Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(69)
Forma i typ
Książki
(68)
Publikacje popularnonaukowe
(15)
Poradniki i przewodniki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(162)
wypożyczone
(10)
tylko na miejscu
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(36)
ZWM 5 (W45)
(11)
Koński Jar 10 (W109)
(8)
Nugat 4 (W112)
(18)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(2)
Braci Wagów 1 (W127)
(21)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(11)
Dembowskiego 12 (W131)
(1)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(13)
K.E.N. 21 (W139)
(12)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(4)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(1)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(9)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(6)
Barwna 8 (BD9)
(4)
Fanfarowa 19 (BD11)
(3)
Kłobucka 14 (BD37)
(6)
Na Uboczu 2 (BD60)
(7)
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(3)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(2)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kręglicka, Agnieszka
(2)
Majewski, Janusz (1931- )
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Modelski, Łukasz (1970- )
(2)
Nasierowska, Zofia (1938- )
(2)
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Adams, Julie Pointer
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Applebaum, Anne (1964- )
(1)
Arno, Anna (1984- )
(1)
Atkinson, Patricia
(1)
Babunashvili, Vaho
(1)
Baranowska, Natalia
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Bardel, Michał (1976- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bisek-Szladowska, Rozala
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Boberska, Marta
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Brillat-Savarin, Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brunetti, Ilaria
(1)
Bukowczan-Rzeszut, Agnieszka
(1)
Celada, Eva
(1)
Cesari, Luca (1984- )
(1)
Chojnowski, Karol
(1)
Chérisey, Côme de
(1)
Cieślik, Donata
(1)
Czapińska, Wiesława (1932-2010)
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Drasek-Kańska, Malina
(1)
Dywan, Agnieszka
(1)
Eco, Umberto (1932-2016)
(1)
Escoffier, Michel
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gaudry, François-Régis (1975- )
(1)
Gilbert, Elizabeth (1969- )
(1)
Granville, Adam
(1)
Grynberg, Mikołaj (1966- )
(1)
Guze, Joanna (1917-2009)
(1)
Honoré, Carl
(1)
Horodyska, Ewa (1964- )
(1)
Huszcza, Romuald (1950- )
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jackowicz, Jan
(1)
Jakubowska, Justyna
(1)
Jasińska-Jastrun, Ewa (1972- )
(1)
Jurksztowicz, Anna (1963- )
(1)
Kalinowski, Andrzej (1959- )
(1)
Kalniņa, Irma (1950- )
(1)
Karaszewski, Zbigniew (1954- )
(1)
Kinsella, Kajsa
(1)
Kledzik, Emilia (1982- )
(1)
Kochiashvili, Zurab
(1)
Kolecki-Majewicz, Tomasz
(1)
Kostioukovitch, Elena (1958- )
(1)
Kozioł, Andrzej
(1)
Kręglicki, Marcin
(1)
Kuhl, Anke (1970- )
(1)
Kumaniecka, Janina (1940-2007)
(1)
Kłodecki, Mateusz
(1)
Lengren, Katarzyna (1951- )
(1)
Liebling, A. J. (1904-1963)
(1)
Loth, Roman (1931- )
(1)
Loth-Ignaciuk, Agata
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Maclean, Charles
(1)
Majewski, Lech (1947- )
(1)
Majewski, Lech (1953- )
(1)
Makłowicz, Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (pol.)
(1)
Malaguzzi, Silvia
(1)
Malerba, Giulia
(1)
Malinowska-Grupińska, Dorota (1956- )
(1)
Matusiak, Anna (1940- )
(1)
Maxeiner, Alexandra (1971- )
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Mazet-Delpeuch, Daniele (1942- )
(1)
Michalczuk, Anna
(1)
Mizielińska, Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński, Daniel (1982- )
(1)
Molęda, Katarzyna
(1)
Morka, Ewa
(1)
Ochab, Maryna (1946- )
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Olszański, Tadeusz (1929- )
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko, Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini, Carlo (1949- )
(1)
Pierini, Alessandra
(1)
Polak, Radek
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Próba, Maciej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(37)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(68)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(64)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kultura stołu
(69)
Kucharstwo
(14)
Żywność
(11)
Obyczaje i zwyczaje
(9)
Kuchnia polska
(7)
Życie codzienne
(7)
Kuchnia włoska
(5)
Jedzenie (czynność)
(4)
Obyczaje
(4)
Odżywianie
(4)
Gastronomia
(3)
Przyjęcia okolicznościowe
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Czerniecki Stanisław
(2)
Kuchnia węgierska
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura dworska
(2)
Obiad
(2)
Potrawy
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Restauracje
(2)
Savoir-vivre
(2)
Architektura skandynawska
(1)
Asyryjczycy (lud współczesny)
(1)
Babunashvili, Vaho
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Dalí, Salvador (1904-1989)
(1)
Dieta
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dziennikarze prasowi
(1)
Fast food
(1)
Fiszer, Franciszek (1860-1937)
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(1)
Kobieta
(1)
Koreańczycy
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Liebling, A. J. (1904-1963)
(1)
Literatura koreańska
(1)
Makaron
(1)
Malarstwo hiszpańskie
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Mitologia skandynawska
(1)
Mięso
(1)
Moda męska
(1)
Mężczyzna
(1)
Naleśniki
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Papiestwo
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Podróże
(1)
Polacy za granicą
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postacie historyczne
(1)
Praca
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przyjemność
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rolnictwo
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Smak
(1)
Społeczeństwo
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Styl życia
(1)
Symbole
(1)
Sztuka
(1)
Sztuka stosowana skandynawska
(1)
Tatarzy
(1)
Tematy i motywy
(1)
Tencer, Janusz
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Uczucia
(1)
Wino
(1)
Władcy
(1)
Zmysły
(1)
Święta
(1)
Życie towarzyskie
(1)
Żywność przetworzona
(1)
Żywność wygodna
(1)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Temat: czas
1901-2000
(8)
1601-1700
(6)
2001-
(6)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
1501-1600
(4)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-
(1)
1918-1939
(1)
2001-0
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Włochy
(4)
Japonia
(2)
Bliski Wschód
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Mezopotamia
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Szwecja
(1)
Warszawa
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(18)
Opracowanie
(13)
Poradnik
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Wydawnictwa popularne
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Książka kucharska
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Esej
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Pamiętniki polskie
(2)
Album
(1)
Antologia
(1)
Encyklopedia
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż polski
(1)
Spis
(1)
Szkice literackie niemieckie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(18)
Kulinaria
(17)
Etnologia i antropologia kulturowa
(14)
Kultura i sztuka
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
69 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Pragniesz książki, która w przystępny sposób wprowadzi Cię do świata kuchni włoskiej? Jednocześnie chcesz, aby zatrzymała Cię tam na długo, oferując coraz trudniejsze i ciekawsze przepisy? W takim razie jedyną książką, której potrzebujesz, jest "Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej". Stanowi kompendium wiedzy, które nie zawiera w sobie jedynie suchych przepisów. Znalazły się tutaj liczne ilustracje, zdjęcia, wykresy, anegdoty oraz portrety wybitnych postaci - kuchnia zaczyna się przecież od ludzi. Książka opisuje nie tylko klasyczne potrawy włoskie - znalazło się w niej także wiele nowoczesnych potraw, które dopiero niedawno zrodziły się na tych gorących terenach południa. Oczywiście najlepiej będą smakować z prawdziwymi włoskimi produktami, a w tym z wyjątkowymi serami, makaronami, winami, a nawet piwami. Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 Rew. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Nazwa autora na okładce.
Wciągająca jak thriller, rzetelna jak encyklopedia, W restauracji to książka dla wszystkich, którzy lubią jeść, ale jeszcze bardziej lubią wiedzieć. W restauracjach nigdy nie chodzi wyłącznie o jedzenie. Bywanie w restauracjach to sposób na okazanie statusu i zrealizowanie celów niemających nic wspólnego z zaspokojeniem głodu. Restauracje są lustrem, w którym przegląda się dane społeczeństwo i dana epoka, i jako takie od początku XX wieku były obiektem zainteresowania socjologów i psychologów. Książka jest fabularyzowanym dokumentem z wartką akcją, opowiadającym o eksperymencie z pogranicza kulturoznawstwa i socjologii. Wyjaśnia, w jaki sposób to, co dzieje się w kuchni i na zmywaku, jest powiązane z przemianami zachodzącymi w życiu społecznym. Pokazuje proces, jaki przeszedł biznes restauracyjny od wykwintnych restauracji francuskich, przez amerykańskie fast foody, po najbardziej nowatorskie lokale kulinarne dzisiejszych czasów. Książka jest okraszona anegdotami o słynnych restauratorach i słynnych bywalcach – takich jak Simone de Beauvoir, George Orwell, Elvis Presley, Marcel Proust i in.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Życie bywa skomplikowane, gdy ma się siedem lat… Ciocia Asta tnie ulubione ciasto Matiego – napoleonkę – na sześć kawałków. Przy stole siedzi pięć osób. Chłopiec szybko liczy, bo jest bardzo dobry z matematyki, że jedna porcja zostanie. Zamawia najmniejszy kawałek, licząc na dokładkę. Jednak gdy kończy jeść, ulatuje z niego cała odwaga, by o nią poprosić. Wychodzi na chwilę, a gdy wraca, okazuje się, że ostatni kawałek ciasta zniknął… Czy zerwanie śliwki z drzewa sąsiada to kradzież? Co zrobić, gdy tata zgubi się w sklepie? I jak znaleźć odwagę do zrobienia salta?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova)
Japońska sztuka życia wabi-sabi to antidotum na perfekcjonizm kultury Zachodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni piękno jest niedoskonałe i przemijające, a najpiękniejsze przedmioty to te z historią i zszarganym życiorysem. Japończycy potrafią zachwycić się tym, co niedoskonałe i ulotne. Dla swoich gości przygotowują ciepłe kapcie i pożywne, ale nie wystawne posiłki. Nie spisują na straty wyszczerbionej ceramiki, która towarzyszyła im przez wiele lat. Co jakiś czas rezygnują ze stołu i jedzą na trawie, żeby poczuć się częścią przyrody. Dzięki książce "Żyj wabi-sabi" odkryjesz, jak w różnych zakątkach świata można dostrzec piękno w niedoskonałości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Fascynacje kulinarne gwiazd / Agnieszka Perepeczko. - Warszawa : Diogenes, 2001. - 124, [3] s. : faks., fot. kolor., portr. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
W kuchni mamy Soni / Janusz Tencer, według pomysłu Gołdy Tencer ; opracowanie graficzne Lech Majewski. - Warszawa : Green Gallery, 2005. - 62, [2] strony : fotografie (głównie kolorowe) ; 21 cm.
"Mama Sonia przepisy na swoje najsmaczniejsze potrawy chętnie przekazywała najbliższym. Oryginalne zapiski jej sekretów, może czasami nieco ubarwione, znajdziecie w tej książce. Potrawy mamy Soni polecam tym wszystkim, którzy mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na odrobinę obżarstwa. Ten grzech, po zjedzeniu na przystawkę cebulki i wątróbki, następnie gorącego rosołu z pulpetami, podsmażanych plastrów szyjki i sernika na deser zostanie im odpuszczony. Dopilnuje tego mama Sonia." - Janusz Tencer
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki, 2017. - 317, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Na stronie 4 okł.: Podróże (wg strony internetowej wydawcy oznaczenie kategorii tematycznej).
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję – ale przecież i konieczność obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 Pałkiewicz J. (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Pałkiewicz J. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Filozofia smaku : kulinarna podróż po Grecji / Teo Vafidis. - Warszawa : Edipresse Polska, 2017. - 247 stron : ilustracje ; 26 cm.
(Książki - Edipresse)
"Teo Vafidis – z pochodzenia Grek, z zawodu szef kuchni i ekspert kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce, osobowość telewizyjna. Często gości w naszych domach za pośrednictwem programów, takich, jak Kawa czy herbata, Pytanie na śniadanie. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programów podróżniczo-kulinarnych NIEnaŻARTY, Teo-ria smaku Teo Vafidisa oraz Filozofia smaku Teo Vafidisa, które są realizowane w różnych zakątkach świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Kraje (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Świat Orientu)
Jest to pierwsze w języku polskim i oryginalne w skali światowej studium poświęcone historii, tradycji i technologii kulinarnej ludności asyryjskiej. Autor wskazuje na wyjątkową specyfikę asyryjskiej diety, wytworzonej na terenach o starych tradycjach rolniczych, omawia zboża i produkty zbożowe - przede wszystkim chleb, technologie jego wytwarzania i technikę budowy pieców - choć zajmuje się też innymi roślinami jadalnymi i produktami zwierzęcymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tłumaczenie: Ewa Morka]. - Warszawa : Arkady, © 2009. - 383, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
(Leksykon : Historia, Sztuka, Ikonografia / Arkady)
Indeks.
Tytuł oryginału: Il cibo e la tavola.
Jak wszystkie leksykony z tej serii, stanowi źródło dokładnych informacji, popartych doskonałymi ilustracjami. Książka jest podzielona na rozdziały: Kontekst religijny i kulturowy, Od alegorii do martwej natury, Miejsca i obyczaje związane z jedzeniem, Potrawy i napoje, Stół i sprzęty. Tom zilustrowano grafiką i reprodukcjami obrazów znanych malarzy przedstawiających życie wokół stołu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75 (1 egz.)
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 316 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
"Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji" Marcin Meller. W 2006 roku przy jednym stole w Tbilisi spotkali się Radek Polak i Vaho Babunashvilli. Wtedy narodził się pomysł na opisanie Gruzji z perspektywy talerza, bo Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i świętowaniu, a najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Powstała pasjonująca opowieść, która pozwala zobaczyć Gruzję oczami jej mieszkańców oraz dwójki podróżników - artystów. Przepisy na znakomite dania przeplatają się z opisami miejsc, których próżno szukać w przewodnikach. "Gruziński smak" to także książka o niezwykłych ludziach, pełna smakowitych anegdot oraz pięknych zdjęć Radka Polaka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; 4)
Półroczne menu króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości składa się z produktów wydawanych codziennie na obiad i wieczerzę. Lektura tych zestawień układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia i jego otoczenia. Dowiadujemy się z niej o miejscu spożywania posiłków, najważniejszych gościach, a przede wszystkim o tym, co i kiedy jadano na dworze Sobieskiego. W zestawieniu z wiedzą o dawnym jedzeniu i z wypowiedziami samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach, otrzymujemy interesujący, barwny obraz dawnej kultury kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało... przypadkiem? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej