Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(99)
Forma i typ
Książki
(97)
Publikacje popularnonaukowe
(22)
Poradniki i przewodniki
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(6)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Poezja
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(235)
wypożyczone
(28)
tylko na miejscu
(5)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(26)
ZWM 5 (W45)
(23)
Koński Jar 10 (W109)
(11)
Nugat 4 (W112)
(21)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(7)
Braci Wagów 1 (W127)
(23)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(9)
Dembowskiego 12 (W131)
(2)
Cybisa 6 (W134)
(2)
Kłobucka 14 (W135)
(21)
K.E.N. 21 (W139)
(18)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(10)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(2)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(15)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(13)
Barwna 8 (BD9)
(16)
Fanfarowa 19 (BD11)
(9)
Kłobucka 14 (BD37)
(16)
Na Uboczu 2 (BD60)
(21)
Koński Jar 10 (W109 Czytelnia)
(1)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(2)
Autor
Grimm, Hans-Ulrich (1955- )
(4)
Jurczak, Katarzyna
(4)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(3)
Modelski, Łukasz (1970- )
(3)
Molenda, Jarosław (1965- )
(3)
Sikorski, Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Banaś-Domińska, Małgorzata
(2)
Bone, Emily
(2)
Bosacka, Katarzyna
(2)
Burger, Barbara
(2)
Gawęcki, Jan (1944- )
(2)
Kolarzyk, Emilia
(2)
Mossor-Pietraszewska, Teresa
(2)
Oworuszko, Monika
(2)
Oworuszko, Monika. Kryminał dietetyczny
(2)
Rothman, Julia
(2)
Staroszczyk, Hanna
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Abey, Katie
(1)
Abramovitz, Janet N
(1)
Adamczak, Marek
(1)
Adamska, Elżbieta
(1)
Aker, Rupert
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Anderson, Scott (1951- )
(1)
Anderson, Warren R. (1939- )
(1)
Banaszkiewicz, Adam
(1)
Bandoła, Katarzyna
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Beaumont, Émilie (1948- )
(1)
Bednarski, Włodzimierz (1943- )
(1)
Bendyk, Edwin (1965- )
(1)
Bergin, M
(1)
Biernacka, Matylda (tłumaczka)
(1)
Biskup, Józef
(1)
Blakeslee, Sandra
(1)
Blondin, Greg (1981- )
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Bolimowska, Wiesława
(1)
Bouet, Marie-Laure
(1)
Brambilla, Francesca (1969- )
(1)
Brown, Lester Russell (1934- )
(1)
Brzostek, Błażej (1977- )
(1)
Byra, Agata
(1)
Caparrós, Martín (1957- )
(1)
Casali, Lisa
(1)
Chang, Ha-Joon (1963- )
(1)
Chmielewska, Anna (medycyna)
(1)
Cieślak, Piotr
(1)
Ciszowski, Krzysztof
(1)
Cryan, J. F
(1)
Czapski, Janusz
(1)
Czarnobilska, Ewa
(1)
Dinan, Ted
(1)
Donohoe, B
(1)
Drobniak, Szymon
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Dulińska-Stanek, Ewa
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Elford, Sally
(1)
Emsley, John (1938- )
(1)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(1)
Field, Jim (1980- )
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Filippi-Lechowska, Paulina
(1)
Flavin, Christopher
(1)
Floriańczyk, Barbara
(1)
Floto-Stammen, Sonja (1968- )
(1)
Fock, Andrea (1961- )
(1)
Fontana, Martina (1967- )
(1)
French, Hilary F
(1)
Fryza, Kasia
(1)
Gahm, Bernhard
(1)
Gahm, Bernhard. 70 przepisów na kiełbasy, pasztety, galarety, szynki
(1)
Giaufret, Benedetta
(1)
Gilbert, Jack
(1)
Godlewska-Byliniak, Ewelina (1982- )
(1)
Gołębiowski, Janusz W. (1928- )
(1)
Grabowski, Adam (1950- )
(1)
Guzek, Marian
(1)
Górska-Warsewicz, Hanna
(1)
Haigh, Charlotte
(1)
Halbański, Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Helbin, Jadwiga
(1)
Higman, B. W. (1943- )
(1)
Hobson, Phyllis
(1)
Hus-David, Colette (1962- )
(1)
Hydzik, Piotr
(1)
James, J
(1)
Jasińska-Jastrun, Ewa (1972- )
(1)
Kaczmarek, Magdalena
(1)
Kania, Marek
(1)
Katz, Sandor Ellix (1962- )
(1)
Keogh, Michelle
(1)
Kleszcz, Ewa (tłumaczka)
(1)
Knight, Rob
(1)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(1)
Kowalczyk, Stanisław (1956- )
(1)
Kozłowska-Wojciechowska, Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(18)
2010 - 2019
(65)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(94)
Wielka Brytania
(3)
Język
polski
(90)
angielski
(3)
Odbiorca
Dzieci
(17)
6-8 lat
(8)
0-5 lat
(6)
9-13 lat
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura angielska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Język angielski
(4914)
Kobieta
(4461)
Przyjaźń
(2962)
Rodzina
(2778)
Relacje międzyludzkie
(2363)
Żywność
(-)
film amerykański
(2290)
Tajemnica
(2104)
Miłość
(2016)
Śledztwo i dochodzenie
(1934)
II wojna światowa (1939-1945)
(1665)
Zabójstwo
(1576)
Film obyczajowy
(1401)
Dziewczęta
(1398)
Nastolatki
(1370)
Zwierzęta
(1348)
Magia
(1301)
Dramat (film)
(1273)
Rodzeństwo
(1188)
Życie codzienne
(1188)
Dramat
(1171)
Język rosyjski
(1163)
Uczucia
(1080)
Film dla dzieci i młodzieży
(1071)
Żydzi
(1047)
Dzieci
(1016)
Kultura
(999)
Filozofia
(993)
Pisarze polscy
(974)
Film animowany
(945)
Komedia filmowa
(912)
Policjanci
(885)
Małżeństwo
(884)
Serial filmowy
(884)
Polityka
(871)
Film przygodowy
(867)
Polacy za granicą
(863)
Psy
(857)
Sekrety rodzinne
(842)
Koty
(811)
Podróże
(811)
Sztuka
(798)
Uczniowie
(798)
Władcy
(796)
Ludzie a zwierzęta
(792)
Trudne sytuacje życiowe
(764)
Literatura polska
(755)
Historia
(729)
Relacja romantyczna
(721)
Przestępczość zorganizowana
(718)
Osoby zaginione
(706)
Wojsko
(701)
Chłopcy
(698)
Film sensacyjny
(682)
Wybory życiowe
(673)
Boże Narodzenie
(670)
Komedia
(668)
Film polski
(663)
Dziennikarze
(654)
Język polski
(637)
film polski
(627)
Mężczyzna
(617)
Wychowanie w rodzinie
(602)
Politycy
(601)
Nauczanie języków obcych
(592)
Polska
(590)
Prywatni detektywi
(590)
Film grozy
(569)
Matki i córki
(568)
Wojna
(566)
Uprowadzenie
(565)
Powieść angielska
(555)
Czarownice i czarownicy
(553)
Film dokumentalny
(543)
Wojna 1939-1945 r.
(540)
Poszukiwania zaginionych
(536)
Arystokracja
(524)
Samorealizacja
(520)
Nauka
(519)
Serial telewizyjny
(519)
Holokaust
(512)
Zakochanie
(507)
Wakacje
(501)
Poezja polska
(488)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(482)
Pisarze
(471)
Język niemiecki
(470)
Zemsta
(470)
Śmierć
(464)
Społeczeństwo
(463)
Kościół katolicki
(455)
Literatura
(451)
Dziecko
(448)
Psychologia
(447)
Dziadkowie i wnuki
(430)
Ojcowie i córki
(425)
Literatura dziecięca angielska
(421)
Film kryminalny
(420)
Chrześcijaństwo
(415)
Samotność
(415)
Dojrzewanie
(413)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(3)
1601-1700
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
1945-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Afryka
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Azja
(1)
Bliski Wschód
(1)
Mezopotamia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Opracowanie
(18)
Poradnik
(13)
Przepisy kulinarne
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Publikacje dla dzieci
(7)
Książka obrazkowa
(5)
Opowiadania i nowele
(5)
Wydawnictwa popularne
(5)
Książka kucharska
(4)
Podręcznik
(3)
Wiersze
(3)
Broszura
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Publicystyka
(2)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Język polski
(1)
Komiks
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Miscellanea
(1)
Powieść
(1)
Publicystyka polska
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Spis
(1)
Słowniki
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(16)
Historia
(10)
Medycyna i zdrowie
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Chemia
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Biologia
(2)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
99 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284, [4] strony ; 23 cm.
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. "Na marne" to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1opisano: zakres i rolę chemii żywności; budowę surowców i produktów żywnościowych; udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; interakcje składników żywności; składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Zawiera: Wielkie żarcie ; Sportowe tortury ; Drapieżne dinozaury ; Sekrety szkieletów.
Koszmarny Karolek naprawdę nie cierpi się uczyć, ale kocha poznawać wiedzę, która nie występuje w szkolnych podręcznikach – niesamowite fakty o dinozaurach, ludzkim ciele, sportach i jedzeniu. Mnóstwo zaskakujących i czasem obrzydliwych ciekawostek – a wszystko jak najbardziej prawdziwe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Świat w Obrazkach)
Tyt. oryg.: "L'imagerie des petits gourmands" 2013.
Nowa książeczka z serii "Świat w obrazkach" przekazuje dzieciom wiedzę na temat żywienia. Wyjaśnia m.in. pochodzenie produktów spożywczych oraz informuje, jak niektóre z nich, np. czekolada, są wytwarzane, a inne - przetwarzane. Przystępne opisy i liczne ilustracje pomagają również zrozumieć istotny wpływ, jaki prawidłowe odżywianie ma na rozwój i odporność organizmu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg. "The ethics of what we eat : why our food choices matter".
Na dole okł.: Autorzy stawiają przed czytelnikiem wyzwanie, by dobrze się zastanowił, co wkłada do koszyka w sklepie. "The Globe and Mail".
Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli. Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer, jeden z największych autorytetów współczesnej filozofii, i Jim Mason, pisarz i prawnik wyczulony na problemy środowiska naturalnego. Wyruszają w szokującą, choć pouczającą podróż przez tajemnice, które producenci żywności wolą przemilczeć. Tak docierają do pytania: jak kupować i jeść etycznie?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 179 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. W książce Podano do stołu analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem – nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Gastrophysics.
Na okładce: Przystępna, wciągająca i pouczająca. Pobudzi cię do myślenia i poszerzy twoje horyzonty. Heston Blumenthal.
Na okładce: Nowa wiedza o jedzeniu.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób. Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / Hanna Stolińska. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, copyright 2020 - 298, [1] strona : rysunki ; 22 cm.
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu, i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na k. tyt. i okł.: Wyniki najnowszych badań.
Czy leki przeciwbólowe zabijają ludzi? Nieznane metody zwalczania bólu. Groźne oblicze suplementów. Szkodliwe leki przeciwbólowe. Walka z katarem kosztem układu krążenia. Czy grejpfruty mogą zabić? Kawa jest zdrowa, a czekolada broni przed powstawaniem skrzeplin. Gorzka prawda o cukrze. Hot dog - twój wróg. Twarde dane wynikające z najnowszych badań zadają kłam wielu przesądom pokutującym przez lata w medycynie prewencyjnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora scenariuszy lekcji na stronie 293.
Dodatek na stronach 293-339: Scenariusze lekcji dotyczących problemu głodu adresowane do przedszkolaków oraz uczniów szkół podstawowych, gminazjów i szkół średnich.
W książce "Zapomniany świat" przeczytacie Państwo o tym, jak pomagać ludziom mieszkającym w krajach Globalnego Południa. Poznacie formy pomocy i dane kontaktowe polskich organizacji pomocowych. Dowiecie się, jakie projekty one realizują i otrzymacie porady dotyczące współpracy z nimi. Pomagać może każdy i warto wziąć takie działania pod uwagę. W książce znajdują się też refleksje adresowane do dziennikarzy i polityków. To oni przede wszystkim powinni promować ideę filantropii i zwiększać poziom ofiarności społeczeństw. Patronat nad książką objęła Fundacja Dzieci Afryki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? "Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące." Nigella Lawson "Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów." Alice Waters
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głód to uczucie, które towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem można zastraszać, łamać i unicestwiać. Obecnie na Ziemi żyje niemal 8 miliardów ludzi. Według szacunków ONZ w 2020 roku liczba niedożywionych wynosiła około 800 milionów. W tym samym czasie zmarnowaliśmy 1/3 wyprodukowanej żywności. W jaki sposób możemy zapewnić żywność tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcząc planety? Jak poradzić sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednocześnie dostarczyć jedzenie mieszkańcom biedniejszych rejonów świata? Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla się nad współczesnym podejściem do zmian klimatu, żywności ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spożywania mięsa. Analizuje problemy wynikające ze sposobu produkcji i dystrybucji żywności, a także z naszych przyzwyczajeń konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje się czynnik ludzki: niegospodarność, korupcja, polityka, uleganie trendom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: Co jest dobre, a co złe w tym, co jemy, jak zdrowo i smacznie jeść : zasady prawidłowego odżywiania, odżywianie w kolejnych okresach życia, sposoby walki z nadwagą, lecznicze właściwości żywności, szczegółowe tabele żywieniowe, 100 przepisów na każdy dzień tygodnia.
Książka oprac. przez specjalistów z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Publicat, 2020. - 78, [2] strony : ilustracje ; 31 cm.
Na okładce: I love slow food.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie. Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Food photography : from snapshots to great shots.
Niemal każdy z nas fotografuje potrawy. Niezależnie od tego, czy uwieczniamy piękny tort z białego marcepanu, czy prowadzimy bloga kulinarnego, czy po prostu przesyłamy fotkę na Facebooka, chcemy wykonać piękne zdjęcie, które w pełni odda charakter i smak potrawy. Nierzadko usiłujemy przy tym nadać fotografii własny, indywidualny styl, tak aby przykuła uwagę widza. Jednym zdaniem, fotografia potrawy ma wyglądać pięknie i nasuwać myśli o jej pysznym smaku! Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia najważniejsze podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęcono publikowaniu własnych prac, przygotowaniu profesjonalnego portfolio i budowaniu swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy technologii gastronomicznej / red. Stanisław Zalewski. - Wyd. 4. , dodr. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2009. - 535, [1] s. : il., wykr. ; 24 cm.
Podręcznik dla studentów kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz uczniów średnich szkół gastronomicznych.
Praca zbiorowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109 Czytelnia)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Sprawy kryminalne Filipiny Lomar / Dominique Zay ; 2)
(Klub Świata Komiksu ; album 2552)
Tytuł oryginału cyklu: Les enquêtes de Philippine Lomar.
Komiks, drugi tom cyklu. Tym razem dziewczynka będzie starała się pomóc swojej rówieśniczce, załamanej po zawodzie miłosnym. Okazuje się jednak, że sprawa jest powiązana z poważnym przestępstwem – kradzieżą paczek żywnościowych z jadłodajni dla ubogich. Przy pomocy niezawodnych przyjaciół – lokalnego drobnego przestępcy Moka i właściciela złomowiska „wujka” Gégé Filipina postanawia rozwiązać obie sprawy, mimo że sama wpada przez to w tarapaty. Poprzedni btom nosi tytuł "Bracia szantażyści".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III Komiks (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III Komiks (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III Komiks (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej