Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(170)
Forma i typ
Książki
(167)
Publikacje popularnonaukowe
(33)
Poradniki i przewodniki
(30)
Proza
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(13)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Poezja
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(342)
wypożyczone
(58)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(39)
ZWM 5 (W45)
(36)
Koński Jar 10 (W109)
(16)
Nugat 4 (W112)
(32)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(10)
Braci Wagów 1 (W127)
(44)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(15)
Dembowskiego 12 (W131)
(13)
Cybisa 6 (W134)
(2)
Kłobucka 14 (W135)
(37)
K.E.N. 21 (W139)
(27)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(13)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(2)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(19)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(19)
Barwna 8 (BD9)
(21)
Fanfarowa 19 (BD11)
(13)
Kłobucka 14 (BD37)
(19)
Na Uboczu 2 (BD60)
(26)
Koński Jar 10 (W109 Czytelnia)
(1)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(2)
Autor
Grimm, Hans-Ulrich (1955- )
(6)
Jurczak, Katarzyna
(6)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(3)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(3)
Modelski, Łukasz (1970- )
(3)
Molenda, Jarosław (1965- )
(3)
Pollan, Michael (1955- )
(3)
Sikorski, Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Banaś-Domińska, Małgorzata
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bone, Emily
(2)
Bosacka, Katarzyna
(2)
Burger, Barbara
(2)
Cebo-Foniok, Małgorzata
(2)
Drukort, Magdalena
(2)
Durnowska, Małgorzata
(2)
Gawęcki, Jan (1944- )
(2)
Gelsey, James
(2)
Katz, Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kolarzyk, Emilia
(2)
Melling, David
(2)
Melling, David. Miś Tuliś
(2)
Mossor-Pietraszewska, Teresa
(2)
Naszkowska, Krystyna
(2)
Oworuszko, Monika
(2)
Oworuszko, Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Rothman, Julia
(2)
Rotkiewicz, Marcin (1972- )
(2)
Staroszczyk, Hanna
(2)
Supeł, Barbara
(2)
Zabokrzycki, Adam
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Abey, Katie
(1)
Abramovitz, Janet N
(1)
Adamczak, Marek
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Aker, Rupert
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Anderson, Lena
(1)
Anderson, Scott (1951- )
(1)
Anderson, Warren R. (1939- )
(1)
Banaszkiewicz, Adam
(1)
Bandoła, Katarzyna
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Baron, Aleksander
(1)
Beaumont, Émilie (1948- )
(1)
Bednarski, Włodzimierz (1943- )
(1)
Bendyk, Edwin (1965- )
(1)
Bergin, M
(1)
Biernacka, Matylda (tłumaczka)
(1)
Biskup, Józef
(1)
Blair, Louise
(1)
Blakeslee, Sandra
(1)
Blondin, Greg (1981- )
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Bolimowska, Wiesława
(1)
Bosh, Laurentine Ten
(1)
Bouet, Marie-Laure
(1)
Brambilla, Francesca (1969- )
(1)
Brown, Lester Russell (1934- )
(1)
Brzostek, Błażej (1977- )
(1)
Byra, Agata
(1)
Caparrós, Martín (1957- )
(1)
Carper, Jean
(1)
Casali, Lisa
(1)
Chang, Ha-Joon (1963- )
(1)
Chmielewska, Anna (medycyna)
(1)
Chudzik, Małgorzata
(1)
Cieślak, Piotr
(1)
Cieślowska, Beata
(1)
Cieślowska, Patrycja
(1)
Ciszowski, Krzysztof
(1)
Colquhoun, James
(1)
Cryan, J. F
(1)
Czapski, Janusz
(1)
Czarnobilska, Ewa
(1)
Demidova, Olga
(1)
Dinan, Ted
(1)
Dolata, Natalia (dietetyczka)
(1)
Donohoe, B
(1)
Drobniak, Szymon
(1)
Dulińska-Stanek, Ewa
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dupleix, Jill
(1)
Duve, Karen (1961-)
(1)
Elford, Sally
(1)
Emsley, John (1938- )
(1)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(1)
Field, Jim (1980- )
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Filippi-Lechowska, Paulina
(1)
Flavin, Christopher
(1)
Floriańczyk, Barbara
(1)
Floto-Stammen, Sonja (1968- )
(1)
Fock, Andrea (1961- )
(1)
Fontana, Martina (1967- )
(1)
French, Hilary F
(1)
Fryza, Kasia
(1)
Gahm, Bernhard
(1)
Gahm, Bernhard. 70 przepisów na kiełbasy, pasztety, galarety, szynki
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(43)
2010 - 2019
(104)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(102)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(154)
Wielka Brytania
(12)
Stany Zjednoczone
(2)
Język
polski
(150)
angielski
(14)
Odbiorca
Dzieci
(29)
6-8 lat
(17)
0-5 lat
(14)
9-13 lat
(5)
Szkoły wyższe
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(16)
Literatura angielska
(12)
Literatura amerykańska
(10)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura francuska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(99)
Odżywianie
(35)
Żywność prozdrowotna
(20)
Kucharstwo
(16)
Zdrowe odżywianie
(13)
Kultura stołu
(12)
Produkcja żywności
(11)
Kiszenie żywności
(10)
Przemysł rolno-spożywczy
(8)
Substancje dodatkowe do żywności
(8)
Żywność ekologiczna
(8)
Dietetyka
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(7)
Rolnictwo
(7)
Jakość żywności
(6)
Język angielski
(6)
Marnotrawstwo żywności
(6)
Gastronomia
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Zwierzęta
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Biotechnologia
(4)
Ciasta
(4)
Fast food
(4)
Owoce
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Technologia żywności
(4)
Wegetarianizm
(4)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(4)
Żywność przetworzona
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Chemia
(3)
Cukier
(3)
Detektywi amatorzy
(3)
Dieta
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Głód
(3)
Leczenie dietą
(3)
Mięso
(3)
Organizmy transgeniczne
(3)
Warzywa
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Weganizm
(3)
Wpływ na zdrowie
(3)
Zmiany klimatyczne
(3)
Śledztwo i dochodzenie
(3)
Żywność bezglutenowa
(3)
Żywność wygodna
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Banki żywności
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Chów zwierząt
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dziewczęta
(2)
Etyka
(2)
Fermentacja
(2)
Globalizacja
(2)
Gospodarka
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Humor
(2)
Jelita
(2)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Metamorfoza postaci
(2)
Mózg
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Pierniki
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Produkcja zwierzęca
(2)
Przyjaźń
(2)
Scooby-Doo (postać fikcyjna)
(2)
Sery
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Suplementy diety
(2)
Suszarnictwo
(2)
Ubóstwo
(2)
Uzależnienie (nałóg)
(2)
Witaminy
(2)
Wsie
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Agrobiznes
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Asyryjczycy (lud współczesny)
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Biochemia
(1)
Bioinżynieria
(1)
Blogerzy
(1)
Celiakia
(1)
Chemia organiczna
(1)
Choroby
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chłopcy
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(5)
1601-1700
(2)
1901-
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1701-1800
(1)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1945-
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Świat
(2)
Afryka
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Azja
(1)
Bliski Wschód
(1)
Mezopotamia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(31)
Poradnik
(28)
Przepisy kulinarne
(20)
Książka kucharska
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Opowiadania i nowele
(13)
Wydawnictwa popularne
(11)
Broszura
(7)
Książka obrazkowa
(7)
Publikacje dla dzieci
(7)
Publicystyka
(4)
Reportaż
(4)
Książki dla małych dzieci
(3)
Podręcznik
(3)
Powieść
(3)
Wiersze
(3)
Literatura dla dzieci
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Język polski
(1)
Komiks
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Miscellanea
(1)
Pamiętniki niemieckie
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka polska
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Spis
(1)
Słowniki
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(33)
Medycyna i zdrowie
(26)
Historia
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Rolnictwo i leśnictwo
(8)
Socjologia i społeczeństwo
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(6)
Biologia
(5)
Chemia
(5)
Nauka i badania
(5)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Psychologia
(3)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Językoznawstwo
(1)
170 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan. Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co potrzebne do zdrowego odżywiania się. Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności ekologicznej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat idealnie łączy świadomość ekologiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia szkodliwego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni oraz odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Eko kuchnia : jedz naturalnie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce logo portalu kulinarnego BOOK & COOK.
Chcesz czuć się zdrowo? Wyeliminuj z jadłospisu półprodukty, dania gotowe, fast foody, gazowane napoje oraz pełne cukru i tłuszczów trans słodycze. W zamian postaw na świeże, jak najmniej przetworzone składniki pochodzące z godnych zaufania źródeł – po prostu uczyń swoją kuchnię ekologiczną i jedz w zgodzie z naturą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Tyt. oryg. "The ethics of what we eat : why our food choices matter".
Na dole okł.: Autorzy stawiają przed czytelnikiem wyzwanie, by dobrze się zastanowił, co wkłada do koszyka w sklepie. "The Globe and Mail".
Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli. Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer, jeden z największych autorytetów współczesnej filozofii, i Jim Mason, pisarz i prawnik wyczulony na problemy środowiska naturalnego. Wyruszają w szokującą, choć pouczającą podróż przez tajemnice, które producenci żywności wolą przemilczeć. Tak docierają do pytania: jak kupować i jeść etycznie?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 179 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Na podstawie serii emitowanej w TVNStyle.
Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Masło, mleko, chleb. Codzienny koszyk z zakupami. Tylko czy to, co do niego wrzucamy, jest zdrowe? Warte swojej ceny? Czy tak odżywcze, jak mówi reklama?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wademekum)
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze zawierają wiele aktywnych biologicznie związków, witamin oraz składników mineralnych. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne właściwości. Książka zawiera opisy ponad 40 produktów – pokazuje ich właściwości, wpływ na zdrowie i sposoby wykorzystania w konkretnych przepisach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The top 100 immunity boosters" 2005.
Na okł. podtyt.: produkty na wzmocnienie odporności organizmu.
Wyd. 1. pt.: Sposób na odporność.
Sprawnie działający system immunologiczny jest niezbędny do zachowania zdrowia. Kiedy mechanizmy obronne słabną, organizm staje się podatny na choroby. Sprawność mechanizmów obronnych zależy od czynników, na które możemy wpływać. Książka "100 sposobów na odporność" prezentuje 100 produktów pobudzających mechanizmy obronne organizmu, pozwalających urozmaicić dietę i spowodować, że układ immunologiczny działa sprawnie i chroni organizm przed wirusami. O każdej porze roku warto jeść jak najwięcej świeżych warzyw i owoców. Zawierają one mnóstwo witamin, m.in. A, C i E.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Leksykon sztuki kulinarnej / Maciej Erwin Halbański. - [Wyd. 2]. - Warszawa : Watra, 1986. - 218, [6] s., VIII s. tabl. kolor. : rys. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5(03) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The art of fermentation an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world" 2012.
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Publ. klubu Świat Książki nr 5609.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641.5(038) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
(Świat w Obrazkach)
Tyt. oryg.: "L'imagerie des petits gourmands" 2013.
Nowa książeczka z serii "Świat w obrazkach" przekazuje dzieciom wiedzę na temat żywienia. Wyjaśnia m.in. pochodzenie produktów spożywczych oraz informuje, jak niektóre z nich, np. czekolada, są wytwarzane, a inne - przetwarzane. Przystępne opisy i liczne ilustracje pomagają również zrozumieć istotny wpływ, jaki prawidłowe odżywianie ma na rozwój i odporność organizmu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: Co jest dobre, a co złe w tym, co jemy, jak zdrowo i smacznie jeść : zasady prawidłowego odżywiania, odżywianie w kolejnych okresach życia, sposoby walki z nadwagą, lecznicze właściwości żywności, szczegółowe tabele żywieniowe, 100 przepisów na każdy dzień tygodnia.
Książka oprac. przez specjalistów z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej logo: Buchmann.
Na stronie wydawcy informacja o serii: Zielona seria.
Na okładce: Odżywiaj się zdrowo, dzięki sfermentowanej żywności : ponad 60 przepisów wykorzystujących sfermentowane warzywa.
Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu - kiszenie, fermentowanie i solenie. Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z kumkwatów. Fermentacji możemy poddać niemal wszystkie warzywa i owoce, warto więc poznać najciekawsze receptury na zachowanie ich wartości odżywczych i witamin. Kiszonki to bogactwo kultury bakterii, probiotyków, które łagodzą alergie i nietolerancje pokarmowe, zmniejszają nawet ryzyko występowania nowotworów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki. To pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja tego rodzaju, tak szeroko omawiająca zagadnienie zdrowego odżywiania!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : Il grande inganno del cibo : manuale di autodifesa dall'industria alimentare.
„Dieta wraz z odpowiednią suplementacją żywieniową staje się bardzo ważnym czynnikiem służącym profilaktyce i leczeniu wielu problemów człowieka. Żywność musi być łatwo przetwarzana na energię, bez magazynowania jej w postaci tłuszczów. Dzięki temu twierdzeniu zaczynamy rozumieć, że również przyrost masy ciała nie jest konsekwencją grzeszków kalorycznych (to bardzo rzadkie przypadki), ale mimowolnych błędów dietetycznych będących następstwem braku wiedzy na temat własnych predyspozycji genetycznych i cech metabolicznych. Kalorie są w rzeczywistości najmniej istotnymi elementami analizy żywienia. Znacznie ważniejsze jest poznanie cech biochemicznych produktu spożywczego i wiedza o tym, czy są one korzystne, czy szkodliwe dla naszego organizmu”. Z Podsumowania
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Kuchnia polska i światowa / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 318 stron, [32] strony tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 23 cm.
W części nakładu inna szata graf. z podtyt. na okł.: Aromaty i smaki z całego świata.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk. - Olszanica : Bosz, cop. 2014. - 200 s. : il. kolor. ; 24 cm.
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, profesor Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt smacznych słów. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od ananasa do żurku wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej