)
(4)
Fanfarowa 19 (BD11)
(3)
Kłobucka 14 (BD37)
(6)
Na Uboczu 2 (BD60)
(7)
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(3)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(2)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kręglicka, Agnieszka
(2)
Majewski, Janusz (1931- )
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Modelski, Łukasz (1970- )
(2)
Nasierowska, Zofia (1938- )
(2)
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Adams, Julie Pointer
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Applebaum, Anne (1964- )
(1)
Arno, Anna (1984- )
(1)
Atkinson, Patricia
(1)
Babunashvili, Vaho
(1)
Baranowska, Natalia
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Bardel, Michał (1976- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bisek-Szladowska, Rozala
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Boberska, Marta
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Brillat-Savarin, Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brunetti, Ilaria
(1)
Bukowczan-Rzeszut, Agnieszka
(1)
Celada, Eva
(1)
Cesari, Luca (1984- )
(1)
Chojnowski, Karol
(1)
Chérisey, Côme de
(1)
Cieślik, Donata
(1)
Czapińska, Wiesława (1932-2010)
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Drasek-Kańska, Malina
(1)
Dywan, Agnieszka
(1)
Eco, Umberto (1932-2016)
(1)
Escoffier, Michel
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gaudry, François-Régis (1975- )
(1)
Gilbert, Elizabeth (1969- )
(1)
Granville, Adam
(1)
Grynberg, Mikołaj (1966- )
(1)
Guze, Joanna (1917-2009)
(1)
Honoré, Carl
(1)
Horodyska, Ewa (1964- )
(1)
Huszcza, Romuald (1950- )
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jackowicz, Jan
(1)
Jakubowska, Justyna
(1)
Jasińska-Jastrun, Ewa (1972- )
(1)
Jurksztowicz, Anna (1963- )
(1)
Kalinowski, Andrzej (1959- )
(1)
Kalniņa, Irma (1950- )
(1)
Karaszewski, Zbigniew (1954- )
(1)
Kinsella, Kajsa
(1)
Kledzik, Emilia (1982- )
(1)
Kochiashvili, Zurab
(1)
Kolecki-Majewicz, Tomasz
(1)
Kostioukovitch, Elena (1958- )
(1)
Kozioł, Andrzej
(1)
Kręglicki, Marcin
(1)
Kuhl, Anke (1970- )
(1)
Kumaniecka, Janina (1940-2007)
(1)
Kłodecki, Mateusz
(1)
Lengren, Katarzyna (1951- )
(1)
Liebling, A. J. (1904-1963)
(1)
Loth, Roman (1931- )
(1)
Loth-Ignaciuk, Agata
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Maclean, Charles
(1)
Majewski, Lech (1947- )
(1)
Majewski, Lech (1953- )
(1)
Makłowicz, Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (pol.)
(1)
Malaguzzi, Silvia
(1)
Malerba, Giulia
(1)
Malinowska-Grupińska, Dorota (1956- )
(1)
Matusiak, Anna (1940- )
(1)
Maxeiner, Alexandra (1971- )
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Mazet-Delpeuch, Daniele (1942- )
(1)
Michalczuk, Anna
(1)
Mizielińska, Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński, Daniel (1982- )
(1)
Molęda, Katarzyna
(1)
Morka, Ewa
(1)
Ochab, Maryna (1946- )
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Olszański, Tadeusz (1929- )
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko, Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini, Carlo (1949- )
(1)
Pierini, Alessandra
(1)
Polak, Radek
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Próba, Maciej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(37)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(68)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(64)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Język angielski
(4914)
Kobieta
(4463)
Przyjaźń
(2972)
Rodzina
(2783)
Relacje międzyludzkie
(2364)
Kultura stołu
(-)
film amerykański
(2290)
Tajemnica
(2107)
Miłość
(2018)
Śledztwo i dochodzenie
(1939)
II wojna światowa (1939-1945)
(1668)
Zabójstwo
(1576)
Dziewczęta
(1409)
Film obyczajowy
(1401)
Nastolatki
(1376)
Zwierzęta
(1351)
Magia
(1306)
Dramat (film)
(1273)
Rodzeństwo
(1193)
Życie codzienne
(1190)
Dramat
(1171)
Język rosyjski
(1155)
Uczucia
(1086)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1047)
Dzieci
(1018)
Kultura
(999)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(974)
Film animowany
(945)
Komedia filmowa
(912)
Policjanci
(887)
Małżeństwo
(884)
Serial filmowy
(884)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(863)
Psy
(859)
Sekrety rodzinne
(844)
Koty
(815)
Podróże
(814)
Sztuka
(798)
Uczniowie
(798)
Władcy
(796)
Ludzie a zwierzęta
(795)
Trudne sytuacje życiowe
(765)
Literatura polska
(755)
Historia
(729)
Relacja romantyczna
(723)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Osoby zaginione
(707)
Chłopcy
(702)
Wojsko
(701)
Film sensacyjny
(682)
Wybory życiowe
(675)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(663)
Dziennikarze
(654)
Język polski
(637)
film polski
(627)
Mężczyzna
(618)
Wychowanie w rodzinie
(603)
Politycy
(601)
Prywatni detektywi
(593)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Film grozy
(569)
Matki i córki
(569)
Uprowadzenie
(567)
Wojna
(566)
Czarownice i czarownicy
(555)
Powieść angielska
(555)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Poszukiwania zaginionych
(537)
Arystokracja
(524)
Samorealizacja
(520)
Nauka
(519)
Serial telewizyjny
(519)
Holokaust
(512)
Zakochanie
(509)
Wakacje
(502)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(482)
Pisarze
(473)
Zemsta
(471)
Język niemiecki
(470)
Śmierć
(464)
Społeczeństwo
(463)
Kościół katolicki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(448)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(431)
Ojcowie i córki
(426)
Literatura dziecięca angielska
(421)
Film kryminalny
(420)
Samotność
(417)
Chrześcijaństwo
(415)
Dojrzewanie
(414)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Temat: czas
1901-2000
(8)
1601-1700
(6)
2001-
(6)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
1501-1600
(4)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-
(1)
1918-1939
(1)
2001-0
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Włochy
(4)
Japonia
(2)
Bliski Wschód
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Mezopotamia
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Szwecja
(1)
Warszawa
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(18)
Opracowanie
(13)
Poradnik
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Wydawnictwa popularne
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Książka kucharska
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Esej
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Pamiętniki polskie
(2)
Album
(1)
Antologia
(1)
Encyklopedia
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż polski
(1)
Spis
(1)
Szkice literackie niemieckie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(18)
Kulinaria
(17)
Etnologia i antropologia kulturowa
(14)
Kultura i sztuka
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
69 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 94(4) (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Eating up Italy.
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pragniesz książki, która w przystępny sposób wprowadzi Cię do świata kuchni włoskiej? Jednocześnie chcesz, aby zatrzymała Cię tam na długo, oferując coraz trudniejsze i ciekawsze przepisy? W takim razie jedyną książką, której potrzebujesz, jest "Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej". Stanowi kompendium wiedzy, które nie zawiera w sobie jedynie suchych przepisów. Znalazły się tutaj liczne ilustracje, zdjęcia, wykresy, anegdoty oraz portrety wybitnych postaci - kuchnia zaczyna się przecież od ludzi. Książka opisuje nie tylko klasyczne potrawy włoskie - znalazło się w niej także wiele nowoczesnych potraw, które dopiero niedawno zrodziły się na tych gorących terenach południa. Oczywiście najlepiej będą smakować z prawdziwymi włoskimi produktami, a w tym z wyjątkowymi serami, makaronami, winami, a nawet piwami. Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 Rew. (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - [Olszanica] : Bosz ; [Piaseczno] : Heraclon International - Storybox.pl, [2021]. - 2 CD (32 godz.) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę „podręcznika dla klas wyższych”. To pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Tytuł odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Cybisa 6 (W134)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Coreana Varsoviensia)
Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
IQuchnia czyli Jak inteligentnie jeść i pić / Anna Jurksztowicz. - Warszawa : Edipresse Polska, cop. 2016. - 238, [2] s. : il. kolor. ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
Jak być perfekcyjną panią domu, nie siedząc w kuchni godzinami? Jak świadomie kupować, gotować, karmić rodzinę, przyjaciół i siebie? Jak inteligentnie być na diecie, jeść, pić i nie tyć? Znajdziecie tu przepisy i porady przyprawione szczyptą humoru Autorki. Gotowanie to dla mnie WIELKA PRZYJEMNOŚĆ!!! Jeszcze nikt (mam taką nadzieję) na tym nie ucierpiał. Gotowanie jest wspaniałym sposobem na odstresowanie i jest sztuką, gdyż wymaga odwagi i kreatywnego podejścia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uroczysta kolacja w restauracji, niedzielne śniadanie z rodziną, obiad w szkolnej stołówce - nieważne, przy jakim stole się siedzi, zasady savoir-vivre’u obowiązują zawsze. Tylko dzieci nie zawsze o tym wiedzą. Żeby pomóc im zrozumieć, dlaczego myje się dłonie przed posiłkiem, nie trzyma łokci na blacie, a tylko niektóre potrawy je palcami, trzeba się wykazać nie lada cierpliwością albo… powierzyć to zadanie specjaliście. Irma Kalniņa zrozumiale i z wdziękiem opowiada o dobrych manierach przy stole, wyjaśnia, dlaczego są one ważne, i pokazuje, że mogą się przydać także w innych, niezwiązanych z jedzeniem sytuacjach. Irma Kalniņa jest uznaną międzynarodową ekspertką w dziedzinie komunikacji i etykiety biznesowej. Odebrane w dzieciństwie dobre wychowanie miało kluczowe znaczenie w dorosłym życiu autorki, dało jej poczucie swobody i pewności siebie w najróżniejszych sytuacjach - zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i na oficjalnych bankietach dyplomatycznych organizowanych w stolicach państw na całym świecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39/D (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Nordicana : za co kochamy Skandynawię / Kajsa Kinsella ; [tłumaczenie Justyna Rudnik]. - Warszawa : Foksal, cop. 2016. - 187, [5] stron : ilustracje ; 21x21 cm.
Tyt. oryg.: Nordicana : 100 icons of Scandi culture & Nordic cool.
U dołu s. tyt.: Buchmann.
Cała Skandynawia w 100 hasłach! Moda na Skandynawię trwa w najlepsze. "Nordicana" to pięknie ilustrowany przewodnik po wszystkim tym, za co kochamy Skandynawię - przedmioty, zjawiska, trendy oraz ludzie. Z krótkich, błyskotliwych tekstów dowiemy się wszystkiego, co należy wiedzieć o kulturze, sztuce i historii Półwyspu Skandynawskiego. 100 haseł i pojęć związanych ze Skandynawią - kultura i sztuka, historia i obyczaje, ludzie, przedmioty, styl życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świat opilców i oźralców / Andrzej Kozioł. - Kraków : Petrus, copyright 2018. - 263, [2] strony ; 20 cm.
Ta niezwykła książka bucha zapachem wołowych i wieprzowych pieczeni, wonią skwierczącego na rożnie ptactwa, pachnie egzotycznymi przyprawami i swojskim ciastem, upaja aromatem wina oraz piwa, skrzy się kolorami szlachetnych nalewek. Historia - opowiadana ze swadą i niezwykle ciekawie - toczy się w niej nie na polach bitew, nie w izbach parlamentów, ale przy biesiadnych stołach, przy dźwięku szkła i wtórze toastów. Bo historia to także opowieść o miłych nam, ludziom, przypadłościach – obżarstwie i opilstwie. I hańba temu, kto o tym źle myśli, bowiem nie należy ufać ludziom, którzy mało jedzą: w ogólności są to zazdrośni albo złośnicy. Wstrzemięźliwość jest cnotą nietowarzyską.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wędrowiec)
A. J. Liebling (1904-1963) twierdził, że sens w życiu mają tylko dwie rzeczy - jedzenie i miłość (w tej kolejności). W Między posiłkami... oddaje się tym dwóm pasjom. Współcześni foodies nie mają szans dorównać mu w sztuce spożycia, a dietetycy z pewnością umieściliby ten tom na liście ksiąg zakazanych. Ilość i różnorodność zjadanych przez Lieblinga mięs, oceniana z dzisiejszej perspektywy, graniczy z absurdem. Jest to jednak przede wszystkim skrząca się lekko sarkastycznym humorem książka opowiadająca o Paryżu i jego mieszkańcach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na całym świecie ludzie smażą placki z mąki i wody na rozgrzanej blasze. Czasami dodają jajko, mleko albo drożdże. Nazywają je różnie w swoich językach, doprawiają na słono, ostro lub słodko. Te placki to naleśniki, pankejki, serawi, bliny, tortille i wiele innych. Z tej bogato ilustrowanej książki kucharskiej dowiecie się, kiedy wysiać ziarna na mąkę, czy łatwo jest wydoić krowę oraz skąd się bierze masło. Poznacie przepisy na naleśniki z całego świata i przekonacie się, że WSZYSCY JEDZĄ NALEŚNIKI.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Na rogu świata i nieskończoności : wspomnienia o Franciszku Fiszerze / zebrał i oprac. Roman Loth. - Wyd. 1 w tej ed. - Warszawa : Iskry, cop. 2002. - 364, [4] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Zbiór wspomnień o Wielkim Francu, jak mówiono o Franciszku Fiszerze, ale również doskonały przewodnik po jego Warszawie, który dzięki pasji i skrupulatności autora oddaje niepowtarzalną atmosferę tamtych czasów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Fiszer F. (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 929 Fiszer F.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Fiszer F. (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 394/395 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak Węgier / Robert Makłowicz. - Kraków : Znak, 2006. - 149, [3] s. : il. (gł. kolor.) ; 23 cm.
(Podróże kulinarne Roberta Makłowicza / Robert Makłowicz)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tłumaczenie: Ewa Morka]. - Warszawa : Arkady, © 2009. - 383, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
(Leksykon : Historia, Sztuka, Ikonografia / Arkady)
Indeks.
Tytuł oryginału: Il cibo e la tavola.
Jak wszystkie leksykony z tej serii, stanowi źródło dokładnych informacji, popartych doskonałymi ilustracjami. Książka jest podzielona na rozdziały: Kontekst religijny i kulturowy, Od alegorii do martwej natury, Miejsca i obyczaje związane z jedzeniem, Potrawy i napoje, Stół i sprzęty. Tom zilustrowano grafiką i reprodukcjami obrazów znanych malarzy przedstawiających życie wokół stołu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75 (1 egz.)
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 316 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej