Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(747)
Forma i typ
Książki
(739)
Poradniki i przewodniki
(223)
Proza
(26)
Publikacje popularnonaukowe
(23)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Audiobooki
(6)
Publikacje fachowe
(6)
Poezja
(2)
Publikacje informacyjne
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(1310)
wypożyczone
(137)
nieokreślona
(15)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(280)
ZWM 5 (W45)
(207)
Koński Jar 10 (W109)
(92)
Nugat 4 (W112)
(100)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(15)
Braci Wagów 1 (W127)
(199)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(3)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(72)
Dembowskiego 12 (W131)
(17)
Cybisa 6 (W134)
(6)
Kłobucka 14 (W135)
(150)
K.E.N. 21 (W139)
(92)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(16)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(12)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(39)
Barwna 8 (BD9)
(47)
Fanfarowa 19 (BD11)
(34)
Kłobucka 14 (BD37)
(29)
Na Uboczu 2 (BD60)
(52)
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
(1)
Koński Jar 10 (W109 Czytelnia)
(1)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(2)
Autor
Szaciłło, Maciej
(14)
Skarżyńska, Katarzyna
(12)
Szaciłło, Karolina
(12)
Krzyżanek, Joanna
(11)
Makarowska, Magdalena
(10)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(8)
Wiewiurka, Zenon
(8)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(7)
Lawson, Nigella (1960- )
(6)
Brzozowska, Maria (tłumaczka)
(5)
Loftus, David
(5)
Maciąg, Agnieszka (1969- )
(5)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(5)
Pająk, Zofia
(5)
Seghi, Aleksandra
(5)
Bator, Julita
(4)
Błażejewska-Stuhr, Katarzyna
(4)
Czelej, Anna
(4)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(4)
Gessler, Magda (1953- )
(4)
Górska, Agnieszka (1973- )
(4)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(4)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(4)
Korżawska, Stefania (1956- )
(4)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(4)
Musiałowska, Dominika
(4)
Oklejak, Marianna (1981- )
(4)
Oliver, Jamie (1975- )
(4)
Rynio, Jörn
(4)
Starmach, Anna (1987- )
(4)
Wolański, Robert (fotograf)
(4)
Ładocha, Daria
(4)
Adamczewska, Barbara
(3)
Bokła, Artur
(3)
Bryś, Wojciech
(3)
Cegielska, Agnieszka (1979- )
(3)
Chorążyczewska, Tamara
(3)
Cieślowska, Beata
(3)
Ciseł, Marcin
(3)
Cramm, Dagmar von (1955- )
(3)
Czarkowska, Iwona (1970- )
(3)
Davis, William (1957- )
(3)
Drukort, Magdalena
(3)
Dąbrowska, Ewa (nauki medyczne)
(3)
Garecka, Aniela
(3)
Grabska-Siwek, Barbara
(3)
Gąsiorowska, Wanda
(3)
Jas-Baran, Marta
(3)
Kleszcz, Ewa (tłumaczka)
(3)
Lane, Rachel (1977- )
(3)
Malina, Dorota
(3)
Mikulska, Katarzyna (zielarstwo)
(3)
Mosley, Michael (1957- )
(3)
Musierowicz, Małgorzata (1945- )
(3)
Palmowska, Anna
(3)
Paruzel, Kinga
(3)
Siwek, Grzegorz
(3)
Sowa, Robert (1966- )
(3)
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
(3)
Szloser, Marta
(3)
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
(3)
Tołłoczko-Syndoman, Joanna
(3)
Wyszogrodzka-Gaik, Agnieszka
(3)
Wójciak, Dominika
(3)
Zaremba, Marek (dietetyk)
(3)
Zioła-Zemczak, Katarzyna
(3)
Świątkowska, Dorota
(3)
Żak, Aleksandra
(3)
Adamczewski, Piotr (1942-2016)
(2)
Art, Piotr
(2)
Bajorek, Joanna
(2)
Baldwin, Jan
(2)
Bardadyn, Marek
(2)
Bardi, Carla
(2)
Bereta-Jankowska, Anna
(2)
Białołęcka-Kobyra, Mariola
(2)
Bodin, Hélène (1960- )
(2)
Boniszewska, Anna
(2)
Borzobohata-Sawicka, Maria
(2)
Bosacka, Katarzyna
(2)
Canterbury, Dave (1963- )
(2)
Caputa, Jola. Przepisy Joli
(2)
Child, Julia (1912-2004)
(2)
Chmielewska, Joanna (1932-2013)
(2)
Chudzik, Małgorzata
(2)
Cichocka, Aleksandra
(2)
Clase, Mia (1977- )
(2)
Czernik, Renata
(2)
Dahl, Sophie (1977- )
(2)
Derkacz-Strybel, Maria
(2)
Drozd, Dorota (pielęgniarka)
(2)
Ducasse, Alain (1956- )
(2)
Dymek, Marta
(2)
Dąbrowska, Beata Anna
(2)
Dąbrowska, Ewa (internista)
(2)
Fidrych, Bruno
(2)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Filipowicz, Leszek (1967- )
(2)
Frenkiel, David
(2)
Gaca, Konrad (1976-2018)
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(87)
2010 - 2019
(576)
2000 - 2009
(72)
1990 - 1999
(11)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(255)
1901-2000
(5)
1989-2000
(3)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(720)
Wielka Brytania
(12)
Rosja
(3)
Belgia
(2)
Ukraina
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(677)
angielski
(14)
rosyjski
(3)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(18)
9-13 lat
(14)
6-8 lat
(8)
Rodzice
(4)
Młodzież
(2)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(46)
Literatura amerykańska
(9)
Literatura angielska
(7)
Literatura francuska
(3)
Literatura włoska
(2)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Temat
Odżywianie
(81)
Zdrowe odżywianie
(76)
Kucharstwo
(66)
Potrawy dietetyczne
(53)
Kuchnia wegetariańska
(39)
Dietetyka
(34)
Ciasta
(28)
Leczenie dietą
(21)
Kuchnia polska
(20)
Kuchnia włoska
(18)
Kultura stołu
(18)
Desery
(17)
Wegetarianizm
(16)
Potrawy dla dzieci
(14)
Cukrzyca
(13)
Insulinooporność
(13)
Dieta oczyszczająca
(12)
Kuchnia wegańska
(12)
Dieta niskowęglowodanowa
(11)
Warzywa
(11)
Weganizm
(11)
Ziołolecznictwo
(11)
Boże Narodzenie
(9)
Dieta bezglutenowa
(9)
Język angielski
(9)
Kuchnia francuska
(9)
Medycyna niekonwencjonalna
(9)
Zdrowy styl życia
(9)
Ajurweda
(8)
Dieta bezmleczna
(8)
Dieta odchudzająca
(8)
Kasza
(8)
Kobieta
(8)
Kuchnia regionalna
(8)
Potrawy świąteczne
(8)
Rośliny lekarskie
(8)
Żywność
(8)
Chleb
(7)
Flora bakteryjna jelit
(7)
Koktajle
(7)
Otyłość
(7)
Słodycze
(7)
Żywienie chorych
(7)
Alergia pokarmowa
(6)
Choroba Hashimoto
(6)
Cukier
(6)
Gotowanie
(6)
Odporność
(6)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Gimnastyka kobieca
(5)
Jelita
(5)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(5)
Mięso
(5)
Owoce
(5)
Przyjęcia okolicznościowe
(5)
Rośliny jadalne dzikie
(5)
Samoakceptacja
(5)
Soki
(5)
Zupy
(5)
Życie codzienne
(5)
Choroba trzewna
(4)
Choroby układu pokarmowego
(4)
Ciąża
(4)
Cukrzycy
(4)
Czekolada
(4)
Dziecko
(4)
Gimnastyka
(4)
Herbata
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kawa (napój)
(4)
Kuchnia japońska
(4)
Kuchnia żydowska
(4)
Napoje
(4)
Nietolerancja laktozy
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Pieczywo
(4)
Probiotyki
(4)
Profilaktyka zdrowotna
(4)
Przyprawy
(4)
Sztuka przetrwania
(4)
Ćwiczenia siłowe
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Afrodyzjaki
(3)
Choroby serca
(3)
Dieta bezcukrowa
(3)
Dzieci
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Fermentacja
(3)
Higiena
(3)
Język rosyjski
(3)
Kandydoza
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Kuchnia chińska
(3)
Kuchnia hiszpańska
(3)
Kuchnia pięciu przemian
(3)
Kuchnia rosyjska
(3)
Kuchnia tajska
(3)
Kulinaria
(3)
Leczenie
(3)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(1)
Temat: czas
2001-
(17)
1901-2000
(9)
1945-1989
(4)
1989-2000
(4)
2001-0
(3)
1701-1800
(2)
1901-
(2)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(8)
Polska
(7)
Włochy
(5)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(3)
Japonia
(2)
Mazury
(2)
Albania
(1)
Andaluzja (Hiszpania)
(1)
Argentyna
(1)
Bliski Wschód
(1)
Chiny
(1)
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Islandia
(1)
Kambodża
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Lwów (Ukraina)
(1)
Mołdawia
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Norwegia
(1)
Okinawa (Japonia)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Portugalia
(1)
Rosja
(1)
Rumunia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Sycylia (Włochy)
(1)
Uganda
(1)
Ukraina
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
ZSRR
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Powieść
(31138)
Kryminał
(9599)
Fantastyka
(8281)
Opowiadania i nowele
(7862)
Powieść obyczajowa
(6513)
Przepisy kulinarne
(747)
Wiersze
(4945)
Biografia
(4373)
Opracowanie
(4232)
Thriller
(3898)
Poradnik
(3889)
Komiks
(3365)
Powieść angielska
(3264)
Film amerykański
(3106)
Powieść historyczna
(2630)
Fantasy
(2560)
Książki mówione
(2183)
Broszura
(2169)
Wydawnictwa popularne
(2144)
Romans
(2101)
Dokumenty dźwiękowe
(1962)
Antologia
(1873)
Powieść przygodowa
(1867)
Publikacje dla dzieci
(1866)
Publikacja bogato ilustrowana
(1833)
Przewodnik turystyczny
(1687)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1567)
Pamiętniki i wspomnienia
(1552)
Sensacja
(1454)
Pamiętniki polskie
(1441)
Film fabularny
(1413)
Podręczniki akademickie
(1382)
Dokumenty audiowizualne
(1381)
Reportaż
(1253)
Książki dla małych dzieci
(1202)
Podręcznik
(1196)
Dramat filmowy
(1170)
Książka obrazkowa
(1159)
Manga
(1144)
Bajki i baśnie
(1116)
Album
(1087)
Powieść młodzieżowa polska
(1087)
Serial filmowy
(1084)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(1052)
Powieść amerykańska
(1050)
Literatura dla dzieci
(1036)
Film obyczajowy
(1029)
Literatura polska
(985)
Publicystyka polska
(971)
Science fiction
(960)
Wywiad dziennikarski
(919)
Esej
(842)
Powieść psychologiczna
(798)
Powieść dziecięca polska
(792)
Encyklopedia
(783)
Publicystyka
(766)
Poezja polska
(764)
Powieść młodzieżowa angielska
(726)
Powieść biograficzna
(724)
Adaptacja literacka
(719)
Horror
(702)
Materiały konferencyjne
(699)
Powieść francuska
(693)
Saga rodzinna
(638)
Monografia
(611)
Powieść rosyjska
(603)
Opowiadanie polskie
(600)
Film przygodowy
(567)
Film polski
(548)
Film animowany
(540)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(523)
Powieść niemiecka
(522)
Poezja dziecięca polska
(514)
Powieść erotyczna
(468)
Literatura podróżnicza polska
(446)
Komedia
(435)
Książka zabawka
(430)
Powieść szwedzka
(419)
Materiały pomocnicze dla szkół
(413)
Powieść dziecięca angielska
(402)
Źródła historyczne
(369)
Książka kucharska
(367)
Dramat (gatunek literacki)
(363)
Literatura
(359)
Szkice literackie polskie
(358)
Adaptacja filmowa
(352)
Relacja z podróży
(351)
Praca zbiorowa
(334)
Reportaż polski
(332)
Film familijny
(323)
Fraszki
(321)
Lektura z opracowaniem
(316)
Komedia filmowa
(314)
Materiały pomocnicze
(307)
Muzyka klasyczna
(302)
Pamiętniki amerykańskie
(302)
Film sensacyjny
(300)
Powieść grozy
(300)
Gry i zabawy umysłowe
(297)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(279)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(203)
Medycyna i zdrowie
(97)
Historia
(16)
Styl życia, moda i uroda
(14)
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Podróże i turystyka
(6)
Kultura fizyczna i sport
(5)
Rozwój osobisty
(5)
Biologia
(4)
Hobby i czas wolny
(3)
Dom i ogród
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Nauka i badania
(2)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
747 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The acid watcher cookbook : 100+ delicious recipes to prevent and heal acid reflux disease.
Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti… Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera "Ukryte przyczyny refluksu i zgagi" w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji" Marcin Meller. W 2006 roku przy jednym stole w Tbilisi spotkali się Radek Polak i Vaho Babunashvilli. Wtedy narodził się pomysł na opisanie Gruzji z perspektywy talerza, bo Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i świętowaniu, a najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Powstała pasjonująca opowieść, która pozwala zobaczyć Gruzję oczami jej mieszkańców oraz dwójki podróżników - artystów. Przepisy na znakomite dania przeplatają się z opisami miejsc, których próżno szukać w przewodnikach. "Gruziński smak" to także książka o niezwykłych ludziach, pełna smakowitych anegdot oraz pięknych zdjęć Radka Polaka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność polegającą na tym, że dając pierwszeństwo produktom roślinnym, nie eliminuje całkowicie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zaleca jedynie spożywanie mięsa i ryb w niewielkiej ilości i z ograniczoną częstotliwością. Dzięki tej książce każdy zrozumie, dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa, i dowie się, czym łatwo można je zastąpić, by dostarczać organizmowi składniki odżywcze w idealnych proporcjach. Autorka dokładnie wyjaśnia, jakie produkty żywnościowe powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie, i obala wszystkie mity, którymi często się kierujemy, źle się przez to odżywiając. W poradniku zaproponowano kompletne plany żywieniowe z przepisami na potrawy odpowiednie dla osób prowadzących różne style życia, między innymi dla tych, którzy są często w podróży lub mają nienormowany czas pracy, dla tych, którzy wykonują pracę fizyczną lub intensywnie uprawiają sport, a także dla pracujących umysłowo czy gotujących dla całej rodziny. Jest też specjalny plan żywieniowy dla osób, które chcą stracić na wadze. Fleksitarianizm wielkie znaczenie przywiązuje również do tzw. comfort food, a więc dań, które spożywamy dla czystej przyjemności, i które – jeśli są właściwie dozowane – dostarczają nam mentalnej energii, obdarowując nas chwilami prawdziwego zadowolenia. Dlatego w książce można też znaleźć wskazówki dotyczące sięgania po wędliny, słone przekąski, czekoladę i inne słodycze. Warto na nowo przemyśleć swój sposób odżywiania i wybrać fleksitarianizm, który na wiele lat zapewni nam dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne. Fleksitarianizm to dieta pełna zdrowia i energii!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginalny: The 8-week blood sugar diet recipe book.
Pierwsza dieta, którą zastosujesz z przyjemnością 8-tygodniowa dieta opracowana przez dr Michaela Mosleya to rewolucyjna metoda odżywiania, skutkująca nie tylko utratą wagi i obniżeniem poziomu cukru we krwi, ale również zapobieganiem cukrzycy typu 2, a nawet cofaniem się jej. W swojej niezwykłej książce kucharskiej dr Clare Bailey – lekarz rodzinny i żona Michaela Mosleya – połączyła siły ze znaną dietetyk, dr Sarah Schenker, aby stworzyć zestaw niskokalorycznych i niskowęglowodanowych potraw. Mamy tu rozplanowane na 8 tygodni proste i smaczne dania: od szybkich śniadań po pyszne kolacje. Przepisy zaprojektowano według najzdrowszej metody żywienia – diety śródziemnomorskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W cop.: Illuminatio Łukasz Kierus.
Tyt. oryg.: The calorie myth : how to eat more, exercise less, lose weight, and live beter.
Nota o aut. s. 325.
Totalnie nowatorska książka o diecie, która odsłania błędnie utrwalony model zrzucania zbędnych kilogramów poprzez zmniejszenie kaloryczności spożywanego jedzenia! Jonathan Bailor dokonał prawdziwej rewolucji w dziedzinie odchudzania, które od teraz przestanie być utożsamiane z liczeniem kalorii. Przez wiele lat źródła konwencjonalnych porad dietetycznych wmawiały nam, że najważniejsze dla utrzymania prawidłowej wagi jest dostarczanie organizmowi określonej liczby kalorii każdego dnia. Autor książki obala ten mit i zwraca uwagę na to, że nie chodzi o ilość, ale o jakość jedzenia. Te dodatkowe kilogramy, których nie możesz zrzucić, to nie tylko wina tego, że jesz za dużo! To efekt spożywania „złych kalorii”! W książce „Mit kalorii”znajdziesz: rewolucyjną formułę spalania tłuszczu; plan diety, na której ani przez chwilę nie poczujesz głodu; skuteczny plan odżywiania, oparty na wartościowych kaloriach; proste przepisy na smaczne potrawy (nawet na słodycze!); efektywny plan prostych i lekkich ćwiczeń, oparty na treningu interwałowym; listę „złych kalorii”, które mogą zatruwać twój organizm i spowalniać proces spalania tłuszczu. Z tym poradnikiem przestaniesz być niewolnikiem tabel kalorycznych i kalkulatorów kalorii rozliczających cię z każdego kęsa. Jedz więcej, ćwicz mniej i chudnij zdrowo! Gdyby „oficjalne” agencje i inne źródła konwencjonalnych dietetycznych porad od początku przekazały nam właściwe informacje na temat odżywiania i zdrowia, książka na ten temat nie byłaby wcale potrzebna. Jednak popełniły one błąd, o l b r z y m i błąd. Jonathan Bailor
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. tyt. i okł. tyt. czas.: Moje Gotowanie.
W książce znajdziemy mnóstwo smakowitych, sprawdzonych przepisów – na niemal każdą okazję, łatwiejsze i trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły czy ugotowały, ale czasami po prostu brakuje im inspiracji. 120 pomysłowych przepisów na rewelacyjne zupy, przekąski, sałatki, dania główne i desery. Świetne do przyrządzenia letnią porą, z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Sprawdzone przez magazyn „Moje Gotowanie”. Łatwe, lekkie i pyszne, proste w przygotowaniu. Dania kuchni polskiej i światowej. Na duży rodzinny, wykwintny obiad i szybką przekąskę. Zdrowe sałatki i kolorowe desery.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na dole okł. i s. tyt.: moje Gotowanie.
W tej pięknie wydanej książce znajdziemy mnóstwo dobrych, sprawdzonych przepisów - na każdą porę roku i każdą okazję, łatwiejsze i trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły, ale czasami po prostu brakuje im pomysłu. Zaczynamy od smakowitych ciast z owocami, które można piec nie tylko w okresie letnim (tu chwała mrożonkom i domowym przetworom). Dalej prezentujemy wypieki, musy i flany z czekolady, które robi się tak samo przyjemnie, jak później zjada. Zaraz po nich przedstawiamy słodkie drobiazgi, wśród których królują domowe lody i sorbety oraz puchary pełne owoców i bitej śmietany. W następnej kolejności pojawiają się ciasta, które wymagają nieco pracy i doświadczenia, ale warto je zrobić na wyjątkowe okazje: imieniny, urodziny, komunię czy obiad zaręczynowy. Na końcu przedstawiamy propozycje na świąteczny stół (zarówno bożonarodzeniowy, jak i wielkanocny). Mamy tu m.in. tradycyjne makowce, pierniki, keksy, jaki i baby, mazurki, serniki. Każdy przepis ilustrowany jest pięknym zdjęciem pokazującym gotowy wypiek albo deser - już samo przejrzenie książki pomoże podjąć decyzję, na co właśnie mamy ochotę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Good enough to eat.
Opowieść o kobiecie, która po przejściu na dietę straciła zbędne kilogramy (i męża), ale nie apetyt na życie. Po latach walki ze zbędnymi kilogramami i znienawidzonej pracy w zawodzie prawniczki, Melanie Hoffman z pomocą kochającego męża Andrew postanawia odzyskać kontrolę nad życiem. Dwa lata później, już o połowę lżejsza, otwiera własny biznes: lokal ze smacznym i zdrowym jedzeniem na wynos. Nareszcie wszystko układa się po jej myśli! Do momentu gdy Andrew oznajmia Melanie, że odchodzi do kobiety dwa razy grubszej niż ona. Gdy interes przestaje się kręcić, Mel szuka wyjścia z kłopotów finansowych, wynajmując pokój ekscentrycznej Nadii. Poznaje też Nathana, realizatora filmów dokumentalnych, którego zaloty w równym stopniu ją ekscytują, co przerażają. Okazuje się, że utrata wagi to dopiero początek długiej podróży, która całkowicie odmieni jej życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Strączki / Maria Banach. - Warszawa : Samo Sedno, 2016. - 212 s. : il. kolor. ; 28 cm.
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stanowi kontynuację książki pt. Lunch w Paryżu.
Autorka bestselleru Lunch w Paryżu zabiera nas w kolejną podróż, tym razem do serca Prowansji Przed dziesięcioma laty pochodząca z Nowego Jorku Elizabeth Bard, podążając za przystojnym Francuzem, wdrapała się po kręconych schodkach do miłosnego gniazdka w centrum Paryża. Po jakimś czasie, kiedy ich dziecko było w drodze, nabrała przekonania, że odnalazła swoje miejsce na ziemi, miejsce już „na zawsze“. Jednak przed narodzinami dziecka para decyduje się na romantyczny wypad do Céreste, małej wioski w Prowansji. Tam przypadek prowadzi ich do domu, stanowiącego niegdyś wojenne schronienie słynnego poety. Urzeczeni urokiem staroświeckiego domostwa i związaną z nim historią Elizabeth i Gwendal postanawiają się przeprowadzić - pakują manatki i wielką brytfannę, przenoszą się na francuską wieś i otwierają własną lodziarnię... Wypełniony kuszącymi przepisami Piknik w Prowansji, równie smakowity jak faszerowane kwiaty cukinii czy miodowo-tymiankowe lody, stanowi opowieść o wszystkim, co się wydarzyło, kiedy już „żyli razem długo i szczęśliwie“- o Amerykance poznającej, jak funkcjonuje francuskie macierzyństwo, o rodzinie odkrywającej nową pasję zawodową, o poznaniu tajników kuchni prowansalskiej. Z humorem doprawionym szczyptą złośliwości i porcją truskawkowego sorbetu autorka przypomina nam, że życie - to w kuchni i to poza kuchnią - jest randką z nieoczekiwanym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koktajle odchudzające, przygotowywane z wartościowych naturalnych produktów diety strukturalnej, to najlepszy rodzaj niskokalorycznych posiłków dla każdego, kto chce schudnąć szybko, zdrowo i na stałe zachować efekty kuracji. Te pożywne i smaczne koktajle, skomponowane tak, by zapewniały szybką redukcję masy ciała, mają najkorzystniejszy spośród wszystkich dietetycznych dań stosunek wysokiej wartości odżywczej do niskiej kaloryczności. Dzięki temu każda szklanka koktajlu dostarcza o wiele więcej cennych substancji odżywczych niż tradycyjny posiłek, a jednocześnie jest całkowicie pozbawiona szkodliwego balastu pustych kalorii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najnowsza książka Dr Marka Bardadyna, twórcy diety strukturalnej. Odmładzająca książka kucharska to kontynuacja Odchudzającej książki kucharskiej, bestsellerowego poradnika kulinarnego zawierającego przepisy na koktajle i dania diety strukturalnej. Doktor Marek Bardadyn proponuje w nim 100 nowych przepisów, które nie tylko pozwolą szybko, trwale i ze smakiem schudnąć, ale jednocześnie niezwykle skutecznie pobudzą procesy odmładzania organizmu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie! Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa, jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową, jak nie marnować jedzenia, jakiego pudełka używać do danego posiłku. Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia smaku", w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Power foods for the brain, 2013.
Mózg jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, który wpływa na wszystkie funkcje życiowe. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz będziesz mógł cieszyć się sprawnością umysłu, aż do późnego wieku. Gwarantuje Ci to bestsellerowy Autor New York Timesa - dr Neal Barnard. Dzięki jego książce dowiesz się o przełomowym 3-stopniowym planie odżywiania, który ujawnia, jakie produkty żywnościowe usprawnią pracę Twojego mózgu, a które uchronią go przed chorobami. Ponadto poznasz proste ćwiczenia oraz suplementy pozwalające Ci chronić mózg, a także wspomóc jego możliwości regeneracyjne obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru i innych nieprawidłowości takich, jak niska energia, zły sen, poirytowanie i nieumiejętność koncentracji. Ten poradnik pozwoli Ci odkryć najkorzystniejsze i najlepsze pokarmy zwiększające funkcje poznawcze. Uświadomi Ci, że produkty nabiałowe i mięsne mogą stanowić zagrożenie dla Twojej pamięci. Pokaże również jaką rolę odgrywają alkohol i kofeina w zagrożeniu chorobą Alzheimera. Zapozna Cię także z najnowszymi badaniami na temat toksycznych metali takich, jak aluminium znajdujące się w naczyniach kuchennych, puszkach z napojami i powszechnie stosowanych środkach neutralizujących kwasy żołądkowe. Ponadto uzyskasz szczegółowy plan żywienia, przepisy i oszczędzające czas porady. Zadbaj o prawidłowe odżywienie mózgu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Pascal, 2016. - 238, [2] s. : il. kolor. ; 27 cm.
Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika! Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji - bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku - naturalnie, zdrowo i smacznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skrzat gotuje bez laktozy / Barbara Barszcz, Marta Barszcz. - Kraków : Skrzat, cop. 2014. - 126, [6] s. : il. kolor. ; 25 cm.
(Klub Kucharzy Wyjątkowych)
Skrzat gotuje bez laktozy jest pierwszą książką z serii Klub Kucharzy Wyjątkowych. Zawarte w niej przepisy skierowane są do wszystkich, szczególnie do osób, u których istnieje potrzeba ograniczenia lub eliminacji laktozy (cukru występującego w mleku). Okazuje się, że już ok. 70% ludności świata cierpi na różnego rodzaju dolegliwości, które są związane z tym zjawiskiem. W Polsce szacuje się, że problem ten dotyka ok. 1.5% dzieci i niemowląt oraz 25% dorosłych. Książka została podzielona na działy: ciasta i inne słodkości i dania główne i różne dodatki; zawiera łącznie 52 przepisy. Każdy przepis zawiera punkty: W czym możesz pomóc? (skierowany do dziecka); Proszę przygotować; Składniki; Przygotowanie (skierowane do osób dorosłych). Ponadto na każdej rozkładówce można znaleźć czas przygotowania, stopień trudności (w skali od 1 do 5) oraz liczbę porcji. Książka zawiera również przydatne miary gospodarcze oraz dodatki, których nie powinno zabraknąć w skrzaciej kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie - również w Święta! Dzięki swoim książkom Julita Bator zmieniła oblicze polskiej kuchni. Autorka, mama trójki dzieci, podzieliła się swoją unikatową wiedzą i wypróbowanymi zdrowymi przepisami. Teraz podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników. Udowadnia, że można przyrządzić zdrowe świąteczne potrawy i że nie jest do tego potrzebna długa lista składników ani niekończące się godziny spędzone w kuchni. Co zrobić, by smak wigilijnej kolacji, wielkanocnego śniadania czy urodzinowego przyjęcia zapamiętać na zawsze i z radością co roku odtwarzać? Jak niewielkim nakładem czasu i kosztów zamienić czekoladowe cukierki na własnoręcznie lukrowane pierniczki, przygotować domowy barszcz z uszkami czy najlepszą lemoniadę? Julita Bator radzi, jak sprawić, by w domu unosił się aromat rodzinnych, szczęśliwych i spokojnych świąt, pachnących cynamonem i świeżo upieczonym mazurkiem. Jak podarować swoim bliskim to co najlepsze. Bez polepszaczy!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Znak, 2013. - 286, [2] s. ; 21 cm.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na "polepszacze" i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej