Sorting
Source
Katalog zbiorów
(14)
Form of Work
Książki
(14)
Poradniki i przewodniki
(10)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(15)
Branch
6-go Sierpnia 23 (W34)
(9)
Braci Wagów 1 (W127)
(4)
Kłobucka 14 (W135)
(1)
K.E.N. 21 (W139)
(1)
Author
Durnowska, Małgorzata
(6)
Drukort, Magdalena
(5)
Horosiewicz, Beata
(1)
Kret, Jarosław (1963- )
(1)
Śleżańska, Maria
(1)
Year
2010 - 2019
(14)
Time Period of Creation
2001-
(10)
Country
Poland
(14)
Language
Polish
(14)
Subject
Kuchnia polska
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
Białka
(1)
Cholesterol
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Fast food
(1)
Hamburger
(1)
Kaszotto
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Obiad
(1)
Odżywianie
(1)
Pizza
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Risotto
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rośliny użytkowe
(1)
Tortilla
(1)
Warzywa i owoce kiszone
(1)
Weganizm
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(11)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Przepisy kulinarne
(4)
Poradnik
(1)
Domain
Kulinaria
(11)
14 results Filter
Book
In basket
Naturalna farmacja : jedzenie, które smakuje i leczy / [redakcja Magdalena Drukort]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Na okładce : właściwości lecznicze, działanie oczyszczające, wartości odżywcze.
Czy wiesz, że pomidor reguluje ciśnienie, kiwi poprawia kondycję oczu, halibut obniża poziom trójglicerydów, a orzechy włoskie działają przeciwzakrzepowo? Tak, dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a jeśli odżywiamy się mądrze, jedzenie może nas leczyć. W „Naturalnej farmacji” znajdziesz przepisy na dania pełne wartości odżywczych, przyrządzone ze składników, które zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu schorzeń lub wręcz pomagają z nimi walczyć. Dowiedz się, co jeść, aby cieszyć się dobrą kondycją – mieć prawidłowy poziom cukru i cholesterolu, poprawić funkcjonowanie jelit, zabezpieczyć się przed nadciśnieniem oraz uniknąć wielu innych dolegliwości.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 615 (1 egz.)
Book
In basket
Nowa kuchnia polska / redakcja Magdalena Drukort. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 191, [1] strona : fotografie ; 28 cm.
Na okładce podtytuł: Klasyczne przepisy we współczesnej odsłonie ; świeżo, modnie, zdrowo.
Współczesny styl życia nie sprzyja kultywowaniu tradycjom kulinarnym, wyniesionym z domu rodzinnego. Dziś, z braku czasy, staramy się przyrządzać posiłki szybko i prosto oraz coraz większą wagę przywiązujemy do wartości dietetycznej jedzenia. Dbając o sylwetkę i zdrowie częściej sięgamy po produkty roślinne i rezygnujemy z niektórych dań mięsnych czy słodyczy. Jednocześnie chętnie wracamy do tradycyjnych smaków, szczególnie w święta czy przy okazji rodzinnych spotkań. Jak to wszystko razem pogodzić? Wystarczy skorzystać z "Nowej kuchni polskiej".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
To wyjątkowa książka kucharska, gdyż dzięki niej przestanie cię dręczyć odwieczne pytanie: „Co dziś zrobić na obiad?”. Znajdziesz tu różnorodne propozycje na gorąco – od zup i potraw warzywnych, przez mięsa i ryby, po dania na bazie makaronu, kaszy i ryżu oraz specjały mączne. Są to pomysły łatwe i nieco trudniejsze, odpowiednie na co dzień i na specjalną okazję. Dzięki tak urozmaiconemu menu bez trudu wybierzesz przepisy dopasowane do twoich preferencji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Coraz więcej osób boryka się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL we krwi, który prowadzi do poważnych schorzeń - miażdżycy, zawału, choroby wieńcowej… Jak zatem zadbać o prawidłowy cholesterol, zredukować poziom tego złego, a podnieść tego dobrego? Przede wszystkim należy wzbogacić dietę w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, czyli omega-3 i omega-6! Z naszej książki dowiesz się, które produkty zawierają najwięcej tych niezwykle zdrowych związków tłuszczowych, a także w jaki sposób przyrządzać z nich posiłki, aby miały jak najwięcej wartości odżywczych. Przekonaj się, jak wiele różnorodnych dań można skomponować, wykorzystując ryby, awokado, orzechy czy ziarna.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Braci Wagów 1 (W127)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Na okladce logo: Book&Cook.
Czy wiesz, co kryje się pod hasłem superfood? To produkty odznaczające się wyjątkowo dużą wartością odżywczą, obfitujące w składniki niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Do superżywności zaliczają się nie tylko egzotyczne odkrycia w rodzaju komosy ryżowej, jagód goji czy spiruliny, ale także artykuły znane w polskiej kuchni od wieków! Takie swojskie składniki, jak: buraki, jarmuż, kiszona kapusta, dynia, płatki owsiane czy kasza jaglana, również mają nieprzeciętne walory prozdrowotne. W naszej książce znajdziesz przepisy na różnorodne specjały przyrządzane wyłącznie z krajowej superżywności. Są to przekąski, sałatki, zupy, a nawet dania obiadowe i desery świetnie wpisujące się w polską tradycję kulinarną.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Domowe burgery, pizze, tortille i wrapy / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 156, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Na okładce: Book & Cook.
Wielu z nas lubi „złapać coś szybkiego na ząb” – frytki, hot dogi, hamburgera z niezapomnianym smakiem keczupu! Czasami szybkie tempo życia rodzi konieczność korzystania z fast foodów. Ale tylko domowe posiłki ze świeżych, wartościowych składników, przygotowane bezpośrednio przed spożyciem, zawierają cenne składniki odżywcze. Połączcie jedno z drugim, przyrządzając domowe burgery, pizze czy wrapy, ale bez nadmiaru soli i starego tłuszczu. Polecamy przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania przekąski. Spróbujcie na śniadanie zrobić burgera z cielęciną, do pracy weźcie tortillę z łagodnym sosem i warzywami. Wybierzcie coś ciepłego na kolację, np.margheritę czy quesadillę z brokułami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Eko kuchnia : jedz naturalnie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce logo portalu kulinarnego BOOK & COOK.
Chcesz czuć się zdrowo? Wyeliminuj z jadłospisu półprodukty, dania gotowe, fast foody, gazowane napoje oraz pełne cukru i tłuszczów trans słodycze. W zamian postaw na świeże, jak najmniej przetworzone składniki pochodzące z godnych zaufania źródeł – po prostu uczyń swoją kuchnię ekologiczną i jedz w zgodzie z naturą.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Book & Cook.
Na okładce: Włoskie i swojskie klimaty, czyli inspiracje dla lekkich i łatwych do przygotowania ciepłych posiłków na bazie ryżu i kaszy.
Risotto to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, które dobrze się zadomowiło w Polsce. Bazą jest włoski ryż arborio, bulion i wino, natomiast lista dodatków jest właściwie nieskończona i można ją uzupełniać według własnej fantazji. Proponujemy m.in. proste, lecz wykwintne risotto z miętą i cytryną, z gorgonzolą, ze szpinakiem czy dynią w roli głównej. Dla wielbicieli owoców morza – z krewetkami, a dla amatorów potraw mięsnych – z kurczakiem. Jeśli ryż zastąpimy kaszą, otrzymamy bardziej swojskie, a jednocześnie modne ze względu na swoje odżywcze walory kaszotto. Można do niego użyć zarówno kaszy gryczanej, jak i jęczmiennej, najlepiej o dużych ziarnach, czyli typu pęczak. W naszej książce polecamy kaszotto z leśnymi grzybami, z brokułem i orzechami, z porem i zielonym groszkiem i wiele innych – równie smacznych!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Book & Cook.
Na okładce: roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. Najlepsze przepisy na dania roślinne pełne wartości odżywczych.
Białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc. Polecamy roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. To amarantus, pestki dyni, ziarna słonecznika, soczewica, fasola, kasze oraz orzechy. Dodaj masło orzechowe do owsianki, komosę przyrządź z pieczonymi warzywami, a kaszę gryczaną podaj ze szpinakiem. Ugotuj zupę z soczewicy lub fasoli. Z orzechów, sezamu i pestek słonecznika zrób energetyczne batoniki granola, migdały przeznacz na pyszne mleczko roślinne. Przepisów jest mnóstwo – skorzystaj z nich i skomponuj zdrowe i pyszne posiłki roślinne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Kłobucka 14 (W135)
There are copies available to loan: sygn. 641.5 (1 egz.)
Book
In basket
Zioła i kwiaty na talerzu / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań: Olimp Media, copyright 2018. - 191 stron : ilustracje ; 23 cm.
Zioła i kwiaty nadają potrawom wyjątkowy charakter – risotto z cytryną i miętą nie jest banalnym dodatkiem do mięsa czy ryby, a sałatka z łososiem udekorowana bratkami zamienia się w romantyczną przekąskę.Polecamy przepisy na te i wiele innych przysmaków z bazylią, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, szałwią, bratkami, chabrami, lawendą, czarnym bzem… Znajdziesz tu także informacje na temat uprawy ziół i jadalnych kwiatów, m.in. gdzie najlepiej założyć ziołową rabatę oraz jak urządzić herbarium na balkonie lub parapecie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Braci Wagów 1 (W127)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Zapiekane mięsa, warzywa i sery / [red. Beata Horosiewicz]. - Poznań : Olimp Media, cop. 2012. - 171, [5] s. ; il. ; 25 cm.
Każdy przyzna, że potrawy zapieczone w piekarniku są po prostu pyszne. W tej książce zaprezentowano przepisy na zapiekane mięsa, warzywa i sery. Znajdują się tu pomysły na specjały pochodzące spoza Polski, np. pomidory po prowansalsku czy włoskie lasagne i cannelloni, ale także na swojskie dania z ziemniaków i kiszonej kapusty. Przedstawiono propozycje na codzienne posiłki ľ np. zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową ľ oraz na specjalne okazje ľ np. roladki z cukinii z mięsem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Braci Wagów 1 (W127)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Jarosław Kret, popularny prezenter telewizyjny, zaprasza w niepowtarzalną podróż po kuchni Indii, tak różnorodnej i fascynującej jak ten subkontynent, zamieszkiwany m.in. przez niejedzących wołowiny hindusów, nieuznających wieprzowiny muzułmanów oraz dżinistów i buddystów, którzy wcale nie spożywają mięsa. Nie jest to tradycyjna książka kucharska służąca jedynie do gotowania. To również, a może przede wszystkim, książka do poczytania - przepisy kulinarne są okraszone bowiem licznymi wspomnieniami, anegdotami i spostrzeżeniami autora. Znajdziesz tu zatem nie tylko receptury na intrygującą potrawę alu z ziemniaków czy deser gulabjamun godny stołu maharadży, ale także opowieści o spotkaniu z bożyszczem Bollywood Anu Kapoorem czy biesiadzie w stylu bangladeskim, która odbyła się w... Krośnie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Reprint niezwykle popularnej przed wojną książki kucharskiej. Publikacja zawiera imponującą liczbę 1635 przepisów o różnym stopniu trudności. Obok dań na codzienne posiłki autorka podaje propozycje na wystawne obiady i kolacje. Zdradza również sekrety dotyczące domowego gospodarstw, które powinna znać "każda dobra i skrzętna gospodyni". Niespotykane bogactwo kulinarnych pomysłów z pewnością zadziwi współczesnych amatorów dobrej kuchni, a rady sprzed lat mogą być przydatne także obecnie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media Spółka, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przespisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Braci Wagów 1 (W127)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again