Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(515)
Forma i typ
Książki
(509)
Poradniki i przewodniki
(454)
Publikacje popularnonaukowe
(37)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(19)
Albumy i książki artystyczne
(7)
Proza
(7)
Audiobooki
(5)
Poezja
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(790)
wypożyczone
(138)
nieokreślona
(5)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(150)
ZWM 5 (W45)
(106)
Koński Jar 10 (W109)
(40)
Nugat 4 (W112)
(60)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(7)
Braci Wagów 1 (W127)
(171)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(2)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(62)
Dembowskiego 12 (W131)
(4)
Cybisa 6 (W134)
(5)
Kłobucka 14 (W135)
(134)
K.E.N. 21 (W139)
(51)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(19)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(12)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(12)
Barwna 8 (BD9)
(22)
Fanfarowa 19 (BD11)
(12)
Kłobucka 14 (BD37)
(41)
Na Uboczu 2 (BD60)
(23)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Makarowska, Magdalena
(14)
Pająk, Zofia
(10)
Szaciłło, Maciej
(9)
Szaciłło, Karolina
(8)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(7)
Durnowska, Małgorzata
(6)
Musiałowska, Dominika (dziennikarka)
(6)
Drukort, Magdalena
(5)
Dąbrowska, Beata Anna
(5)
Kozak, Krystyna (1961- )
(5)
Musiałowska, Dominika
(5)
Green, Fern
(4)
Lewandowska, Agata (dietetyk)
(4)
Maciąg, Agnieszka (1969- )
(4)
Mikulska, Katarzyna (zielarstwo)
(4)
Rooney, Deirdre
(4)
Skarżyńska, Katarzyna
(4)
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
(4)
Szczepanowska, Anna T
(4)
Wolański, Robert (fotograf)
(4)
Bareła, Malwina
(3)
Bartkiewicz, Bartosz (tłumacz)
(3)
Bielecka, Justyna
(3)
Bochenek, Karolina
(3)
Bokła, Artur
(3)
Błażejewska-Stuhr, Katarzyna
(3)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Cegielska, Agnieszka (1979- )
(3)
Chodakowska, Ewa (1982- )
(3)
Chorążyczewska, Tamara
(3)
Cino, Emanuela
(3)
Dajka, Krystyna
(3)
Dymek, Marta
(3)
Dywan, Agnieszka
(3)
Dąbrowska, Ewa (internista)
(3)
Dąbrowska, Ewa (nauki medyczne)
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska, Magdalena
(3)
Jas-Baran, Marta
(3)
Jałowiec-Sawicka, Magdalena
(3)
Kalemba-Drożdż, Małgorzata
(3)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(3)
Kieżun, Bartek (1976- )
(3)
Korkosz, Michał
(3)
Krawczyk, Marta
(3)
Krzyżanek, Joanna
(3)
Krzyżanowski, Krzysztof (tłumacz)
(3)
Kucharski, Piotr (kucharz)
(3)
Modelski, Łukasz (1970- )
(3)
Samborska, Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Starmach, Anna (1987- )
(3)
Sypnik-Pogorzelska, Ewa
(3)
Zaremba, Marek (dietetyk)
(3)
Zasuwa, Iwona
(3)
Baron, Aleksander
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Borkowska, Paulina (dietetyk)
(2)
Caputa, Jola. Przepisy Joli
(2)
Ciemny, Piotr
(2)
Clase, Mia (1977- )
(2)
Czarnecka, Nina
(2)
Czernik, Renata
(2)
Davis, William (1957- )
(2)
De Santis, Andy
(2)
Doniczka, Aleksandra
(2)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(2)
Dusy, Tanja
(2)
Filipowicz, Leszek (1967- )
(2)
Francuz, Sabina
(2)
Fruga, Aleksandra
(2)
Gawłowska, Agnieszka
(2)
Graboń, Ika
(2)
Grillparzer, Marion (1961- )
(2)
Górecka, Dominika (1980- )
(2)
Halarewicz, Aleksandra
(2)
Hercules, Olia (1984- )
(2)
Högström, Justyna
(2)
Ida, Akiko
(2)
Iwańska, Katarzyna (tłumacz)
(2)
Karus-Wysocka, Katarzyna
(2)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(2)
Ketchum, Carolyn
(2)
Kobylańska, Aleksandra
(2)
Kulawik, Ida
(2)
Lewandowa, Fanni
(2)
Loiseau, Anna
(2)
Malina, Dorota
(2)
Mancini, Paola
(2)
Martin, Mélanie
(2)
Małota, Aleksandra
(2)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(2)
Murota, Maori
(2)
Nertby Aurell, Lina (1978- )
(2)
Ochman, Paweł
(2)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(2)
Palmowska, Anna
(2)
Pieńkos, Magdalena (kulinaria)
(2)
Ploton, Olivier
(2)
Pollan, Michael (1955- )
(2)
Princet, Aline
(2)
Rojek-Ledwoch, Marzena
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(158)
2010 - 2019
(343)
2000 - 2009
(12)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(476)
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(509)
Wielka Brytania
(3)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(499)
angielski
(4)
Odbiorca
Dzieci
(22)
9-13 lat
(16)
6-8 lat
(14)
Młodzież
(4)
Rodzice
(4)
Chorzy
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(51)
Literatura amerykańska
(5)
Literatura angielska
(3)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura włoska
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(114)
Potrawy dietetyczne
(43)
Kucharstwo
(40)
Kuchnia wegetariańska
(36)
Kuchnia wegańska
(32)
Odżywianie
(27)
Leczenie dietą
(24)
Desery
(22)
Dietetyka
(22)
Kuchnia polska
(20)
Ciasta
(19)
Insulinooporność
(18)
Weganizm
(18)
Kultura stołu
(17)
Potrawy dla dzieci
(17)
Dieta niskowęglowodanowa
(16)
Żywność
(16)
Kuchnia włoska
(15)
Koktajle
(12)
Słodycze
(12)
Zupy
(12)
Dieta bezglutenowa
(11)
Wegetarianizm
(11)
Kuchnia regionalna
(10)
Rośliny lekarskie
(10)
Zdrowy styl życia
(10)
Dieta oczyszczająca
(9)
Dieta odchudzająca
(9)
Napoje
(9)
Dieta bezmleczna
(8)
Obiad
(8)
Potrawy szybkie i łatwe
(8)
Rośliny jadalne dzikie
(8)
Warzywa
(8)
Ajurweda
(7)
Choroba Hashimoto
(7)
Gotowanie
(7)
Kiszenie żywności
(7)
Kuchnia japońska
(7)
Posiłki na wynos
(7)
Ziołolecznictwo
(7)
Cukrzyca
(6)
Dieta owocowo-warzywna
(6)
Przepisy kulinarne
(6)
Przetwory owocowo-warzywne
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Żywienie chorych
(6)
Dzieci
(5)
Ekologiczny styl życia
(5)
Flora bakteryjna jelit
(5)
Kuchnia żydowska
(5)
Makaron
(5)
Medycyna niekonwencjonalna
(5)
Pieczywo
(5)
Potrawy
(5)
Potrawy z ryb i owoców morza
(5)
Potrawy świąteczne
(5)
Przyprawy
(5)
Rośliny leśne
(5)
Samoakceptacja
(5)
Smoothies
(5)
Chleb
(4)
Cukier
(4)
Cukrzycy
(4)
Dieta
(4)
Dieta bezcukrowa
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kolacja
(4)
Kuchnia sezonowa
(4)
Niemowlę
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Odporność
(4)
Posiłki (jedzenie)
(4)
Soki
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Zero Waste
(4)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(4)
Śniadanie
(4)
Życie codzienne
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Boże Narodzenie
(3)
Chwasty
(3)
Czekolada
(3)
Dieta fleksitariańska
(3)
Dieta paleo
(3)
Dieta wysokotłuszczowa
(3)
Fermentacja
(3)
Gospodarstwo domowe
(3)
Herbata
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Kasza
(3)
Kawa (napój)
(3)
Kobieta
(3)
Konfitury i dżemy
(3)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(3)
Kucharze
(3)
Kuchnia śląska
(3)
Kuchnie świata
(3)
Odchudzanie
(3)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(18)
1901-2000
(12)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
1989-2000
(5)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1945-1989
(4)
1401-1500
(3)
1301-1400
(2)
1201-1300
(1)
Temat: miejsce
Polska
(18)
Włochy
(5)
Japonia
(3)
Świat
(3)
Górny Śląsk
(2)
Portugalia
(2)
Toskania (Włochy)
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Albania
(1)
Argentyna
(1)
Ateny (Grecja)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Europa
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kambodża
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Mazury
(1)
Mołdawia
(1)
Norwegia
(1)
Okinawa (Japonia)
(1)
Palestyna (region)
(1)
Rumunia
(1)
Skandynawia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Uganda
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(280)
Publikacja bogato ilustrowana
(217)
Przepisy kulinarne
(205)
Poradnik
(169)
Opracowanie
(22)
Opowiadania i nowele
(7)
Publikacje dla dzieci
(7)
Pamiętniki i wspomnienia
(6)
Wywiad dziennikarski
(5)
Relacja z podróży
(4)
Broszura
(3)
Jadłospis
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Reportaż
(3)
Biografia
(2)
Publicystyka
(2)
Rozważania i rozmyślania religijne
(2)
Wiersze
(2)
Atlas roślin
(1)
Autobiografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Felieton
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książka zabawka
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik tematyczny DBN
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Szkice literackie niemieckie
(1)
Telewizyjny program rozrywkowy
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(7322)
Socjologia i społeczeństwo
(2055)
Edukacja i pedagogika
(1730)
Psychologia
(1721)
Kultura i sztuka
(1720)
Kulinaria
(515)
Medycyna i zdrowie
(1347)
Literaturoznawstwo
(1159)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1153)
Religia i duchowość
(1055)
Podróże i turystyka
(1035)
Biologia
(913)
Etnologia i antropologia kulturowa
(637)
Rozwój osobisty
(617)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(587)
Filozofia i etyka
(578)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(544)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(463)
Językoznawstwo
(446)
Hobby i czas wolny
(432)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(366)
Architektura i budownictwo
(353)
Fizyka i astronomia
(344)
Kultura fizyczna i sport
(339)
Geografia i nauki o Ziemi
(322)
Styl życia, moda i uroda
(263)
Nauka i badania
(251)
Informatyka i technologie informacyjne
(243)
Inżynieria i technika
(215)
Media i komunikacja społeczna
(209)
Zarządzanie i marketing
(196)
Ochrona środowiska
(162)
Praca, kariera, pieniądze
(154)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(139)
Matematyka
(124)
Transport i logistyka
(119)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(109)
Dom i ogród
(108)
Rolnictwo i leśnictwo
(84)
Chemia
(74)
Archeologia
(71)
Varia
(6)
515 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The meaning of rice and other tales from the belly of Japan. Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka - Poznań : Publicat, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny – Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
3, 4 lub 5 składników, parę minut na przygotowanie 200 łatwych przepisów z 5 kontynentów Do 6 składników, żeby ograniczyć wydatki. Nowy kulinarny przewodnik podróżników. Podróżowanie stało się coraz popularniejsze i również w Polsce pojawiły się restauracje serwujące dania z całego świata. Modne wyprawy do Tajlandii i Japonii spowodowały, że na polskie stoły trafiło sushi. Od kilku lat także kuchnia amerykańska uwodzi swoimi burgerami, bajglami oraz daniami z grilla i z rusztu. Natomiast jeśli chodzi o słodkości, blogi i książki kulinarne rozpropagowały: brownies, cheesecakes (serniki), donuts (pączki) czy muffinki. Nie należy się bać przygotowywania egzotycznych dań, ponieważ książka maksymalnie upraszcza techniki gotowania i ogranicza potrzebne składniki, które w tradycyjnych (zwłaszcza azjatyckich) kuchniach często są dość liczne i co najważniejsze, mimo owego ułatwienia dania nie tracą smaku! Uproszczone przepisy to łatwiejsze zakupy. Gdzie szukać produktów? W supermarketach i nawet w prowincjonalnych sklepach pojawiły się półki z produktami z całego świata, i są coraz lepiej zaopatrzone. Najwyższy czas sięgnąć po fartuch, by zaserwować bliskim egzotyczne dania tak samo smaczne, jak te próbowane podczas dalekich wojaży!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Brendan Brazier to jeden z najbardziej inspirujących sportowców promujących dietę wegańską. Były kulturysta, triathlonista i dwukrotny zwycięzca ultramaratonu jest żywym przykładem na to, że roślinna kuchnia pomaga budować silne i zdrowe ciało. Ta książka spodoba się nie tylko sportowcom i wegetarianom, ale każdemu, kto chce jeść zdrowo, smacznie i różnorodnie. Znajdziesz w niej: - przepisy na pyszne dania roślinne bez glutenu, kukurydzy, soi i drożdży; - inspiracje kulinarne od najsłynniejszych szefów kuchni; - pomysły na zdrowe, zbilansowane wege posiłki; - wskazówki, jak komponować dania dla wegan uprawiających sport.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne – ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka – pełna smacznych zdjęć – udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
"Umami" to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty / Konrad Budzyk. - Kraków : Flow Books, 2017. - 206, [1] strona : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: 76 prostych i inspirujących przepisów.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok / Agnieszka Bukowczan-Rzeszut. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020. - 495, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Na okładce: 72 przepisy wegańskie.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora na okładce.
„Dzieci w kuchni” to łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Książkę rozpoczyna wprowadzenie na temat powiązań dzieci ze sztuką przyrządzania potraw. Wstęp poświęcony jest podstawowym technikom wykonania posiłków, regułom zdrowego żywienia oraz sposobom, dzięki którym dziecko może bezpiecznie przebywać w kuchni. Potrawy podzielono według ich różnego przeznaczenia: na śniadania, przekąski, obiady i kolacje, a także na dania świąteczne. Posiłki zostały zaplanowane dla 4 osób, ciasta i desery dla 6–8 osób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The complete renal diet cookbook : stage-by-stage nutritional guidelines, meal plans, and recipes.
Przewlekła choroba nerek zaliczana jest obecnie do chorób cywilizacyjnych, podobnie jak cukrzyca, otyłość, choroby naczyniowo-sercowe czy nadciśnienie tętnicze. Jednocześnie PChN to schorzenie szczególne – często jest powikłaniem chorób cywilizacyjnych. Może się też pojawić w wyniku wieloletniego zmagania się z kamieniami nerkowymi. Dieta w przewlekłej chorobie nerek jest często postrzegana jako trudna do wprowadzenia i utrzymania z powodu liczby składników odżywczych, które należy wziąć pod uwagę. Jednak nie musi tak być. Książka da ci wsparcie na twojej drodze podczas podróży z PChN. Zrozumiesz, co dzieje się w twoim organizmie, poznasz łatwe do przygotowania posiłki oraz odpowiedzi na pytania dotyczące spożycia białka. Wszystko po to, aby opóźnić postęp choroby, wspomóc oczyszczanie nerek i doprowadzić do wzmocnienia odporności. Poznaj wskazówki dietetyczne i plany posiłków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The bushcraft field guide to trapping, gathering, and cooking in the wild. Na okładce: Bestsellerowy autor "New York Timesa".
Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić. Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 796 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 796 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wydanie III zmienione. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2020. - 263, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Zastanawiam się, dlaczego pomimo mnogości książek kulinarnych na rynku wydawniczym zgodziłam się na kolejne wydanie mojej książki opublikowanej po raz pierwszy dwadzieścia pięć lat temu? Myślę, że dlatego, że uwielbiam jeść i ogromnie lubię opowiadać rozmaite historie. W "Mojej kuchni pachnącej bazylią" namiętnie snuję opowieści i wspomnienia dotyczące mojej Toskanii, mojego życia i mojego jedzenia. Dotyczące Italii mojego dzieciństwa i lat młodzieńczych, która już nie istnieje. Dotyczące również Polski, mojej drugiej ojczyzny, gdzie żyję już od ponad trzydziestu lat i gdzie odkryłam wiele wspaniałych dań, o których wcześniej nawet nie słyszałam. Z ogromną radością pisałam tę książkę w odległym 1994 roku. Odniosła wtedy sukces, którego się nie spodziewałam, oraz dała mi ogromną satysfakcję i sympatię czytelników, która zaskakuje i raduje mnie do dziś.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze.Autorki
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia kresowa / Małgorzata Caprari. - Warszawa : KDC Klub dla Ciebie, copyright 2007. - 224 strony ; 21cm.
Przepisy kuchni kresowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W rodzinnej kuchni / [Jola Caputa, Grzegorz Caputa, Sylwia Witorzeńć]. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia / Jola Caputa)
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną – córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Złote przeboje : wszystko, co najsmaczniejsze - wybrali czytelnicy. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, copyright 2019. - 222 strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia)
Na okładce: Ponad pół miliona fanów na FB!
Autorem przepisów jest Jolanta Caputa, autorka bloga Przepisy Joli.
W kolejnej po "Od śniadania do kolacji" i "W rodzinnej kuchni" książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa zebrała przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród jej fanów. The best of "Przepisy Joli" jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Breaking up with sugar : a plan to divorce the dites, drop the pounds and live your best life.
Problemów z odżywianiem i wagą nie rozwiąże ani silna wola, ani kolejna modna dieta – odpowiedzią jest zerwanie z cukrem. Molly Carmel, terapeutka specjalizująca się w zaburzeniach żywienia, podpowiada, jak w 66 dni odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Dzięki tej książce poznasz kompletny plan posiłków ułatwiający przejście na dietę bezcukrową, a także siedem afirmacyjnych obietnic, które pozwolą przerwać cykl naprzemiennych diet i objadania się. Ten poradnik to mapa ze wskazówkami, których będziesz w stanie się trzymać. Dzięki niej wreszcie stracisz niepotrzebne kilogramy i odnajdziesz drogę do prawdziwej wolności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowy wyrób serów / Ricki Carroll ; [tłumaczenie: Olga Knopińska]. - Wydanie szóste poprawione. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 271, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Blisko 100 przepisów na sery; 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków. Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych możemy, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia. Książka zawiera także wskazówki i receptury wypróbowane przez innych miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym - jak pewnie stawiać pierwsze kroki. W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser. San Francisco Examiner
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej