Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(53)
Forma i typ
Książki
(53)
Poradniki i przewodniki
(17)
Proza
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Poezja
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(99)
wypożyczone
(15)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(11)
ZWM 5 (W45)
(6)
Koński Jar 10 (W109)
(1)
Nugat 4 (W112)
(8)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(6)
Braci Wagów 1 (W127)
(10)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(2)
Dembowskiego 12 (W131)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(10)
K.E.N. 21 (W139)
(1)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(11)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(1)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(1)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(12)
Barwna 8 (BD9)
(11)
Fanfarowa 19 (BD11)
(9)
Kłobucka 14 (BD37)
(8)
Na Uboczu 2 (BD60)
(6)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Floriańczyk, Barbara
(2)
Głowińska, Anita
(2)
Głowińska, Anita. Kicia Kocia
(2)
Molenda, Jarosław (1965- )
(2)
Mortka, Marta
(2)
Sykes, Julie (1963- )
(2)
Sykes, Julie (1963- ). Akademia Jednorożców
(2)
Truman, Lucy
(2)
Łuczaj, Łukasz (1972- )
(2)
Affek, Wojciech
(1)
Aker, Rupert
(1)
Astley, Neville
(1)
Baker, Mark (1959- )
(1)
Białołęcka-Kobyra, Mariola
(1)
Bielecka, Justyna
(1)
Biliński, Witold
(1)
Bohne, Burkhard
(1)
Bone, Emily
(1)
Bonnassieux, Marie-Pierre
(1)
Bosak, Wojciech
(1)
Byra, Agata
(1)
Błażejewska-Stuhr, Katarzyna
(1)
Carper, Jean
(1)
Casta, Stefan (1949- )
(1)
Chomicz, Aleksandra
(1)
Danielak, Filip
(1)
Dmitroca, Zbigniew (1962- )
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Dziubak, Emilia (1982- )
(1)
Eduardo Muñoz, Iban
(1)
Ekstedt, Niklas (1978- )
(1)
Elffers, Joost (1946- )
(1)
Elford, Sally
(1)
Ennart, Henrik (1960- )
(1)
Figlewska, Joanna
(1)
Freymann, Saxton (1958- )
(1)
Frączek, Agnieszka (1969- )
(1)
Gawłowska, Agnieszka
(1)
Gessler, Lara
(1)
Guerre, Isabelle
(1)
Gworek, Mirosław (1966- )
(1)
Happonen, Kaisa
(1)
Hasenöhrl, Romana
(1)
Hessayon, D. G
(1)
Huzar-Czub, Katarzyna
(1)
Ignerska, Marta (1978- )
(1)
Ignotofsky, Rachel (1989- )
(1)
Jakubowski, Tadeusz
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska, Magdalena
(1)
Jastrzębowski, Szymon
(1)
Jałowiec-Sawicka, Magdalena
(1)
Keogh, Michelle
(1)
Kierat, Justyna
(1)
Kimbell, Katy (1973- )
(1)
Kleszcz, Ewa (tłumaczka)
(1)
Korobkiewicz, Magdalena
(1)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(1)
Kullmann, Folko (1972- )
(1)
Kunkel, Erin
(1)
Lawson, Nigella (1960- )
(1)
Lentz, Christiane
(1)
Lipczyńska-Gil, Marta
(1)
Loftus, David
(1)
Luŝevsʹka, Oksana
(1)
Marrone, Teresa
(1)
Mayer, Joachim
(1)
Mazur, Krystyna (tłumacz)
(1)
Mierzwa, Waldemar
(1)
Mika, Augustyn (1935- )
(1)
Mikulska, Katarzyna (zielarstwo)
(1)
Montt, Alberto (1972- )
(1)
Mossberg, Bo (1935- )
(1)
Mumm, Kerstin
(1)
Nordling, Natalia
(1)
Nowakowska, Kaja
(1)
Oberbeil, Klaus (1935- )
(1)
Okrasko, Katarzyna
(1)
Pająk, Zofia
(1)
Pluta, Stanisław
(1)
Princet, Aline
(1)
Prochenka, Tomasz
(1)
Richter-Magnuszewska, Jola (1972- )
(1)
Robinson, Vickie
(1)
Rudnik, Justyna
(1)
Ruszkowska, Małgorzata (1979- )
(1)
Sawicka-Danielak, Marta
(1)
Shockey, Christopher
(1)
Shockey, Kirsten K
(1)
Skarżyńska, Katarzyna
(1)
Sowińska, Agnieszka
(1)
Stradecka, Alina
(1)
Strauss, Friedrich
(1)
Stróżyńska-Goraj, Katarzyna
(1)
Sypnik-Pogorzelska, Ewa
(1)
Szeliga, Madlena
(1)
Teperek, Agata (1988- )
(1)
Tillman, Karielyn
(1)
Trzcińska-Hildebrandt, Agata
(1)
Vanetti, Giorgio
(1)
Vasko, Anne (1969- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(16)
2010 - 2019
(30)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(38)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(49)
Ukraina
(1)
Język
polski
(50)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(18)
0-5 lat
(12)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(3)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura fińska
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Temat
Owoce
(36)
Warzywa
(22)
Ogrodnictwo
(5)
Potrawy z ryb i owoców morza
(5)
Owoce leśne
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Żywność
(4)
Kiszenie żywności
(3)
Nasiona
(3)
Odżywianie
(3)
Orzechy
(3)
Owoce egzotyczne
(3)
Rośliny
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Rośliny ozdobne
(3)
Uprawa roślin
(3)
Uprawa w pojemnikach
(3)
Jednorożec (stworzenie fantastyczne)
(2)
Kicia Kocia (postać fikcyjna)
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Owoce jagodowe
(2)
Pestka (część owocu)
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Przyjęcia dziecięce
(2)
Szkoły magii
(2)
Słodycze
(2)
Alkohole
(1)
Anatomia roślin
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Architektura krajobrazu
(1)
Balkon
(1)
Ciasta
(1)
Ciasta serowe
(1)
Ciasta z owocami
(1)
Cytrusy
(1)
Desery
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dietetyka
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Gotowanie
(1)
Koktajle
(1)
Koty
(1)
Kuchnia mazurska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Kwiat (część rośliny)
(1)
Las
(1)
Mazurzy
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Miasto-ogród
(1)
Mięso
(1)
Morfologia roślin
(1)
Niedźwiedzie
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Owady
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Rośliny leśne
(1)
Rośliny łąkowe
(1)
Runo leśne
(1)
Rybacy śródlądowi
(1)
Rybołówstwo
(1)
Ryby słodkowodne
(1)
Serniki
(1)
Sezonowość
(1)
Suszarnictwo
(1)
Suszenie
(1)
Targi i wystawy
(1)
Tereny zielone
(1)
Uczucia
(1)
Wegetarianizm
(1)
Winiarstwo
(1)
Wino
(1)
Witaminy
(1)
Zboże
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Śledź
(1)
Świnka Peppa (postać fikcyjna)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Mazury
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Książka kucharska
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Opracowanie
(7)
Poradnik
(7)
Broszura
(6)
Książka obrazkowa
(5)
Książki dla małych dzieci
(4)
Opowiadania i nowele
(4)
Wiersze
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Fantasy
(2)
Powieść
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Album
(1)
Horror
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Rymowanki
(1)
Zagadki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(13)
Biologia
(5)
Dom i ogród
(5)
Edukacja i pedagogika
(4)
Hobby i czas wolny
(4)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
53 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Fermentacja to sztuka i prawdziwa przygoda! I ogromne pole do eksperymentowania! Z powodzeniem można kisić nie tylko popularne warzywa, ale także dzikie rośliny, a nawet grzyby. Przepyszne efekty zaskoczą nawet ciebie. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak BEZPIECZNIE i smacznie fermentować to, co rośnie wokół nas (dzika marchew, lipa, bez lilak, boczniak, rdestowiec, żółtlica, głóg, stokrotka i wiele innych). Kiszonki i fermentacje to nie tylko kulinarna fantazja! To przede wszystkim samo zdrowie – jedzenie kiszonek i innych fermentowanych produktów pozytywnie wpływa na nasz organizm: wzmacnia jelita, poprawia trawienie i zwiększa odporność. Poznaj również Dzikie smaki. Kuchnię zwariowanego zbieracza roślin, gdzie znajdziesz przepisy na pyszne dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Planujesz odpoczynek w otoczeniu przyrody? Wydaje ci się, że z dala od cywilizacji jesteś skazany na suchy prowiant, dania w proszku i kupne przekąski? Nic bardziej mylnego! Pieczone na ognisku pieczywo, plenerowe zupy, pesto ze świeżych roślin, sałatki z kwiatów, korzenne placki, a nawet pierogi, makarony i kotlety – to tylko niektóre z dań, które możesz przyrządzić na świeżym powietrzu! Wystarczy odpowiedni sprzęt, kilka składników oraz rośliny, które znajdziesz wokół siebie. Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ogród w torebce : Nowe pomysły na ogród bez grunt i ziemi! / Romana Hasenöhrl. - Warszawa : Bellona, copyright 2018. - 151 stron : ilustracje kolorowe, fotografie ; 24 cm.
Tłumaczenie wydawnictwa.
Samodzielna uprawa warzyw i ziół – po to, żeby urządzić ogródek w torbach nie trzeba posiadać nawet jednego metra kwadratowego ziemi - w zupełności wystarczy trochę zapału. Sałata dębolistna na parapecie, pomidory i papryka na klatce schodowej albo dynie na balkonie – Romana Hasenehohl, dziennikarka, pisząca wcześniej w austriackim dzienniku „Der Standard”, która już od dzieciństwa była zafascynowana ogrodnictwem - udowadnia, że można zostać ogrodnikiem amatorem nie mając do dyspozycji nawet skrawka ziemi. Podchwyciła ona najnowszy trend ogrodnictwa miejskiego i pokazuje w swojej książce, jak można wyhodować warzywa w torbach – takich jak zwykła torba plastykowa, wyeksploatowana torba kąpielowa, czy elegancka torba papierowa. Można tu również znaleźć dokładne informacje na temat uprawy roślin - niezależnie od tego, czy będziemy zaczynać od sadzonki, czy od nasienia - dotyczące wyboru właściwej ziemi, najlepszego sposobu nawożenia, a także na temat szkodników oraz metod ich zwalczania. Całość dopełniają opisy roślin najchętniej uprawianych na balkonach i w ogródkach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ogród w pojemnikach : podwyższone grządki / Folko Kullmann ; tłumaczyła Ewa Ziegler-Brodnicka. - Warszawa : Bellona, copyright 2017. - 141, [3] strony : ilustracje kolorowe, fotografie ; 24 cm.
Na okładce błędnie zapisany ISBN.
Obfite zbiory, praca bez schylania i uprawa niemal w każdym miejscu – podwyższone grządki sprawdzają się po prostu na wielu płaszczyznach. Dzięki różnorodności kształtów i materiału możecie je wykorzystać wszechstronnie. Proste w budowie: ten poradnik pokazuje jasno krok po kroku budowę różnych modeli podwyższonych grządek. Praktyka: wszystko na temat uprawy na podwyższonych grządkach, od wypełnienia i sadzenia po konkretne propozycje zależne od potrzeb. Z dokładnym kalendarzem prac. Roślinne know-how: rodzaje i gatunki warzyw, ziół, owoców i kwiatów..
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kwiaty są wszędzie. Zachwycają różnorodnością kolorów i kształtów. Ale czy wiemy, co tak naprawdę się w nich kryje? I jak to możliwe, że wyrastają z malutkiego nasionka? W tej bogato ilustrowanej książce Rachel Ignotofsky tłumaczy, jak działa natura. Już dziś odkryj, co rośliny jedzą, dlaczego pachną i z jakimi zwierzętami są za pan brat.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajniki suszenia żywności to praktyczny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z łatwo psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów oraz zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów. W książce znajdziesz cenne informacje na temat: zalet domowego suszenia żywności ; mechanizmu działania dehydratora ; wyboru odpowiedniego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych ; zasad bezpieczeństwa żywnościowego ; metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów ; produktów najlepiej nadających się do suszenia ; czynników wpływających na czas suszenia żywności ; sposobów przygotowywania żywności do suszenia ; przechowywania wysuszonych produktów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Koło Wiedzy)
Co dziś jadłeś? Tosty, kakao? Czy wiesz, że te pyszności przygotowuje się z nasion? Z nasion powstają też ubrania, oleje, gumy. Świat nasion jest niebywały, a jak wygląda, dowiesz się z tej książki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58/D (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ambasada śledzia / [tekst: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak]. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło sp. z o.o., 2019. - 237, [3] strony : fotografie ; 27 cm.
Ambasada Śledzia Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o śledziach! A nawet więcej! Podróże, smaki, opowieści, przepisy! Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach? W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege! Cztery pory roku ze śledziem! Przepisy ze wszystkich stron świata! Pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań. Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem – ten tradycyjny w oleju lub śmietanie – stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena-Jarzynka-Jendrzejewska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2022]. - 220, [4] strony : fotografie ; 23 cm.
Rok wydania według strony wydawnictwa.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor tekstu i fotografii na podstawie okładki.
Na okładce błędnie zapisany ISBN.
Tekst i ilustracje również na wyklejkach.
Pomysły na zagospodarowanie przestrzeni miejskich: jakie rośliny sadzić w dużych miastach, ogrody w przestrzeni wspólnej, zielone dachy, zieleń na balkonie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
To kolejna z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis”. Pierwsze dwie: „Ciasta i ciasteczka” i „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki” spotkały się z niezwykle ciepłym przyjęciem przez czytelników. Tym razem sięgamy po „Dania mięsne i rybne”. Leczo, gulasz, paprykarz, rolmopsy, zrazy, pulpety, krokiety, gołąbki, szaszłyki i różnego rodzaju sosy: pieczarkowy, chrzanowy czy myśliwski, komu z nas na samą myśl o tych daniach, nie przypomną się pyszne, rodzinne obiadki u mamy czy babci. Jak odtworzyć te smaki we własnym domu? Z naszą książką, w której zebraliśmy sprawdzone przez pokolenia receptury, zrobimy je bez problemu. Przepisy opatrzone zostały pięknymi fotografiami. Teraz będziemy mieć je zawsze pod ręką. Nasze mamy i babcie własnoręcznie zapisywały przepisy w kuchennych zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne potrawy na każdą okazję, począwszy od przekąsek po wyśmienite dania obiadowe. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować pyszne dania. Zamieszczono również poręczny przelicznik kulinarny, by ułatwić odmierzenie wymienionych w przepisach składników. Zgodnie z przyjętą konwencją serii, książka oprócz przepisów zawiera notes na własne zapiski kulinarne. Wszystko po to, żeby zebrane receptury mieć w jednym miejscu i móc zawsze łatwo po nie sięgać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To kolejna książka z serii "3 składniki / 15 minut". Tym razem proponujemy łatwe i szybkie przepisy na potrawy duszone. To typowe dania prawdziwej codziennej kuchni. Posiłki mają dodatkowy atut. Można je przygotować wcześniej i odgrzać następnego dnia. Z dań duszonych można wybrać potrawę klasyczną lub egzotyczną, na przykład caponatę, kurczaka z curry, wieprzowinę duszoną z papryką lub pulpety jagnięce w korzennym sosie pomidorowym. Co cenne, potrawy duszone są jeszcze smaczniejsze po podgrzaniu! Z kilku składników w kwadrans mamy gotowy posiłek dla całej rodziny. Odbiorcy: osoby, które pragną delektować się duszonymi składnikami w klasycznych i egzotycznych potrawach, ci, którzy żyją w biegu i pogrzanie gotowej potrawy pozwala im na zjedzenie ciepłego posiłku, wszyscy, którzy w krótkim czasie chcą przygotować wartościowy posiłek. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę: zawiera 55 łatwych przepisów na różnorodne potrawy duszone, wykonanie poszczególnych dań nie zajmie więcej niż kwadrans, proponowane potrawy są łatwe do przygotowania i pożywne, duszone składniki smakują niezwykle dobrze, książka ma przystępną formę i opatrzona jest pięknymi fotografiami gotowych potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jedz więcej produktów roślinnych i pomagaj rozwiązać cztery największe wyzwania, przed którymi stoi ludzkość.
Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko? W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono. Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy food green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach. Po Happy food i Happy food 2.0 czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście. Happy food green zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki. Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mazury na jeziorach i w kuchni / Waldemar Mierzwa, Mirosław Gworek. - Dąbrówno : Oficyna Retman, 2020. - 263, [1] strona : faksymilia, fotografie, portrety ; 25 cm.
(Moja Biblioteka Mazurska ; nr 35)
Trudno dojść prawdy o rybaczeniu na Mazurach po 1945 roku. Statystyki niewiarygodne, źródeł niewiele. Większość ze świadków, którzy widzieli dużo, a właściwie wszystko, albo już dawno zo stała zjedzona, albo właśnie skwierczy na rozgrzanej patelni, albo – co rzadsze- zdechła ze starości lub śnięta została przyducha. Żyje jeszcze wprawdzie zaskakująco, jak na nasze apetyty i sposoby gospodarowania, liczna grupa uczestników bieżących wydarzeń, ale na nich – co zrozumiale-także liczyć nie możemy. Wszak ryby głosu nie mają. Szkoda. Gdyby mogły nam one choć tylko trochę powiedzieć, dzieje rybaczenia na Mazurach można byłoby pewnie zacząć pisać na nowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 94(438) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej